Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

DUEL: High-end musikafspillere: Sony NW-WM1ZM2 mod Astell&Kern SP2000T

Galskab i lommeformat

En musikafspiller kan virke som et forældet koncept. Men hvis man drømmer om frydefuld high-end-lyd direkte fra lommen, kommer man ikke uden om sådan en.

Skrevet af / 10/06/2022 - 23:50
High-end musikafspillere: Sony NW-WM1ZM2 mod Astell&Kern SP2000T
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

“En bærbar musikafspiller til 30.000 kroner? Er du da fuldstændig vanvittig?!” Sådan hører jeg folk sige, og det kan jeg sådan set godt forstå. Det virker mildest talt tosset. Men lad os lige tænke tanken til ende …

Alle har i dag en smartphone, som kan alt, hvad vi har brug for i det daglige. Vi bruger den til sociale medier, til at skrive beskeder og tage billeder, og den er helt afgørende, når der skal holdes styr på aftaler og mails.

Vi bruger selvfølgelig også mobilen til at streame og afspille både musik og film/serier. Gerne med et par trådløse hovedtelefoner eller hørepropper sluttet til. Smartphones har været med til at tage livet af en række koncepter som f.eks. CD-afspilleren. Eller i hvert fald forvise den til en nichetilværelse for tid og evighed. Det samme gjorde de med den bærbare MP3-afspiller.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Lyd & Bilde (@lydogbilde)

Head-fi: Ikke til mobilen

De seneste år har undertegnede haft en spirende interesse for såkaldt head-fi, altså high-end hovedtelefoner. Med kabel. Som sammen med en ordentlig hovedtelefonforstærker kan give helt fantastiske lydoplevelser.

Men det kunne normalt ikke falde mig ind at tage sådan nogle tungtdrevne hovedtelefoner med på farten. For det første er de som regel ret tunge, skrøbelige og dyre. Over 15.000 kroner er ikke ualmindeligt. Det er en dårlig kombination, når man skal smide dem i rygsækken eller håndtasken.

Og for det andet er selve mobiltelefonen en væsentlig bremseklods. Den har sandsynligvis ikke nogen hovedtelefonudgang, og hvis man bruger det lille USB-til-lyd-adapterkabel, der følger med (hvis der overhovedet gør det), vil man hurtigt bemærke, at tungtdrevne hovedtelefoner ikke er noget for mobilen. Man får hverken lydniveau eller dynamik nok til, at det batter.

En bærbar musikafspiller er løsningen

For eventyrlystne feinschmeckere, der ikke er bange for at tage deres dyrekøbte hørebøffer med ud i verden, findes der dog en løsning på mobilproblemet. Vi skal nemlig tilbage til de bærbare musikafspillere. Eller DAP’er (Digital Audio Players), som de også kaldes.

I dette tilfælde har vi fundet to modeller fra topsegmentet, beregnet til netop high-end hovedtelefoner. Sådan en afspiller har kredsløb og komponenter, der er specielt udviklet med henblik på den bedst mulige lyd og omhyggeligt er afskærmet fra eventuelle Bluetooth- og Wi-Fi-antenner og -sendere.

Lydkomponenterne er valgt fra allerøverste hylde, og der er (forhåbentlig) forstærkerkraft nok til at drive selv de sværeste hovedtelefoner overbevisende. For mens man nok ikke lige har lyst til at gå rundt med åbne planmagnetiske hovedtelefoner, så findes der også fantastiske lukkede hørebøffer, som fortjener at blive koblet til noget ordentligt.

Astell Kern SP2000T vs Sony NW WM1ZM2 4 scaled 1
Astell&Kern SP2000T og Sony NW-WM1ZM2. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

To brændvarme afspillere

For at finde ud af, hvor god lyd det er muligt at få i lommeformat, ser vi derfor på to brændvarme musikafspillere: Sony NW-WM1ZM2 og Astell&Kern A&ultima SP2000T.

De to afspillere har hver sin version af Android-operativsystemet. Og de understøtter begge omtrent alle de typer musikfiler, man kan finde på at smide efter dem, inklusive næsten alt, hvad der hedder PCM- og DSD-filer. De har også stort set samme udstyrsliste.

Forskellen er, at A&K understøtter MQA-filer fuldt ud i både software og hardware, mens Sony kun har software. En anden væsentlig forskel er operativsystemet, som er fuldgyldig Google Android på Sony, med fuld adgang til Play Store-apps, mens A&K har deres egen Android-variant, hvor man må tage en omvej via PC eller Mac for at installere apps.

Sony-afspilleren er den dyreste af de to og har indmad i den absolutte topklasse plus et chassis i forgyldt OFC-kobber med en renhed på 99,99 procent. Alt sammen i lydens tjeneste.

Blandt de indviede har Astell&Kern længe været kendt for at lave gode hi-fi musikafspillere. SP2000T ligger lige under flagskibet SP2000, men har noget, som storebror mangler, nemlig dobbelt forstærker! Med SP2000T kan man vælge imellem en standard op-amp og en rørforstærkerudgang (den har bittesmå rør indeni!) – plus en kombination af begge dele. Sejt.

Produkter i denne test

Sony Walkman NW-WM1ZM2

Køb ikke den europæiske version

Sony NW-WM1ZM2 er et fantastisk stykke håndværk. Men styr uden om versionen til det europæiske marked.

Meget velopløst lyd fra den dybeste bas til de mest luftige overtoner. Fantastisk byggekvalitet. Android-brugerfladen fungerer upåklageligt.
I Europa er det maksimale lydniveau alt for lavt. Tungtdrevne hovedtelefoner kan man glemme alt om.
Læs hele testen

Astell&Kern A&ultima SP2000T

Musikalsk krudttønde i lommeformat

Med den fantastiske SP2000T viser Astell&Kern, hvordan det skal gøres. En drøm for hovedtelefonerne!

Fantastisk varm og fyldig lyd med masser af dynamik. Kan nærmest drive alt! God byggekvalitet og fin brugervenlighed.
Tilpasset Android-operativsystem kræver, at apps skal installeres med APK-filer. De præinstallerede versioner af Tidal og Qobuz har ikke fuld funktionalitet.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top