TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

TCL 98C735: Gigantisk TV til favorabel pris

Drømmer du om seriøs hjemmebiograf? TCL slår et slag for de helt store TV-skærme med 98C735.

forfatter
Publiceret 10/06/2022 - 16:15

Kinesiske TCL er nu verdens næststørste TV-producent efter Samsung og en af de hurtigst voksende. Det skyldes bl.a. fokus på prisbillige QLED LCD-skærme med Android-brugerflade.

Den slags bliver der mere af i 2022: TCL udvider modelserierne i år med flere skærmstørrelser, hvor selv de billige serier går helt op til 75 eller 85 tommer. Derudover lancerer de et ordentligt bæst på hele 98 tommer!

TCL 98C735 left scaled 1
TCL 98C735 er ca. 2,2 meter bredt og kræver et tilsvarende stort TV-møbel. Her fra TCL’s stand under Elgiganten Campus 2022 på Gardermoen i Norge. (Foto: Audun Hage)

TCL 98C735: 98 tommers 4K LCD-TV

Det nye TV fra TCL hedder 98C735 og lander i butikkerne i løbet af sommeren. TV’et var i denne uge udstillet på Gardermoen uden for Oslo i forbindelse med Campus 2022, som er Elgigantens årlige elektronikmesse (eller Elkjøp, som kæden hedder i Norge).

Den nye storskærm er et såkaldt QLED LCD-TV, hvor man anvender et farvefilter med quantum dots for at udvide farvegengivelsen. 98-tommeren i C735-serien har desuden direkte LED-bagbelysning med local dimming, hvilket er nødvendigt for at få brugbar kontrast på så stort et skærmareal. Så vidt Lyd & Billede erfarer, er der tale om forholdsvis simpel LED-bagbelysning med 192 zoner.

Brugerfladen er Google/Android-baseret, og skærmen kan bl.a. prale af Dolby Atmos-lydprocessering og et indbygget lydsystem fra Onkyo samt understøttelse af videoformater som Dolby Vision IQ og HDR10+. Det har også HDMI 2.1-indgange med understøttelse af 120 Hz og VRR. Dermed kan det være en interessant storskærm til gaming.

TCL 98C735 dark room
Selv i et mørklagt rum er sortniveauet ret overbevisende. (Foto: Audun Hage)

Førsteindtryk

Lyd & Billede tog et kig på TCL-skærmen både ude i messeområdet og inde i et mørkt demorum. Og førsteindtrykket virker lovende: For det første får man selvfølgelig et STORT billede, der egner sig til at se film, serier og ikke mindst sportsbegivenheder med stor indlevelse. Her kommer man virkelig tæt på handlingen, og TV’et giver seriøs IMAX-følelse på 2,5-3 meters afstand.

Man skal dog sørge for at have et bredt TV-møbel eller et solidt vægbeslag, for TCL 98C735 vejer velvoksne 60 kilo og er hele 2,2 meter bredt, med fødderne monteret ude i siderne.

TCL-skærmen er både skarp og kontrastrig med nuanceret farvegengivelse og god lysstyrke, der egner sig til varieret TV-indhold. Den har også et relativt overbevisende sortniveau: Selv i mørke omgivelser er der overraskende god kontrol over lyset. TCL har desuden valgt en forholdsvis mat skærmoverflade, som forhindrer TV-skærmen i at ligne et (meget stort) spejl.

Billedkvaliteten kan selvfølgelig ikke måle sig med de bedste OLED- eller Mini-LED-skærme i high-end-klassen, hvad angår kontrast, men vi blev alligevel positivt overrasket på det punkt.

Den endelige dom må selvfølgelig vente, til vi har haft TCL’s TV inde på testbænken under kontrollerede forhold. Vi har allerede bestilt et testeksemplar og er spændt på, hvor stor kassen er, og om vi overhovedet kan få den ind ad døren!

tcl 98 c735 4k qled 2022 pdp zoom 3000 pdp main 850 e1654859361866 1
Her ses de fysiske mål på TCL 98C735. (Foto: TCL)

Pris og tilgængelighed

TCL 98C735 ventes i butikkerne i løbet af sommeren og vil ifølge TCL få en vejledende pris på 44.990 kroner, men i Elgigantens netbutik er prisen lige nu 35.999 kroner.

Det er stadig en god slat penge, men væsentlig mindre, end vi før har set denne skærmstørrelse til. Samsungs 98 tommers QE98QN90A med Mini-LED-teknologi, som også blev vist frem på Gardermoen, koster til sammenligning 111.990 kroner vejledende.

I betragtning af at man får en skarp og lysstærk skærm med et større brugsområde end en projektor, kan det være en interessant TV-størrelse for de virkelig storskærmsfrelste. Ikke mindst med tanke på sommerens sportsbegivenheder samt fodbold-VM i Qatar, der løber af stablen sidst på året.

Læs også Hvor stort skal TV’et være? Den definitive guide til skærmstørrelser.
TV screen size
Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
LG's 2023 OLED TV'er klar i Norden Fås i butikkerne den 13. marts, og kan forudbestilles nu.
lbpluss
Tjek denne 98-tommerskærm fra Sony! Sony slår på stortromme og lancerer sit første 98-tommers 4K-TV. Derimod kommer der ingen nye 8K-TV'er i år.
lbpluss
Sony satser stadig på QD-OLED Sony har holdt kortene tæt til kroppen om årets nye TV-modeller, men nu har de endelig meldt ud. De nye topmodeller A95L og A80L har indtaget scenen.
lbpluss
Allente lancerer specialtilpasset Chromecast med Google TV Nu kan Allente-abonnenter sløjfe TV-boksen.
lbpluss
Her er Samsungs nye 8K-flagskibs-TV: QN900C De nye 55", 65" og 77" modeller i S95C-serien fra Samsung er lige rundt om hjørnet, ligesom også en række andre 2023-fjernsynsmodeller.
Følg Lyd & Billede