Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: to musikafspillere

Lækker lyd i lommen

Forbered dig på lyd i drømmeklassen!

Skrevet af / 05/08/2015 - 06:00
to musikafspillere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

En smartphone er god til mange ting: At holde styr på aftaler, skrive dokumenter, spille spil – og følge med i kalorieindtaget. Som vi alle ved, kan den også afspille både film og musik, men for rendyrkede hi-fi-purister har den sine svagheder. F.eks. er det få mobiltelefoner, der understøtter højopløste lydformater.

Med både mobil- og internetantenne samt Bluetooth indbygget er der også mulighed for, at elektriske spændinger kan overføres mellem de interne komponenter, hvilket vil påvirke lydkredsløbene. Desuden er den analoge del ofte begrænset med en forstærker, der kræver letdrevne hovedtelefoner.

 

Hi-fi-hovedtelefoner

Hvis man har et par hi-fi-hovedtelefoner, som man bruger hjemme i stuen med en ordentlig hovedtelefonforstærker (f.eks. McIntosh MHP1000, Sony MDR-Z7 eller HiFiMan HE-6), så kan det være fristende at tage dem med sig for at få drømmelyd på farten. Men en mobiltelefon kan ikke drive den slags hørebøffer ordentligt. Lyden bliver som regel ikke høj nok og heller ikke ren nok til at udnytte potentialet i ægte hi-fi-hovedtelefoner.

Endelig er batterikapaciteten også et problem. Mobilen løber hurtigt tør for strøm, når den skal bruge kræfter på at afspille musik.

 

Rendyrket

Netop derfor er der kommet øget fokus på de rendyrkede musikafspillere. Her kan producenterne fokusere al deres energi på at få den bedst mulige lyd. Alt fra digital/analog-konverteren til forstærkertrinet er udvalgt og finjusteret for at få den bedst mulige lyd i den sidste ende.

Brugerfladen kan også tilpasses specifikt til lydgengivelse. Selv om mobiltelefoner paradoksalt nok ofte har en mere intuitiv brugerflade end mange musikafspillere!

 

To løsninger

Her tester vi to afspillere, der begge har samme formål – at give de absolut bedste musikoplevelser i lommeformat – men en meget forskellig tilgang til målet. De koster heller ikke det samme, da den ene er mere end dobbelt så dyr som den anden.

X5 er topmodellen fra kinesiske FiiO og storebror til X3, som vi har testet tidligere. Den kan afspille de allerfleste musikformater, højopløste såvel som lavopløste, inklusive DSD (SACD-format), og gemmer musikken på hukommelseskort af typen microSD. Prisen er lidt stiv, omkring 4.000 kroner.

Men hvis man synes, det er dyrt, så tag et kig på Sony NW-ZX2. Den koster ca. 10.000 kroner og er en helt anden type afspiller.

Også den understøtter nærmest alle musikformater, som både kan lagres internt og på microSD-kort. Men den kan også en masse andre ting. Den anvender nemlig Android-operativsystemet og kan køre alle mobile Android-apps bortset fra telefonopkald. Den har både Wi-Fi og Bluetooth indbygget, og her kan man installere både den ene og den anden streaming-tjeneste, såsom Spotify, WiMP, Tidal og Deezer.

Spørgsmålet er nu, om det musikalske nirvana er inden for rækkevidde!

Produkter i denne test

FiiO X5

Højopløst dynamit

FiiO X5 er en seriøs musikafspiller med god formatunderstøttelse og masser af forstærkerkraft.

Har mange kræfter, så den kan trække selv tungtdrevne hi-fi-hovedtelefoner. Mulighed for meget lagerplads samt massiv formatunderstøttelse trækker også op.
Filoverførsel går langsomt, og afspilleren kunne have været mere opløst i overtoneområdet. Løst kontrolhjul.
Læs hele testen

Sony NW-ZX2

Vanvid i lommeformat

Sony har kørt den helt ud. Med Android-operativsystem kan denne afspiller mange ting, og byggekvaliteten er noget ud over det sædvanlige. Det er prisen også!

Lyden fra Sony er super-opløst! Med Android som styresystem kan man også downloade streaming-tjenester.
Lyden er ikke kraftig nok til hovedtelefoner med høj modstand. Og prisen er ekstrem.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top