Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Astell&Kern A&ultima SP2000T

Musikalsk krudttønde i lommeformat

Med den fantastiske SP2000T viser Astell&Kern, hvordan det skal gøres. En drøm for hovedtelefonerne!

Skrevet af / 10/06/2022 - 23:48
Astell&Kern A&ultima SP2000T
Geir Gråbein Nordby

Spørger man ti kendere, hvem der laver de bedste bærbare musikafspillere på markedet, vil i hvert fald et par af dem svare Astell&Kern. De er kendt i hi-fi-branchen for at lave nogle af de bedste – og dyreste – DAP’er.

Med A&ultima SP2000T har A&K taget det hele et skridt videre ved at indbygge to forskellige udgangsforstærkere: En standard, men højkvalitets op-amp og desuden en rørforstærker! Rørene er af typen KORG NuTube 6P1, og kredsløbslayout og chassis er optimeret til at minimere såkaldt mikrofonik – et fænomen, hvor vakuumrør skaber støj selv fra en lille ekstern påvirkning.

Astell Kern Aultima SP2000T
Astell&Kern A&ultima SP2000T er en heftig sag. (Foto: Astell&Kern)

Ud fra smag og hovedtelefoner kan man vælge, om man vil bruge det ene eller det andet forstærkertrin – eller en kombination af begge (Hybrid).

Blandt de indviede har Astell&Kern længe været kendt for at lave gode hi-fi musikafspillere. SP2000T ligger lige under flagskibet SP2000, men har noget, som storebror mangler, nemlig dobbelt forstærker! Med SP2000T kan man vælge imellem en standard op-amp og en rørforstærkerudgang (den har bittesmå rør indeni!) – plus en kombination af begge dele. Sejt.

Der er tre forskellige hovedtelefonudgange: En standard 3,5 mm til ubalanceret kabel samt både 2,5 og 4,4 mm udgange til balanceret kabel. Med balanceret slipper højre og venstre ørekop for at dele samme jordforbindelse, hvilket kan give overhøring (crosstalk) mellem kanalerne.

Astell Kern Aultima SP2000T 2
SP2000T har et særligt Android-operativsystem, uden Google Play Store. (Foto: Astell&Kern)

Touch-skærm og speciel Android

SP2000T har en 5 tommers touch-skærm med Full HD-opløsning, og den kører en egen udgave af Android-operativsystemet. Som imidlertid ikke er Google-baseret og derfor ikke giver adgang til Google Play Store. Skal man installere egne apps, skal man derfor finde dem som APK-filer og selv installere dem via PC eller Mac. Den er lidt bøvlet, men det går.

De præinstallerede versioner af Tidal og Qobuz fungerer, men giver ikke fuld funktionalitet. F.eks. kan man ikke downloade musik til offline-afspilning. Det kan derfor være ønskeligt at downloade den fulde version fra en APK-fil.

Læs også Audeze LCD-X Audeze LCD-X er genvejen til nirvana for hovedtelefon-elskere – de lyder fantastisk!

PC-program er valgfrit

Hvis man vil installere sine egne musikfiler, f.eks. højopløste, gøres det med AK Connect-app’en til PC. Man kan også trække og slippe filer direkte til microSD-kortet via Windows Stifinder eller Finder på Mac. Hvis man har musikfiler gemt i afspillerens hukommelse, kan de kopieres til hukommelseskortet i afspilleren via menusystemet.

Audeze LCD-5-L&B scaled
Audeze LCD-5 drives som en leg af SP2000T. (Foto: Audeze)

Sikke en lyd!

Uanset om jeg bruger Tidal eller mine egne musikfiler, er det musikalske indtryk det samme: For pokker, sikke en lyd!

Med de fantastiske Audeze LCD-5 drevet af op-amp-forstærkertrinet er musikken meget rytmisk og hurtig, og med en fantastisk snert i kantslagene på “Allthetimeevenwhen” med Fieh. Bassen er dejlig dyb og samtidig stram med en tonestruktur, som jeg normalt kun ville forvente af en stationær hovedtelefonforstærker. Der er glimrende adskillelse af instrumenterne uden tegn på, at attacket er “smurt ud” i tid.

Astell Kern Aultima SP2000T case 2
(Foto: Astell&Kern)

Hvis man vil have en varmere gengivelse af musikken, kan man skifte til rørforstærkertrinet. Her får musikken ekstra glød med en smuk udklingning af instrumenterne. Father John Mistys stemme på “Funny Girl” skaber magi inde i mit hoved, og alt, hvad der hedder stress og jag, forsvinder som dug for solen.

Det er dog lidt på bekostning af den dynamiske kontrast, som op-ampen besidder, og rytmerne på “BOOM” med Tiësto er ikke så stramme. Men på den anden side er bassen mere fyldig og meget slagkraftig.

Magien i musikken kommer frem i rigt mål, f.eks. steelguitaren på den rolige “11 Past the Hour” med Imelda May. En sang, hvor hun flirter med stilen fra Nancy Sinatras “Bang Bang”, men også med tydelig inspiration fra Melody Gardot. Hendes lavmælte stemme lyder bare fantastisk her!

Astell Kern Aultima SP2000T outputs
SP2000T har hele tre hovedtelefonudgange, hvoraf to er balancerede. (Foto: Astell&Kern)

Det bedste af begge verdener

Så er der Hybrid-indstillingen. Hvor man bruger begge forstærkertrin og med en virtuel skyder i midten kan vælge, hvor meget eller lidt af hver man ønsker. Her får man noget af kroppen i elbassen fra rørforstærkeren og meget af stramheden i lilletrommen fra op-ampen. En blanding af begge verdener, som jeg troede var en gimmick, før jeg prøvede, men som viser sig at virke rigtig godt.

Læs også Sony MDR-Z1R Det her er de dyreste lukkede hovedtelefoner, vi har haft æren af at teste. Og klart de bedste. MDR-1ZR er herlig galskab på første klasse.

Kan drive det meste

SP2000T kan selvfølgelig ikke bare drive LCD-5, men trives også med mere letdrevne sager, såsom de lukkede Sony MDR-Z1R. Her får man et vanvittigt bastryk – og masser af underholdningsværdi!

Hovedtelefonerne er ikke helt ærlige og har lidt ekstra fylde i bunden og måske en lidt tynd mellemtone. Men de er virkelig medrivende at lytte til og noget af det bedste, jeg har hørt af lukkede hovedtelefoner. A&K fjoller ikke rundt her, men hamrer musikken ind i skallen på dig, hvis det er dét, du vil have!

T+A Solitaire P (test på vej) får også kvaliteterne frem gennem denne afspiller. Med dem foretrækker jeg nok op-amp-udgangen, for ellers kan de virke noget tilbagelænede. Så det er rart at have muligheden. SP2000T tager alt, hvad man kaster efter den, i stiv arm.

Astell Kern Aultima SP2000T in case
Et orange læderetui medfølger. (Foto: Astell&Kern)

Konklusion

Jeg siger ikke, at man nødvendigvis skal bruge næsten 20.000 kroner på en lommeafspiller. Men efter at have hørt Astell&Kern A&ultima SP2000T er der i hvert fald ingen tvivl om, hvorfor sådan nogle afspillere findes. For magen til lyd skal man lede længe!

Hvis du nogensinde har prøvet at bruge mobilen til at drive high-end hovedtelefoner, så har du sikkert oplevet, at det ikke lyder højt nok eller opløst nok til at yde hovedtelefonerne retfærdighed. Det er slut med disse.

SP2000T lyder fabelagtigt. Uanset om man bruger op-amp-forstærkeren eller rørforstærkerudgangen – eller begge dele på én gang – får man en fantastisk kontrol over alting, og musikken kommer ud i al sin elegance. Men på forskellige måder, alt efter hvad man vælger.

Man skal bare være opmærksom på, at det installerede Android-system ikke har Google Play Store, så man må indlæse APK-filer, hvis man vil have noget, der ikke allerede er installeret. F.eks. de fulde versioner af Tidal og Qobuz.

Karakter
Astell&Kern A&ultima SP2000T
High End

Lyd & Billede mener

Fantastisk varm og fyldig lyd med masser af dynamik. Kan nærmest drive alt! God byggekvalitet og fin brugervenlighed. Tilpasset Android-operativsystem kræver, at apps skal installeres med APK-filer. De præinstallerede versioner af Tidal og Qobuz har ikke fuld funktionalitet.

Også i denne test:

High-end musikafspillere: Sony NW-WM1ZM2 mod Astell&Kern SP2000T

Sony Walkman NW-WM1ZM2

Køb ikke den europæiske version

Sony NW-WM1ZM2 er et fantastisk stykke håndværk. Men styr uden om versionen til det europæiske marked.

Meget velopløst lyd fra den dybeste bas til de mest luftige overtoner. Fantastisk byggekvalitet. Android-brugerfladen fungerer upåklageligt.
I Europa er det maksimale lydniveau alt for lavt. Tungtdrevne hovedtelefoner kan man glemme alt om.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top