: Sonus faber Pryma

Luksus om ørerne

De ligner en million og lyder næsten lige så godt.
Lyd & Billede mener
Hvis du kan lide lyden af Sonus fabers højttalere, vil du elske det dynamiske attack i Pryma. Der er også gjort meget ud af designet – f.eks. er ørekopperne fæstnet med bæltespænder.
Ikke alle vil falde for klangbalancen, som er meget mellemtonefokuseret.
Specifikationer
  • Type: Lukkede, in-ear
  • Foldbare: Nej
  • Kontrol/mikrofon: Ja
  • Drivere: 40 mm
  • Impedans og følsomhed: 32 ohm / 118 dB
  • Vægt: 355 g
forfatter

I jagten på en niche, der ikke allerede var fuld af konkurrerende mærker, har Sonus faber valgt at lave hovedtelefoner, der har et både synligt og hørbart slægtskab med deres high-end højttalere. Blødt læder, børstede metaldetaljer og italiensk kvalitetshåndværk kombineret med Sonus fabers varme lyd.

Der medfølger et aftageligt kabel med kontrol/mikrofon og en vinklet plug-adapter.

I hver ørekop sidder der en 40 mm driver med mylar-membran, som er bygget over en støbt aluminiumramme og et akustisk kammer med så stor åbning som muligt mod øret i de ellers temmelig kompakte ørekopper. Hovedtelefonerne kan ikke foldes sammen, men kopperne kan let løsnes fra bøjlen.

 

Lydkvalitet

Pryma-hovedtelefonerne er så lette at drive, at de kan bruges med alle smartphones uden at behøve en separat forstærker for at lyde godt. Med en generøs følsomhed på 118 dB og 32 ohm modstand spiller de højt nok for de fleste, når de er sluttet til mobilen. Men ligesom alle andre hørebøffer lyder også Pryma bedst med en ordentlig forstærker.

Klangbalancen hælder mod det varme og fyldige, og Pryma er testens mest mellemtonefokuserede hovedtelefoner. Her er fuld af liv og dynamik, og guitarstrenge står skarpt, så man endda formår at følge med i Øystein Sundes hurtige strengespil.

Hør f.eks. banjoen på Darling Wests “Vinyl and a Heartache”. Der står nærmest gnister af strengene! Også gode RnB-produktioner nyder godt af den sprøde lyd med en bas, der er hurtig og kontant. Sonus faber har ikke den dybeste basgengivelse, men helt sikkert en af de hurtigste.

Annonce

 

Konklusion

Bassen mangler lidt dybde og fylde, og især kvindevokaler kunne have været mere luftige. Et stort orkester får også for lidt luft omkring sig, og lyden af det omgivende rum bliver ikke så tydelig, som man kunne ønske.

Hvis du vil have sprudlende og dynamiske hovedtelefoner med en varm klangbalance, så er Sonus faber Pryma en meget vellykket mulighed. Vil du have det mere neutralt og ufarvet – og måske med dybere bas – så findes der andre, bedre alternativer.

Også i denne test:

Shure SRH1540

Næsten magisk

Man går ikke galt i byen med Shure, og SRH1540 lyder varmere, end vi er vant til fra den kant.

Glimrende klangbalance til næsten al musik. Stort og åbent lydbillede med en varm klang plus stor detaljerigdom. Komforten er virkelig i top!
De kan ikke foldes sammen, og der er hovedtelefoner i prisklassen med endnu større detaljerigdom.

Audio-Technica ATH-A1000Z

En strøm af detaljer

Disse lukkede hovedtelefoner lyder så luftigt og detaljeret, at man skulle tro, de var åbne.

Hvis du vil have et superluftigt lydbillede, hvor selv de mindste detaljer står lige ind i ørerne, men ikke ønsker lydlækagen fra åbne hovedtelefoner, så er de her nok noget for dig.
Bassen kan opleves som lidt tynd, og nogle vil savne mere varme og fylde i lyden.

AudioQuest NightHawk

Fyldige rytmer

NightHawk gengiver musikken næsten lige så mørkt, som navnet antyder, med en frodig bas og desværre lidt for lidt overtoner.

Den fyldige bas er en drøm, når der er elektroniske rytmer på menuen. Super komfort!
Vi savner overtoner.

Sennheiser HD 630VB

Et moderne twist

Disse hovedtelefoner fra Sennheiser er virkelig et frisk pust. Variabel basrespons og herlig pasform er guf for folk på farten.

Opløst og detaljeret lyd følges op af trinløs basforstærkning, der får det bedste frem i flade indspilninger. Hovedtelefonerne er beregnet til bærbar brug og kan foldes sammen.
Ørekopperne er lidt brede og klodsede, og lydbilledet har ikke helt så mange lag af detaljer som på de allerbedste.

HiFiMan HE-400i

Himmelsk musik

Ingen andre hovedtelefoner til under 5.000 kroner giver lige så magiske musikoplevelser.

Mestrer kunsten at balancere opløsning og dynamik i tonerne med fylde og blødhed. En drøm at lytte til!
Kræver en ordentlig forstærker.

Beyerdynamic T90

Detaljer i toppen

Måske det mest neutrale, dynamiske og åbne lydbillede, vi har hørt til under 5.000 kroner.

For pokker, sikke et luftigt og rumligt lydbillede! Musikken får vinger, og man bliver bare siddende for at høre, hvordan hver optagelse er mikset. Komforten er også i højsædet.
Nogle vil synes, at hovedtelefonerne er lige lovlig analytiske. En hovedtelefonforstærker er absolut nødvendig.

Onkyo A800

Storslået lydoplevelse

Onkyo overrasker med en fyldig basgengivelse fra åbne ørekopper, samtidig med at musikken lever og ånder.

Musikken gengives med luft og detaljer, samtidig med at bassen er mere fyldig end på mange andre åbne hovedtelefoner. Simpelthen udsøgt lyd!
Der findes mere komfortable hovedtelefoner, da de presser lidt mod tindingerne. Kvalitetsfølelsen er ikke helt i top.

Sony MDR-Z7

Fyldig og lækker musik

Sonys hovedtelefoner fanger os med deres dejlig fyldige bas kombineret med et stort lydbillede. Men de passer ikke til alle.

Sidder meget behageligt på hovedet, og lydmæssigt vil mange blive hooked på den frodige bas og det store lydbillede. Kan fungere med mobilen.
Der mangler lidt detaljer i overtonerne, dynamikken kunne have været bedre, og bassen kan blive lige lovlig heftig.

Oppo PM-3

Letdrevne og bærbare

Oppos billigste hovedtelefoner balancerer god lyd med testens mest transportable udførelse.

De er både foldbare og lette at drive med mobiltelefonen. Lyden er god og afbalanceret. Uden at være bedst til noget er Oppo PM-3 et trygt valg uanset musiksmag.
Der findes mere komfortable hovedtelefoner, og vi savner generelt lidt mere spræl i lyden.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også