Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Panorama 3

Tyndt og uinspirerende

Bowers & Wilkins Panorama 3 er tænkt som en nem opgradering af TV-lyden. Desværre er lyden temmelig tam.

Skrevet af / 05/05/2022 - 22:47
Bowers & Wilkins Panorama 3
Geir Nordby & Audun Hage

Bowers & Wilkins behøver vel ikke yderligere introduktion. Den engelske producent er berømt for deres vellydende højttalere, ikke mindst den lækre 800-serie, som er højt værdsat af både studieteknikere og kræsne hi-fi-entusiaster.

B&W har ikke gjort sig lige så meget bemærket på soundbar-fronten, men vi blev imponeret af high-end-modellen Formation Bar. Og ikke mindst den lækre lyd, de har opnået sammen med Philips på sidstnævntes bedste OLED-TV’er.

Og så er der selvfølgelig Panorama-serien. Som er B&W’s eget originale twist på en slank og brugervenlig design-soundbar, der skal kunne klare sig på egen hånd uden behov for ekstraudstyr som subwoofer og surround-højttalere. Den nye Panorama 3 har desuden fået Dolby Atmos surround-lyd.

Panorama 3 Right Angle White Room Lifestyle 3 copy scaled 1
B&W Panorama 3 er en slank soundbar, der måler 121 cm i bredden. (Foto: Bowers & Wilkins)

Bowers & Wilkins Panorama 3

Tredje generation af Panorama har et helt nyt design. Den slanke soundbar er kun 6,5 cm høj og burde således passe ind under de fleste TV’er. Den kan også monteres på væggen ved hjælp af medfølgende beslag.

Udførelsen er funktionel med en kombination af tekstil og metal, der dækker de mange højttalerenheder – hele 13 af slagsen! Det skyldes bl.a., at soundbaren har fået indbyggede højdekanaler – opadvendte højttalerenheder, som skal sikre ordentlig gengivelse af Dolby Atmos-lydspor.

B&W Panorama 3 har en højttaleropsætning med såkaldt 3.1.2-konfiguration, hvilket vil sige, at den har dedikerede højttalerenheder til venstre, center og højre kanal foran plus to Atmos-kanaler på toppen. Derudover er der to 100 mm bashøjttalere på undersiden, som skal gengive de dybeste basfrekvenser. Panorama 3 er nemlig beregnet til at undvære en separat subwoofer. Den indbyggede forstærker er på hele 400 watt.

Panorama 3 Connector Panel Detail copy scaled 1
Enkle tilslutninger på B&W Panorama 3. (Foto: Bowers & Wilkins)

Brugervenlighed og funktioner

Hvad angår tilslutningsmuligheder, er Panorama 3 udstyret med en HDMI eARC-lydindgang, så det er nemt at slutte den til TV’et. Eventuelle separate A/V-kilder såsom en Apple TV eller en spilkonsol skal også tilsluttes via TV’et. Herfra kan soundbaren hente højopløste lydformater som Dolby Atmos ud.

B&W har ikke inkluderet nogen separat fjernbetjening til Panorama 3, da man kan bruge TV’ets remote til simple ting som at justere lydstyrken. Men soundbaren kan også styres via app’en Bowers & Wilkins Music til Android og iOS.

App’en byder ikke på nogen justeringsmuligheder ud over bas- og diskantniveau. Der er heller ikke forhånds lydindstillinger, avanceret EQ eller rumkorrektion. Meningen er nok, at Panorama 3 skal være et enkelt og ukompliceret produkt at bruge!

Panorama 3 Front On Detail Lifestyle 4 copy scaled 1
Soundbaren kan også betjenes via et touch-panel på toppen. (Foto: Bowers & Wilkins)

Lydkvalitet

Da vi sætter Panorama 3 til at gengive lyden fra vores sædvanlige testklip, kan vi høre, at der er god kvalitet i toppen af frekvensområdet. Diskanten er klar og finkornet, og bidrager til en tydelig, distinkt stemmegengivelse. Når det er sagt, så bemærker vi også, at soundbaren har en ret tynd lydkarakter.

Når vi afspiller klippet med Jimmy Hoffa (Al Pacino) og Tony Pro (Stephen Graham) i Lewisburg-fængslet fra Martin Scorseses The Irishman, får vi ikke det forventede indtryk af autoritet og nærvær. De to herrer diskuterer højlydt, men mellemtonen er forholdsvis tynd.

Rumfølelsen fra fængselskantinen er heller ikke specielt overbevisende. Sammenlignet med Bose Soundbar 900, der nærmest har drukket for meget trylledrik, har Panorama 3 et mærkbart fladere lydbillede.

“Det lyder jo næsten som mono,” siger Geir overrasket. “Hvor er rumklangen, og hvorfor er der ingen brystklang her? Hvor er bassen?”

Vi bliver nysgerrige på, hvad B&W-soundbaren egentlig formår, og skifter til en anden velkendt scene fra samme film, hvor en bil bliver gennemhullet af kugler på ægte mafiavis. Her skal man helst kunne mærke trykket fra maskinpistolen og glasset, der knuses, men vi synes, det lyder lidt tamt. Der mangler simpelthen noget tyngde og smæld her, i forhold til hvad vi er vant til.

Læs også Sonos Arc er en vellykket Atmos-soundbar Endelig kommer Sonos med en stor soundbar. Arc understøtter Dolby Atmos og har desuden nogle smarte tricks oppe i ærmet.

Der er heller ikke den helt store bevægelse i lydbilledet, som vi har oplevet med en række andre potente soundbars, såsom Sonos Arc, Sony HT-A7000 og Samsung HW-Q960A.

“Sonos Arc har et meget større lydbillede, og Samsungs soundbar tørrer jo gulv med Panorama!” udbryder Geir.

Det mærkes også på musik, at lydbilledet er lidt fladt og ikke særlig dynamisk. Selv om Dua Lipas vokal lyder frit og fint, kommer der ikke ordentlig schwung over trommerytmer og elbas.

Vi ved, at Bowers & Wilkins kan gøre det bedre, og for sjovs skyld sammenlignede vi med Philips 65OLED986, som vi har stående. Philips’ TV er udstyret med en bredere højttaleropsætning fra B&W, bl.a. med større og kraftigere bas/mellemtone-enheder. Og det kan mærkes! Her får vi det savnede tryk på lydeffekterne, og både skuespilleres og sangeres stemmepragt kommer virkelig til sin ret.

Til B&W’s forsvar skal det siges, at Philips-modellen er en dyrere og mere omfangsrig løsning, ikke mindst fordi man jo oven i det hele også skal punge ud for et TV! Pointen er bare, at der findes langt mere potente højttalerløsninger derude, fra samme producent.

BW Panorama 3 vs Philips OLED BW scaled 1
Panorama 3 er intet match for Philips OLED986, der har lyd fra Bowers & Wilkins. (Foto: Ger Gråbein Nordby)

Savner subwoofer

Trods dedikerede bashøjttalere er det tydeligt, at Panorama 3 ville have gavn af en separat subwoofer – måske også ekstra baghøjttalere for at få mere format over surround-effekterne.

Desværre tilbyder B&W ikke sådan nogle udvidelsesmuligheder til Panorama 3, hvilket betyder, at man er ret låst, hvad angår fremtidige opgraderinger. Er man interesseret i den slags, vil Formation Bar være et bedre og mere fleksibelt valg.

Panorama 3 Left Angle Lifestyle 3 copy scaled 1
(Foto: Bowers & Wilkins)

Konklusion

Ud fra de tekniske specifikationer og ikke mindst producenten havde vi pænt store forventninger til Bowers & Wilkins Panorama 3. Desværre synes vi ikke, at lydoplevelsen indfrier i særlig høj grad – især ikke i betragtning af konkurrencen i denne prisklasse.

Hvis man vil have en enkeltstående (men stadig opgradérbar) soundbar uden subwoofer, synes vi, at Sonos Arc eller Sony HT-A7000 gør et bedre stykke arbejde med surround-effekterne end Panorama 3. Og hvis man vil have fuldblods surround-lyd med stor bas, er Samsung HW-Q960A en mere komplet pakke.

Karakter
Bowers & Wilkins Panorama 3
Premium

Lyd & Billede mener

B&W-soundbaren er både placeringsvenlig og nem at sætte op via mobilen. Lyden er forholdsvis klar og åben med tydelig stemmegengivelse. Panorama 3 har en tynd lydkarakter og giver ikke nogen specielt stor surround-følelse. Der er heller ikke mulighed for aktiv subwoofer.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top