Anmeldelse: Coming 2 America

Totalt unødvendig toer

En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
Karakter
Komedie
Coming 2 America
Annonce
Annonce
forfatter

Der har været relativt stille omkring Eddie Murphy de senere år, og når han nu forsøger at genoplive en af sine klassiske komedier fra 1980’erne, ender filmen – på grund af coronapandemien – på en streaming-tjeneste. Og det er måske godt det samme, for Coming 2 America er desværre ikke en biografbillet værd.

Murphy fik sit gennembrud på det store lærred i 48 timer (1982), før han blev superstjerne i rollen som den rapkæftede politimand Axel Foley i Beverly Hills Cop (1984). Siden gik det slag i slag, og alt, hvad han rørte ved, blev en kassesucces.

Med Coming to America (1988) gav han os en herligt absurd historie om en vanvittigt forkælet afrikansk prins fra landet Zamunda, der rejser til Queens i New York for at finde sig en passende dronning.

Læs også
Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

De forviklinger, misforståelser og kulturelle konflikter, der opstår, er noget af det sjoveste og mest charmerende fra årtiet. Så vi kan godt forstå, at Murphy efter skodfilm som The Adventures of Pluto Nash, Dr. Doolittle 2, Daddy Day Care og Norbit vendte blikket mod et “remake” af et sikkert stik.

Annonce
Eddie Murphy og Arsenio Hall i Coming 2 America. (Foto: Amazon Prime)

Men da de så skulle genoplive fortidens glæder, har hverken Murphy eller manuskriptforfatterne tænkt én eneste ny tanke. Med nogle få ændringer får vi i bund og grund den samme historie serveret igen, hvor nærmest alle fra den originale film da også dukker op.

For nogle uger siden anmeldte vi den nye Disney+ serie Big Sky og skrev bl.a.: “1990’erne har ringet – de vil have deres TV-serie tilbage!” I tilfældet Coming 2 America forestiller vi os, at Eddie Murphys faxmaskine (!) konstant har bippet med denne besked: “1980’erne har ringet – de vil have deres film tilbage!”

Både den platte humor, de outrerede figurer og handlingen virker, som om filmen er 35 år gammel. Det ville være til at tilgive, hvis så bare persongalleriet havde været charmerende, og den indimellem lettere absurde komik havde været morsom, men nej, denne gang griner vi mere af end med Murphy & Co.

(Foto: Amazon Prime)

Historien er, at prins Akeem i sin tid (vist nok uforvarende) spredte sin kongelige sæd under sit besøg i Queens, og nu hvor han har brug for en mandlig arving – kvinder kan selvfølgelig ikke arve tronen i Zamunda – ser hans trofaste rådgiver Semmi (Hall) sit snit til at kontakte den uægte søn, Lavelle Junson (Fowler).

Den overdrevent platte Lavelle og hans endnu mere vulgære mor er hverken charmerende eller interessante, bare irriterende karikaturer. Den søgte kærlighedshistorie mellem Lavelle og den zamundiske frisør Mirembe (Mbatha) er også utroværdig. De har overhovedet ikke den kemi, vi så mellem Eddie Murphy og Shari Headley i 1988.

Annonce

Murphy forsøger forgæves at opdatere/modernisere plottet med nik til kvinders rettigheder (eller mangel på samme) og girlpower. Men det er så overfladisk og alt andet end subtilt, at vi med det samme gennemskuer det, for hvad det er – en facade. Vi trak dog lidt på smilebåndet over det nye, feministiske twist på originalens “The royal penis is clean, your highness”.

Coming 2 America_4 Coming 2 America_3 Coming 2 America_2
<
>
(Foto: Amazon Prime)

Blandt de få øvrige forsonende elementer er en totalt over-the-top optræden af Wesley Snipes som diktator i Zamundas naboland Nextdoria (!), kværulanterne fra frisørsalonen, som vi også så i etteren, samt de spektakulære, overdådige kostumer.

Der skal nok være nogen, der vil se lidt mildere på Coming 2 America på grund af den nostalgifaktor, som toeren har, men vi kan ikke forestille os, at nogen under 35 vil grine af én eneste af de platte jokes. Nej, se hellere originalen igen! To stjerner.

(Foto: Amazon Prime)

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Amazon Prime
  • Release: 5. marts 2021
  • Instruktion: Craig Brewer
  • Med: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Shari Headley, Jermaine Fowler, Leslie Jones, Wesley Snipes, KiKi Layne, Nomzamo Mbatha
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 1:50 timer
IMDB Rating
Coming 2 America (2021) 110min | Comedy | 5 March 2021 (USA) Summary: The African monarch Akeem learns he has a long-lost son in the United States and must return to America to meet this unexpected heir and build a relationship with his son.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

For første gang kan man streame video i næsten tabsfri 4K UHD Blu-ray-kvalitet. Men langtfra alle får adgang til tjenesten.
Disney har udsendt en ny, actionfyldt trailer til Marvel-serien Loki.
Marvel/Disney har udsendt endnu en trailer til den kommende Black Widow-film.
Noomi Rapace og Dar Salim er blandt hovedrollerne i kommende svensk Netflix-film.
At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.