TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Astell&Kern A&ultima SP2000T

Musikalsk krudttønde i lommeformat

Med den fantastiske SP2000T viser Astell&Kern, hvordan det skal gøres. En drøm for hovedtelefonerne!

forfatter
Publiceret 10/06/2022 - 23:48
Karakter
Astell&Kern A&ultima SP2000T
L&B mener
Fantastisk varm og fyldig lyd med masser af dynamik. Kan nærmest drive alt! God byggekvalitet og fin brugervenlighed.
Tilpasset Android-operativsystem kræver, at apps skal installeres med APK-filer. De præinstallerede versioner af Tidal og Qobuz har ikke fuld funktionalitet.
Specifikationer
 • Skærm: 5″ TFT (1920 x 1080)
 • Operativsystem: Android (egen version)
 • Lagring: 256 GB (+ microSDXC op til 1 TB)
 • Filunderstøttelse: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, APE, AAC, MP3, WMA, OGG, DFF, DSF, MQA
 • Opløsning: 32 bit/384 kHz PCM, 22,4 MHz DSD512
 • Digital ind: USB-C
 • Digital ud: USB-C
 • Analog ud: 3,5 mm ubalanceret, 2,5 mm og 4,4 mm balanceret
 • Vægt: 309 g
 • Batterilevetid: 9 timer
 • Farve: Sort
 • Web: manufaktum.dk

Spørger man ti kendere, hvem der laver de bedste bærbare musikafspillere på markedet, vil i hvert fald et par af dem svare Astell&Kern. De er kendt i hi-fi-branchen for at lave nogle af de bedste – og dyreste – DAP’er.

Med A&ultima SP2000T har A&K taget det hele et skridt videre ved at indbygge to forskellige udgangsforstærkere: En standard, men højkvalitets op-amp og desuden en rørforstærker! Rørene er af typen KORG NuTube 6P1, og kredsløbslayout og chassis er optimeret til at minimere såkaldt mikrofonik – et fænomen, hvor vakuumrør skaber støj selv fra en lille ekstern påvirkning.

Astell Kern Aultima SP2000T
Astell&Kern A&ultima SP2000T er en heftig sag. (Foto: Astell&Kern)

Ud fra smag og hovedtelefoner kan man vælge, om man vil bruge det ene eller det andet forstærkertrin – eller en kombination af begge (Hybrid).

Blandt de indviede har Astell&Kern længe været kendt for at lave gode hi-fi musikafspillere. SP2000T ligger lige under flagskibet SP2000, men har noget, som storebror mangler, nemlig dobbelt forstærker! Med SP2000T kan man vælge imellem en standard op-amp og en rørforstærkerudgang (den har bittesmå rør indeni!) – plus en kombination af begge dele. Sejt.

Der er tre forskellige hovedtelefonudgange: En standard 3,5 mm til ubalanceret kabel samt både 2,5 og 4,4 mm udgange til balanceret kabel. Med balanceret slipper højre og venstre ørekop for at dele samme jordforbindelse, hvilket kan give overhøring (crosstalk) mellem kanalerne.

Astell Kern Aultima SP2000T 2
SP2000T har et særligt Android-operativsystem, uden Google Play Store. (Foto: Astell&Kern)

Touch-skærm og speciel Android

SP2000T har en 5 tommers touch-skærm med Full HD-opløsning, og den kører en egen udgave af Android-operativsystemet. Som imidlertid ikke er Google-baseret og derfor ikke giver adgang til Google Play Store. Skal man installere egne apps, skal man derfor finde dem som APK-filer og selv installere dem via PC eller Mac. Den er lidt bøvlet, men det går.

De præinstallerede versioner af Tidal og Qobuz fungerer, men giver ikke fuld funktionalitet. F.eks. kan man ikke downloade musik til offline-afspilning. Det kan derfor være ønskeligt at downloade den fulde version fra en APK-fil.

Læs også Audeze LCD-X Audeze LCD-X er genvejen til nirvana for hovedtelefon-elskere – de lyder fantastisk!

PC-program er valgfrit

Hvis man vil installere sine egne musikfiler, f.eks. højopløste, gøres det med AK Connect-app’en til PC. Man kan også trække og slippe filer direkte til microSD-kortet via Windows Stifinder eller Finder på Mac. Hvis man har musikfiler gemt i afspillerens hukommelse, kan de kopieres til hukommelseskortet i afspilleren via menusystemet.

Audeze LCD-5-L&B scaled
Audeze LCD-5 drives som en leg af SP2000T. (Foto: Audeze)

Sikke en lyd!

Uanset om jeg bruger Tidal eller mine egne musikfiler, er det musikalske indtryk det samme: For pokker, sikke en lyd!

Med de fantastiske Audeze LCD-5 drevet af op-amp-forstærkertrinet er musikken meget rytmisk og hurtig, og med en fantastisk snert i kantslagene på “Allthetimeevenwhen” med Fieh. Bassen er dejlig dyb og samtidig stram med en tonestruktur, som jeg normalt kun ville forvente af en stationær hovedtelefonforstærker. Der er glimrende adskillelse af instrumenterne uden tegn på, at attacket er “smurt ud” i tid.

Astell Kern Aultima SP2000T case 2
(Foto: Astell&Kern)

Hvis man vil have en varmere gengivelse af musikken, kan man skifte til rørforstærkertrinet. Her får musikken ekstra glød med en smuk udklingning af instrumenterne. Father John Mistys stemme på “Funny Girl” skaber magi inde i mit hoved, og alt, hvad der hedder stress og jag, forsvinder som dug for solen.

Det er dog lidt på bekostning af den dynamiske kontrast, som op-ampen besidder, og rytmerne på “BOOM” med Tiësto er ikke så stramme. Men på den anden side er bassen mere fyldig og meget slagkraftig.

Magien i musikken kommer frem i rigt mål, f.eks. steelguitaren på den rolige “11 Past the Hour” med Imelda May. En sang, hvor hun flirter med stilen fra Nancy Sinatras “Bang Bang”, men også med tydelig inspiration fra Melody Gardot. Hendes lavmælte stemme lyder bare fantastisk her!

Astell Kern Aultima SP2000T outputs
SP2000T har hele tre hovedtelefonudgange, hvoraf to er balancerede. (Foto: Astell&Kern)

Det bedste af begge verdener

Så er der Hybrid-indstillingen. Hvor man bruger begge forstærkertrin og med en virtuel skyder i midten kan vælge, hvor meget eller lidt af hver man ønsker. Her får man noget af kroppen i elbassen fra rørforstærkeren og meget af stramheden i lilletrommen fra op-ampen. En blanding af begge verdener, som jeg troede var en gimmick, før jeg prøvede, men som viser sig at virke rigtig godt.

Læs også Sony MDR-Z1R Det her er de dyreste lukkede hovedtelefoner, vi har haft æren af at teste. Og klart de bedste. MDR-1ZR er herlig galskab på første klasse.

Kan drive det meste

SP2000T kan selvfølgelig ikke bare drive LCD-5, men trives også med mere letdrevne sager, såsom de lukkede Sony MDR-Z1R. Her får man et vanvittigt bastryk – og masser af underholdningsværdi!

Hovedtelefonerne er ikke helt ærlige og har lidt ekstra fylde i bunden og måske en lidt tynd mellemtone. Men de er virkelig medrivende at lytte til og noget af det bedste, jeg har hørt af lukkede hovedtelefoner. A&K fjoller ikke rundt her, men hamrer musikken ind i skallen på dig, hvis det er dét, du vil have!

T+A Solitaire P (test på vej) får også kvaliteterne frem gennem denne afspiller. Med dem foretrækker jeg nok op-amp-udgangen, for ellers kan de virke noget tilbagelænede. Så det er rart at have muligheden. SP2000T tager alt, hvad man kaster efter den, i stiv arm.

Astell Kern Aultima SP2000T in case
Et orange læderetui medfølger. (Foto: Astell&Kern)

Konklusion

Jeg siger ikke, at man nødvendigvis skal bruge næsten 20.000 kroner på en lommeafspiller. Men efter at have hørt Astell&Kern A&ultima SP2000T er der i hvert fald ingen tvivl om, hvorfor sådan nogle afspillere findes. For magen til lyd skal man lede længe!

Hvis du nogensinde har prøvet at bruge mobilen til at drive high-end hovedtelefoner, så har du sikkert oplevet, at det ikke lyder højt nok eller opløst nok til at yde hovedtelefonerne retfærdighed. Det er slut med disse.

SP2000T lyder fabelagtigt. Uanset om man bruger op-amp-forstærkeren eller rørforstærkerudgangen – eller begge dele på én gang – får man en fantastisk kontrol over alting, og musikken kommer ud i al sin elegance. Men på forskellige måder, alt efter hvad man vælger.

Man skal bare være opmærksom på, at det installerede Android-system ikke har Google Play Store, så man må indlæse APK-filer, hvis man vil have noget, der ikke allerede er installeret. F.eks. de fulde versioner af Tidal og Qobuz.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Også i denne test:

Sony Walkman NW-WM1ZM2

Køb ikke den europæiske version

Sony NW-WM1ZM2 er et fantastisk stykke håndværk. Men styr uden om versionen til det europæiske marked.

Meget velopløst lyd fra den dybeste bas til de mest luftige overtoner. Fantastisk byggekvalitet. Android-brugerfladen fungerer upåklageligt.
I Europa er det maksimale lydniveau alt for lavt. Tungtdrevne hovedtelefoner kan man glemme alt om.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Nye udgaver af Linns legendariske pladespiller Linn Selekt LP12 og Majik LP12 får nye tonearme og pickupper.
HiFi-ikoner skifter ejer Kapitalfonden Highlander Partners har opkøbt McIntosh Group, der også står bag Sonus faber.
Radio for de særligt interesserede Tager sig godt ud sammen med dit McIntosh-anlæg.
En pladespiller fra IKEA! IKEA sætter musikken først med Obegränsad pladespiller, skrivebord og lænestol, i samarbejde med Swedish House Mafia.
Hinsides al fornuft, men også helt fantastisk En musikafspiller kan virke som et forældet koncept. Men hvis man drømmer om frydefuld high-end-lyd direkte fra lommen, kommer man ikke uden om sådan en.
Flot og velspillende rørforstærker Rørforstærkere behøver bestemt ikke at lyde uldent og anæmisk. Hør bare den nye I/50 fra Audio Research.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend