Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Audio-Technica AT-OC9XSH

Hørbar lydforbedring

En ny og bedre pickup kan give pladesamlingen nyt liv. Det kunne sagtens være Audio-Technicas nye MC-generation.

Skrevet af / 26/12/2019 - 21:45
Audio-Technica AT-OC9XSH
Lasse Brekke

Det er nok lige i overkanten at kalde Audio-Technicas OC9-serie legendarisk, men blandt vinylentusiaster er den kendt som et frisk pust. Som en pickup, der kan åbne op og forbedre lyden fra gamle LP’er som med et trylleslag.

På nogle pladespillere kan lyden blive lidt tynd med en OC9, og Audio-Technica har forsøgt at forbedre klangbalancen i den nye serie, som består af flere modeller. Bl.a. den aktuelle, Audio-Technica AT-OC9XSH, som er den næstdyreste i den nye MC-generation.

Der findes også en lidt dyrere variant kaldet OC9XSL med samme elektronik og udgangsspænding (0,4 mV), men med en slankere nåleslibning.

Elektronikken huses i en kappe af aluminium, med neodymmagneter og et magnetisk letmetal kaldet permendur og med spoler viklet med PCOCC-kobber (iltfrit kobber med monokrystalstruktur), som skulle være meget rent.

Nålen er i boron og har en skarp Shibata-slibning, der trives godt med en sporingsvinkel på 20 grader og et nåletryk på 2 gram.

Tilpasning

Pickuppen skal have minimum 100 ohm belastning, så tjek, at forstærkeren eller phono-trinet kan indstilles til 100 eller 200 ohm. Eftergivenheden, eller stivheden, i ophænget passer fint til middeltunge nålearme, der er stive og har et ophæng uden slør.

AT-OC9XSH leveres med messingfarvede skruer i tre længder, et par plastpakninger, en antimagnetisk skruetrækker og en børste. Monteringen går glat, da pickuppen er udstyret med gevind på oversiden, som gør det muligt at have nålebeskyttelsen på, mens man skruer pickuppen fast.

Skruehuller med gevind gør monteringen enkel. (Foto: Lasse Svendsen)

Varmere lyd og klarere dynamik

Hvis man ikke allerede har en skabelon – en protraktor – kan man downloade en fra internettet og printe den selv. Eller købe en der, hvor man handler pickupper og vinyl. Så får man en mere præcis justering af pickuppens placering, hvilket giver en klar gevinst lydmæssigt.

OC9XSH leverer en hørbar lydforbedring sammenlignet med OC9/III. Det velkendte skarpe fokus er på plads, og det samme er de dynamiske transienter, som giver liv til musikken. Men bassen er mere fyldig, mellemtonen lyder dybere og mere åbent, og der kommer flere detaljer ud af højttalerne med den nye pickup.

Dire Straits’ klassiske Love Over Gold klinger varmere, og selv om bassen ikke er overdrevet potent, er den mærkbart mere til stede med XSH-udgaven. Den fine klangfylde klæder også Charlie Hadens kontrabas på albummet Still Live med Keith Jarrett bag flyglet.

Der er tydeligere klangfarver her, og den silkebløde diskant løfter musikken op fra gulvet og skaber et meget behageligt, men samtidig klangrigt lydbillede.

Konklusion

Audio Technica AT-OC9XSH er måske den bedste MC-pickup i denne prisklasse. Den giver en klar lydmæssig forbedring i forhold til forrige generation af OC9-pickupper, og den passer til et utal af forskellige pladespillere. Varmere klang, finere detaljeopløsning og et mere åbent lydbillede er en præcis opsummering af dens kvaliteter. At den også er nem at montere, er en behagelig bonus.

Karakter
Audio-Technica AT-OC9XSH
Premium

Lyd & Billede mener

Stor dynamisk kontrast, fyldig klang, enorm detaljerigdom og glimrende sporingsevne. Ingenting.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Det enkleste er det bedste

Verdensklasse!

dCS Network DAC: Har du råd, så giv den gas!

Dåseåbneren

Prisbillig indgangsbillet

Klassens bedste køb

Spiller med glødende engagement

Moderne nostalgi

Musikstreameren gør alle fordomme til skamme

Sensationelt god netværksafspiller

Scroll to Top