Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Corona sætter en stopper for storfilm i biograferne!

Lockdown i USA giver os et fattigt biograftilbud.

Skrevet af / 29/07/2020 - 11:28
Corona sætter en stopper for storfilm i biograferne!

Som vi skrev om allerede for nogle måneder siden, får den verdensomspændende coronapandemi vidtrækkende konsekvenser for det globale film- og biograftilbud.

Så længe USA fortsætter sin eksplosive vækst i dødsfald og smittetilfælde (Trump om håndteringen af coronavirus: “I think we’ve done a great job”), vil de amerikanske biografer først og fremmest forblive lukket – og dermed tilbageholder Hollywood premierer på alle storfilm.

En af de film, et hungrende biografpublikum venter mest på, er gensynet med Maverick (Tom Cruise) i Top Gun: Maverick. Oprindelig skulle filmen have haft verdenspremiere den 26. juni, men efter coronaudbruddet blev premieren udsat til 23. december i år.

Seneste opdatering er nu, at Top Gun: Maverick ikke får premiere før 2. juli 2021 (!).

Den sidste Bond-film med Daniel Craig i hovedrollen som den selvsikre agent var oprindelig sat til premiere 2. april. No Time To Die blev første “offer” for coronavirus og blev udsat til 12. november i år. Det ser ud til, at vi vil få det ikoniske “Shaken, not stirred”-citat at høre en gang før jul, men alt afhænger af, hvordan pandemien udvikler sig.

Det blev anslået, at MGM ville være gået glip af vanvittige 2,75 milliarder kroner, hvis de havde fastholdt aprilpremieren. Så her var der absolut tungtvejende grunde til at udskyde premieredatoen.

Filmselskaberne ønsker desuden at undgå en ophobning af storfilm, hvor for eksempel James Bond 25 og Top Gun 2 udgives med en uges mellemrum.

Får vi mon Daniel Craig at se i sin svanesang som Bond i biograferne i efteråret? No Time to Die (Foto: MGM/Universal)

Herhjemme er stort set alle biografer genåbnet, men med to sæder imellem hver biografgænger bliver det småt med besøgende. Det hjælper helt sikkert ikke på besøgstallene, at der er mangel på premierefilm og datoerne stadig ændres og udskydes.

Film får nu udsat premieren som perler på en snor:

 • Mulan: ? (muligt at den udgives først på Disney+)
 • The French Dispatch: ?
 • Wonder Woman 1984: 2. oktober 2020
 • Black Widow: 6. november 2020
 • No Time To Die: 12. november 2020
 • Free Guy: 11. december 2020
 • The Eternals: 12. februar 2021
 • Ghostbusters: Afterlife: 5. marts 2021
 • Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings: 7. maj 2021
 • Top Gun: Maverick: 2. juli 2021
 • Jungle Cruise: 30. juli 2021
 • Thor: Love And Thunder: 11. februar 2022
 • Doctor Strange 2: 25. marts 2022
 • Captain Marvel 2: 8. juli 2022
 • Indiana Jones 5: 29. juli 2022

NB! Dette er på ingen måde en udtømmende liste!

Harrison Ford i Indiana Jones 5 (Foto: Fox/Paramount)

På grund af den igangværende pandemi er rigtig mange filmproduktioner sat på standby/udsat/aflyst. Optagelserne af Indiana Jones 5 skulle efter planen være begyndt i sommer, men nu er opstarten udsat på ubestemt tid – og premieren (foreløbigt) skudt til 29. juli 2022.

Biografindustrien er så hårdt ramt, at nogle nu spørger, om COVID-19 vil tage livet af, eller i det mindste radikalt ændre, biografmarkedet for fremtiden. Én ting er sikkert, en pandemi med efterfølgende nedlukning og hjemmekarantæne har været en guldgrube for streamingtjenester som Netflix.

Epilog:

Selv om vi må væbne os med yderligere et års tålmodighed, inden vi får et gensyn med Maverick og Iceman, kan vi glæde os over, at den norske regering for nylig gav grønt lys og ophævede corona-indrejseforbuddet for hele produktionsteamet bag Mission: Impossible 7.

Tom Cruise & Co vil påbegynde optagelsen af den syvende film i serien i Norge i midten af august. Foreløbig premiere på M:I7 er 19. november 2021.

Næste år (?) kan vi igen se actionhelten klatre i de norske fjelde. Tom Cruise: “It is a gorgeous country. I can’t wait to get back there. I’m very excited, as is the whole crew, to come back.” (Foto: Fox/Paramount)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ventetiden er ovre!

Premiere til efteråret!

Sci-fi-klassiker klar til streaming!

Premieredatoen er klar!

MILF-trailer!

Klar til endnu en runde?

Et godt grin forlænger livet!

Kongen brøler igen!

De kriminelles hærgen fortsætter i Kingstown

Harry Potter-lydbøgerne får Dolby Atmos

Se den nye trailer fra Holocaust-helvedet

Hysterisk ny trailer!

Scroll to Top