: Fluid Audio F5

Aktivt højttalerkup

Aldrig har vi hørt bedre højttalere til prisen!
Lyd & Billede mener
Fluid Audio F5 giver uforskammet god lyd for pengene. At forstærkeren er indbygget, gør dem til et kup!
Det mangler lidt opløsning og luft i diskanten.
Specifikationer
  • 2-vejs aktive højttalere
  • Basrefleks
  • 40 + 30 W
  • 1" dome-diskant
  • 5" bas/mellemtone
  • Indgange: XLR, TRS (jack-stik), RCA
  • Web: luthman.dk
Annonce
Annonce
forfatter

Gode højttalere til under 2.000 kroner vokser ikke på træerne. Endnu sjældnere er det at finde aktive højttalere til samme pris, hvor effektforstærkeren er indbygget. I praksis betyder det, at du kan slutte en musikafspiller direkte til højttalerne. F.eks. din mobiltelefon eller computer. Eller hvad med en miksepult? For det er egentlig musikere og hobby-lydteknikere, Fluid Audio F5 er møntet på.

Diskant og bas/mellemtone har hver sin forstærker, koblet direkte til de respektive højttaler-elementer (takket være aktivt delefilter). Dermed slipper man for, at delefilteret sluger dyrebar effekt, hvilket igen betyder, at man kan klare sig med færre watt og samtidig få mere power og dynamik.

Ligner konkurrent
Både størrelse og udseende minder om anden overkommelig højttalermodel, som vi tidligere har testet, nemlig BX5 D2 fra M-Audio. Og det er ikke tilfældigt, for Fluid Audios grundlægger, Kevin Zuccaro, udviklede højttalere for M-Audio frem til 2011, deriblandt højttalermodellen BX5.

Lydkvalitet
Jeg lader mig straks begejstre over, hvor problemfrit det er at lytte til F5. Basområdet overskygger ikke mellemtonen, og der er ingen ubehagelige pukler, som forplumrer lydbilledet. I stedet er det livligt og medrivende.

Både vokaler, guitarer og bas-instrumenter kommer godt frem, og højttalerne har et godt greb om dynamikken. De kan faktisk spille temmelig højt i en almindelig stue, men endnu vigtigere er det, at de lyder levende ved mere normalt lydniveau. De følger godt med i svingene, live-optagelse lyder virkelig live, og jeg tror på det, jeg hører.

Annonce

Diskanten er ikke lige så luftig som med egentlige hi-fi-højttalere. F5 må f.eks. se sig slået af de aktive Paradigm SHIFT A2 til 7.000 kroner, og man behøver ikke at gå længere op i pris end til 2.000 kroner for at finde passive højttalere med bedre opløsning i form af Tannoy Mercury V1i. Men så skal man også have forstærker og kabler oveni, hvilket mere end fordobler prisen.

FluidAudio_bak
Fluid Audio F5 har både XLR, jack-stik og RCA ind.

F5 mod konkurrenten
Lad os hellere sammenligne F5 med de nævnte M-Audio BX5 D2. De lyder ikke helt forskelligt; de går begge pænt langt ned i basområdet, uden at nogen af dem dog får alle undertonerne med. De har begge en hurtig, neutral basgengivelse, og begge har god snert i mellemtonen med en halvmørkt klangkarakter.

Det, der adskiller dem, er at M-Audio lyder lidt spidst og hårdt i det nedre diskantområde (omkring 2-4 kHz), hvilket man efterhånden bliver temmelig træt af at lytte til. Især kvindelige vokaler med mange sibilanter (s- og sj-lyde) kan virke påtrængende. Fluid Audio har dette område bedre under kontrol og er derfor mere behagelige at lytte til over tid.

Konklusion
Fluid Audio F5 er superbillige aktive højttalere, der fortjener at blive hørt. De har god dynamik, ingen toneområder, der stikker generende ud, og fungerer i det hele tage usædvanlig godt med de fleste typer musik. Det, de mangler i opløsning, vinder de igen på ren og skær spilleglæde.

Annonce

F5 er ikke undertegnedes førstevalg til kompleks klassisk musik, men det er andre produkter til denne pris heller ikke. I det hele taget er de et kup, og især velegnede til musikere og andre, der har lyst til at lære at mikse deres egne optagelser.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.