Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Audio-Technica AT-OC9XSH

Hørbar lydforbedring

En ny og bedre pickup kan give pladesamlingen nyt liv. Det kunne sagtens være Audio-Technicas nye MC-generation.
Karakter
Audio-Technica AT-OC9XSH
Lyd & Billede mener
Stor dynamisk kontrast, fyldig klang, enorm detaljerigdom og glimrende sporingsevne.
Ingenting.
Specifikationer
 • Type: Moving Coil-pickup
 • Vægt: 7,6 g
 • Anbefalet nåletryk: 1,8-2,2 g / 2,0 g
 • Anbefalet tonearmsmasse: n/a
 • Udgangsspænding: 0,4 mV
 • Anbefalet modstand: Min. 100 ohm
 • Compliance: 20 x 10-6 cm/statisk
 • Kanalbalance: 1 dB
 • Kanalseparation: 27 dB
 • Frekvensområde: 20 Hz – 47 kHz
 • Web: bergsala.dk

Det er nok lige i overkanten at kalde Audio-Technicas OC9-serie legendarisk, men blandt vinylentusiaster er den kendt som et frisk pust. Som en pickup, der kan åbne op og forbedre lyden fra gamle LP’er som med et trylleslag.

På nogle pladespillere kan lyden blive lidt tynd med en OC9, og Audio-Technica har forsøgt at forbedre klangbalancen i den nye serie, som består af flere modeller. Bl.a. den aktuelle, Audio-Technica AT-OC9XSH, som er den næstdyreste i den nye MC-generation.

Der findes også en lidt dyrere variant kaldet OC9XSL med samme elektronik og udgangsspænding (0,4 mV), men med en slankere nåleslibning.

Elektronikken huses i en kappe af aluminium, med neodymmagneter og et magnetisk letmetal kaldet permendur og med spoler viklet med PCOCC-kobber (iltfrit kobber med monokrystalstruktur), som skulle være meget rent.

Nålen er i boron og har en skarp Shibata-slibning, der trives godt med en sporingsvinkel på 20 grader og et nåletryk på 2 gram.

Annonce

Tilpasning

Pickuppen skal have minimum 100 ohm belastning, så tjek, at forstærkeren eller phono-trinet kan indstilles til 100 eller 200 ohm. Eftergivenheden, eller stivheden, i ophænget passer fint til middeltunge nålearme, der er stive og har et ophæng uden slør.

AT-OC9XSH leveres med messingfarvede skruer i tre længder, et par plastpakninger, en antimagnetisk skruetrækker og en børste. Monteringen går glat, da pickuppen er udstyret med gevind på oversiden, som gør det muligt at have nålebeskyttelsen på, mens man skruer pickuppen fast.

Skruehuller med gevind gør monteringen enkel. (Foto: Lasse Svendsen)

Varmere lyd og klarere dynamik

Hvis man ikke allerede har en skabelon – en protraktor – kan man downloade en fra internettet og printe den selv. Eller købe en der, hvor man handler pickupper og vinyl. Så får man en mere præcis justering af pickuppens placering, hvilket giver en klar gevinst lydmæssigt.

OC9XSH leverer en hørbar lydforbedring sammenlignet med OC9/III. Det velkendte skarpe fokus er på plads, og det samme er de dynamiske transienter, som giver liv til musikken. Men bassen er mere fyldig, mellemtonen lyder dybere og mere åbent, og der kommer flere detaljer ud af højttalerne med den nye pickup.

Annonce

Dire Straits’ klassiske Love Over Gold klinger varmere, og selv om bassen ikke er overdrevet potent, er den mærkbart mere til stede med XSH-udgaven. Den fine klangfylde klæder også Charlie Hadens kontrabas på albummet Still Live med Keith Jarrett bag flyglet.

Der er tydeligere klangfarver her, og den silkebløde diskant løfter musikken op fra gulvet og skaber et meget behageligt, men samtidig klangrigt lydbillede.

Konklusion

Audio Technica AT-OC9XSH er måske den bedste MC-pickup i denne prisklasse. Den giver en klar lydmæssig forbedring i forhold til forrige generation af OC9-pickupper, og den passer til et utal af forskellige pladespillere. Varmere klang, finere detaljeopløsning og et mere åbent lydbillede er en præcis opsummering af dens kvaliteter. At den også er nem at montere, er en behagelig bonus.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.