Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Shōgun

Kulturel konflikt og klassisk magtkamp i perfekt harmoni

Med genindspilningen af 1980'er-serien serverer Disney+ en af årets mest interessante TV-oplevelser.

Publiceret 26/02/2024 - 00:01
Shōgun
Tor Aavatsmark

I 1980’erne spillede den legendariske “hunk” Richard Chamberlain (Tornfuglene) hovedrollen som den ærkebritiske sømand John Blackthorne i den sagnomspundne TV-serie Shogun.

I 1600 forliste det hollandske skib, han navigerede på, ud for Japans kyst, og Blackthorne blev taget til fange af samuraikrigere.

Efter en tid i fangenskab blev Blackthorne betydeligt mere forstående (om end ambivalent) over for japanerne og fik tilnavnet Anjin. Han blev dybt involveret i det feudale Japan og dets eskalerende politiske magtkampe og blev en central brik i et farligt spil.

“Shogun”, 1980. (Foto: Paramount Pictures)

Serien blev helt usædvanligt filmet i Japan og blev en kæmpe TV-succes.

Miniserien var baseret på en roman af James Clavell – nu kommer genindspilningen til Disney+.

 

Koloni- og religionskamp

Den nye miniserie har Rachel Kondo og Justin Marks som serieskabere, og ligesom serien fra 1980 holder den sig ret tæt til den oprindelige roman. En roman, der faktisk i høj grad er baseret på virkelige historiske personer, men med andre navne.

Det er en kendsgerning, at især Spanien, Portugal og England kæmpede om verdensherredømmet i 1600-tallet, og at denne magtkamp, herunder kolonisering, i høj grad foregik til søs – i alle verdenshjørner. Da Blackthorne og hans hollandske skib ankommer til Japan, er han den første englænder, der efterfølger folket fra Den Iberiske Halvø gennem Magellanstrædet.

Mindst lige så intens, bitter og konfliktfyldt som kampen om land og interessesfærer var samtidig den religiøse kamp. Her blev katolikkerne (primært repræsenteret af Spanien og Portugal) sat op mod protestanterne fra Nordeuropa.

Mest af alt ønsker Blackthorne at genvinde kontrollen over sit skib og sin besætning, så han kan angribe de katolske portugisere, som har indsmigret sig hos det japanske regime – men de stolte samuraikrigere har andre idéer.

Hiroyuki Sanada, “Shōgun”. (Foto: Walt Disney)

Lost in translation

Da Blackthorne ankommer til Japan, har han intet kendskab til befolkningen, levemåden og det politiske system. Han virker som en irriterende besserwisser, der opfører sig som en elefant i en glasbutik, mens han fører sig frem med sin vestlige imperialisme.

De intense kulturelle konflikter er til at tage og føle på, og den hidsige Blackthorne har ikke andet end foragt til overs for det stolte folk, der værdsætter høflighed, ære og tilbageholdenhed. Det ændrer sig.

Japanerne har et helt andet forhold til stærke familiebånd, det fremherskende æreskodeks og kropskontrol end de larmende, egocentriske “barbarer” fra Europa. Derfor er der masser af nedladenhed fra begge sider.

Til at begynde med overspiller Cosmo Jarvis næsten, men karakteren vokser på os undervejs. Han bliver vores øjne ind i en fremmed, dybt fascinerende verden, og den skarpe kløft mellem de to kulturer bliver et nøgleelement.

Læs også Tilbage i (dyster) storform! Med sin fjerde sæson vender True Detective tilbage til sine mørke, dystopiske rødder.

Skiftende alliancer

Jarvis imponerer, men den stærkeste præstation kommer fra de to meget komplekse og mangefacetterede karakterer Yoshii Toranaga (Hiroyuki Sanada, The Wolverine) og den kristne adelskvinde Mariko (Anna Sawai, Fast & Furious 9).

Sanada er et fund i rollen som manden, der egentlig ikke søger absolut magt, men som heller ikke viger tilbage for at bruge alle kyniske midler for at opnå en magtposition, når han ser det nødvendigt og formålstjenligt. En gåde af en dybt karismatisk person.

Anna Sawai, “Shōgun”. (Foto: Walt Disney)

Det langt mere pragmatiske magtmenneske Yabushige (Tadanobu Asano, Thor: Ragnarok) har en afslappet holdning til, hvem der ender med at regere Japan – så længe han er på det vindende hold. Sammen, i “tvungen” alliance med Toranaga, læner de sig op ad Anjins krigsviden og tanker fra Europa i et forsøg på at sikre deres magtbase.

På den anden side bærer væveren Mariko på spøgelserne fra sin fortid og den skam, der følger med. Hendes arrangerede ægteskab er en farce af en facade, der skjuler tragedien i et liv, som hun egentlig bare ønsker at afslutte. Som den bedste til at tale engelsk/portugisisk bliver hun bindeleddet mellem Anjin og japanerne – og efterhånden bliver det mere end tolketjenester, som det usandsynlige par sysler med…

Shogun_1 (4) Shogun_1 (3) Shogun_1 (5) Shogun_1 (6)
<
>
Shōgun. (Foto: Walt Disney)

I krig og kærlighed

Mellem de papirtynde vægge hviskes og konspireres der om behovet for endnu en almægtig diktator-general: Shōgun (“kommanderende general for ekspeditionsstyrken mod barbarerne”).

Magtkampen intensiveres, og under Toranagas vinger fortsætter Anjin med at stige i graderne – om end noget modvilligt. Med Toranaga omringet af fjender på alle sider og hele “The Council of Regents” imod sig, må Blackthorne enten flygte eller hjælpe sin nye allierede.

Det er et uendeligt skakspil med skjulte dagsordener, grimme magtkampe og evigt skiftende alliancer. Hvor alle, som en af de gejstlige, der styrer landet, kæmper deres kamp på egne vegne og for landets fremtidige udvikling. En kamp, der ikke mindst er delt mellem de mere traditionelle, værdikonservative og de mere fremadskuende med en liberal tankegang.

Samtidig er det ikke kun den voksende respekt for Toranaga, der holder ham tilbage. Den subtile tiltrækning mellem Mariko og Blackthorne er altid til stede, men i modsætning til den oprindelige serie overskygger eller dominerer den ikke handlingen.

Læs også Den computeranimerede krigshistorie Endnu en gang har Steven Spielberg og Tom Hanks samarbejdet om skildringen af den terror, som hærgede under Anden Verdenskrig. Visuelt spektakulært, men emotionelt hult.

Ægte og troværdig

Shōgun er en ren amerikansk produktion, men (ligesom den originale serie) er den filmet udelukkende i Japan med overvejende japanske skuespillere og primært japansk dialog.

Det unikke japanske landskab spiller en stor rolle, og det kommer til sin ret i samarbejde med Sam McCurdys imponerende kameraarbejde. Hvis serien havde været en film, ville den helt sikkert have vundet en Oscar for bedste kostume og makeup, for der er ikke sparet på noget for at genskabe det gamle Japan – ned til mindste detalje.

Vi skal helt tilbage til 2018 før der blev grønt lys til en genindspilning af serien, men til gengæld har Kondo og Marks brugt tiden godt. De har gjort deres bedste for at være tro mod romanen, samtidig med at de har “moderniseret” manuskriptet og genskabt Japan, dets folk og levevis på en mere præcis og nutidig måde.

Læs også En familietragedie i eksil Nicole Kidman fortsætter det frugtbare samarbejde med Prime Video. Expats byder på endnu et stærkt drama.

Det er helt sikkert en voldelig handling, og til tider meget eksplicit, men det føles aldrig forceret eller kunstigt. Et eklatant eksempel på hardcore machiavellisk realpolitik.

Man kan ryste på hovedet af den brutale vold og (for vores vestlige øjne) ligegyldigheden over for menneskeliv, men set med landets indbyggeres øjne er det både normalt og forståeligt.

Genindspilningen af Shōgun er blevet noget så unikt som en vellykket blanding af dramatisk thriller, action og mellemmenneskeligt drama – alt sammen krydret med en fascinerende historielektion og fremragende skuespillere. Den har stort set alle ingredienserne til storhed. Indtil videre helt sikkert en af årets mest interessante og bedste serier. 6 stjerner.

Sæsonpremieren på miniserien, den 27. februar på Disney+, vil indeholde de to første afsnit, efterfulgt af et nyt afsnit hver uge. Denne anmeldelse er baseret på alle 10 afsnit.

Shogun_1 (7) Shogun_1 (8) Shogun_1 (9) Shogun_1 (10)
<
>
Shōgun. (Foto: Walt Disney)
Karakter
Shōgun

Fakta:

 • Disney+
 • Release: 27. februar 2024
 • Instruktør: Frederick E.O. Toye
 • Medvirkende: Cosmo Jarvis, Hiroyuki Sanada, Anna Sawai Tadanobu Asano, Hiroto Kanai, Takehiro Hira, Moeka Hoshi, Tokuma, Shinnosuke Abe, Yuki Kura, Yuka Kouri, Fumi Nikaido
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2024
 • Tid: 10:00 t.
 • Karakter: 6
 • IMDb

1 kommentar til “Shōgun”

 1. Carlos Ibáñez

  Jeg mangler den formidabelt Toshiro Mifune som Lord Toranaga fra første version. Lad os se om Sanada kommer på samme højden.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lyd & Billede
Scroll to Top