TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

SVS SB13-Ultra

Rå slagkraft

Med testens største bas-element disker SVS’ kraftkarl op med hårde slag på både film og musik. Og det lyder godt!

forfatter
Publiceret 14/05/2015 - 02:00
L&B mener
Her kombineres stor slagkraft med en evne til at følge med i svingene uanset musik. Baseffekter på film gengives også med stor overbevisning.
Funktioner og display sidder på bagsiden, hvilket gør den bøvlet at indstille. Subwooferen er ikke helt så stram og opløst som visse andre.
Specifikationer
  • Trykkammer
  • 13,5" bas-element
  • 1000 W RMS forstærker
  • 20-460 Hz frekvensområde (+/-3 dB)
  • 45,5 x 44,2 x 47 cm
  • 22 kg
Vejl. pris 14999Pr. 14/05/2015 Produktside

Amerikanske SVS laver også højttalere, men er først og fremmest kendt for deres subwoofere. Og mange af dem er store, med både to og tre refleksporte.

SB13-Ultra tilhører SVS’ mindste subwoofer-serie, men er stadig blandt testens største. Det skal den også være for at få plads til sit 13,5 tommers bas-element med lang slaglængde. Kabinettet er et lukket trykkammer uden nogen form for ventilation, hvilket kan give renere bastoner, men på bekostning af dybbas og slagkraft. Med 1000 watt forstærkereffekt er vi dog ikke bekymrede.

Af indstillinger kan nævnes parametrisk EQ, fase og både lavpas- og højpasfilter ved tilkobling af højttalere til subwooferen. Forsinkelse kan så indstilles for højttalerne for at få timingen rigtig. Desuden kan man aktivere et subsonisk filter, hvis det rumler for meget i bunden. Sub’en har både balancerede og ubalancerede tilslutninger.

Indstillingerne gøres på bagsiden. Her sidder displayet også, som viser, hvad man laver. Vi havde foretrukket, at det sad på fronten, især da der ikke medfølger en fjernbetjening.

Lydkvalitet
Med hiphop og funk viser SVS sig fra sin sejeste side. Det lyder tungt, og det slår hårdt. Og det uden at lyde lige så bundtungt i dybbassen som Velodyne. I stedet lyder SVS ganske rent og pænt nedad, mens den følger rigtig godt med opad. Den har ingen problemer med at føje sig til lyden fra vores højttalere.

Det gør, at SVS fungerer godt også med akustisk musik. En kontrabas lyder stort og støt, det samme gør et flygel. JL Audio er lidt strammere og mere lineær end SVS, men forskellen er lille.

SVS trækker fra både Dali, Velodyne, Elac og REL, når det gælder evnen til at spille højt ved de allerlaveste frekvenser omkring 20-30 Hz. Filmoplevelser bliver derfor meget seje. Baseffekter smælder hårdt og dybt, uden at SB13 får vejrtrækningsproblemer. De intense flugtscener i The Maze Runner har masser af punch i baskanalen, som får buksebenene til at blafre. Det her er fedt!

SVS er ikke helt så stram som JL Audio, der blander sig endnu bedre i lydbilledet. Men her skal det siges, at vi ikke har haft det nødvendige måleudstyr til at lokalisere problematiske frekvenser og trække ned dem med SVS’ parametriske EQ, hvilket garanteret ville have hjulpet.

Konklusion
SVS beviser, at de stadig giver meget subwoofer for penge. For selv om SB13-Ultra er i den mere overkommelige ende af testen, kan den fint følge med de dyreste – og lidt til. Her kombineres slagkraft med finesse på overbevisende vis, og sub’en egner sig lige godt til musik og film. Den slår hårdt og spiller fine, rene bastoner. Og har man måleudstyret i orden, byder den på mange indstillingsmuligheder.

Også i denne test:

Velodyne SPL-1200 Ultra

Fleksibel kraftkarl

Her får du mængder af power i et kompakt kabinet kombineret med automatisk rumkorrektion og fjernkontrol.

En meget kapabel subwoofer med masser af kræfter og mange muligheder for at tilpasse den til rummet. Plus for automatisk rumkorrektion.
Vi savner lidt mere attack og raffinement i det lyse basregister.

Elac SUB 2070

Knytnæve i silkehandske

Elacs dobbeltdækker-subwoofer er både kraftfuld og fintfølende. Trådløs overførsel og app-styring gør SUB 2070 til en af de mest avancerede subs i testen.

En præcis og kraftig subwoofer, der blander sig godt i lydbilledet og giver en næsten gnidningsløs overgang til fronthøjttalerne. Basgengivelsen er let og legende, fri for efterslæb og ujævnheder.
Mangler lidt niveau i den allerdybeste bas.

REL Acoustics S/5

Bedst til musik

Så snart denne subwoofer blev tilsluttet, kunne vi høre, at den sad lige i skabet.

Hvis akustisk musik er den foretrukne føde, giver REL S/5 en helt magisk basgengivelse. Stram og kontrolleret, og forbandet godt integreret i lydbilledet. Fungerer også godt til film.
De allerdybeste bastoner få subwooferen til at skurre ved høj volumen.

JL Audio E-Sub e112

Råstyrke og finesse

Med JL Audio får du det bedste af to verdener: Stram, detaljeret dybbas kombineret med formidabel slagkraft!

JL Audio e112 er bygget som en tank og kan sagtens rumle lige så højt. Den kombinerer stram og præcis bas til musik med tordnende kraftfuld dybbas til film. Kort sagt gør den alt, hvad vi forventer af en god subwoofer!
e112 er ikke helt så fintfølende og lydhør som de mest musikalske subs, selv om det er tæt på.

Dali P-10 DSS

Kompakt allrounder

Dalis bud på en high-end kompakt subwoofer er både lækker og vellydende, men noget dybbasmonster er den ikke.

Dali har lavet en lækker subwoofer, der følger godt med på rytmerne. Fjernbetjening er et stort plus!
De dybeste baseffekter mangler tyngde og kontrol.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv en kommentar

Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
Højttalere til mandehulen Elipson Heritage XLS11 er franske - men ligner amerikanske monitorhøjttalere fra stereoens guldalder.
Der står en legende bag disse Efter pladespillerne er MoFi klar med sin første højttaler.
Få biograflyd hjemme i stuen Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!
Følg Lyd & Billede