TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

TEST Mesh-duel: Huawei Mesh 7 mod TP-Link Deco XE75

Moderne mesh-netværk, du har råd til

Nu får du hurtigere internet og bedre stabilitet. Læs vores test af to mesh-netværk til overraskende gode priser.

forfatter
Publiceret 26/09/2022 - 14:00
Produkter i denne test
 • Huawei Mesh 7
 • TP-Link Deco XE75
 • Vil du have det enklest mulige hjemmenetværk med god dækning overalt, så er det med stor sandsynlighed et mesh-netværk, du har brug for. Og hvis det også skal være så stabilt og hurtigt som muligt, så er det Wi-Fi 6, du skal have fat i. Eller måske endda Wi-Fi 6E! Hvad det er, vender vi tilbage til om lidt.

  I en verden med stadigt hurtigere fibernetværk, har trådløse routere haft problemer med at følge med. Du har måske oplevet det: Du abonnerer på 300 eller endda 500 megabit internet, men får kun halvdelen, når du tester hastigheden på din mobiltelefon. Det er højst sandsynligt den trådløse router, der er problemet.

  Læs også Hvad pokker er mesh? Forventningen om, at dine trådløse devices bare fungerer, indfries kun med et ordentligt mesh-netværk.
  Mesh maskenett spread

  I dag forbinder vi flere enheder til netværket end nogensinde før. Et eller flere TV’er, smarthøjttalere, diverse mobiltelefoner og smarture, tablets og computere. De har alle brug for netværksforbindelse. Har du en smart støvsuger, kaffemaskine og røgalarm? De bruger netværk. Smart køleskab? Overvågningskamera? Også netværk. Smart belysning? Ja, du kan nok se problemet.

  Routeren har fået travlt

  Alle disse enheder skal kommunikere gennem routeren. Som derfor har meget mere at lave i dag end tidligere. En ældre router kan slet ikke holde styr på alle IP-adresserne og udveksle data frem og tilbage med lynets hast, uden at gå i stå, så den skal genstartes konstant. Derfor har teknologien heldigvis heller ikke stået stille på router-området.

  WiFi 6, også kendt som AX, er hurtigere og mere stabil end tidligere versioner og har bedre kontrol over mange enheder på én gang. Tidligere teknologier kunne kun give kommandoer til én enhed ad gangen (omend med lynhurtigt skift mellem dem), men nu kan flere enheder faktisk tale til netværket på samme tid. Dette forhindrer forsinkelser i systemet.

  Sådan står der i hvert fald i annoncen. I praksis bemærker vi, at selv nyere netværk kan have deres træge øjeblikke, hvis mange produkter er tilsluttet på samme tid.

  TP-Link Deco XE75, med WiFi 6E. Foto: TP-Link

  WiFi 6E = 6 GHz

  For nylig er produkter med WiFi 6E dukket op. Det er faktisk præcis samme teknologi som WiFi 6; den eneste forskel er, at der for første gang i lang tid er blevet tildelt et nyt frekvensbånd, nemlig 6 GHz. Dette kommer oven i 5 GHz og 2,4 GHz, som vi allerede har i dag. Formålet med det nye frekvensbånd er primært at undgå støj i transmissionen.

  De to andre bånd er nemlig propfulde mange steder, og har du flere naboer tæt på, vil deres hjemmenetværk smitte af på dit, så de alle forstyrrer hinanden. De data, der skal sendes, er badet i støj, hvilket gør det sværere for både routeren og de tilsluttede enheder at fortolke dem, hvilket igen sænker netværkets hastighed. Hvis du tilslutter dine kompatible enheder til det nye 6 GHz-bånd (dem er der ikke mange af endnu), kan disse kommunikere næsten støjfrit, samt befri 5 GHz-båndet for støj, så selv ældre enheder vil opleves som værende mere stabile og måske også hurtigere.

  Huawei Mesh 7 - 2-kit
  Huawei Mesh 7, med WiFi 6. Foto: Huawei

  Tro ikke på hastigheden

  Det første du skal glemme, når du handler efter routere eller mesh-netværk, er den hastighed, der står på æsken. Hvis der hævdes gigabit-hastigheder på 2,4 GHz og fem gange dette ved 5 GHz, så skal du vide at det er teoretiske – og oppustede – hastigheder, med et særdeles afslappet forhold til sandheden. Du kan glemme alt hvad der er højere end 100 Mbit/s på 2,4 GHz, og hvis du får mere end 600 Mbit/s på 5,4 Ghz, så har du al mulig grund til at juble!

  Prisbilligt mesh-netværk

  Bor du i en lille lejlighed, kan du fint klare dig med en router. Men har du en større bolig, måske med flere etager, bør du have et mesh netværk. Udover en hovedrouter har du så en eller flere satellitenheder (noder), som udvider routerens dækningsområde. Alle tilsluttede enheder tror, ​​de er forbundet til den samme router, selvom de faktisk er koblet til noderne.

  Hvor mange noder, du har behov for, afhænger af størrelsen på din bolig, og om du f.eks også ønsker internet-dækning udenfor hjemmet. For eksempel i garagen, hvis du har en elbil, som du også gerne vil have forbundet til internettet.

  Netværk findes i mange forskellige størrelser og prisklasser. De dyreste har flere antenner og understøtter flere datastrømme. De har også bedre støjafskærmning og dermed et bedre signal/støjforhold, hvilket gør dem hurtigere end de billigste.

  Den nye teknologi har til gengæld også gjort de billigere ret hurtige, og vi er derfor spændte på at se, hvor godt hjemmenetværket bliver med de overkommelige systemer, Hyundai Mesh 7 (WiFi 6) og TP-Link Deco XE75 ( WiFi 6E).

  Produkter i denne test

  Huawei Mesh 7

  Stabilt netværk for pengene

  Huawei Mesh 7 er et meget vellykket WiFi 6-netværk til en god pris. Her får du valuta for pengene!

  Generelt gode hastigheter, og udmærket stabilitet.
  Ikke helt så hurtigt som dyrere mesh-netværk. Ikke 6 GHz.

  TP-Link Deco XE75

  Fungerer bedst med få enheder af gangen

  På sit højeste er hastigheden næsten vanvittig! Har du mange enheder koblet til hjemmenettet samtidig, vil du dog næppe opleve den vilde hastighed.

  Enkelt at tilkoble. Glimrende hastigheder når det kører godt.
  Hastigheden falder når mange produkter er tilkoblet samtidig. Ingen dedikeret backhaul-kanal.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

  Skriv en kommentar

  Nul huller! Oral-B iO10 bruger kunstig intelligens til at guide dig i realtid, når du børster dine tænder.
  Dobbelt så lang driftstid for Arlo Batteritiden får et boost og holder dobbelt så længe.
  Lyd og lys i vintermørket: Ny højttaler fra IKEA og Sonos Det måtte jo komme: En gulvlampe med indbygget højttaler! SYMFONISK gulvlampehøjttalere kommer i januar.
  Det er jul, det er smart Kom i julestemning med Philips Hue. Vi har testet den smarteste juletræskæde til dato.
  Veldresseret Hvordan klarer en robotstøvsuger sig midt i flyttekasser og pakkematerialer? Æder den alt på sin vej, eller formår den at holde rent alligevel?
  Tag kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser helt så lave tal som normalt i november, vil det nok ikke vare længe, før vinteren er over os. Og med vinter og kulde følger høje elregninger.
  Følg Lyd & Billede