TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

Fluid Audio F5

Aktivt højttalerkup

Aldrig har vi hørt bedre højttalere til prisen!

forfatter
Publiceret 21/01/2015 - 06:00
L&B mener
Fluid Audio F5 giver uforskammet god lyd for pengene. At forstærkeren er indbygget, gør dem til et kup!
Det mangler lidt opløsning og luft i diskanten.
Specifikationer
 • 2-vejs aktive højttalere
 • Basrefleks
 • 40 + 30 W
 • 1" dome-diskant
 • 5" bas/mellemtone
 • Indgange: XLR, TRS (jack-stik), RCA
 • Web: luthman.dk
Vejl. pris 1699Pr. 21/01/2015 Produktside

Gode højttalere til under 2.000 kroner vokser ikke på træerne. Endnu sjældnere er det at finde aktive højttalere til samme pris, hvor effektforstærkeren er indbygget. I praksis betyder det, at du kan slutte en musikafspiller direkte til højttalerne. F.eks. din mobiltelefon eller computer. Eller hvad med en miksepult? For det er egentlig musikere og hobby-lydteknikere, Fluid Audio F5 er møntet på.

Diskant og bas/mellemtone har hver sin forstærker, koblet direkte til de respektive højttaler-elementer (takket være aktivt delefilter). Dermed slipper man for, at delefilteret sluger dyrebar effekt, hvilket igen betyder, at man kan klare sig med færre watt og samtidig få mere power og dynamik.

Ligner konkurrent
Både størrelse og udseende minder om anden overkommelig højttalermodel, som vi tidligere har testet, nemlig BX5 D2 fra M-Audio. Og det er ikke tilfældigt, for Fluid Audios grundlægger, Kevin Zuccaro, udviklede højttalere for M-Audio frem til 2011, deriblandt højttalermodellen BX5.

Lydkvalitet
Jeg lader mig straks begejstre over, hvor problemfrit det er at lytte til F5. Basområdet overskygger ikke mellemtonen, og der er ingen ubehagelige pukler, som forplumrer lydbilledet. I stedet er det livligt og medrivende.

Både vokaler, guitarer og bas-instrumenter kommer godt frem, og højttalerne har et godt greb om dynamikken. De kan faktisk spille temmelig højt i en almindelig stue, men endnu vigtigere er det, at de lyder levende ved mere normalt lydniveau. De følger godt med i svingene, live-optagelse lyder virkelig live, og jeg tror på det, jeg hører.

Diskanten er ikke lige så luftig som med egentlige hi-fi-højttalere. F5 må f.eks. se sig slået af de aktive Paradigm SHIFT A2 til 7.000 kroner, og man behøver ikke at gå længere op i pris end til 2.000 kroner for at finde passive højttalere med bedre opløsning i form af Tannoy Mercury V1i. Men så skal man også have forstærker og kabler oveni, hvilket mere end fordobler prisen.

FluidAudio_bak
Fluid Audio F5 har både XLR, jack-stik og RCA ind.

F5 mod konkurrenten
Lad os hellere sammenligne F5 med de nævnte M-Audio BX5 D2. De lyder ikke helt forskelligt; de går begge pænt langt ned i basområdet, uden at nogen af dem dog får alle undertonerne med. De har begge en hurtig, neutral basgengivelse, og begge har god snert i mellemtonen med en halvmørkt klangkarakter.

Det, der adskiller dem, er at M-Audio lyder lidt spidst og hårdt i det nedre diskantområde (omkring 2-4 kHz), hvilket man efterhånden bliver temmelig træt af at lytte til. Især kvindelige vokaler med mange sibilanter (s- og sj-lyde) kan virke påtrængende. Fluid Audio har dette område bedre under kontrol og er derfor mere behagelige at lytte til over tid.

Konklusion
Fluid Audio F5 er superbillige aktive højttalere, der fortjener at blive hørt. De har god dynamik, ingen toneområder, der stikker generende ud, og fungerer i det hele tage usædvanlig godt med de fleste typer musik. Det, de mangler i opløsning, vinder de igen på ren og skær spilleglæde.

F5 er ikke undertegnedes førstevalg til kompleks klassisk musik, men det er andre produkter til denne pris heller ikke. I det hele taget er de et kup, og især velegnede til musikere og andre, der har lyst til at lære at mikse deres egne optagelser.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.
Der står en legende bag disse Efter pladespillerne er MoFi klar med sin første højttaler.
Få biograflyd hjemme i stuen Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!
Følg Lyd & Billede