Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: True Detective, sæson 4 – Night Country

Det er mørkt i Alaska – og kulsort i Night Country

Med sin fjerde sæson vender True Detective tilbage til sine mørke, dystopiske rødder.

Skrevet af / 08/01/2024 - 12:35
True Detective, sæson 4 – Night Country
Tor Aavatsmark

Bortset fra den fabelagtige The Last of Us og seerfavoritten Succession var der ikke ligefrem mange højdepunkter på HBO Max sidste år. Men med “genoplivningen” af en af alle tiders foretrukne tv-serier er det tid til at aktivere dit HBO-abonnement igen!

Det er hele 10 år siden, vi første gang stiftede bekendtskab med den excentriske serieskaber Nic Pizzolattos outrerede krimiunivers.

I 2014 så vi med rædselsslagen fryd Matthew McConaughey og Woody Harrelson triumfere i hovedrollerne i True Detective, sæson 1. I det smukke og mystiske Louisiana-landskab skabte duoen krimimagi. Den dag i dag er det stadig en af de bedste tv-serier nogensinde!

Læs også Skræmmende godt Isnende god krimi-thriller med Matthew McConaughey og Woody Harrelson på seriemorderjagt i Louisiana.

Anden sæson (2015) var en lidt skuffende, mere generisk affære, mens sæson 3 (med Mahershala Ali i hovedrollen; 2019) løftede serien til (næsten) gamle højder.

Nu er fjerde sæson udkommet, og i Night Country vender True Detective tilbage til sin oprindelige form og giver en Hollywood-legende en anledning til at skinne.

 

Den mørkeste af mørke tider

Seriens skaber er denne gang mexicanske Issa López (Tigers Are Not Afraid), som også er ansvarlig for manuskript og instruktion. López tager os straks langt væk fra det varme, solrige klima i sit hjem til det sted, hvor vinteren opleves som én lang nat – Alaska.

Lige før mørket sænker sig, og den krævende juleaften nærmer sig med hastige skridt, bliver vi transporteret til det naturskønne Ennis i Alaska. Den nedslidte mineby er ikke meget at se på, men den storslåede, endeløse, barske natur, der omgiver den lille by, er blændende smuk, men samtidig skræmmende og fuld af mørke hemmeligheder.

På en afsidesliggende forskningsstation, hvor man studerer klima, geologi, biologi og en mulig løsning på de mest udbredte sygdomme, befinder der sig anerkendte forskere fra alle verdenshjørner. Men “ingen” ved egentlig, hvad de arbejder med, og hvem der finansierer det hele.

Læs også Stærkt comeback Efter fejltrinet i Los Angeles er krimiserien True Detective igen tilbage på vindersporet.

Da hele besætningen forsvinder ud i den blå luft, bliver det lokale politi tilkaldt for at efterforske sagen. Politichef Liz Danvers (Jodie Foster, The Accused) finder hurtigt beviser for en kriminel handling – men ingen er forberedt på den ondskab, der lurer ude i den iskolde ødemark.

True Detective, sæson 4. (Foto: HBO Max)

Umage kollegaer

I modvilligt partnerskab med Evangeline Navarro (Kali Reis) efterforsker de to modvilligt den mærkelige forsvinden (mordsag?), mens skal også lægge fortidens kontroverser til side og finde en venskabelig måde at arbejde på.

Den delvis indfødte Navarro er dybt mærket af en tragisk mordsag på en indfødt kvinde, som stadig er uopklaret – mange år efter forbrydelsen. Sammen med Danvers foretog hun en kontroversiel anholdelse af en voldtægtsmand for nogle år siden; en hændelse, der fungerer som både lim og potentiel dynamit i deres forhold.

Dynamikken og tonen mellem kollegerne minder tydeligt om det akavede parforhold, Cohle og Hart havde i første sæson; med den mere jordnære, arbejdsomme type sat over for den mere følelsesladede, filosofiske og dystre.

Endnu en gang er den strålende dialog kernen i True Detective, og mange lange køreture tager os med bag kulisserne hos duoen Danvers og Navarro og deres forskellige syn på livet, samfundet, familien og de små ting. Lag for lag afsløres de virkelige mennesker og kernen i dette særlige lokalsamfund.

Vi bliver taget med på en ubehagelig rutsjebanetur (en tur, vi ofte ikke har lyst til at være på) ind i forspillet til vinterudgaven af skærsilden. Krydret med eksistentielle spørgsmål, den dybere mening med livet versus det liv, vi faktisk lever – eller burde leve.

True Detective, sæson 4. (Foto: HBO Max)

Oprindelige folk mod storkapitalen

Alle i den lille, kolde, mørke by lever under lidt kummerlige, beskidte forhold, er ensomme og trætte af livet. Lidt karikeret, ja, men også typisk for seriens dystre tematik og dramaturgi.

Et gennemgående tema er det moderne samfunds dårlige behandling af Alaskas oprindelige folk, og hvordan de stadig bliver set og behandlet som andenrangsborgere. Ignorerede mennesker er overrepræsenterede i fattigdom, stofmisbrug og kriminalitet. Den analytiske og pragmatiske Danvers afviser alle sådanne “fakta” som nonsens og irrelevante, mens Navarro lever midt i det.

Storkapitalen og dens tunge hånd og indflydelse på lokalsamfundet er en vigtig spiller – og skaber de perfekte, uløselige dilemmaer. Alle ved, at minedriften forurener grundvandet, men det accepteres alligevel stiltiende, da halvdelen af byen ernæres som følge af den beskidte minedrift.

Derhjemme kæmper Danvers med sin uregerlige, oprørske datter, som er splittet mellem at tilhøre Iñupiat og vestlig kultur, og som er i konstant opposition til sin irriterende, “ordentlige” mor. Men den besindige Danvers er ikke sådan at rokke, og når hun har brug for det, lader hun sine følelsesmæssige frustrationer gå ud over distriktets politichef, Christopher Eccleston (The Others).

True Detective, sæson 4. (Foto: HBO Max)

Grafisk – og overnaturlig

Fjerde sæson er nok den mest eksplicit grafiske, men den føles aldrig spekulativ, og selvom de tidligere sæsoner (især den første) havde overnaturlige elementer, er de meget til stede i Night Country – lidt for meget efter vores smag.

Den ugæstfrie natur sætter præmissen for både skuespillerne og plottet. Og for de mere spirituelt anlagte indfødte er naturen, ånder og spøgelser fra fortiden altid til stede i deres hverdag og kan hjælpe dem med at forstå nutiden. Navarro lytter til dem, men Danvers beder hende brysk om at bestemme sig for, hvilken tid hun vil leve i.

På trods af dette er det et spørgsmål om valg, i hvor høj grad de overnaturlige elementer danner grundlag for historien. Er det, vi præsenteres for faktisk til stede, eller er det mere ud fra den enkelte karakters synsvinkel og frie fantasi på det pågældende tidspunkt. Det er noget, Lopez overlader til seerne, men faktum er, at det spirituelle/åndelige element spiller en langt større rolle her end i tidligere sæsoner.

True Detective, sæson 4. (Foto: HBO Max)

På kvindernes præmisser

Som om frosne lig, uopklarede mordgåder fra fortiden, overnaturlige ånder og enøjede isbjørne ikke var nok, skal Danvers oven i det hele håndtere en genstridig medarbejder, Hank (John Hawkes, The Perfect Storm), som har meget svært ved at acceptere hendes autoritet – og ofte handler på egen hånd. Ofte i strid med chefens interesser.

I Hank har López skabt en nødvendig karakter for det dramatiske momentum, men hun er desværre faldet i ved at gøre ham lidt for karikeret, og unødvendigt maskuliniseret og enfoldig. Hawkes spiller ham dog godt og menneskeliggør ham med sin håbløse, forfængelige længsel efter sin russiske postordrebrud, men han bliver et for let og gennemskueligt match for Danvers.

På trods af det barske landskab, som man skulle tro krævede sin mand, er det kvinderne, der styrer i Ennis, og det er ikke tilfældigt fra López’ side. Mændene sidder på den lokale bar og drikker eller mishandler kvinderne, mens de driver samfundet og holder familien sammen. Det er måske lidt subtilt, men det tjener bestemt sit formål her.

Jodie Foster, “True Detective, sæson 4”. (Foto: HBO Max)

Og Foster er også fremragende i rollen som den hårde, rationelle politikvinde, der fejer alle følelser til side og har accepteret livets realiteter – mens fortidens dæmoner skubbes – ufordøjet – ind under gulvtæppet.

En kompleks karakter, som Foster portrætterer med ægte menneskelighed, styrker og svagheder, men aldrig lader forfalde til stereotypi og banalitet. Samtidig er hendes karakter helt afhængig af den umage sparringspartner i form af den mere følelsesladede, “menneskelige” Navarro. Reis portrætterer karakteren med det hårde ydre og det sårbare indre på en fremragende måde.

I ægte True Detective-ånd supplerer de hinanden og når til sidst frem til en nødvendig gensidig forståelse og respekt.

True Detective, sesong 4_a (10) True Detective, sesong 4_a (11) True Detective, sesong 4_a (4) True Detective, sesong 4_a (6) True Detective, sesong 4_a (8)
<
>
True Detective, sæson 4. (Foto: HBO Max)

Klassisk krimi

Der er stor afstand, både geografisk, men også i sociale forhold og folks mentalitet, mellem de fugtige sumpe i Louisiana og det golde islandskab i Alaska. Men de har det til fælles, at de sætter små mennesker op mod den storslåede natur, og sætter præmissen for, hvordan afsidesliggende småbyer kan skjule selv de værste forbrydelser.

En af de ting, der virkelig trak ned i helhedsindtrykket i anden sæson, var, at handlingen pludselig blev henvist til en helt normal, kedelig, generisk storby (LA), og at vi dermed fik serveret en ordinær kriminalhistorie, som vi havde set i hobetal før. Ved igen at tage serien til den golde vildmark i Alaska (hvor Island faktisk er en stand-in), bliver vi straks sat i en anden stemning og sindstilstand.

Læs også Ny storfilm på Disney+ I det nye år kan Disney+ friste sine millioner af abonnenter med endnu en (yderst aktuel) storfilm fra Hollywood.

Night Country er dog ikke uden fejl, og selvom den har mange af de fremragende kvaliteter fra den første sæson, er den ikke en lige så stor, uforglemmelig klassiker.

Nogle af historierne og karaktererne er for simple, og López er gået for langt med det overnaturlige. Men ikke mindst føles fjerde sæson faktisk lidt for kort, hvor især anden halvdel er for komprimeret og lidt uforløst. Vi skynder os pludselig til slutningen, mens historien kunne have været strakt over et eller to ekstra afsnit.

Når det er sagt, er True Detective sæson 4 en serie, som vi ikke tøver med at kalde en krimiklassiker. Trods sine svagheder flyder serien over af kvalitet i alle aspekter, ikke mindst båret af en stærk kvinde. 5 solide stjerner til Jodie Foster, López, Alaska og co. Du vil blive revet med!

Fjerde sæson har premiere den 15. januar på HBO Max. Denne anmeldelse er baseret på alle seks afsnit.

True Detective, sæson 4. (Foto: HBO Max)
Karakter
True Detective, sæson 4 – Night Country

Fakta:

 • HBO Max
 • Release: 15. januar 2024
 • Instruktør: Issa López
 • Medvirkende: Jodie Foster, Kali Reis, Fiona Shaw, Finn Bennett, Isabella Star Lablanc, Aka Niviâna, Anna Lambe, Joel D. Montgrand, Christopher Eccleston, John Hawkes
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2023
 • Tid: 6:00 t.
 • Karakter: 5
 • IMDb

1 kommentar til “True Detective, sæson 4 – Night Country”

 1. Peter Loman

  Anmelderen beskriver serien som det, den ønsker den havde været, men som den absolut ikke opnår. Desværre, da grundelementerne til en god historie findes der. Nogle gange nærmer sig serien, utilsigtet, at være en ironisk satire.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top