Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Google: “Apple spiser vores frokost”

Udskrift fra retsbog viser, at Google bruger ufine metoder og nærmest lyver for sine brugere for at kunne overvåge dem.

Skrevet af / 01/06/2021 - 15:29
Google: “Apple spiser vores frokost”

For godt et år siden lagde Rigsadvokaten (attorney general) for staten Arizona sag an mod Google. Anklagen lød på, at Google indsamlede placeringsdata fra brugernes Android-smartphones, selvom man specifikt havde slået indsamling og videregivelse af netop disse oplysninger fra i mobilens indstillinger.

Den slags betragtes som bedrageri i Arizona, og sagen har kørt ved domstolene i den amerikanske stat lige siden.

Det nye er, at en dommer på foranledning af to erhvervsorganisationer, Digital Content Next og News Media Alliance, har besluttet at offentliggøre en del af sagens akter. Begrundelsen er, at det er i offentlighedens interesse at vide, at Google har brugt sine betragtelige ressourcer på at forhindre forbrugerne i at få indsigt i, hvordan og i hvilket omfang søgemaskinegiganten indsamler data.

Læs også Huawei kunne aflytte alle mobilsamtaler Hidtil hemmeligholdt rapport afslører, at Huawei havde ubegrænset adgang til alle samtaler i hollandsk mobilnetværk.

Forvirret? Det er med vilje!

Udskrifterne fra sagen retsbog viser bl.a., at Google fortsatte med at indsamle placeringsdata fra brugernes mobiler, selvom man havde slået deling af placeringsdata fra i indstillingerne.

Desuden gjorde Google det med vilje sværere og sværere overhovedet at finde mulighederne for at beskytte sin privatsfære i indstillingerne. Og firmaet pressede også smartphone-producenter til at gemme privatlivsindstillingerne i deres produkter så godt som muligt. Det skriver Business Insider.

Selv Googles egne medarbejdere havde svært ved at gennemskue, hvordan de mange forskellige indstillingsmuligheder interagerede med hinanden. Det indrømmede et vidne i sagen, Jen Chai fra Google med ansvar for placeringstjenester, da hun blev afhørt i retten.

Læs også Kæmpe sagsanlæg mod Ring efter hackerangreb Har igen problemer med sikkerheden.

Sådan indsamler Google dine data

Ifølge Business Insider gør Google brug af en række forskelligartede metoder for at kunne brugerens fysiske placering, uanset hvor meget vedkommende prøver at blive fri.

Herunder f.eks. scanning af Wi-Fi-netværk i nærheden samt ved hjælp af tredjeparts-apps. Ifølge et andet Google-vidne i sagen er der således ingen måde, hvorpå man kan give sine oplysninger til en app fra tredjepart, uden informationen også lander hos Google.

Det er nok grunden til, at “Apple spiser vores frokost,” udtalte en Google-medarbejder angiveligt i forbindelse med sit vidneudsagn i retten.

Medarbejderen var bevidst om, at forbrugernes skepsis over for at dele deres data med Google potentielt kunne sende dem i armene på Apple, der i højere grad lader tredjepartsudbydere tilbyde apps og tjenester, der indsamler data om brugernes placering, uden at tvinge dem til også at sende informationen videre til Apple.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparationer

Sporingstags til alle Android-mobiler

Smart kombioplader til ferien

Hvad vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite opgraderet

Design din drømmemobil

Kommer der Google-AI i iPhone?

Lettere skift fra iPhone til Android

0
Lyd & Billede
Scroll to Top