Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

: Musical Fidelity V90-DAC

Silkelyd til bomuldspris

Musical Fidelity har haft held med det kunststykke at give en antydning af high-end lyd i en yderst overkommelig indpakning.

Skrevet af / 23/12/2014 - 00:01
Musical Fidelity V90-DAC
Geir Gråbein Nordby

V90-DAC er en lille, smart digitalkonverter. Det er en videreudvikling af den fantastisk vellydende – men noget så grimme – V-DAC, og nu er udseendet også bragt i orden. Borte er den mørkegrå farve og graffiti-skriften; i stedet kommer V90-versionen i lækker aluminiumudførelse og med alle kontakter skjult på bagsiden, i stedet for at de stikker ud på hver side.

Trods sin lave pris har V90-DAC højkvalitets komponenter indeni. Bl.a. en Burr-Brown 32 bit DAC-chip. Komponenterne er overflademonteret på printkort, hvilket er billigere end at montere dem ét for ét i signalvejen. Det har Musical Fidelity forbeholdt deres dyrere produkter.

Musical-Fidelity-V90-DAC_bakside

 

Lydkvalitet
Alle ind-signaler opskaleres i konverteren til 24 bit/192 kHz for at skubbe digital støj langt nok op i frekvens til, at det let kan filtreres væk. Den slags op-sampling betyder ikke nødvendigvis bedre lyd, og på konvertere, hvor denne funktion kan slås til og fra, oplever undertegnede ofte, at det kan lyde bedre uden. Når det er sagt, så spiller V90-DAC fremragende.

Musical Fidelity lyder først og fremmest meget behageligt og opløst i det vigtige mellemtone-register. Leonard Cohens dybe, rustne stemme er dejlig raspende, samtidig med at den har en blødhed og sødme, der hører til sjældenhederne. Lydbilledet er stort og klart, og alt slipper fint og ubesværet igennem. Det føles, som om hele orkestret holder takten pinligt korrekt uden at anstrenge sig det mindste.

Lydbilledet er mere glat end aggressivt, og nogle vil måske savne lidt mere punch i stortrommen. Men sæt noget metal på, og det vågner også op her. Og midt i al larmen skinner bækkenerne uden tegn på at blive skingre. Der findes dog konvertere med mere tryk på i basregisteret.

Konklusion
Musical Fidelity V90-DAC har samme lydkvalitet som den oprindelige V-DAC (og V-DAC II). Måske endda lidt bedre. Desuden understøtter den højere opløsninger og har et langt flottere kabinet. Lyden er silkeblød, lydlandskabet stort, og konverteren giver time efter time med lytteglæde. En rigtig god DAC uanset prisklasse og dermed et fund til to tusind kroner.

Lyd & Billede mener

Tættere på lydmæssig pose og sæk kommer man næppe i denne prisklasse. Konverteren har en opløsning, som vi til prisen næppe har set magen til, og musikken præsenteres befriende luftigt. Dyrere konvertere har som regel mere power og dynamik.

Også i denne test:

4 digitalkonvertere

YBA WD202

Harmoniske toner

Denne DAC kombinerer et lækkert ydre og mange funktioner med musikalsk topkvalitet.

Lyden er rigtig god, især med balanceret tilslutning. Konverteren kan anvendes som digital forforstærker, og der er både hovedtelefon-udgang og fjernbetjening. Desuden er vi forelsket i udseendet.
Konverteren lyder ikke lige så godt med ubalanceret tilslutning. Hovedtelefon-udgangen er okay, men heller ikke mere.
Læs hele testen

Hegel HD12

DAC med næsten alt

For første gang har Hegel en konverter med hovedtelefon-udgang. HD12 lyder også forrygende.

Usædvanlig potent og dynamisk lyd kombineret med flot dybde og åbenhed. Hovedtelefon-udgang lyder rigtig godt, og DAC’en kan også bruges som digital forforstærker.
Den lille, kedelige fjernbetjening bliver let væk mellem sofapuderne. Lydstyrken kan ikke styres på selve DAC’en, hvilket begrænser brugervenligheden på skrivebordet. Der findes kraftigere hovedtelefon-forstærkere.
Læs hele testen

Arcam airDAC

Streamer gennem luften

Arcams airDAC griber lydsignalet ud af den blå luft og omdanner det til musik.

Når man først er begyndt at streame lyden trådløst, vil man nødig tilbage til kabler. Konverteren håndterer de trådløse lydsignaler godt, og musikken lyder neutralt og ærligt.
Vi savner lidt gnist og engagement. Intet skiller sig ud, og musikken lyder i det hele taget lidt fladt. Vi savner også USB-indgang til pc og Mac.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Moderne nostalgi

Musikstreameren gør alle fordomme til skamme

Sensationelt god netværksafspiller

Meget godt køb

Silkeblød og organisk lyd

Med lup i rillerne

Musikken flyder på en varm strøm af lyd

En fantastisk musikstreamer – men den koster!

Til stereoanlæg eller hjemmebio?

En CD-spiller for livet

Den bedste budgetstreamer bliver bedre

En helt speciel oplevelse

Scroll to Top