Search
Generic filters

Anmeldelse : Goliath, 3. sæson

Ujævn Thornton

Vores livstrætte advokat må denne gang gå op imod vandbaroner i det tørkeramte Californien. Interessant og indimellem sært, men ikke lige så underholdende som tidligere sæsoner.

Karakter
Krimi
Goliath, 3. sæson

Billy Bob Thornton er tilbage i sin glansrolle som Billy McBride, L.A.s førende “giv-fanden-i-alting”-advokat, og skal igen løse en “uløselig” sag i en slags Davids kamp mod Goliat.

Farverigt persongalleri

Et af kendetegnene ved serien har været dens særegne persongalleri med McBrides tidligere partner, nu nemesis Donald Cooperman (Hurt) som den mest farverige af alle. 3. sæson byder på et mindst lige så særpræget persongalleri som de foregående sæsoner (måske lidt for outreret), hvor der endda er gjort plads til en lille birolle til Cooperman.

Sherilyn Fenn (der fik sit store gennembrud i Twin Peaks) er med som Billys gamle flamme. Fascinerende nok, for i 3. sæson er store dele af persongalleriet som taget ud af den særprægede TV-serie fra 1990’erne.

Nina Arianda gentager rollen som Billys noget vimsede partner, Patty Solis-Papagian, og også Brittany Gold er tilbage, men 3. sæson domineres af nye skud på stammen, bl.a. søskendeparret Wade (Quaid) og Diana Blackwood (Brenneman).

I Central Valleys ørkenlandskab driver de en af landets største mandelplantager, en produktion, der kræver enorme mængder af vand. Det harmonerer dårligt med tørke og tørstige naboer, men Blackwood og hans kumpaner ved råd …

Politisk brod

Goliath har altid haft politisk brod med sin fremragende eliteadvokat fuld af menneskelige karakterbrister, som slås for dem nederst på rangstigen. Det er den lille mands kamp mod de herskende kapitalkræfter, der tænder McBride. En kamp, som han – efter at have skudt papegøjen i 2. sæson – gerne tager gratis. 3. sæson er dog en tand mere politisk og aktuel end de foregående sæsoner.

Efter flere års ekstrem tørke er grundvand det nye guld i Californien, og kampen står om, hvem der skal kontrollere det, og dermed også hvem der skal prioriteres, når hver en dråbe tæller: Det industrielle landbrug eller almindelige mennesker?

Blackwood har sikret sig magten. Han er en af de største jordejere og sidder samtidig i den styrelse, der forvalter vandressourcerne. Da Bobbi (Fenn) forsvinder i et synkehul skabt af Blackwoods vandboringer, søger hendes enkemand juridisk rådgivning hos McBride om, hvorvidt han kan sagsøge nogen – retfærdigheden må ske fyldest!

Billy opsøger Blackwood og hans “smarte” kumpaner, hvis arnested er et nedslidt kasino ude i ørkenen, drevet af den indfødte heksedoktor Littlecrow (Green). Han støder hurtigt på korruption, magtmisbrug, mord og et herligt rodsammen af kapitalister, bureaukrater og toppolitikere.

(Foto: Amazon Prime)

Lunter af sted

3. sæson starter usædvanlig adstadigt og forbløffende kedeligt. De første tre episoder har nogenlunde samme puls som et tre dage gammelt lig – og en tilsvarende dramaturgisk udvikling. Det er, som om Goliath er blevet endnu en metervare-krimi fra Amerikas grimmeste by. Men så sker der noget …

Plottet udvikler sig, McBride går hårdere til flasken og andre centralstimulerende midler, han får flere åndelige rejser, skurkegalleriet bliver stadig mere outreret, og selveste Cooperman gør igen sin entré. Det er, så vi næsten råber “Halleluja!”, men også kun næsten.

Thornton er perfekt castet som den fordrukne, udkørte advokat, der driver butikken fra et snusket motel og tilbringer alle aftener på en barstol. Serien er centreret omkring McBride, hans gøren og laden, og ikke mindst hans personlige dæmoner, som nærmest står i kø, og selvmedlidenheden er aldrig langt væk. En kliché, javist, men forbandet godt gennemført, charmerende og underholdende. Her matches han godt af den joviale milliardær Wade; en rolle, der klæder den jordnære Dennis Quaid som hånd i handske.

Wade er en ærkekynisk kapitalist, der har som mantra, at målet altid helliger midlet, og simpelthen elsker at færdes i lovens gråzone. En sympatisk og – endnu vigtigere – troværdig karakter. Så har vi langt mindre sans for Amy Brenneman som hans psykotiske (?) søster; hendes motiver er uforståelige og virker indimellem fuldstændig latterlige. Det hjælper heller ikke, at hun har to mørkhudede adoptivbørn, der fremstår som ren Gøg & Gokke.

(Foto: Amazon Prime)

Hallucinerende

Graham Green står for seriens tilførsel af hallucinerende stoffer, som han deler ud i rigelige mængder. Indimellem morsomt, men i længden bliver det overdrevet og skygger for dramatikken.

I første halvdel af sæsonen er det ravnen (Littlecrow?), der står for mystikken, men pludselig er den ikke længere central. Hvilket desværre er kendetegnende for 3. sæson: Den virker ufærdig, lidt retningsløs og ofte usammenhængende. For meget af tiden går med unødvendigt vås og personer, der ikke driver historien fremad.

Goliath er stadig et frisk pust i seriejunglen, og Billy Bob Thornton er seriens stærkeste kort. Men hvis den skal have gang på jord, har den brug for strammere instruktion, bedre dramaturgi og et friskere og mere spændende plot, end denne sæson byder på. Fire svage stjerner.

Fakta

 • Amazon Prime
 • Release: 4. oktober 2019
 • Instruktion: Lawrence Trilling
 • Med: Billy Bob Thornton, Nina Arianda, Dennis Quaid, Beau Bridges, Amy Brenneman, Graham Greene, Griffin Dunne, Brittany Gold
 • Genre: Krimi
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Tid: 6:00 timer

IMDB Rating

Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Klassisk Star Wars

Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.

Superunderholdende superhelte

Vi troede, at vi var blevet trætte af superheltefilm, men Avengers 3 viser, at der stadig er slagkraft i genren.

Spektakulær afslutning

Alle kræfter forenes, når vores helte én gang for alle skal sætte en stopper for ondskaben i en actionfyldt film krydret med gode karakterer og følelser.

Magi i Dødsriget

En af de smukkeste film nogensinde!

Usædvanlig charmerende

Efter gigantsuccesen med relanceringen af klassikeren Skønheden og Uhyret i 3D i biografen sidste år gentog Disney for nylig succesen med en af de største moderne klassikere, den usædvanlig charmerende animationsfilm Find Nemo.
For længe siden i en medieverden langt, langt fra vores så et rum-eventyr dagens lys, men 22 år senere bristede boblen. Kan vor tids “sci-fi troldmand” J.J. Abrams puste nyt liv i Star Wars-universet?

Følelsesladet og morsomt mesterværk

Med Inderst inde konsoliderer Pixar sig som den bedste og mest innovative aktør på det blomstrende animationsmarked.

Puster nyt, magisk liv i eventyret

Disney er begyndt at filmatisere deres største animationssucceser, og live-versionen af Askepot er et pletskud af en eventyrfilm.

Dyredokumentar med dubbing

Disneys genindspilning af Løvernes konge er en blandet oplevelse. Vi har aldrig set bedre, mere naturtro animation, men teknologien står i vejen for det følelsesmæssige.

Top popcorn-underholdning

Tidernes mest omtalte 3D-film, som nærmest ene og alene genindførte formatet i biografen, udkom på BD for to et halvt år siden – i 2D! På grund af en eksklusiv aftale med Panasonic har den gemene hob måttet vente indtil nu, før de kunne nyde den fuldt ud på deres eget 3D-tv.

Elefantastisk!

Live-versionen af Dumbo fornyer klassikeren, men slår dog ikke originalen.

Arv og miljø i eventyrland

En af Disneys mest mindeværdige skurke, Malavia fra Tornerose, får lov til at fortælle sin grumme historie.

Flot, men konventionelt fra Disney

Visuelt er Vaiana en af Disneys lækreste film, men historien er langtfra lige så spektakulær.

Superhelt med politisk brod

Panteren viser kløer over for samfundets undertrykkelse i et visuelt festfyrværkeri af en film.

Rosekrigen

I den tredje film om den gemytlige Captain America og hans brogede vennekreds er det indre splid og moralske dilemmaer, der er i centrum. Underholdende, men langtrukket.

Sololøb fra Han Solo

En godkendt udmøntning af Han Solos oprindelse.

You go girl!

Heftige Brie Larson sparker røv som hårdtslående superhelt med atomkræfter.

Sarkastiske superhelte

Ironi og sarkasme går som en rød tråd gennem vores tredje møde med tordenguden – og det virker.

Morsom myremand

Film om diverse superhelte er nærmest blevet hverdagskost for filmpublikummet de seneste år. Alligevel er Ant-Man et frisk tilskud til genren, som formår at balancere humor og action på tilfredsstillende vis.

Meget letbenede superhelte

Småkryb som superhelte kan være sjovt, men Ant-Man 2 er lidt for meget en letvægter.

Star Wars go home!

Med Guardians of the Galaxy tager Marvel brodden af den pompøse sci-fi-genre én gang for alle, og det sker med humor, action – og med bravur.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Marvel imponerer igen

Kaptajnen er tilbage – og han er vred! Marvel giver os endnu en mastodontisk film med stor underholdningsværdi.

Holder dampen oppe

De Utrolige 2 tager tråden op fra den første film. Stadig solid underholdning, men afgjort ikke nyskabende.

Charmerende gensyn

Find Nemo er en af de bedste animationsfilm nogensinde, og dermed har fortsættelsen ekstra stor faldhøjde.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
  Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.