Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Big Sky, 1. sæson

90’erne har ringet – de vil have deres TV-serie tilbage!

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.

Skrevet af / 16/02/2021 - 14:51
Big Sky, 1. sæson
Tor Aavatsmark

Serie-mesteren David E. Kelley (han har været nomineret til hele 46 Emmy-statuetter og vundet 16 af dem!) står bag den nye Disney+ Originals-serie. At det er den samme mand, som har skabt bl.a. The Undoing, Big Little Lies og Goliath, er ret utroligt, for Big Sky er blevet et cheesy minde om 1990’erne.

Disney+ udvider tilbuddet

Serierne er en af Disney+’ storsatsninger, i forbindelse med at de den 23. februar udvider tilbuddet med et mere voksent indhold, under fanen “Star”.

Allerede fra lanceringsdagen lover Disney, at imponerende 300 nye titler udgives direkte på det nordiske marked. Samtidig vil fire nye Originals-serier blive tilgængelige:

I løbet af året vil der blive lanceret over 750 nye titler i Star-universet, og hele 10.000 TV-serieepisoder vil blive tilgængelige frem til 2024. Men det bliver dyrere. Månedsabonnementet på Disney+ stiger fra 59 til 79 kroner fra den 23. februar.

PS! Du kan snige dig uden om prisstigningen ved at tegne abonnement i dag.

Læs også Meget mere indhold på Disney+ Fra den 23. februar kan du se langt flere film og serier på Disney+ (mod en højere pris).

Mærkelige lilleby-Amerika

Hensat til den arketypiske, pittoreske amerikanske lilleby Helena, Montana, bliver vi vidne til, at to teenagepiger og en lidt anderledes glædespige bliver kidnappet. Privatdetektiverne Cassie Dewell (Bunbury) og Cody Hoyt (Phillippe) er direkte involveret, da Cody og Jennys (Winnick) søn er kæreste med en af de savnede teenagere.

Sagen kompliceres yderligere af, at hr. og fru Hoyt er nyskilt, og Cody nu har en romance kørende med Cassie. Ja, der bliver catfight …

Som man kan fornemme, er manuskriptet ikke ligefrem Pulitzer Prize-materiale.

Tid til: CATFIGHT! Big Sky, 1. sæson. (Foto: Walt Disney)

Anakronisme

Det var oprindelig TV-selskabet ABC, der tog initiativ til serien, og det kan ses. Rytme, klipning, musiksporet og de stadige afbrydelser minder langt mere om en middelmådig TV-serie fra 1990’erne end om noget, der kan associeres med mange af de fantastiske TV-serier, som nu produceres til streaming-selskaberne.

Endnu værre er det, at persongalleriet er endimensionalt og irriterende karikeret. Småbyborgerne fremstilles som enfoldige, racistiske, homofobe, MAGA-elskende landsbytosser, mens storbypigerne er selvoptagede, indskrænkede og kun optaget af deres eget udseende.

Læs også Hugh Grant i problemer på alle fronter Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

At den slags platte stereotypier får frit løb i en amerikansk TV-serie anno 2021, er pinligt – selv hvis det havde haft en humoristisk drejning.

Manuskriptet flyder over med ynkelige, tykke klicheer som: “You got some sister. Tell me about it – I got the looks, she got everything else.” Vi føler faktisk med skuespillerne!

Klar til overspil? Big Sky, 1. sæson. (Foto: Walt Disney)

Udefinerbart charmerende

Er Big Sky så et totalt flop? Nej! Der er momentvist noget Twin Peaks-agtigt over plottet og enkelte af karaktererne – vi faldt især for den ynkelige dengse Ronald, som kører 18-wheeler og på den måde holder Amerika gående under pandemien, mens hans psykopatiske mor disser ham og åbenlyst viser sin foragt for ham. Men når det bliver aften og mareridtene kommer snigende, kryber den 34-årige alligevel op i mors seng for at blive trøstet. Herligt!

Brian Geraghty er glimrende som den forvoksede baby med en skjult livsførelse (og skjulte lyster). Også John C. Lynch overrasker positivt som patruljebetjenten, der ved, hvordan han skal manipulere sig op og frem. Men de, der virkelig skal trække læsset, superdetektiven Cassie og ekspolitikvinden Jenny, er kun tomme, uinteressante skaller – klichékarakterer med klichébaggrund – som løser sagen og finder spor latterlig nemt.

RYAN PHILLIPPE Big Sky, sesong 1_2 KYLIE BUNBURY Big Sky, sesong 1_7 KATHERYN WINNICK TV Insider Photo Template Big Sky, sesong 1_4 Big Sky, sesong 1_8 Big Sky, sesong 1_1 BRIAN GERAGHTY, JESSE JAMES KEITEL KATHERYN WINNICK RYAN PHILLIPPE KATHERYN WINNICK
<
>
Big Sky, 1. sæson (Foto: Walt Disney)

Big Sky har noget udefinerbart charmerende over sig, og plottet med trafficking, skjulte hensigter, dobbeltliv og det “mærkelige” lilleby-Amerika danner en glimrende ramme om historien.

Men for at det skulle fungere nogenlunde tilfredsstillende måtte Kelley & Co. have set manuskriptet efter i sømmene, justeret karakterudviklingen og set på, hvilke skuespillere der burde beklæde hovedrollerne.

Denne nye storsatsing fra Disneys Star-univers lover ikke ret godt. Tre kedelige, knap nok middelmådige stjerner.

Big Sky, 1. sæson (Foto: Walt Disney)
Karakter
Big Sky, 1. sæson

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 23. februar 2021
  • Instruktion: Jennifer Lynch
  • Med: Katheryn Winnick, Kylie Bunbury, Ryan Phillippe, Brian Geraghty, John C. Lynch, Jade Pettyjohn, Natalie A. Lind, Jesse James Keitel, Valerie Mahaffey, Brooke Smith
  • Genre: Krimi
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 6:00 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top