TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Kommentar

Microsoft og Sony har delt gaming-verdenen i to

… men det behøver ikke at betyde så meget for dig.

forfatter
Publiceret 03/02/2022 - 13:32
Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Ikke så snart har Xbox-producenten Microsoft punget ud med hele 69 milliarder dollars (ca. 450 milliarder kroner) for spilfirmaet Activision Blizzard, før Sony følger op med opkøbet af Bungie. For en væsentlig mindre slat penge, ganske vist – 3,6 milliarder dollars (ca. 24 milliarder kroner) – men stadig et vigtigt led i det næste kapitel af gaming-historien.

Vigtige spil i hver lejr

For de uindviede betyder det, at Microsoft har sikret sig eneretten på spil som Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft, Candy Crush og Tony Hawk-spillene. Hvilket sandsynligvis vil betyde, at du får brug for en Xbox-konsol eller en gaming-PC med Windows for at spille disse spil fremover.

Sonys modangreb betyder, at de bl.a. har sikret sig Destiny-spillene. Hvilket nok betyder, at de efterhånden vil forsvinde fra Xbox-platformen.

PS5 vs Xbox Series X lifestyel scaled 1
Kløften mellem PlayStation 5 og Xbox Series X er blevet endnu større og deler spilverdenen i to. (Foto: Audun Hage)

Du får måske brug for begge konsoller

På kort sigt er det dårligt nyt for konsolspillere, der spiller spil fra begge lejre. Det kan nemlig betyde, at du har brug for både en Xbox og en PlayStation. Og med de leveringsproblemer, vi står over for på halvledermarkedet, bliver både Xbox Series X og PlayStation 5 næsten konstant revet ned fra butikshylderne. Hvilket igen har medført, at de indimellem går for svimlende summer på det private marked.

Det betyder, at du måske skal punge ud med 10.000-15.000 kroner, hvis ikke mere, for begge konsoller.

Xbox Game Pass scaled 1
Med Xbox Game Pass kan du spille Xbox-spil med et månedligt abonnement. Også på PC. (Foto: Skærmskud)

Er konsolmarkedet i forandring?

På lidt længere sigt er det dog ikke sikkert, at det behøver at betyde så meget for din pengepung. For hvem siger, at vi overhovedet behøver at eje konsoller i fremtiden?

Det er meget muligt, at gaming vil få en helt ny forretningsmodel, hvor man lejer konsoller i stedet for at eje dem. Microsoft har allerede abonnementstjenesten Xbox Game Pass, hvor man betaler en månedlig pris for ubegrænset adgang til de vigtigste spil. Sonys tilsvarende tjeneste hedder PlayStation Plus.

Tjenesterne koster omkring 80 kroner om måneden. Der er intet til hindrer for, at både Microsoft og Sony kan tilbyde en konsol med posten mod et højere månedligt gebyr. Ligesom vi kender det fra kabel- og satellit-TV-udbydere.

Desuden bliver det i så fald kun til de mest fanatiske gamere, som så vil være sikret den allerbedste ydelse på spil med fuld 4K-opløsning og 60-120 billeder i sekundet (fps). Andre vil slet ikke have brug for konsoller.

PlayStation Plus scaled 1
Sonys spil-abonnementstjeneste hedder PlayStation Plus. (Foto: Skærmskud)

Spil-streaming

Det mest sandsynlige er, at streaming bliver fremtiden, også for spil. Det marked er allerede godt i gang og vil sandsynligvis fortsætte med at vokse i fremtiden. Strengt taget behøver man nemlig ikke hverken en Xbox eller en PS5 for at spille de nyeste og fedeste spil.

Ultimate-abonnementet i Xbox Game Pass-tjenesten giver nemlig mulighed for at streame spil til både Xbox og PC/Mac samt mobile enheder. Så får man også ekstra regnekraft oveni fra et eksternt, sammenkoblet Xbox Series X-netværk og kan dermed få bedre ydelse, end hvis spillet udelukkende kørte lokalt på ens egen enhed. Hvis man altså kan nøjes med Full HD og 60 fps, som for at holde forsinkelse og responstid på et minimum er den øvre grænse.

Læs også De bedste gaming-skærme Et moderne gaming-TV giver dig ikke bare en bedre billedoplevelse – det kan også gøre dig til en bedre gamer! Vi har testet de TV’er, der kan sikre dig topscore.

Sony tilbyder noget lignende med Remote Play. Tjenesten, som er gratis, giver mulighed for at spille PlayStation-spil på både mobile enheder og PC/Mac.

Dermed er alt, hvad du har brug for, altså en computer eller smartphone for at spille spillene fra Microsoft og Sony, uanset om de er tilgængelige på hinandens konsoller eller ej.

Derudover er det eneste, PC-spillere skal bruge for at opleve konsolspillene, som det er meningen, at de skal spilles, en controller til Xbox og PS5, som kobles trådløst til computeren med Bluetooth.

Stadia scaled 1
Med tjenester som Google Stadia og Nvidia GeForce NOW kan du spille direkte på smart-TV eller mobil. (Foto: Audun Hage)

Google og Nvidia

Nu vi er ved streaming af spil, skal vi ikke glemme de andre tjenester som Google Stadia og Nvidia GeForce NOW, der begge tilbyder spil på både mobile enheder og direkte i smart-TV-app’en på kompatible TV-platforme.

Begge tjenester giver mulighed for at låne ekstern regnekraft fra et computernetværk, så man kan spille med meget højere ydelse, end ens enhed kan klare på egen hånd.

ps5 xbox series x scaled 1 scaled 1
Xbox-controller til venstre, PS5-controller til højre. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Topkonsollerne er ikke forældede

Selv om der findes løsninger til at spille alle spillene uden konsoller, vil de mest hardcore spillere, og ikke mindst konkurrencespillerne, fortsat ønske at spille på konsoller. Her taler vi om de dyreste flagskibsmodeller, som der er brug for for at reducere responstiden til et minimum. Når et millisekund kan betyde forskellen mellem liv og død, vil man kun have det allerbedste.

For mange af disse spillere er det i øvrigt ikke noget problem, at flere spil bliver delt bliver mellem Xbox og PlayStation, idet de ville købe begge konsoller alligevel.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

I er altså helt forkert på den vedr. Jura E8 maskinen; Hvis man vil have en mælkedrik, skal man da ikke flytte koppen, men bare lade den stå under udløbene i højre side – der kommer både kaffe og mælk ud fra de to udløb der, og det er ligegyldigt hvad der kommer først! HVIS man så kun ønsker en ren kaffemodel, bruger man udtagene i midten. Enten er jeres prøve eksemplar i stykker, eller I har forklaret det forkert… sorry to say…

Rekordhurtig skærm fra Asus Asus ROG Swift 500Hz er den vildeste gaming-skærm, du kan købe i 2022.
Kulsort OLED-skærm til gaming Alienware AW3423DW er den første gaming-skærm med QD-OLED. Hvad kan være bedre end perfekt sortniveau? En hel del, viser det sig.
Spil i 3D uden briller Acer Predator Helios 300 giver dine spil dybde.
Netflix-action med dig selv i hovedrollen Nye mobilspil til Android og iOS. Kan du overleve zombieapokalypsen?
Propper til træning og spil Roccat og Turtle Beach har lavet helt trådløse hørepropper til gaming og træning. De er to sider af samme sag.
To hurtige gamingskærme fra Dell Dell 32 4K UHD Gaming Monitor og Dell 32 USB-C Gaming Monitor lover hurtig action til spillene.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend