Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Yamaha RX-A1020

Hjemmebiografens konge

Yamaha RX-A1020 er en avanceret receiver med smarte funktioner, som løfter lydoplevelsen til nye højder. Når den samtidig lyder kanonbarsk, både med musik og film, er der ingen tvivl. Ønsker du den bedste hjemmebiograf-oplevelse fra en receiver til ti tusind kroner, så er det den her, du skal have.

Skrevet af / 04/01/2013 - 00:00
Yamaha RX-A1020
Geir Gråbein Nordby

Yamaha var ude med højdekanaler før nogen af deres konkurrenter, og mange lurede længe på, hvad man skulle med dem. Først da Dolby kom med Pro Logic Ila, begyndte verden at få øjnene op for det, men Yamaha fnøs af det og mente, at deres metode var langt bedre. RX-A1020 har selvfølgelig dette på plads.

Højdehøjttalerne kan også bruges til at trække centerkanalen op over centerhøjttalerens fysiske placering, hvis den er placeret under tv’et eller lærredet. Synes du desuden dialogerne ikke er tydelige nok i en given film, kan funktionen Dialogniveau (Dialogue Enhancer) gøre dem tydeligere.

RX-A1020 har AirPlay, men også Yamahas egen MusicPlay-funktion. Brugermæssigt er de to næsten identiske, men MusicPlay funker også med Android-bærbare. Tjenesten ligger indbygget i fjernbetjenings-app’en og henter den musik ud, der ligger på den bærbare enhed. MusicPlay sender musikken helt ukomprimeret, mens AirPlay først dekoder den til et Apple Lossless-signal, før den sendes ud i luften. Avancerede funktioner og lydmodi er let tilgængelige fra fjernbetjenings-app’en; specielt begejstret er vi for iPad app’en, som udnytter den store skærmflade meget effektivt, med masser funktioner tilgængelige ved et tastetryk. Desuden er den på dansk!

Lydkvalitet
På film i surround er der ingen tvivl om, at Yamahas højdekanaler virker bedre end de andres. De er mere integreret i lydbilledet og får alt til at lyde som et stort landskab, hvor de andre bliver lidt mere opsplittet.

Selve lydkvaliteten i surround er også rigtig god. Specielt baskanalen integreres på en måde, som giver mere tryk i basregisteret. Dialogerne er store og mægtige, og søkrigen i Battleship er en virkelig “larger than life” affære.

Det her er også den eneste receiver, hvor jeg ikke er i tvivl om, at jeg også vil bruge højdehøjttalerne, når jeg hører klassisk musik i surround. Bare lyt til Trondheimsolistenes Souvenir på Blu-ray med dens store rum. Violinerne lyder herligt aggressive, og det er i det hele taget vældig underholdende.

Elektropop signeret Lucy Swann fra pladen La Petite Morte har desuden heftige basrytmer, som Yamaha-receiveren i den grad får frem. At den kunne have haft endnu mere finmasket overtonegengivelse, betyder ikke så meget.

Konklusion
Yamaha-receiveren har funktioner, som gør, at du kan skræddersy lydbilledet i hjemmebiografen. Højdekanalerne klarer på ypperlig vis at gengive et tredimensionelt lydbillede og gør også, at du virtuelt kan hæve centerkanalen længere op på væggen. Du kan også justere tydeligheden af dialogerne, og Enhanced Surround gør, at de mange højttalere integreres ekstra godt i lydbilledet og dermed forsvinder.

Yamaha har desuden den bedste fjernbetjenings-app – især elskede vi iPad-fjernbetjeningen. Både AirPlay og Yamahas egen MusicPlay fungerer ypperligt, så man slipper for at bruge den begrænsede musik-server-funktion.

Lydmæssigt har receiveren godt med tryk og en enormt god sammenhæng. Den har ikke nuancerne i overtonerne som en stereoforstærker til samme pris. Men den har bestemt kraften. Og summen af det hele gør den til konge i hjemmebiografen.

Lyd & Billede mener

Heftig lyd Glimrende højdekanaler Overlegen fjernbetjenings-app til mobile enheder Pladespillerindgang Ikke de mest finmaskede overtoner

Også i denne test:

5 3D-klare surround-receivere

Opsummering

Funktioner møder lydkvalitet

Selvfølgelig kan man få en vellydende receiver, som også er spækket med funktionalitet, til ti tusind kroner!

Læs hele testen

Marantz SR6007

Pæn i tøjet

Marantz’ nyeste skud på stammen er en simpel receiver med de mest grundlæggende indstillingsmuligheder. Både AirPlay og Spotify giver desuden mange muligheder for at streame musik. Lydmæssigt er den vældig fin og godt opløst, men aldrig farlig.

Opløst lydbillede Let at bruge Pladespillerindgang
Mangler lidt tryk Mangelfuld fjernbetjenings-app
Læs hele testen

Pioneer SC-LX56

Fjerner sløret

Pioneer har leveret en 9-kanals receiver, som slår hårdt fra første filmklip og lader os komme tæt på musikken med en neutral og uforvrænget lyd. Lidt trafo-brummen og en svag blæsen på indersiden kan forstyrre i stille omgivelser.

Kraft og detaljer Udstyr og brugervenlighed
Lidt trafo-brummen Ingen pladespillerindgang
Læs hele testen

Denon AVR-3313

Varme toner

Her er receiveren til dig, der vil koncentrere dig om at lytte frem for at indstille og skrue. Denon AVR-3313 er nem at bruge, og med både AirPlay og Spotify bliver den en naturlig motor i stueanlægget. Lyden er også fornøjelig.

Opløst og varm lyd Let at bruge Pladespillerindgang
Mangler lidt tryk Mangelfuld fjernbetjenings-app
Læs hele testen

Onkyo TX-NR818

Heftig og begejstret

Receiveren fra Onkyo er langtfra nogen lille fyr! Med kontrol i bassen og rigelig dynamik tager den hjemmebiograf-jobbet alvorligt. Og specielt videoprocessering kan den som få andre.

Stor og kraftig lyd Godt udstyret Pladespillerindgang
Diskantområdet kunne være mere finkornet
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Lyd & Billede
Scroll to Top