TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

TCL 98C735: Gigantisk TV til favorabel pris

Drømmer du om seriøs hjemmebiograf? TCL slår et slag for de helt store TV-skærme med 98C735.

forfatter
Publiceret 10/06/2022 - 16:15

Kinesiske TCL er nu verdens næststørste TV-producent efter Samsung og en af de hurtigst voksende. Det skyldes bl.a. fokus på prisbillige QLED LCD-skærme med Android-brugerflade.

Den slags bliver der mere af i 2022: TCL udvider modelserierne i år med flere skærmstørrelser, hvor selv de billige serier går helt op til 75 eller 85 tommer. Derudover lancerer de et ordentligt bæst på hele 98 tommer!

TCL 98C735 left scaled 1
TCL 98C735 er ca. 2,2 meter bredt og kræver et tilsvarende stort TV-møbel. Her fra TCL’s stand under Elgiganten Campus 2022 på Gardermoen i Norge. (Foto: Audun Hage)

TCL 98C735: 98 tommers 4K LCD-TV

Det nye TV fra TCL hedder 98C735 og lander i butikkerne i løbet af sommeren. TV’et var i denne uge udstillet på Gardermoen uden for Oslo i forbindelse med Campus 2022, som er Elgigantens årlige elektronikmesse (eller Elkjøp, som kæden hedder i Norge).

Den nye storskærm er et såkaldt QLED LCD-TV, hvor man anvender et farvefilter med quantum dots for at udvide farvegengivelsen. 98-tommeren i C735-serien har desuden direkte LED-bagbelysning med local dimming, hvilket er nødvendigt for at få brugbar kontrast på så stort et skærmareal. Så vidt Lyd & Billede erfarer, er der tale om forholdsvis simpel LED-bagbelysning med 192 zoner.

Brugerfladen er Google/Android-baseret, og skærmen kan bl.a. prale af Dolby Atmos-lydprocessering og et indbygget lydsystem fra Onkyo samt understøttelse af videoformater som Dolby Vision IQ og HDR10+. Det har også HDMI 2.1-indgange med understøttelse af 120 Hz og VRR. Dermed kan det være en interessant storskærm til gaming.

TCL 98C735 dark room
Selv i et mørklagt rum er sortniveauet ret overbevisende. (Foto: Audun Hage)

Førsteindtryk

Lyd & Billede tog et kig på TCL-skærmen både ude i messeområdet og inde i et mørkt demorum. Og førsteindtrykket virker lovende: For det første får man selvfølgelig et STORT billede, der egner sig til at se film, serier og ikke mindst sportsbegivenheder med stor indlevelse. Her kommer man virkelig tæt på handlingen, og TV’et giver seriøs IMAX-følelse på 2,5-3 meters afstand.

Man skal dog sørge for at have et bredt TV-møbel eller et solidt vægbeslag, for TCL 98C735 vejer velvoksne 60 kilo og er hele 2,2 meter bredt, med fødderne monteret ude i siderne.

TCL-skærmen er både skarp og kontrastrig med nuanceret farvegengivelse og god lysstyrke, der egner sig til varieret TV-indhold. Den har også et relativt overbevisende sortniveau: Selv i mørke omgivelser er der overraskende god kontrol over lyset. TCL har desuden valgt en forholdsvis mat skærmoverflade, som forhindrer TV-skærmen i at ligne et (meget stort) spejl.

Billedkvaliteten kan selvfølgelig ikke måle sig med de bedste OLED- eller Mini-LED-skærme i high-end-klassen, hvad angår kontrast, men vi blev alligevel positivt overrasket på det punkt.

Den endelige dom må selvfølgelig vente, til vi har haft TCL’s TV inde på testbænken under kontrollerede forhold. Vi har allerede bestilt et testeksemplar og er spændt på, hvor stor kassen er, og om vi overhovedet kan få den ind ad døren!

tcl 98 c735 4k qled 2022 pdp zoom 3000 pdp main 850 e1654859361866 1
Her ses de fysiske mål på TCL 98C735. (Foto: TCL)

Pris og tilgængelighed

TCL 98C735 ventes i butikkerne i løbet af sommeren og vil ifølge TCL få en vejledende pris på 44.990 kroner, men i Elgigantens netbutik er prisen lige nu 35.999 kroner.

Det er stadig en god slat penge, men væsentlig mindre, end vi før har set denne skærmstørrelse til. Samsungs 98 tommers QE98QN90A med Mini-LED-teknologi, som også blev vist frem på Gardermoen, koster til sammenligning 111.990 kroner vejledende.

I betragtning af at man får en skarp og lysstærk skærm med et større brugsområde end en projektor, kan det være en interessant TV-størrelse for de virkelig storskærmsfrelste. Ikke mindst med tanke på sommerens sportsbegivenheder samt fodbold-VM i Qatar, der løber af stablen sidst på året.

Læs også Hvor stort skal TV’et være? Den definitive guide til skærmstørrelser.
TV screen size
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
Annonce
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv en kommentar

YouTube går vertikalt på TV-skærmen Nu kan du snart se de vertikale videoklip i YouTubes app til smart-TV.
OLED + Ambilight = større indlevelse! Philips er på banen med endnu et farverigt OLED-TV: Med saftig kontrast og Ambilight er scenen sat til en skøn filmoplevelse.
Det største TV vi har testet Glem 85 tommer - nu hedder det 98 tommer, hvis du vil have det største TV på vejen! TCL 98C735 er et gedigent bæst af et TV, og billedkvaliteten overrasker.
Når underholdning er i fokus Søger du den bedste filmoplevelse, eller bedre billede til sport og spil? Så kan det være tid til at købe nyt TV. Her finder du de allerbedste, vi har testet i år!
Gaming-skærm overrasker stort Den store Asus-skærms OLED-panel med perfekt sortniveau, kombineret med den matte overflade, giver intet mindre end den bedste gaming-oplevelse, vi nogensinde har haft.
Ejer du et Samsung TV? Så læs dette! Apple TV-app'en til Samsung TV streamer nu udvalgt indhold i det åbne HDR10+ format – som et alternativ til Dolby Vision.
Følg Lyd & Billede