TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Google: “Apple spiser vores frokost”

Udskrift fra retsbog viser, at Google bruger ufine metoder og nærmest lyver for sine brugere for at kunne overvåge dem.

forfatter
Publiceret 01/06/2021 - 15:29

For godt et år siden lagde Rigsadvokaten (attorney general) for staten Arizona sag an mod Google. Anklagen lød på, at Google indsamlede placeringsdata fra brugernes Android-smartphones, selvom man specifikt havde slået indsamling og videregivelse af netop disse oplysninger fra i mobilens indstillinger.

Den slags betragtes som bedrageri i Arizona, og sagen har kørt ved domstolene i den amerikanske stat lige siden.

Det nye er, at en dommer på foranledning af to erhvervsorganisationer, Digital Content Next og News Media Alliance, har besluttet at offentliggøre en del af sagens akter. Begrundelsen er, at det er i offentlighedens interesse at vide, at Google har brugt sine betragtelige ressourcer på at forhindre forbrugerne i at få indsigt i, hvordan og i hvilket omfang søgemaskinegiganten indsamler data.

Læs også Huawei kunne aflytte alle mobilsamtaler Hidtil hemmeligholdt rapport afslører, at Huawei havde ubegrænset adgang til alle samtaler i hollandsk mobilnetværk.

Forvirret? Det er med vilje!

Udskrifterne fra sagen retsbog viser bl.a., at Google fortsatte med at indsamle placeringsdata fra brugernes mobiler, selvom man havde slået deling af placeringsdata fra i indstillingerne.

Desuden gjorde Google det med vilje sværere og sværere overhovedet at finde mulighederne for at beskytte sin privatsfære i indstillingerne. Og firmaet pressede også smartphone-producenter til at gemme privatlivsindstillingerne i deres produkter så godt som muligt. Det skriver Business Insider.

Selv Googles egne medarbejdere havde svært ved at gennemskue, hvordan de mange forskellige indstillingsmuligheder interagerede med hinanden. Det indrømmede et vidne i sagen, Jen Chai fra Google med ansvar for placeringstjenester, da hun blev afhørt i retten.

Læs også Kæmpe sagsanlæg mod Ring efter hackerangreb Har igen problemer med sikkerheden.

Sådan indsamler Google dine data

Ifølge Business Insider gør Google brug af en række forskelligartede metoder for at kunne brugerens fysiske placering, uanset hvor meget vedkommende prøver at blive fri.

Herunder f.eks. scanning af Wi-Fi-netværk i nærheden samt ved hjælp af tredjeparts-apps. Ifølge et andet Google-vidne i sagen er der således ingen måde, hvorpå man kan give sine oplysninger til en app fra tredjepart, uden informationen også lander hos Google.

Det er nok grunden til, at “Apple spiser vores frokost,” udtalte en Google-medarbejder angiveligt i forbindelse med sit vidneudsagn i retten.

Medarbejderen var bevidst om, at forbrugernes skepsis over for at dele deres data med Google potentielt kunne sende dem i armene på Apple, der i højere grad lader tredjepartsudbydere tilbyde apps og tjenester, der indsamler data om brugernes placering, uden at tvinge dem til også at sende informationen videre til Apple.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye smart-ure fra Samsung med fokus på sundhed Den nye Galaxy Watch5-serie skal bl.a. muliggøre mere indsigtsfuld søvnregistrering.
Samsung opgraderer sine foldbare mobiler De to foldbare mobiler kommer bl.a. med lynhurtig processor, og Galaxy Z Fold 4 får kamera fra Galaxy S22-serien.
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend