Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 07Deltag

TEST: Samsung HW-Q66T

Den mest afbalancerede lyd

Hvis du er villig til at give afkald på Dolby Atmos og DTS:X, findes der næppe en bedre soundbar til prisen end Samsung HW-Q66T.

Skrevet af / 10/10/2020 - 15:32
Samsung HW-Q66T
Geir Gråbein Nordby

Når vi snakker film og TV, er der få lydformater, der er blevet talt så meget om, som Dolby Atmos. DTS:X står også højt på listen, og begge formater giver lyd i højden såvel som omkring lytteren. Derfor er det måske underligt, at jeg vil anbefale en soundbar uden understøttelse af nogen af formaterne. Men det er, præcis hvad jeg har tænkt mig at gøre. Så god er Samsung HW-Q66T nemlig.

Med små højttaler-enheder, der giver al lyden forfra, vil en soundbar altid være et kompromis. Til gengæld kan den simulere surround-sound takket være avanceret digitalprocessering.

Det er min påstand, at 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X er entusiastformater, som er vigtigere, når man kommer længere op i prisklasserne. Først når lydkvaliteten bliver af mere heftig kvalitet, kan vi begynde at udvide med flere kanaler.

samsung hw-q66t
Samsung HW-Q66T mangler Dolby Atmos og DTS:X – but who cares? (Foto: Samsung)

Har egentlig alt hvad du behøver

Samsung HW-Q66T er en overkommelig soundbar til 5.000 kroner, som understøtter det, man har brug for. Både Dolby Digital og DTS surround-lyd godtages.

Desuden har soundbaren DTS Virtual:X, som ikke må forveksles med DTS:X. Her modtager soundbaren nemlig ingen højdeinformation. Men den har faktisk opadvendte højttaler-enheder på toppen, og hertil sender den højdeinformation, som den selv laver ud fra, hvad den modtager fra de andre lydkanaler.

Læs også Imponerende stor lyd Det er få soundbars, der kan simulere surround-sound som Sony HT-G700.

Uanset hvilken slags lyd den får ind, kan soundbaren lave tredimensionel lyd via DTS Virtual:X. Det bliver ikke lige så distinkt og træfsikkert som med ægte DTS:X eller Dolby Atmos, men man får et større lydbillede, end hvis tophøjttalerne manglede.

Hvis man absolut vil have Atmos og DTS:X, kan man smide endnu en plovmand på bordet og købe den ellers identiske HQ-Q76T i stedet.

Bluetooth

HW-Q66T har hverken netværkstilslutning, optisk digitalindgang eller analog lydindgang, så hvis man vil høre musik fra mobilen, bliver det via Bluetooth. AAC-formatet sørger så for bedre end standard Bluetooth-lyd.

Samsung HW-Q66T surround simulation
Samsung HW-Q66T simulerer surround-sound fint, ikke mindst på grund af opadvendte højttaler-enheder. Ganske vist uden Dolby Atmos og DTS:X. (Foto: Samsung)

Superb lyd

Lyden af HW-Q66T er den mest afbalancerede i sin klasse. Bassen fra subwooferen er godt integreret i lydbilledet og følger bedre med end de fleste i klassen. Dialoger på film er klare med god tyngde i resonansområdet. Det lyder stort og overbevisende, og lydsporet er hurtigere, tydeligere og mere velordnet end med konkurrenterne.

Surround-indtrykket

Indtrykket af surround-sound er dog noget begrænset; her er Sony HT-G700 f.eks. bedre. Men det hjælper den ikke. Samlet set er det HW-Q66T, der er bedst.

Desuden har Samsung et es oppe i ærmet: Hvis man har et nyt Samsung-TV med Q-Symphony, vil dets topplacerede højttaler-enheder kunne bruges sammen med HW-Q66T til at trække lyden fra TV-møblet yderligere op i højden. Og med Adaptive Sound kan den analysere støjniveauet i omgivelserne og tilpasse sit eget niveau derefter. Hvis støvsugeren f.eks. kører i baggrunden, bliver lyden fra soundbaren højere.

Musik i stereo via Bluetooth fungerer fint, og også her er Samsung-soundbaren en god tand over rosset. Man skal bare sørge for, at lydniveauet på soundbaren justeres uafhængigt af mobilen. Altså at telefonen sender lyden ud på maksimum, og volumen så justeres på soundbaren.

Samsung HW-Q66T lifestyle2
(Foto: Samsung)

Konklusion

Samsung HW-Q66T er kort og godt den allerbedste soundbar i sin prisklasse. Især musik lyder sjældent særlig godt på en soundbar i denne prisklasse, men Samsung har formået at afbalancere lyden. Ikke for spids, ikke for tam, ikke for indelukket.

Disse kvaliteter kommer selvfølgelig også til gavn på film, som lyder helt i top med flotte dialoger og god dynamik. Subwooferen følger godt med og integreres fint i lydbilledet.

Hvis du absolut vil have Dolby Atmos-understøttelse, kan du lægge yderligere 500 kroner for HW-Q76T, som ellers er magen til.

Karakter
Samsung HW-Q66T
Basic

Lyd & Billede mener

Klart den bedste, mest naturlige lyd i sin prisklasse. Godt indtryk af surround-sound. Understøtter ikke Dolby Atmos eller DTS:X.

3 kommentarer til “Samsung HW-Q66T”

 1. Brian Nielsen

  Hej jeg har et lg tv og skal have en soundbar. Hvad vil i anbefale samsung HW-Q66T eller Yamaha YAS-207 overvejer også Samsung HW-Q76R men der er også en som hedder HW-Q76T jeg kan ikke gennemskue hvad forskellen er.

  Jeg kommer fra et hifi setup med stereo lyd fra Yamaha forstærker og DAC samt 2 STK. Monitor audio bx5 gulv højtalere.

  Men konen vil have mit hi-fi udstyr flyttet i kælderen og skal nu investere i en soundbar men jeg er helt på bar bund. Håber jeg vil kunne få lidt hjælp.

  Hilsen Brian

  1. Hei, Brian! Q76R er fjorårsmodellen, erstattet i år av Q76T. Den største forskjellen er nok Q Symphony, som kun er aktuelt for kunder med Samsung-TV av året. Da kan du nemlig bruke topphøyttalerne på TV-en til å gjengi høyden i lydbildet i samspill med lydplanken. Men om du finner Q76R til rimeligere pris enn Q76T, så er det nok bare å gå for den.

   Q66T har ikke Dolby Atmos, i motsetning til Q76T. Ellers er den lik. Jeg ville personlig heller valgt en av de to, enn Yamaha YAS-207. Bedre lyd i Samsung.

   Ingen av de nevnte soundbars vil kunne måle seg med ditt stereoanlegg på musikk, bare så du vet det. Det er det vel knapt noen som kan. Så nyt musikk i kjelleren, og TV og film i stuen.

   mvh Geir

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Studielyd derhjemme

Blæser vinduerne ud

Drømmelyd - hvem der bare havde råd

Ægte bærbar hjemmebiograf

Højttalerne du vil forelske dig i

Sejere end de fleste

Du godeste, sikke et lydbillede!

Bærbar strandfest

De bedste højttalere du aldrig har hørt om

Groovy lyd til kræsne ører

Soundbar: Sådan får du den bedste TV-lyd

To skridt frem og et tilbage for Move 2

Scroll to Top