Search
Generic filters

TEST : Vi tester 6 high end gaming headsets

Spillyd i luksusklassen

Hvad får man, når man lægger en tusse ekstra på bordet for et gaming-headset? Først og fremmest får man bedre lyd.

Vinteren er højsæson for computerspil. Og til en medrivende spiloplevelse hører god lyd. Vi testede for en måned siden gaming-headsets i budget- og premiumklassen. Nu har vi taget det sidste skridt opad til high-end-klassen for at se, hvad man får, når prisen ikke spiller den afgørende rolle.

Udtrykket “high-end” skal i øvrigt tages med et gran salt, da prisspændet blandt headsets til gaming er langt mindre end i hi-fi-verdenen. Eller for den sags skyld inden for gaming-bærbare, hvor de bedste modeller kan koste mere end en månedsløn!

 

Ingen snærende bånd

Noget af det, som du er næsten sikker på at få med, når du tager et dybere greb i lommen, er trådløshed. Fire ud af seks deltagere giver dig frihed fra kabler. Og nogle lader dig endda vælge imellem kabel og trådløshed. At netop de to vindere begge er kablede, skal ikke tages som udtryk for, at trådløs overførsel fører til dårligere kvalitet. De har bare valgt nogle løsninger, der i sidste ende vejer tungere på vægtskålen.

I denne prisklasse er du også sikker på at få et dedikeret USB-lydkort med i pakken. Det giver nogle fordele, da mange computeres integrerede lydkort er af temmelig tvivlsom kvalitet. Desuden giver det mulighed for at indbygge surround-processering i lydkortet.

Til gengæld skal man ikke vælge et high-end spil-headset for lyseffekternes skyld. For de fleste deltagere har helt droppet RGB-lysshow. Kun Razer og Asus har lys indbygget og ikke mere end på deres billigere modeller.

(Foto: Sennheiser)

Bluetooth er bandlyst
Trådløst udstyr betyder i de fleste tilfælde Bluetooth. Men ikke når det gælder gaming. Bluetooth er simpelt hen for langsom og ustabil, og en forsinkelse på en brøkdel af et sekund kan betyde, at spillet er tabt. Derfor leveres trådløst gaming-udstyr altid med en dedikeret USB-adapter, der arbejder i 2,4 GHz-området.

Læs også 10 på hovedet Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.

 

Sat op til narrestreger

I denne prisklasse får man rigtig meget lydkvalitet for pengene. Gode drivere med lav forvrængning og forstærkere, der kan drive dem. Hvilket ikke det samme som korrekt lyd. Når det gælder gaming, er der tradition for “sjovere” lyd med tung bas, der giver ekstra indlevelse i eksplosioner. I styre-softwaren kan man oftest også vælge lydprofiler med fremhævet diskant, der gør det lettere at afsløre detaljer i omgivelserne.

Spiller du sammen med andre, er mikrofonen næsten lige så vigtig. Og her er der en stor forskel fra de billige modeller. I denne prisklasse er der tale om rigtige hi-fi-mikrofoner med naturlig stemmegengivelse og oftest også elektronisk støjreduktion, så talen ikke forstyrres af støj fra omgivelserne.

 

Lyd hele vejen rundt

Alle deltagerne tilbyder surround-lyd i en eller anden form. Det giver en forøget realisme i spillene, hvor man føler sig hensat til spillets verden. Og det kan, når det er godt lavet, give et forspring i 3D-skydespil, hvor man tydeligt kan høre fjenderne nærme sig bagfra. Den mest ekstreme udførelse er hos Asus, som har indbygget otte drivere sit hovedsæt for at give ægte 7.1 surround-lyd.

(Foto: Razer)
Asus ROG Theta 7.1

Ægte surround på hovedet

Glem virtuel surround-lyd: Asus spænder et helt 7.1-anlæg på hovedet af dig!

Lyd & Billede mener

Ægte 7.1 surround-lyd – og det kan høres! Glimrende lyd og god komfort. Man får rigtig meget for pengene her!
Ørekopperne er af indlysende grunde gigantisk store og klodsede. Ingen trådløs forbindelse.
Fakta

 • Platforme: PC, Mac, PlayStation 4, Nintendo Switch, mobil
 • Type: Over-ear, lukket
 • Drivere: 6 x 30 mm, 2 x 40 mm
 • Kanaler: 7.1
 • Frekvensområde: 20 Hz – 40 kHz
 • Tilslutning: USB-C
 • Opladning: Nej
 • Batteritid: Nej
 • Lys: Asus Aura RGB
 • Web: asus.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2099 kr

Asus ROG Theta 7.1 er et headset, som ikke bliver overset i mængden. Ørekopperne er ikke store; de er gigantiske! Det er uundgåeligt, eftersom der gemmer sig intet mindre end otte drivere bag det kantede sorte aluminiumskjold. Vi har nemlig at gøre med ægte 7.1-kanalers surround-lyd. Ikke virtuel surround. Tre små 30 mm drivere i hver kapsel leverer front-, side- og bagkanaler, mens en 40 mm driver i hver side klarer den dybe bas. Men Asus’ designafdeling fortjener respekt for at være lykkedes med at få helheden til at se forholdsvis elegant ud.

Hovedbøjlen og de metalarme, der holder ørekopperne, er lige så robuste at se til, og foringen på hovedbøjle og ørepuder er heldigvis tyk og blød nok til at sikre komfort, når det 650 gram tunge headset skal finde plads. Og når ørekopperne er af aluminium, handler det ikke bare om design, men om at skaffe køling til de mange indbyggede forstærkere, som er leveret af DAC-specialisten ESS.

Asus ROG Theta 7.1 er et ekstremt headset, og den separate surround-lyd med otte indbyggede højttalere i de kæmpestore kapsler stjæler billedet. (Foto: Asus)

Med så meget elektronik om bord er batteridrift – og dermed trådløshed – en umulighed. Men jeg mistænker Asus for at have gjort en dyd ud af nødvendigheden, da de to gummibelagte kabler, der går til ørekopperne, er en halv centimeter tykke.

Styre-softwaren ROG Armoury kan styre alle dine Asus ROG-enheder. Så ud over lydindstillingerne, der er omfattende, er der faner for bl.a. makroer og synkronisering af lys. I forhold til antallet af justeringsmuligheder er det overraskende overskueligt. Man kan selvfølgelig oprette lydprofiler ud over de otte, der er allerede findes, med indstillinger for antallet af kanaler, EQ, rumklang, taleforbedring m.m.

Mikrofonen er heller ikke almindelig. Asus lover, at støjreduktionen er baseret på kunstig intelligens. Om det betyder, at den er algoritmebaseret, eller den er i stand til at lære af sine erfaringer, ved vi ikke. Men stemmen går i hvert fald klart igennem.

Det er ikke første gang, Asus har lavet et hovedsæt med ægte surround. Vi testede for et par år siden ROG Centurion. Men siden dengang er det lykkedes at få teknologien ned i en indpakning, der faktisk er til at leve med. Det klodsede eksterne lydkort er også droppet.

Det var med en vis skepsis, jeg satte kæmpekopperne over ørerne, for at skabe surround-lyd i hovedtelefoner er ikke bare et spørgsmål om at proppe passende mange drivere ind i hver kapsel. Men Asus er lykkedes med forsøget. For at begynde et sted, så er effekten virkelig overbevisende, og det er let at placere lydene hele vejen rundt. Meget lettere end i noget traditionelt headset med virtuel 7.1-surround.

Nok så vigtigt er det, at de mange driver også lyder godt. Bassen er solid, men den dominerer ikke (medmindre man vælger det i styreprogrammet), og detaljerne i toppen er klare og umiddelbare. Havde det her været en hi-fi-test, kunne jeg sige, at den sidste gennemsigtighed manglede. Men det her er sjov og ballade, og det er en bedrift, at Asus har fået så mange drivere til at spille så godt sammen!

 

Konklusion

Asus ROG Theta 7.1 er et ekstremt headset, og den separate surround-lyd med otte indbyggede højttalere i de kæmpestore kapsler stjæler billedet. Det voldsomme ydre dækker imidlertid over en glimrende lydkvalitet i det hele taget – og naturligt nok en fremragende surround-effekt i særdeleshed. Softwaren giver godt styr på de mange muligheder. Det eneste, der mangler, er trådløshed. Men jeg tør ikke tænke på den batteritid og vægt, det ville have medført!

Det er en bedrift, at Asus har fået så mange drivere til at spille så godt sammen! (Foto: Asus)

 

Komfortabelt og bøvlet

Astros topmodel er en fryd af have på og en fornøjelse at lytte til. Men man skal kæmpe for at nå så langt.

Lyd & Billede mener

Virkelig behageligt og let at have på, og lydkvaliteten er rigtig god. Basestationen er smart.
Besværlig tilpasning. Softwaren er virkelig, virkelig langt fra at være vellykket.
Fakta

 • Platforme: PC, PlayStation 4, Mac
 • Type: Over-ear, åbent
 • Drivere: 40 mm
 • Kanaler: 2.0 / 7.1 (Dolby Audio)
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • Tilslutning: USB, optisk, stereo-minijack
 • Opladning: I basestation/Micro USB
 • Batteritid: 15 timer
 • Lys: Nej
 • Web: astrogaming.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2499 kr

Logitech er, ligesom Disney, grundlagt på en mus. Men også Logitech har gennem årene udvidet forretningen i alle retninger. Et af mærkerne under Logitech-hatten er gamer-mærket Astro.

Astro A50 er et trådløst headset til PC, Mac og PS4 (der findes også en Xbox One-udgave). En basestation samler USB og analogindgang, og fungerer samtidig som ladestander. Selve headsettet er forholdsvis stort, med store firkantede plast-ørekopper. Hovedbøjlen er blød og bøjelig. Indstillingen af størrelse kræver, at man bruger to hænder og tager headsettet af imens. To knapper på højre ørekop giver adgang til yndlingsfunktionerne og vælger imellem tre lydprofiler.

Astro A50 er et trådløst headset til PC, Mac og PS4 (der findes også en Xbox One-udgave). (Foto: Astro)

I stedet for direkte download som alle andre har Logitech valgt at bruge den 100 procent dysfunktionelle Windows Store til download af styre-softwaren, Astro Command Center. Det lykkedes alligevel efter flere forsøg at downloade og installere den.

Astro Command Center har udmærkede funktioner, og det er et plus, at alle indstillinger gemmes i headsettet, så man kan tage sin lyd og miksningen mellem lydkilderne med sig. Astro får til gengæld minuspoint for en komplet umulig brugerflade, der ikke følger nogen Windows-regler, og hvor det faktisk er lykkedes at gøre noget så simpelt som indstilling af EQ kompliceret, selv for en skribent, der har bygget sine egne equalizere siden gymnasiet.

Heldigvis er oplevelsen af hardwaren bedre. Når først det er lykkedes at indstille størrelsen, sidder Astro A50 bekvemt og behageligt på hovedet. Ørepuderne er foret med superblødt stof, så det føles som at synke ned i en dyb sækkestol. Trods størrelsen er headsettet ret let, så man kan have det på i timevis uden at blive træt.

Astro A50 er angiveligt åbent (ørekopperne ser ellers lukkede ud), og det har da også den frigjorte og ubesværede mellemtone og diskant, der kendetegner åbne hovedtelefoner. Men uden at det dermed er gået ud over bassen, der er lige så solid og tung som på lukkede hovedsæt. Når det hele spiller. For lige ud af æsken er lyden noget mørk og indelukket, og det går ud over overblikket i spil. Så der er ingen vej uden om at rode med EQ’en i Astro Command Center.

 

Konklusion

Astro A50 er en flertydig oplevelse. Vi har på den ene side at gøre med et overordnet lækkert og flot designet headset i sværvægtsklassen, der har fremragende lyd og god bærekomfort. Men det kan du på den anden side først glæde dig over, når den besværlige justering af pasform og lyd er overstået. Faktisk bør du helt afinstallere styreprogrammet, når indstillingerne er uploadet til headsettet. Det vil gøre verden til et lidt bedre sted.

Selve headsettet er forholdsvis stort, med store firkantede plast-ørekopper. (Foto: Astro)
Sennheiser GSP 670
Sennheisers tungeste gaming-headset har god lyd, fin software og en middelmådig bærekomfort.
Razer Nari Ultimate
Razer kender sine kunder, og de bliver ikke skuffede over det store sjove headset.
HyperX Cloud Orbit S
HyperX Cloud Orbit S er en forklædt udgave af årets bedste gaming-headset.
Audio-Technica ATH-G1WL
Audio-Technica taler til midaldrende hi-fi-nørder, der også kan lide at spille.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.
  Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  AOC CQ27G2U

  Vejl.pris 2539 kr Buet gaming-skærm til flad pris

  MSi MAG272CQR

  Vejl.pris 3390 kr Biografoplevelse til dine spil

  Alienware M15 R2 (n00awm15r207)

  Vejl.pris 21601 kr Overjordisk smuk Alienware

  Sennheiser GSP 670

  Vejl.pris 2600 kr Sci-fi-stil og hi-fi-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.