TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABAT PÅ LB+

TEST: Technics SL-100C

Premiumkvalitet på budget

Technics’ billigste pladespiller henvender sig til musikelskere, ikke DJ’s, men er bygget som en arbejdsmaskine.

Af / 27/01/2022 - 22:38
Technics SL-100C

Lyd & Billede mener

  • Meget velspillende, velbygget og gennemført grammofon med auto-lift til en konkurrencedygtig pris.
  • Det medfølgende signalkabel er en tynd sag i begge ordets betydninger.

Få pladespillere er så letgenkendelige som Technics’ legendariske SL-1210. Den pladespiller, CD-alderen fejede til side, men som mirakuløst rejste sig fra de døde i 2016.

Senere har det samme direkte drevne udgangspunkt afstedkommet aflæggere i alle prisklasser, og SL-100C er den hidtil billigste. Den ligner DJ-pladespilleren SL-1210 MK7, bare uden stroboskoplys og pitch-kontrol, og er ifølge Technics lavet til alle, der gerne vil have den velkendte kvalitet hjemme i stuen.

SL-100C ligner til forveksling den lidt dyrere SL-1500C, som har indbygget phono-trin og kommer med en Ortofon 2M Red præmonteret på et aftageligt pickup-hus. Men SL-100C er uden phono-trin og har en billigere Audio-Technica AT-VM95C MM-pickup.

Det sænker prisen et godt stykke, og alle, der allerede har en forstærker med pladespillerindgang, kan bare slutte pladespilleren til og børste støvet af vinylpladerne.

Technics SL 100C Audio Technica 95 scaled 1
Audio-Technicas AT-VM95C MM-pickup. (Foto: Lasse Svendsen)

Som billederne viser, er SL-100C bygget med de samme komponenter som SL-1500C. Den flade pladetallerken i aluminium er direkte drevet med en kerneløs motor for at eliminere cogging – mikroskopiske vibrationer fra motoren, der påvirker lyden.

Annonce

Grammofonen har den samme klassiske S-formede Technics-arm og et dæmpet chassis med fjederbelastede støddæmpende fødder, aluminium, glasfiber, ABS-plast og gummi, som absorberer resonanser. Technics-armen har højdejustering (6 mm) – en sjældenhed i denne klasse, som gør det nemmere at skifte til pickupper med en anden højde eller sporingsvinkel.

Ligesom SL-1500C har den også mekanisk auto-lift-funktion, som løfter armen automatisk, når pladesiden er færdig, for at reducere slid. Den kan slås fra med en knap på bagsiden.

Technics SL 100C armbase scaled 1
Højdejustérbar arm. (Foto: Lasse Svendsen)

Konkurrenter og opsætning

Da pladespilleren kommer med pickup færdigmonteret på det aftagelige pickuphus, behøver man bare at lægge tallerkenen og gummimåtten på, indstille vægten (se manualen) og slutte den til strøm og forstærker.

Det gælder sådan set flere af konkurrenternes grammofoner i prisklassen. F.eks. Reloop HiFi Turn5, som ligner til forveksling, men har en Ortofon-pickup. Opsætningen af Pro-Ject 1 Xpression er lidt mere besværlig, da man skal trække den gummirem på, som driver pladetallerkenen, og justere antiskating med en vægt, der hænger i en nylontråd.

PÅ SL-100C indstilles antiskating med et justeringshjul på armbasen. Nemt og bekvemt.

Med et aftageligt pickuphus er det nemt at opgradere til en endnu bedre pickup, hvis man ønsker det. De mange justeringsmuligheder gør det nemt at bruge andre pickupper end den medfølgende.

Men det er også muligt bare at skifte nålen på VM95C-pickuppen til en bedre version, og her har man seks forskellige at vælge imellem. Såsom en nål tilpasset 78-plader samt VM95SH, som har en Shibata-diamant på en nålearm i aluminium. Hvilket lover godt for endnu bedre lyd.

Technics SL 100C controls scaled 1
Direkte drift giver øjeblikkelig opstart og stabil drift. (Foto: Lasse Svendsen)

Lyden

SL-100C fortsætter, hvor SL-1500C slap. Den nye Audio-Technica-pickup koster måske kun 400 kroner, men det er den værd. Det er nok det bedste køb i denne prisklasse, i hvert fald til SL-100C.

Vi plejer at sige, at Rega Planar 3 er guldstandarden i denne klasse, men Technics-pladespilleren kan faktisk måle sig med referencen.

Den spiller med overbevisende autoritet, og den live-optagelse med Keith Jarrett Trio, som jeg testede SL-1500C med, lyder i praksis lige så levende og medrivende her. Der er godt nok lidt mere tyngde i bassen med Ortofon-pickuppen, men mere med SL-1500C end med Planar 3, og små detaljer og klangnuancer kommer overraskende godt frem i lydbilledet. Som snarere er varmt og fyldigt end slankt og køligt.

Technics SL 100C connectors scaled 1
Kabler og strømkabel er aftagelige. (Foto: Lasse Svendsen)

“The Girl from Ipanema” med Astrud Gilberto på vokal og Stan Getz på tenorsaxofon kommer virkelig ud i rummet i al sin pragt. Rytmen er stabil og kontant gengivet, og lyden af saxofonen er varm og luftig. Vokalen har substans og dybde, og egentlig er det kun lidt mere luft i toppen og et dybere lydbillede med flere detaljer, der ender på minussiden i mine notater.

På den obligatoriske “Love Over Gold” fra Dire Straits’ album af samme navn slipper grammofonen rigtig godt fra det. Guitaren lyder fornemt fokuseret og har en tydelig bundklang, mens trommerne kommer ud af højttalerne med god dynamisk kontrast og uden tøven.

Så skruer jeg den medfølgende Audio-Technica-pickup af og sætter en AT-OC9XSH på, en meget dyrere MC-pickup. Det fungerer fornemt, og lydbilledet bliver strammere, bedre fokuseret og mere dynamisk. Det viser bare, at grammofonen har et stort potentiale for dem, der vil opgradere på et tidspunkt.

Technics SL 100C playing scaled 1
Technics SL-100C er et kup til prisen. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Technics SL-100C er blandt de tre allerbedste pladespillere i denne prisklasse. Den er nem at sætte op og nem i brug, og den vækker musikken til live på en medrivende og overbevisende måde.

Pladespilleren virker meget velbygget og er godt dæmpet mod ydre resonanser, og den medfølgende Audio-Technica-pickup passer perfekt til den. Samtidig kan den sagtens tåle mere eksotiske pickupper, hvis man skulle ønske at opgradere engang i fremtiden.

Karakter
Technics SL-100C
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Technics SL-100C”

  1. Hej.
    Jeg er ikke interesseret i plade spilleren…..men reol systemet-skænken
    Hvad hedder det?….

    Vh jan

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikglæde

Her får du meget for pengene

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen