Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: The Undoing, miniserie

Hvem bedrog? Og hvem bedrager?

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Skrevet af / 25/10/2020 - 17:41
The Undoing, miniserie
Tor Aavatsmark

Den drevne seriemester David E. Kelley står bag den nye HBO-miniserie, hvor danske Susanne Bier sidder solidt i instruktørstolen. Sammen har de skabt en meget medrivende thriller med Nicole Kidman i storform.

https://www.youtube.com/watch?v=QWoiNlLqLR8&t=39s

 

De riges legeplads

I en luksuslejlighed på Manhattan bor kræftkirurgen Jonathan (Grant) sammen med sin psykologkone Grace (Kidman) og deres overbeskyttede, forkælede søn.

Tilsyneladende det perfekte ægteskab med en ulastelig facade og alt, hvad man kan ønske sig i livet. Sønnen går selvfølgelig i privatskole (som koster over en halv million om året), og Graces far (Sutherland) er en samfundsstøtte i sit herskabshus.

Aftnerne tilbringes med et godt glas vin foran pejsen eller ved diverse velgørenhedsarrangementer, hvor man kan “købe aflad” ved at byde 1.000 dollars for et glas kildevand.

Men idyllen slår hårdt og brutalt revner, da en af eliteskolens elevers unge, forførende mor, Elena (De Angelis), findes myrdet i sit lille galleri – og samme nat forsvinder Jonathan sporløst …

Der er bestemt ikke sparet på kostumebudgettet. (Foto: HBO)

På flugt

Ligesom selveste Harrison Ford (der også var læge) i Flygtningen tager Jonathan benene på nakken, da han mistænkes for mordet. Mistanken bliver ikke ligefrem svækket, da det viser sig, at han har været den myrdedes søns læge samt anklaget for seksuel chikane på arbejdspladsen. Og haft et langvarigt seksuelt forhold til den afdøde.

Efterhånden dukker han frem fra skyggerne, arresteres og sigtes. Selvfølgelig insisterer han på sin uskyld i forbindelse med mordet og beder Grace om at tro på ham.

Kampen om Jonathans troværdighed (og skumle fortid) bliver et lige så vigtigt element i serien, som hvem der rent faktisk dræbte Elena. Og i baggrunden lurer pater familias.

Kelly og Kidman

Selve plottet er ikke det mest originale, men udførelsen og skuespillet slår gnister.

Der er mange lighedstræk med universet fra Kelley og Kidmans seneste serie, den fabelagtige Big Little Lies. Endnu en gang befinder vi os blandt USA’s økonomisk velstående, hvide elite, hvor kvinder bliver dårligt behandlet, og der ikke altid er så idyllisk bag den perfekte rigmandsfacade.

Det kan tendere i retning af det klichéprægede, men Kelley er så forbandet dygtig med et velskrevet og intelligent manuskript, et fængslende og medrivende plot og frem for alt et A-hold af skuespillere.

Susanne Bier i instruktørstolen. (Foto: HBO)

Intenst fascinerende

Det er ikke alt, der er lige troværdigt, plottet har huller og logiske brister, og enkelte af personerne er lige lovlig stereotype. Men Biers instruktion er stram og klar, historien får tid til at folde sig ud, dramaturgien eskalerer i intensitet, og skuespillerne tilfører personerne liv og sjæl.

Vi må applaudere Kidman for endnu en bomstærk præstation, som nok vil sikre hende en Emmy-nominering, men endnu en gang er det faktisk de ældste, der er bedst.

85-årige Donald Sutherland har en utrolig intens tilstedeværelse og aura. Den gamle veteran indtager rummet og dominerer hver en scene, han er med i. Og vi får kuldegysninger ned ad ryggen, når han i afsnit 4 nærmest reciterer:

“Make no mistake, I am a cocksucker. And I don’t mean that in the sense of gay belittlement, as it’s currently been come to be interpreted. No! I’m an old fashioned cocksucker. The more traditional kind. The kind who fucks over everyone who hurts me, or a loved one. You speak of ugliness Mr. Connaver. You have not yet met ugliness.”

Den gamle mester Donald Sutherland. (Foto: HBO)

Fra bog til film

Manuskriptet er baseret på romanen You Should Have Known af den amerikanske forfatter Jean Hanff Korelitz, og man kunne nok have skåret mere af bogens indhold fra for at stramme historien lidt op; enkelte af episoderne virker unødvendig lange. Men der er bagateller i det store billede.

The Undoing er blevet en meget vellykket thriller, hvor man indimellem sidder på kanten af sofaen og spekulerer på, hvem der gjorde det. Samtidig har den mere dybde og større kompleksitet end den sædvanlige thriller.

Her er det hemmeligheder, bedrag, løgn og atter løgn, der gør personerne sårbare – og meget menneskelige. Det psykologiske element sikrer fem seværdige stjerner til The Undoing.

The Undoing_3 The Undoing_9 The Undoing_8 The Undoing_7 The Undoing_5
<
>
(Foto: HBO)
Karakter
The Undoing, miniserie

Fakta:

  • HBO
  • Release: 26. oktober 2020
  • Instruktion: Susanne Bier
  • Med: Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland, Matilda De Angelis, Ismael Cruz Córdova, Michael Devine, Edgar Ramírez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 5:00 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top