Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TP-Link Deco X50-Outdoor

Deco X50-Outdoor: Nemt og billigt internet over det hele

Uanset om det er havefesten, der har brug for musik, eller robotplæneklipperen, der har brug for dækning, er TP-Link Deco X50-Outdoor udendørsrouteren et godt valg.

Skrevet af / 10/07/2023 - 09:25
TP-Link Deco X50-Outdoor
Geir Gråbein Nordby

I nutidens opkoblede verden er vi helt afhængige af Wi-Fi-adgang. Uanset hvad vi laver, har vi brug for at være forbundet. Og det gælder også udendørs.

Hvis du har en stor ejendom eller et hjem med udendørsarealer, har du måske oplevet, at Wi-Fi-signalet bliver svagt eller mister dækning, når du bevæger dig uden for huset. Udendørs routere er specielt designet til at udvide Wi-Fi-dækningen ud over hjemmets fire vægge. Ved at placere den strategisk kan du nyde pålidelig og hurtig Wi-Fi-forbindelse, selv når du er ude i haven eller på terrassen.

Uanset om du arrangerer en havefest med et festsystem, eller du har brug for internetdækning til din robotplæneklipper eller sikkerhedskameraer i haven, bør du kraftigt overveje en udendørs router. En, der kan modstå vejret, og som kan stå ude året rundt.

(Installationsvideo: TP-Link)

Udvid dit mesh-netværk

TP Link Deco X50-Outdoor kan tilsluttes som en hovedrouter eller udvide det kablede netværk som et access point. Men den mest relevante anvendelse er, hvis du allerede har en TP Link Deco-router. Så kan du nemlig sætte dem sammen som et mesh-netværk, så X50-Outdoor bliver en udendørs satellit. Den fungerer selvfølgelig også som satellit i et større mesh-netværk med flere Deco-enheder.

Jeg har testet den sammen med Wi-Fi 6E-netværket Deco X75. Da X50-Outdoor kun er Wi-Fi 6, understøtter den ikke det ekstra 6 GHz-bånd, men den understøtter sammenlægning af to 5 GHz-kanaler til én, hvilket øger den maksimale båndbredde fra 80 til 160 MB/s. Den teoretiske maksimumhastighed er dermed den samme som for 6 GHz, selvom den måske ikke er helt så stabil.

TP Link Deco X50 Outdoor pole mount
Montering på en stolpe er let med velcrobånd. (Skærmdump fra TP-Link video)

God hastighed

På arbejdet har vi et rum på et par hundrede kvadratmeter på en enkelt etage. X75-routeren blev sat op på mit kontor, hvorefter en trådløst tilsluttet satellit tog over for hver 10 meter. Der var to satellitter mellem routeren og X50-Outdoor, som var monteret udendørs som det fjerde led i signalkæden.

Hvor hovedrouteren havde en uploadhastighed på omkring 680 Mbit/s med mobiltelefonen en meter væk, faldt den til 550 Mbit/s ved X50-Outdoor, hvor den var i den modsatte ende af signalkæden. En meget fin hastighed, og hvis jeg havde brugt et Ethernet-kabel mellem hver boks, ville den også have haft 680 Mbit/s.

TP-Link Deco X50 Outdoor speed distance NO X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 1m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 10m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 20m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 30m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 40m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 50m
<
>
Vi fik omkring 550 Mbit/s Wi-Fi-hastighed målt en meter væk fra routeren i det fri, mens den stadig var over 50 Mbit/s 30 meter væk. Den brugbare hastighed slutter 40 meter væk fra routeren. (Diagram: Geir Gråbein Nordby)

Fremragende dækning

Så begyndte jeg at gå. 10 meter væk viste min telefon omkring 110 Mbit/s. 20 meter væk var vi nede på 60 Mbit/s, mens jeg stadig havde 50 Mbit/s-hastigheder 30 meter væk. Det er mere end hurtigt nok til at streame overvågningsvideo i høj opløsning, og langt nok væk til, at X50-Outdoor kan give komplet dækning på selv en ret stor grund.

Der var stadig dækning 40 meter væk fra boksen, men hastigheden var nede på under 14 Mbit/s, og forbindelsen var langt mindre stabil. På 50 meters afstand fik jeg af og til dækning, men blev ofte afbrudt. Typiske hastigheder var 2-5 Mbit/s.

TP Link Deco X50 Outdoor connections
To Ethernet-tilslutninger kan også overføre strøm. Eller du kan bruge strømstikket. (Foto: TP-Link)

Vær omhyggelig med placeringen

Baseret på denne erfaring vil jeg sige, at TP-Link Deco X50 Outdoor nemt dækker et område med en radius på 30 meter, hvis den ikke er blokeret. Det kræver dog lidt arbejde. Hvis den monteres på den ene side af huset under taget, vil dækningen bagud blive reduceret, mens du vil have fuld dækning foran. Så vær omhyggelig med, hvor du placerer den.

Det kan også være noget vejrafhængigt på de længste afstande.

Læs også Bedre dækning og hurtigere net - til lavere pris Nu får du hurtigere internet og bedre stabilitet. Læs vores test af to mesh-netværk til overraskende gode priser.

Vægmontering og vandtætte stik

X50-Outdoor er IP65-vejrtæt, hvilket betyder, at den kan modstå både vand og støv. Både strømkablet og eventuelle netværkskabler, der er tilsluttet, er indkapslet i en gummipakning for at forhindre fugt i at trænge ind.

To gigabit Ethernet-stik er placeret på bagsiden, og du kan enten bruge dem begge til at forbinde eksterne gadgets, der har brug for fast og stabil internetdækning, eller en af dem kan bruges til at forbinde produktet til hovedrouteren eller en anden satellit.

Routeren kan endda få strøm via Ethernet i stedet for det sædvanlige strømkabel, hvis du ønsker det. Det understøtter nemlig PoE, eller Power over Ethernet.

Der følger et vægbeslag med i æsken, men det er også nemt at fastgøre routerens bagside til en stolpe med strips.

TP Link Deco X50 Outdoor wallmount
Holderen på bagsiden af routeren passer til både vægbeslag og velcro. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Let at sætte op

Med Deco-appen er tilslutning en leg. Bare følg de trinvise instruktioner i app’en, så er det en leg at forbinde Deco X50-Outdoor til et eksisterende Deco-netværk. Eller sæt den op fra bunden som en router – det er lige så nemt. Bare sørg for, at du ikke prøver at sætte den op, før LED’en på forsiden lyser blåt.

Når den lyser constant med et grønt lys, ved du, at netværket er oppe at køre.

Decco-app’en har nogle gode grundlæggende funktioner, herunder visning af, hvilke produkter der er forbundet til hvilke satellitter, og du kan også tjekke netværkets hastighed.

TP-Link Deco X50 Outdoor polemount2
(Foto: TP-link)

Konklusion

TP-Link Deco X50-Outdoor er en fantastisk router, der opfylder sit fulde potentiale som en udendørs satellit i et Deco mesh-netværk. Det udvider netværket til hele området og giver robotplæneklippere og overvågningskameraer uafbrudt internetadgang. Eller hvis du vil se fodboldkampen udendørs. Der er med andre ord mange grunde til at ønske sig internetdækning i haven.

Deco X50-Outdoor leverer varen med god hastighed og fremragende rækkevidde. Når man tænker på den lave pris, er der ikke noget at være I tvivl om.

Karakter
TP-Link Deco X50-Outdoor
Basic

Home mener

Nem at tilslutte. God hastighed og rækkevidde. Vejrbestandig. Vælg mellem strømkabel og PoE. Intet til prisen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Scroll to Top