TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Top Gun II: Stadig længe til takeoff

Endnu en gang udsættes premieren på store biograffilm.

forfatter
Publiceret 12/04/2021 - 18:55

Det er stadig lang tid til, at vi kan se Tom Cruise lette i sit toptrimmede jagerfly i Top Gun: Maverick.

Til trods for at en stadig stigende andel af befolkningen er coronavaccineret (ikke mindst i USA), fortsætter de vestlige myndigheder med lockdown i større eller mindre grad. Bortset fra turismen er kultur- og underholdningsindustrien blandt de hårdest ramte brancher som følge af nedlukkede samfund.

Læs også Corona: Biografernes nådestød? Lockdown i USA giver os et fattigt biograftilbud.

De sidste 13-14 måneder har film efter film enten fået sin biografpremiere udsat igen og igen eller er simpelthen blevet solgt til en af streaming-giganterne (som det f.eks. skete med Coming 2 America).

Bond-film nr. 25, No Time to Die, med Daniel Craig i hovedrollen som den verdensberømte agent blev det første offer for coronavirus. Filmen skulle oprindelig have haft premiere den 2. april 2020, men blev i første omgang udsat til den 12. november. Nu er den så flyttet til 18. oktober i år (det er tredje gang, premieredatoen er udsat).

Læs også James Bond udsættes igen-igen Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
No Time to Die. (Foto: MGM/Universal)

Disney fulgte op med at lancere Mulan direkte på deres egen streaming-tjeneste, Disney+, som eksklusiv betalingsfilm. Det vil sige, at man som amerikansk Disney+ abonnent må betale 30 dollars for at se filmen (den vil så være tilgængelig, så længe man fortsætter som abonnent). I Norden har Disney dog valgt at inkludere filmen som en del af den almindelige abonnementspris.

Siden da har Disney også lanceret Soul og Raya og den sidste drage direkte på Disney+. Den første gratis og den sidste som betalingsfilm.

Warner Bros. har besluttet, at alle deres 2021-udgivelser vil blive lanceret samtidig i biograferne (altså de få, der stadig er åbne) og på deres egen streaming-tjeneste, HBO Max. Den første var Wonder Woman 1984.

Allerede sidste efteråret begyndte der at versere rygter om, at Disney ville lancere Black Widow direkte på Disney+. Den 24. marts kom den endelige bekræftelse så: Black Widow udsættes (igen) til den 9. juli, hvor den lanceres direkte på Disney+ som betalingsfilm samt i udvalgte biografer, der stadig er åbne.

Læs også Black Widow direkte til Disney+ Disney lancerer nu Marvel-storfilmen direkte på deres streaming-tjeneste.

Med dette træk sætter The Walt Disney Company spørgsmålstegn ved deres fremtidige distributionsmodel for film.

Paramount har indtil videre holdt fast i, at Top Gun: Maverick skal have premiere i biograferne. Efter utallige udsættelser blev den sidste premieredato sat til den 2. juli. Men nu meddeler filmselskabet, at de udsætter premieren endnu en gang.

Den foreløbige biografpremiere for Tom Cruise i rollen som det balstyrige flyver-es er nu sat til den 19. november!

Tom Cruise i Top Gun: Maverick. (Foto: Paramount)

Samtidig meddeler Paramount, at de også flytter premieren på den syvende Mission: Impossible-film. Filmen – som til dels er indspillet i Norge – får vi ikke at se på det store lærred før (tidligst) den 27. maj 2022. I samme omgang har Cruise & Co. flyttet Mission: Impossible 8 fra den 4. november 2022 til den 7. juli 2023.

PS: Du kan nu streame masser af Tom Cruise-klassikere på den “nye” streaming-tjeneste Paramount+.

Dungeons & Dragons med Chris Pine, Hugh Grant og Regé-Jean “Bridgerton” Page er ligeledes flyttet, nemlig fra den 27. maj 2022 til den 3. marts 2023.

Biograferne er så hårdt ramt, at nogle nu sætter spørgsmålstegn ved, om Covid-19 vil tage livet af eller i hvert fald radikalt ændre biografbranchen for evigt. Én ting er sikkert: Pandemien med efterfølgende lockdown og hjemmearbejde har været en guldgrube for streaming-tjenester som Netflix og Disney+.

Under en investorkonference for seks uger siden sagde Disney-CEO Bob Chapek:

The consumer is probably more impatient than they’ve ever been before, particularly since now they’ve had the luxury of an entire year of getting titles at home pretty much when they want them. So, I’m not sure there’s going back. […] Consumers are impatient for releases, because they’ve had the luxury of an entire year of getting titles at home.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend