TEST

Technics SL-1500C

 itemprop
TESTTechnics SL-1500C
Technics SL-1500C

Sensationelt god pladespiller

Her er pladespilleren for dem, der elsker musik, hvad enten de er hi-fi-interesserede eller ej.

Lyd & Billede mener

Dynamisk og levende lyd med saftig bas og et raffineret og detaljeret lydbillede. Solidt bygget og nem i brug.
Ingenting.
 • Type: Direkte drevet pladespiller
 • Tonearm: S-formet, aluminium
 • Pickup: Ortofon 2M Red (MM)
 • Tallerken: Aluminium
 • Tilslutninger: Phono/RCA line-udgang
 • RIAA/DAC: Ja/nej
 • Andet: Elektronisk hastighedsomskifter
 • Finish: Sølvgrå eller sort
 • Mål og vægt: 45,3 x 16,9 x 37,2 cm / 9,9 kg
 • Web: technics.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 8999 kr

Egentlig er det lidt opsigtsvækkende, at denne pladespiller er så god. Ikke for det – Technics’ SL-1200G og den svinedyre SL-1000R er fantastiske pladespillere i deres prisklasser. Men at den her skulle være så forbandet god, havde jeg ikke regnet med.

Hvis man ser på SL-1500C, minder den om en ribbet SL-1200G – den pladespiller, der er vores reference i prisklassen under 30.000 kroner.

1500C har ikke stroboskop, pitch-kontrol og en lampe, der lyser pickuppen op, som den dyrere 1200G har. Men den er bygget op med de samme grundprincipper: En direkte drevet aluminiumtallerken, den klassiske S-formede Technics-arm og et stift chassis. 1500C har en enklere kerneløs motor og en enklere udgave af Technics-armen, men med højdejustering.

Foto: Technica

Den kommer med en Ortofon 2M Red præmonteret i det aftagelige pickuphus og har indbygget RIAA-forstærker – eller phono-trin, som det også kaldes. Dermed er det bare at plugge pladespilleren direkte i en ledig indgang på forstærkeren, et par aktive højttalere eller andet.

Det har også en mekanisk autoløft-funktion, der kan slås til og fra. Så løftes armen automatisk, når den er nået til enden af pladen.

Pickup

Technics-grammofonen er tillidsvækkende bygget og har intet at skamme sig over i denne prisklasse. ABS-plast, glasfiber og aluminium er anvendt i liberale mængder på kabinettet, og den leveres med et klart støvlåg med den karakteristiske kuppel over armbasen.

Ortofon-pickuppen er allerede monteret i pickuphuset. Så det, man skal gøre for at komme i gang, er at skrue det fast på armen, lægge tallerkenen og gummimåtten på, trække modvægten på og tilslutte strøm og kabler. Her kan man vælge at bruge det indbyggede phono-trin eller et separat. Når nåletrykket er indstillet til 1,8 gram, sættes støvlåget fast bagpå, og man er klar.

annonce

Der findes selvfølgelig andre pladespillere i denne klasse. Pro-Ject Classic er et meget vellydende alternativ, der kommer med en Ortofon 2M Silver; Rega Planar 3 er et billigere alternativ; og så er der selvfølgelig Rega Planar 6 – pladespilleren, der har sat standarden for, hvor god lyd man kan få for under 15.000 kroner. I kombination med Rega Ania MC pickup er det referencen.

annonce
Foto: Technica

To udgange

Technics har valgt to separate strømforsyninger til det indbyggede RIAA-trin og pladespillerens phono-udgang, og en omskifter slår strømmen til RIAA-trinet fra, når den vippes fra line- til phono-udgangen.

Da pickuphuset er aftageligt, er det relativt let at skifte pickup, hvis man vil opgradere. Alternativt kan nålen på Ortofon-pickuppen skiftes ud med en 2M Blue, som har en mere jævn frekvensgang og bedre kanalseparation. Med enkel højdejustering af armen – op til 6 mm – er pladespillerens arm kompatibel med et bredt udvalg af andre pickupper.

Lyden af Technics SL-1500C

Et let tryk på hastighedsvælgeren sender pladetallerkenen op på den rigtige hastighed på 0,7 sekunder. Lad nålen sænke sig i rillerne og tag en dyb indånding.

Det første, man lægger mærke til, er hvor åben og detaljeret lyden er. Men så mærker man, at pladespilleren også har virkelig seriøs bas, og at den både har kontrol, finesse og dynamik nok til, at glæden ved at høre musik fra vinylplader rent faktisk kan ses i ens ansigt.

annonce

Technics’ pladespiller præsenterer Keith Jarretts live-indspilninger så overbevisende, at jeg knap nok kunne tro, at den anvendte det indbyggede RIAA-trin. Der ofte er et simpelt kredsløb bestående af nogle billige komponenter, som er smidt sammen til lejligheden.

Her lød akustisk musik opløftende luftigt og troværdigt, og selv den gamle “Love Over Gold” fra Dire Straits’ guldalder lød fokuseret og overbevisende dynamisk. Den dyrere kombination af Rega Planar 6 og en Ania MC-pickup giver mere ekspansiv dynamik og lyder mere finmasket og raffineret, men det er også det niveau, man skal op på, hvis man vil have bedre lyd, end man får fra SL-1500C.

Konklusion

Technics’ enklere lillebror til testvinderen SL-1200G er måske det bedste køb blandt pladespillere i denne prisklasse. Den har alt, hvad man har brug for, om bord, den er let at sætte op og endnu lettere at leve med, og den spiller så medrivende, åbent og fri for grums og betoninger, at vi har svært ved at finde noget at trække ned for.

Den er perfekt til dem, der overvejer at opgradere anlægget og gerne vil eksperimentere lidt med andre pickupper og eksterne RIAA-trin, men også for dem, der bare vil have den bedste lyd i en indpakning, som ikke er krævende at leve med.


  Alternativer til Technics SL-1500C

   data-srcset

  Analogt pletskud

  Regas flagskib lyder guddommeligt og er hver en krone værd, selv om det måske ikke ser ud, som om man får særlig meget for pengene.

  (Foto: Producent)

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?

   data-srcset

  Pladespiller med højttalere

  En pladespiller med forstærker og højttalere ­indbygget? Normalt opskriften på en katastrofe, men ikke her.

   data-srcset

  Venligsindet vinylhøvl

  Det er ikke pladespillere, japanske TEAC er mest kendt for, men den her kan måske sætte dem på vinylkortet.

   data-srcset

  Sensationelt god pladespiller

  Her er pladespilleren for dem, der elsker musik, hvad enten de er hi-fi-interesserede eller ej.

   data-srcset

  McIntosh for livsnydere

  Hvis man kan se nytten i en pladespiller med alt indbygget, kan McIntosh MTI100 være svaret.

   data-srcset

  Trådløs og enkel pladespiller

  Med et par trådløse hovedtelefoner og Sonys nye pladespiller er du klar til din første vinylsamling.

  (Foto: Producent)

  En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

  (Foto: Producent)

  Rega Planar 8 er klassens bedste pladespiller og udfordrer langt dyrere grammofoner på lydkvalitet.

  SOMMERTILBUD
  6 UGER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Fuld adgang til lydogbillede.dk i sommer!
  PRØV i 6 UGER
  close-link