TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Hegel HD12

DAC med næsten alt

For første gang har Hegel en konverter med hovedtelefon-udgang. HD12 lyder også forrygende.

forfatter
Publiceret 23/12/2014 - 00:01
L&B mener
Usædvanlig potent og dynamisk lyd kombineret med flot dybde og åbenhed. Hovedtelefon-udgang lyder rigtig godt, og DAC’en kan også bruges som digital forforstærker.
Den lille, kedelige fjernbetjening bliver let væk mellem sofapuderne. Lydstyrken kan ikke styres på selve DAC’en, hvilket begrænser brugervenligheden på skrivebordet. Der findes kraftigere hovedtelefon-forstærkere.
Specifikationer
 • Digital ind: Koaksial, 2 x optisk, USB
 • Analog ud: XLR, RCA
 • Opløsning USB: 24 bit/192 kHz + DSD64
 • Opløsning S/PDIF: 24 bit/192 kHz
 • Variabel volumen, fjernbetjening
 • Hovedtelefon-udgang

Hvis man studser over, at prisen er steget med en tusindkroneseddel i forhold til forgængeren, HD11, så er det, fordi HD12 har fået variabelt lydniveau, og for første gang ser vi hovedtelefon-udgang på en Hegel-DAC, specielt udviklet til at kunne håndtere alle hovedtelefon-belastninger. Desuden understøtter den nu DSD-filer (SACD-format), som enkelte vil få glæde af. Og endelig er der kommet et displayet på fronten, som viser, hvad der foregår.

Chassiset er ikke lige så eksklusivt som YBA WD202. Heller ikke fjernbetjeningen; en fesen plastic-remote, der ofte forsvinder mellem sofapuderne. En bedre fjernbetjening kan købes. Hvad værre er, så kan lydniveauet ikke styres på selve enheden, og det savner man, når man lytter med hovedtelefoner ved skrivebordet.

Hegel_HD12_bakside

Lydkvalitet
Lydmæssigt er der derimod kun gode ting at sige. Især balanceret tilslutning giver et dybt og åbent lydbillede. Hør f.eks. den flotte klangbund på et klaver sammen med de dansende anslag på de lyse tangenter. Et a cappella-kor får god plads, så man kan fokusere på hver enkelt stemme i et meget velordnet og opløst lydlandskab. HD12 udmærker sig ved højopløst musik, der får et ekstra løft i dimensionerne.

Rock og metal har også mere power end med YBA, fordi DAC’en får flere kontraster frem i basregisteret. Det her er en konverter, som selv high-end stereoanlæg kan få glæde af!

Hovedtelefon-udgangen lyder også rigtig godt. Bassen virker lidt tyndere end på YBA, men mere opløst. Hegel har dog ikke så meget kraft, så hvis du vil høre musik på høj volumen med tungtdrevne hovedtelefoner, får du mere ud af en Burson Conductor, der skyder hele 2 x 4 watt lige ind i øret.

Konklusion
Hegel HD12 minder lydmæssigt meget om forgængeren, HD11. Det er muligt, at den lyder endnu bedre, for musikken kommer virkelig godt frem med både opløsning og dynamik i særklasse. Den vigtigste forskel er, at HD12 har fået volumenkontrol og en avanceret hovedtelefon-udgang samt display, og den understøtter nu DSD for dem, der har musik i dette format.

Det eneste, vi mangler, er en mere tillidsvækkende fjernbetjening, og med hovedtelefoner i et skrivebords-setup savner vi muligheden for at betjene enheden fra frontpanelet.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Også i denne test:

YBA WD202

Harmoniske toner

Denne DAC kombinerer et lækkert ydre og mange funktioner med musikalsk topkvalitet.

Lyden er rigtig god, især med balanceret tilslutning. Konverteren kan anvendes som digital forforstærker, og der er både hovedtelefon-udgang og fjernbetjening. Desuden er vi forelsket i udseendet.
Konverteren lyder ikke lige så godt med ubalanceret tilslutning. Hovedtelefon-udgangen er okay, men heller ikke mere.

Musical Fidelity V90-DAC

Silkelyd til bomuldspris

Musical Fidelity har haft held med det kunststykke at give en antydning af high-end lyd i en yderst overkommelig indpakning.

Tættere på lydmæssig pose og sæk kommer man næppe i denne prisklasse. Konverteren har en opløsning, som vi til prisen næppe har set magen til, og musikken præsenteres befriende luftigt.
Dyrere konvertere har som regel mere power og dynamik.

Arcam airDAC

Streamer gennem luften

Arcams airDAC griber lydsignalet ud af den blå luft og omdanner det til musik.

Når man først er begyndt at streame lyden trådløst, vil man nødig tilbage til kabler. Konverteren håndterer de trådløse lydsignaler godt, og musikken lyder neutralt og ærligt.
Vi savner lidt gnist og engagement. Intet skiller sig ud, og musikken lyder i det hele taget lidt fladt. Vi savner også USB-indgang til pc og Mac.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Prisbelønnet RIAA i ny udgave Verteres pladespillerforstærker er kommet i en opdateret udgave, kaldet Phono-1 MKII L
Det bedste køb i klassen Pro-Ject Debut Pro markerer selskabets 30-års jubilæum med stil og finesse.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sæson af Stranger Things kommer lige straks til at lyde endnu bedre.
Foretrækker gode optagelser Selv om Elipson P1 er firmaets første forforstærker, er den behageligt fri for børnesygdomme. Hvis du leder efter et forstærkersæt i den øvre ende af premiumklassen, kan svaret meget vel være fransk.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend