Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Gaming-året 2024: De bedste spil indtil videre!

Fra en unik indie-perle til den seneste storsatsning fra Playstation.

Skrevet af / 19/04/2024 - 09:00
Gaming-året 2024: De bedste spil indtil videre!

I gaming-sammenhæng var 2023 et af de mest begivenhedsrige år for lancering af spil i lang tid. Det bugnede med fantastiske spiltitler. Og man skal ikke klage – det er jo lidt af et luksusproblem, men det var (næsten) på vippen til at være for meget af det gode!

“Too many games, not enough time!” Gaming-året 2023 bugnede med fantastiske spiltitler.

2024 bliver heller ikke et dårligt spilår, dog er der ikke i skrivende stund nogen oplagt vinderkandidat til GOTY-kåringen (Game of the Year), sådan som der var sidste forår. Da var The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom en klar favorit – spillet alene var grund nok til at købe en Nintendo Switch eller opgradere til den nye OLED-udgave.

Læs også Du kommer til at hade en og elske den anden! To håndholdte konsoller burde kunne meget af det samme. Men Steam Deck og Nintendo Switch OLED er så forskellige, at du med sikkerhed vil hade én af dem.

Udfordreren, der endte med at vippe Zelda af pinden, var Larian Studios’ Baldur’s Gate 3. En revolutionerende spiludgivelse og en lancering, der pustede nyt liv i den klassiske CRPG-genre (computerrollespil) og desuden satte en ny kvalitetsstandard for RPG-spil.

Sjovt nok skabte spillet faktisk røre blandt flere spiludviklere, hvor enkelte mente, at den anmelderroste Dungeons & Dragons-adaption skabte urealistiske forventninger til rollespilsgenren, og at det kunne være skadeligt for spilbranchen

Baldur’s Gate 3, vinder af sidste års GOTY-pris ved The Game Awards – spilverdenens svar på Oscar (Grafik: The Game Awards)

En velkommen fortsat tendens her i 2024 er netop det, at mindre kendte spilstudier og -udviklere overrasker os med uventede spilperler. For mens giganterne investerer svimlende summer i enorme spilsatsninger og opkøber udviklere for at opbygge et imperium (som Microsoft gør med sin Xbox Game Pass-satsning), ser man samtidig, at indie-udviklernes gennemslagskraft er stigende.

Derfor skyder vi denne liste i gang med det, der potentielt er årets største overraskelse, nemlig et unikum af en indie-perle:

Balatro!

Balatro er et “poker-themed roguelike deck-building”-spil. Genrebeskrivelsen er lige så original, som den er spilteknisk kompleks. “Roguelikes” er en RPG-undergenre, hvor hver bane eller bræt er “processuelt genereret”, hvilket betyder, at spilverdenen genereres af intelligente algoritmer, der defineres af udvendige rammer for, hvad der skal være muligt i spillet.

Hvis du har spillet titler som Dead Cells, Returnal, Spelunky, The Binding of Isaac eller klassiske “Dungeon Crawler”-spil, er du sikkert bekendt med konceptet. Ellers er der også de proceduregenererede verdener i Minecraft, som bygger på samme teknologi.

1000005406 1000005404 1000005400
<
>
Seks forskellige jokere, tre ens esser (med kortopgradering) og "three of a kind" på niveau 16. Men er det nok til at slå pointsummen?

Det at spillet indeholder proceduregenererede boards gør Balatro til noget helt unikt – et væld af potentielle muligheder og udfald bidrager til, at ikke to runder er ens!

Præmissen er ganske enkel: Du spiller en variant af poker og forsøger at kombinere de bedst mulige kort for at score flest mulige point. Derudover er det krydret med en række sjove mekanikker: Du kan bygge op til og manipulere dit eget unikke kortspil, købe jokere, kortpakker, tarotkort og andre specialkort, der giver bonuseffekter, som mangedobler din pointsum.

The poker roguelike. Balatro is a hypnotically satisfying deckbuilder where you play illegal poker hands, discover game-changing jokers, and trigger adrenaline-pumping, outrageous combos.”

Det gælder med andre ord om at sammensætte de bedste (og mest kreative) kombinationer af højtscorende kort med bonusser, der giver dig størst muligt udbytte. Hvis du gør det rigtigt, vil dine points gå op i flammer – bogstaveligt talt! 

I Balatro går highscoren op i flammer, når du får nok points! (Skærmbillede: LocalThunk/Playstack)

Balatro er udviklet af én fyr, en canadisk spiludvikler, der går under navnet LocalThunk. Allerede inden for en måned havde spillet solgt mere end 1 million eksemplarer

Balatro er tilgængeligt nu på PC/Mac (Steam), PS5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch – det forventes også at komme til mobil/tablet.

Rise of the Ronin

Rise of the Ronin er det nyeste spil fra Team Ninja (Ninja Gaiden, Nioh). Spillet er en ny retning i forhold til deres tidligere “soulslikes“. Denne gang har de kastet sig over Edo-perioden i Japan, samtidig med at de har udforsket en ny retning for det gameplay-tekniske og har gjort spillet mere tilgængeligt for flere spillere. 

Embark on an epic journey across war-torn 19th-century Japan in this combat-focused open-world action RPG from Team NINJA, the veteran studio behind Nioh and NINJA GAIDEN.”

1000005393 1000005394
<
>
Foto-indstillingen lader dig iscenesætte din karakter i cinematiske billeder, det er sjovt at lege med!

Spillet minder faktisk en del om det anmelderroste Ghost of Tsushima (også en Playstation-eksklusiv) og i mindre grad om Team Ninjas tidligere titler. Det der er blevet videreført fra Nioh-spillene er de tekniske kontroller, med forskellige “stances” og et kontrolsystem, der kræver, at du sætter dig ned og øver kombinationer af forskellige inputs for at forvolde maksimal skade på fjenden. Og ligesom i FromSofts Sekiro og Bloodborne gælder det, at “angreb er det bedste forsvar”.

Læs også Hurra for en remake! Med genindspilningen af 1980'er-serien serverer Disney+ en af årets mest interessante TV-oplevelser.

Ud over at erstatte mytiske skabninger, overnaturlige elementer og gigantiske bosser med mere realistiske fjendetyper og miljøer, er spillet også blevet gjort mere tilgængeligt. I modsætning til andre soulslikes er det muligt at skifte mellem forskellige sværhedsgrader.

‘Dawn’, ‘dusk’ og ‘twilight’ er spillets svar på easy, medium og hard. Derudover er spillet langt mere tilgivende, når det gælder om at give dig checkpoints og ved at lade dig gå i andre retninger, opgradere din karakter, din rustning og dine våben, hvis du sidder fast i en vanskelig  boss fight.

Soulslike er en betegnelse for spil, der er baseret på formlen på de ikoniske titler fra det japanske spilstudie FromSoft ( Skærmbillede: Dark Souls/FromSoft )

Rise of the Ronin ligner derfor mere et typisk Assassins Creed-spil (på den gode måde) end et benhårdt soulslike-spil. En god udvikling for Team Ninjas, synes vi. Da Nioh-spillene var så svære, at følelsen af mestring var nærmest uopnåelig.

Rise of the Ronin er tilgængeligt til Playstion 5.

Kommende spil, vi ser frem til!

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Et førstepersons survival horror-spil udviklet i Unreal Engine 5. En længe ventet efterfølger til den velkendte Stalker-serie. Handlingen udspiller sig i en åben verden centreret omkring et postapokalyptisk Chornobyl og kombinerer skydespil med RPG-elementer. Udviklet af det ukrainske spilstudie GSC Game World (kendt for Stalker-spillene og RTS-serien Cossacks).

Det seneste spil i Stalker-serien lanceres den 5. september 2024 på PC (Steam, Epic Games Store, Xbox Store) og Xbox Series X/S. 

Avowed

Action-RPG fra veteranerne hos Obsidian Entertainment. Avowed foregår i samme univers som deres anmelderroste CRPG-titel Pillars of Eternity. Og ud fra det, vi har set, ligner spillet en mere farvestrålende version af Skyrim. Vi håber, at Obsidian kan genskabe magien fra deres tidligere spil, især den mesterlige kombination af åben verden, spændende dialogvalg og klassiske RPG-mekanikker, som i deres magnum opus: Fallout New Vegas

Avowed forventes at blive lanceret i efteråret 2024, men vi har endnu ikke fået en officiel dato. Spillet kommer på PC og Xbox Series X/S.

Hvad er dit favoritspil i år indtil videre? 
Skriv din kommentar herunder.

Læs også: på udkig efter en ny gaming-PC eller konsol?

Byg PC’en selv: Enklere end at lægge et puslespil

Den bedste PC er den, du selv bygger! Og du behøver ikke at bekymre dig om at samle den. Bare følg vores instruktioner.

Læs mere

PlayStation 5 Slim Standard Edition (2023)

En værdsat opdatering af PlayStation 5

Den nye, mindre PlayStation 5 er klar til at overtage efter den første, gigantiske PS5. Det nye ydre er heldigvis ikke i fare for at spolere vinderopskriften.

Læs hele testen
Amund Smidesang Hammeren
(f. 1998): SoMe Manage

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skræddersyet gaminglyd med Arctis Nova 5

Maskefald for Razer

Spil 'Fallout' i Excel

Gaming med AI-hjælp

Masser af nye gaming-skærme

De bedste spil i 2024 (hidtil)

IKEA: Gadestil til gamere

Razers nye samarbejde tager kunderne med bukserne nede

Gaming-flagskibe fra LG

Sådan bliver PS5 Pro

Streaming og teamsnak i farver

PS5-opdatering rulles ud nu

Scroll to Top