Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Anmeldelse The Undoing, miniserie

Hvem bedrog? Og hvem bedrager?

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.
Karakter
Thriller
The Undoing, miniserie

Den drevne seriemester David E. Kelley står bag den nye HBO-miniserie, hvor danske Susanne Bier sidder solidt i instruktørstolen. Sammen har de skabt en meget medrivende thriller med Nicole Kidman i storform.

 

De riges legeplads

I en luksuslejlighed på Manhattan bor kræftkirurgen Jonathan (Grant) sammen med sin psykologkone Grace (Kidman) og deres overbeskyttede, forkælede søn.

Tilsyneladende det perfekte ægteskab med en ulastelig facade og alt, hvad man kan ønske sig i livet. Sønnen går selvfølgelig i privatskole (som koster over en halv million om året), og Graces far (Sutherland) er en samfundsstøtte i sit herskabshus.

Aftnerne tilbringes med et godt glas vin foran pejsen eller ved diverse velgørenhedsarrangementer, hvor man kan “købe aflad” ved at byde 1.000 dollars for et glas kildevand.

Men idyllen slår hårdt og brutalt revner, da en af eliteskolens elevers unge, forførende mor, Elena (De Angelis), findes myrdet i sit lille galleri – og samme nat forsvinder Jonathan sporløst …

Der er bestemt ikke sparet på kostumebudgettet. (Foto: HBO)

Annonce

På flugt

Ligesom selveste Harrison Ford (der også var læge) i Flygtningen tager Jonathan benene på nakken, da han mistænkes for mordet. Mistanken bliver ikke ligefrem svækket, da det viser sig, at han har været den myrdedes søns læge samt anklaget for seksuel chikane på arbejdspladsen. Og haft et langvarigt seksuelt forhold til den afdøde.

Efterhånden dukker han frem fra skyggerne, arresteres og sigtes. Selvfølgelig insisterer han på sin uskyld i forbindelse med mordet og beder Grace om at tro på ham.

Kampen om Jonathans troværdighed (og skumle fortid) bliver et lige så vigtigt element i serien, som hvem der rent faktisk dræbte Elena. Og i baggrunden lurer pater familias.

Kelly og Kidman

Selve plottet er ikke det mest originale, men udførelsen og skuespillet slår gnister.

Der er mange lighedstræk med universet fra Kelley og Kidmans seneste serie, den fabelagtige Big Little Lies. Endnu en gang befinder vi os blandt USA’s økonomisk velstående, hvide elite, hvor kvinder bliver dårligt behandlet, og der ikke altid er så idyllisk bag den perfekte rigmandsfacade.

Det kan tendere i retning af det klichéprægede, men Kelley er så forbandet dygtig med et velskrevet og intelligent manuskript, et fængslende og medrivende plot og frem for alt et A-hold af skuespillere.

Susanne Bier i instruktørstolen. (Foto: HBO)

Intenst fascinerende

Det er ikke alt, der er lige troværdigt, plottet har huller og logiske brister, og enkelte af personerne er lige lovlig stereotype. Men Biers instruktion er stram og klar, historien får tid til at folde sig ud, dramaturgien eskalerer i intensitet, og skuespillerne tilfører personerne liv og sjæl.

Annonce

Vi må applaudere Kidman for endnu en bomstærk præstation, som nok vil sikre hende en Emmy-nominering, men endnu en gang er det faktisk de ældste, der er bedst.

85-årige Donald Sutherland har en utrolig intens tilstedeværelse og aura. Den gamle veteran indtager rummet og dominerer hver en scene, han er med i. Og vi får kuldegysninger ned ad ryggen, når han i afsnit 4 nærmest reciterer:

“Make no mistake, I am a cocksucker. And I don’t mean that in the sense of gay belittlement, as it’s currently been come to be interpreted. No! I’m an old fashioned cocksucker. The more traditional kind. The kind who fucks over everyone who hurts me, or a loved one. You speak of ugliness Mr. Connaver. You have not yet met ugliness.”

Den gamle mester Donald Sutherland. (Foto: HBO)

Fra bog til film

Manuskriptet er baseret på romanen You Should Have Known af den amerikanske forfatter Jean Hanff Korelitz, og man kunne nok have skåret mere af bogens indhold fra for at stramme historien lidt op; enkelte af episoderne virker unødvendig lange. Men der er bagateller i det store billede.

Annonce

The Undoing er blevet en meget vellykket thriller, hvor man indimellem sidder på kanten af sofaen og spekulerer på, hvem der gjorde det. Samtidig har den mere dybde og større kompleksitet end den sædvanlige thriller.

Her er det hemmeligheder, bedrag, løgn og atter løgn, der gør personerne sårbare – og meget menneskelige. Det psykologiske element sikrer fem seværdige stjerner til The Undoing.

The Undoing_3 The Undoing_9 The Undoing_8 The Undoing_7 The Undoing_5
<
>
(Foto: HBO)

Fuld adgang til Lyd & Billede for 3 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 1 uge.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
Fakta
  • HBO
  • Release: 26. oktober 2020
  • Instruktion: Susanne Bier
  • Med: Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland, Matilda De Angelis, Ismael Cruz Córdova, Michael Devine, Edgar Ramírez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 5:00 timer
IMDB Rating
The Undoing  | TV Series (2020– ) Drama, Thriller | TV Series (2020– ) Summary: Life for a successful therapist in New York begins to unravel on the eve of publishing her first book.
Countries: USALanguages: English
forfatter
Skrevet af

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Susanne Bier serverer et spændende og vellavet thriller-drama på HBO.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.