Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Huawei kunne aflytte hollandske KPN

Hidtil hemmeligholdt rapport afslører, at Huawei havde ubegrænset adgang til alle samtaler i hollandsk mobilnetværk.

Skrevet af / 21/04/2021 - 08:56
Huawei kunne aflytte hollandske KPN

Kinesiske Huawei producerer ikke bare smartphones. Faktisk er virksomhedens kerneforretning at levere selve den infrastruktur, som udgør mobilnetværket. Således var Huawei i en årrække leverandør af danske TDC’s 4G-netværk.

Forhåbentlig betyder det ikke, at TDC’s mobilkunder har udsat for samme risiko og potentielle krænkelse af deres privatliv som kunderne hos KPN – det hollandske sidestykke til TDC.

Huawei har nemlig i en årrække været leverandør af KPN’s mobilnetværk, og nu afslører en hidtil hemmeligholdt intern undersøgelse foretaget af KPN tilbage i 2010, at den kinesiske virksomhed i hvert fald dengang havde ubegrænset, ukontrolleret og uautoriseret adgang til at overvåge trafik i KPN’s kernenetværk. Både fra Huaweis lokaliteter hos KPN i Holland og sågar fra Kina. Det skriver den hollandske avis De Volkskrant.

Læs også Hvad i alverden foregår der hos Huawei? Tidligere medarbejdere beskylder Huawei for diskrimination og for at blande sig i deres privatliv.

Alarmerende risikovurdering blev holdt hemmelig

KPN outsourcede drift og vedligeholdelse af kernenetværket til Huawei i 2009. Dette indebar bl.a., at seks Huawei-medarbejdere havde deres faste arbejdsplads hos KPN i Haag, hvor hovedkontoret befandt sig på det pågældende tidspunkt.

Af sikkerhedsgrunde – ikke mindst fordi KPN var blevet advaret adskillige gange af den hollandske efterretningstjeneste AVID – bad teleoperatøren eksperter fra Capgemini om at analysere eventuelle risici forbundet med Huawei.

Konklusionerne viste sig at være så alarmerende, at den interne rapport blev holdt hemmelig:

“Den fortsatte eksistens af KPN Mobile er i alvorlig fare, fordi licenser kan tilbagekaldes, eller regeringen og virksomhederne kan miste deres tillid til KPN, hvis det bliver kendt, at den kinesiske regering kan aflytte KPN-mobilnumre og lukke netværket,” citerer De Volkskrant rapporten.

På det tidspunkt havde KPN’s mobilnetværk 6,5 millioner abonnenter.

Læs også Over 500.000 Huawei-mobiler inficeret med Joker-trojaner Mere end en halv million Huawei-brugere har downloadet inficerede apps fra firmaets officielle app-butik, AppGallery.

Både KPN og Huawei afviser

I lørdags udtalte KPN følgende til nyhedsagenturet ANP:

”Det er aldrig blevet fastslået i alle år, at kundedata skulle være blevet stjålet af Huawei fra vores netværk eller vores kundesystemer, eller at netværket er blevet aflyttet.”

Huawei har udsendt en pressemeddelse om sagen. Heri skriver den kinesiske virksomhed bl.a.:

“Huawei-medarbejdere har ikke haft uautoriseret adgang til KPN’s netværk. Siden vores begyndelse i Holland for 15 år siden er vi aldrig blevet holdt ansvarlige af myndighederne for nogen form for ulovlige handlinger.”

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

1 kommentar til “Huawei kunne aflytte hollandske KPN”

  1. Steffen Hansen

    Det lyder som om Huawei har fået kommunikationsrådgivning af Bo Hamburger. Deres pressemeddelelse minder i hvert fald om Bo Hamburger, da han sagde “jeg er aldrig testet positiv” på spørgsmålet, om han havde anvendt doping.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OnePlus Watch 2 præsenteret i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Her er Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra

Tør ikke mobilen i ris

Får din gamle Samsung-mobil Galaxy AI?

Xiaomi og Leica flytter sammen

Kæmpe læk afslører alt om ny topmobil

Ikke flere webapps på mobilens startskærm

Antallet af returneringer af Vision Pro stiger

Rekordhøj kundetilfredshed med Galaxy S24

Søvnapnø-alarm i Samsung Health

Populært smart-ur fra Huawei er nu grønt

0
Scroll to Top