TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

TEST Bowers & Wilkins Panorama 3

Tyndt og uinspirerende

Bowers & Wilkins Panorama 3 er tænkt som en nem opgradering af TV-lyden. Desværre er lyden temmelig tam.

forfatter
Publiceret 05/05/2022 - 22:47
Karakter
Bowers & Wilkins Panorama 3
L&B mener
B&W-soundbaren er både placeringsvenlig og nem at sætte op via mobilen. Lyden er forholdsvis klar og åben med tydelig stemmegengivelse.
Panorama 3 har en tynd lydkarakter og giver ikke nogen specielt stor surround-følelse. Der er heller ikke mulighed for aktiv subwoofer.
Specifikationer
 • HDMI (2.0): 1 x ind (eARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Netværk: Wi-Fi
 • Trådløst: AirPlay 2, Bluetooth 5
 • Stemmestyring: Amazon Alexa
 • Analog ind:
 • Lydformater: Dolby Atmos, TrueHD, DD Plus
 • Mål: 121 x 6,5 x 14 cm
 • Farve: Sort
 • Web: bowerswilkins.com
Vejl. pris 7499Pr. 05/05/2022 Produktside

Bowers & Wilkins behøver vel ikke yderligere introduktion. Den engelske producent er berømt for deres vellydende højttalere, ikke mindst den lækre 800-serie, som er højt værdsat af både studieteknikere og kræsne hi-fi-entusiaster.

B&W har ikke gjort sig lige så meget bemærket på soundbar-fronten, men vi blev imponeret af high-end-modellen Formation Bar. Og ikke mindst den lækre lyd, de har opnået sammen med Philips på sidstnævntes bedste OLED-TV’er.

Og så er der selvfølgelig Panorama-serien. Som er B&W’s eget originale twist på en slank og brugervenlig design-soundbar, der skal kunne klare sig på egen hånd uden behov for ekstraudstyr som subwoofer og surround-højttalere. Den nye Panorama 3 har desuden fået Dolby Atmos surround-lyd.

Panorama 3 Right Angle White Room Lifestyle 3 copy scaled 1
B&W Panorama 3 er en slank soundbar, der måler 121 cm i bredden. (Foto: Bowers & Wilkins)

Bowers & Wilkins Panorama 3

Tredje generation af Panorama har et helt nyt design. Den slanke soundbar er kun 6,5 cm høj og burde således passe ind under de fleste TV’er. Den kan også monteres på væggen ved hjælp af medfølgende beslag.

Udførelsen er funktionel med en kombination af tekstil og metal, der dækker de mange højttalerenheder – hele 13 af slagsen! Det skyldes bl.a., at soundbaren har fået indbyggede højdekanaler – opadvendte højttalerenheder, som skal sikre ordentlig gengivelse af Dolby Atmos-lydspor.

B&W Panorama 3 har en højttaleropsætning med såkaldt 3.1.2-konfiguration, hvilket vil sige, at den har dedikerede højttalerenheder til venstre, center og højre kanal foran plus to Atmos-kanaler på toppen. Derudover er der to 100 mm bashøjttalere på undersiden, som skal gengive de dybeste basfrekvenser. Panorama 3 er nemlig beregnet til at undvære en separat subwoofer. Den indbyggede forstærker er på hele 400 watt.

Panorama 3 Connector Panel Detail copy scaled 1
Enkle tilslutninger på B&W Panorama 3. (Foto: Bowers & Wilkins)

Brugervenlighed og funktioner

Hvad angår tilslutningsmuligheder, er Panorama 3 udstyret med en HDMI eARC-lydindgang, så det er nemt at slutte den til TV’et. Eventuelle separate A/V-kilder såsom en Apple TV eller en spilkonsol skal også tilsluttes via TV’et. Herfra kan soundbaren hente højopløste lydformater som Dolby Atmos ud.

B&W har ikke inkluderet nogen separat fjernbetjening til Panorama 3, da man kan bruge TV’ets remote til simple ting som at justere lydstyrken. Men soundbaren kan også styres via app’en Bowers & Wilkins Music til Android og iOS.

App’en byder ikke på nogen justeringsmuligheder ud over bas- og diskantniveau. Der er heller ikke forhånds lydindstillinger, avanceret EQ eller rumkorrektion. Meningen er nok, at Panorama 3 skal være et enkelt og ukompliceret produkt at bruge!

Panorama 3 Front On Detail Lifestyle 4 copy scaled 1
Soundbaren kan også betjenes via et touch-panel på toppen. (Foto: Bowers & Wilkins)

Lydkvalitet

Da vi sætter Panorama 3 til at gengive lyden fra vores sædvanlige testklip, kan vi høre, at der er god kvalitet i toppen af frekvensområdet. Diskanten er klar og finkornet, og bidrager til en tydelig, distinkt stemmegengivelse. Når det er sagt, så bemærker vi også, at soundbaren har en ret tynd lydkarakter.

Når vi afspiller klippet med Jimmy Hoffa (Al Pacino) og Tony Pro (Stephen Graham) i Lewisburg-fængslet fra Martin Scorseses The Irishman, får vi ikke det forventede indtryk af autoritet og nærvær. De to herrer diskuterer højlydt, men mellemtonen er forholdsvis tynd.

Rumfølelsen fra fængselskantinen er heller ikke specielt overbevisende. Sammenlignet med Bose Soundbar 900, der nærmest har drukket for meget trylledrik, har Panorama 3 et mærkbart fladere lydbillede.

“Det lyder jo næsten som mono,” siger Geir overrasket. “Hvor er rumklangen, og hvorfor er der ingen brystklang her? Hvor er bassen?”

Vi bliver nysgerrige på, hvad B&W-soundbaren egentlig formår, og skifter til en anden velkendt scene fra samme film, hvor en bil bliver gennemhullet af kugler på ægte mafiavis. Her skal man helst kunne mærke trykket fra maskinpistolen og glasset, der knuses, men vi synes, det lyder lidt tamt. Der mangler simpelthen noget tyngde og smæld her, i forhold til hvad vi er vant til.

Læs også Sonos Arc er en vellykket Atmos-soundbar Endelig kommer Sonos med en stor soundbar. Arc understøtter Dolby Atmos og har desuden nogle smarte tricks oppe i ærmet.

Der er heller ikke den helt store bevægelse i lydbilledet, som vi har oplevet med en række andre potente soundbars, såsom Sonos Arc, Sony HT-A7000 og Samsung HW-Q960A.

“Sonos Arc har et meget større lydbillede, og Samsungs soundbar tørrer jo gulv med Panorama!” udbryder Geir.

Det mærkes også på musik, at lydbilledet er lidt fladt og ikke særlig dynamisk. Selv om Dua Lipas vokal lyder frit og fint, kommer der ikke ordentlig schwung over trommerytmer og elbas.

Vi ved, at Bowers & Wilkins kan gøre det bedre, og for sjovs skyld sammenlignede vi med Philips 65OLED986, som vi har stående. Philips’ TV er udstyret med en bredere højttaleropsætning fra B&W, bl.a. med større og kraftigere bas/mellemtone-enheder. Og det kan mærkes! Her får vi det savnede tryk på lydeffekterne, og både skuespilleres og sangeres stemmepragt kommer virkelig til sin ret.

Til B&W’s forsvar skal det siges, at Philips-modellen er en dyrere og mere omfangsrig løsning, ikke mindst fordi man jo oven i det hele også skal punge ud for et TV! Pointen er bare, at der findes langt mere potente højttalerløsninger derude, fra samme producent.

BW Panorama 3 vs Philips OLED BW scaled 1
Panorama 3 er intet match for Philips OLED986, der har lyd fra Bowers & Wilkins. (Foto: Ger Gråbein Nordby)

Savner subwoofer

Trods dedikerede bashøjttalere er det tydeligt, at Panorama 3 ville have gavn af en separat subwoofer – måske også ekstra baghøjttalere for at få mere format over surround-effekterne.

Desværre tilbyder B&W ikke sådan nogle udvidelsesmuligheder til Panorama 3, hvilket betyder, at man er ret låst, hvad angår fremtidige opgraderinger. Er man interesseret i den slags, vil Formation Bar være et bedre og mere fleksibelt valg.

Panorama 3 Left Angle Lifestyle 3 copy scaled 1
(Foto: Bowers & Wilkins)

Konklusion

Ud fra de tekniske specifikationer og ikke mindst producenten havde vi pænt store forventninger til Bowers & Wilkins Panorama 3. Desværre synes vi ikke, at lydoplevelsen indfrier i særlig høj grad – især ikke i betragtning af konkurrencen i denne prisklasse.

Hvis man vil have en enkeltstående (men stadig opgradérbar) soundbar uden subwoofer, synes vi, at Sonos Arc eller Sony HT-A7000 gør et bedre stykke arbejde med surround-effekterne end Panorama 3. Og hvis man vil have fuldblods surround-lyd med stor bas, er Samsung HW-Q960A en mere komplet pakke.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 800 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)

Skriv en kommentar

Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.
Der står en legende bag disse Efter pladespillerne er MoFi klar med sin første højttaler.
Få biograflyd hjemme i stuen Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!
Følg Lyd & Billede