Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Coming 2 America

Totalt unødvendig toer

En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.

Skrevet af / 10/03/2021 - 19:47
Coming 2 America
Tor Aavatsmark

Der har været relativt stille omkring Eddie Murphy de senere år, og når han nu forsøger at genoplive en af sine klassiske komedier fra 1980’erne, ender filmen – på grund af coronapandemien – på en streaming-tjeneste. Og det er måske godt det samme, for Coming 2 America er desværre ikke en biografbillet værd.

Læs også Corona: Biografernes nådestød? Lockdown i USA giver os et fattigt biograftilbud.

Murphy fik sit gennembrud på det store lærred i 48 timer (1982), før han blev superstjerne i rollen som den rapkæftede politimand Axel Foley i Beverly Hills Cop (1984). Siden gik det slag i slag, og alt, hvad han rørte ved, blev en kassesucces.

Med Coming to America (1988) gav han os en herligt absurd historie om en vanvittigt forkælet afrikansk prins fra landet Zamunda, der rejser til Queens i New York for at finde sig en passende dronning.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

De forviklinger, misforståelser og kulturelle konflikter, der opstår, er noget af det sjoveste og mest charmerende fra årtiet. Så vi kan godt forstå, at Murphy efter skodfilm som The Adventures of Pluto Nash, Dr. Doolittle 2, Daddy Day Care og Norbit vendte blikket mod et “remake” af et sikkert stik.

Eddie Murphy og Arsenio Hall i Coming 2 America. (Foto: Amazon Prime)

Men da de så skulle genoplive fortidens glæder, har hverken Murphy eller manuskriptforfatterne tænkt én eneste ny tanke. Med nogle få ændringer får vi i bund og grund den samme historie serveret igen, hvor nærmest alle fra den originale film da også dukker op.

For nogle uger siden anmeldte vi den nye Disney+ serie Big Sky og skrev bl.a.: “1990’erne har ringet – de vil have deres TV-serie tilbage!” I tilfældet Coming 2 America forestiller vi os, at Eddie Murphys faxmaskine (!) konstant har bippet med denne besked: “1980’erne har ringet – de vil have deres film tilbage!”

Både den platte humor, de outrerede figurer og handlingen virker, som om filmen er 35 år gammel. Det ville være til at tilgive, hvis så bare persongalleriet havde været charmerende, og den indimellem lettere absurde komik havde været morsom, men nej, denne gang griner vi mere af end med Murphy & Co.

(Foto: Amazon Prime)

Historien er, at prins Akeem i sin tid (vist nok uforvarende) spredte sin kongelige sæd under sit besøg i Queens, og nu hvor han har brug for en mandlig arving – kvinder kan selvfølgelig ikke arve tronen i Zamunda – ser hans trofaste rådgiver Semmi (Hall) sit snit til at kontakte den uægte søn, Lavelle Junson (Fowler).

Den overdrevent platte Lavelle og hans endnu mere vulgære mor er hverken charmerende eller interessante, bare irriterende karikaturer. Den søgte kærlighedshistorie mellem Lavelle og den zamundiske frisør Mirembe (Mbatha) er også utroværdig. De har overhovedet ikke den kemi, vi så mellem Eddie Murphy og Shari Headley i 1988.

Murphy forsøger forgæves at opdatere/modernisere plottet med nik til kvinders rettigheder (eller mangel på samme) og girlpower. Men det er så overfladisk og alt andet end subtilt, at vi med det samme gennemskuer det, for hvad det er – en facade. Vi trak dog lidt på smilebåndet over det nye, feministiske twist på originalens “The royal penis is clean, your highness”.

Coming 2 America_4 Coming 2 America_3 Coming 2 America_2
<
>
(Foto: Amazon Prime)

Blandt de få øvrige forsonende elementer er en totalt over-the-top optræden af Wesley Snipes som diktator i Zamundas naboland Nextdoria (!), kværulanterne fra frisørsalonen, som vi også så i etteren, samt de spektakulære, overdådige kostumer.

Der skal nok være nogen, der vil se lidt mildere på Coming 2 America på grund af den nostalgifaktor, som toeren har, men vi kan ikke forestille os, at nogen under 35 vil grine af én eneste af de platte jokes. Nej, se hellere originalen igen! To stjerner.

(Foto: Amazon Prime)
Karakter
Coming 2 America

Fakta:

  • Amazon Prime
  • Release: 5. marts 2021
  • Instruktion: Craig Brewer
  • Med: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Shari Headley, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Wesley Snipes, KiKi Layne, Nomzamo Mbatha
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 1:50 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top