Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

The Marvels lægger an til crash landing i biografen

Har publikum (endelig) fået nok af generiske superheltefilm?

Skrevet af / 23/11/2023 - 15:15
The Marvels lægger an til crash landing i biografen

Fra Marvel Cinematic Universe (eller MCU blandt nørder) er der hidtil blevet produceret vanvittige 33 (!) film i perioden 2008-2023. Det er i gennemsnit over to film om året; alene i 2021 blev der udgivet fire Marvel-film samt to superheltefilm fra konkurrenten DC.

Allerede efter de to første film (Iron Man og The Incredible Hulk) smed verdens største underholdningskonglomerat, The Walt Disney Company, 4 milliarder dollars (ca. 27 milliarder kroner) på bordet og overtog Marvel Studios.

Læs også Nu indtager reklamerne Disney+! Fra i dag kan du streame dine favoritserier og -film på Disney+ - med reklamepauser.

Det meste af vejen har det været en økonomisk solstrålehistorie.

Men i de senere år har besøgstallene været faldende på de engang næsten garanterede blockbustere – selv om ingen har klaret sig så dårligt som den seneste film: The Marvels.

Den er ubønhørligt på vej mod et brutalt styrt i biografer verden over.

 

I The Marvels står selveste Captain Marvel (Brie Larson) over for et ormehul i rummet, som skaber nogle helvedes problemer.

Mens hendes niece, Monica Rambeau, og hendes veninde Kamala Khan leger superhelte i The Garden State under navnet “Ms. Marvel”, ender de med at skifte krop, hver gang de bruger deres superheltekræfter.

Den tidligere chef for det tophemmelige S.H.I.E.L.D., Nick Fury (Samuel L. Jackson), træder til som rådgiver, og sammen må de forene kræfterne for at løse mysteriet – og redde verden…

Lyder det bekendt? Jeps! Og det er nok netop derfor, at billetsalget til superheltefilm styrtdykker.

Filmen i sig selv er bestemt ikke dårligt håndværk, men vi sidder tilbage med en umiskendelig følelse af déjà vu, af at have set det her før. Utallige gange.

The Marvels (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Det lader til, at et mere kræsent filmpublikum er blevet træt af den samme, generiske superhelteformel og nu lider af superhelte-fatigue.

Hvor vi hver gang møder en uovervindelig skurk, der vil udslette det halve USA og derefter hele verden, før han (som regel en mand) bliver slået tilbage af (lettere ironiske) superhelte – hvorefter det hele kulminerer i en halv times endeløs nærkamp.

Marvel forsøgte selv at forny sig ved at drukne filmen i metahumor i den exceptionelt mislykkede Thor: Love and Thunder. Den var pinligt dårlig!

The Marvels (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Besøgstallene i biograferne er ganske vist faldet i de senere år, men slet ikke i nærheden af de katastrofale tal, som Disney/Marvel nu oplever med The Marvels.

Efter premieren spillede filmen kun næsten 47 millioner dollars ind ved billetlugerne. Produktionsomkostningerne alene løb op i 270 millioner dollars. Men hvad værre er, i anden uge faldt besøgstallet med næsten 80 procent til kun 10 millioner dollars. Det er de værste besøgstal for nogen Marvel-film nogensinde.

THE MARVELS The Marvels_1 (10) The Marvels_1 (6) THE MARVELS THE MARVELS THE MARVELS
<
>
The Marvels (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Er det så slut med superheltefilm?

Brie Larson, “The Marvels” (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Ikke nødvendigvis slut, men selv topcheferne hos MCU og DC indser nu, at de er nødt til at tage en dyb indånding, trække i håndbremsen og skrue ned for de vanvittigt dyre produktioner og frekvensen.

Ifølge topchefen hos Disney, Bob Iger, var der oprindeligt planlagt tre Marvel-film i 2024 – nu bliver der kun én (Deadpool 3). Iger siger, at selskabet nu har lost focus og er nødt til at omstille sig.

Læs også Tilbage til filmstudierne? Hollywood-produktioner er lammet af den hidtil største dobbeltstrejke - nu er der dækket op til en løsning på den bitre konflikt.

Nogle af nedskæringerne skyldes selvfølgelig den (nyligt afsluttede) langvarige strejke, der har ramt og lammet Hollywood i år, men hovedårsagen er, at selskaberne er ved at indse, at folk er trætte af den samme film i ny indpakning, gang på gang.

Og det er en god ting!

Scarlett Johansson, “Black Widow” (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Der er stadig mange superheltefilm i støbeskeen hos både Marvel og DC, så lad os håbe, at filmselskaberne fremover satser mere på kvalitet end kvantitet, og bruger mere tid på et originalt manuskript end god “tjubang” – for der er bestemt eksempler på rigtig gode og underholdende superheltefilm, f.eks. Black Widow.

The Marvels (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Læs vores anmeldelser af Marvel-filmene

Thor: Ragnarok (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

2 kommentarer til “The Marvels lægger an til crash landing i biografen”

 1. Patrik Jakobsen

  Ingen nævning af det pga. woke garbage og det faktum at alle skuespillerne i filmen er en flok irriterende woke kællinger som ingen bryder sig om. Deres publikum er primært mænd og de laver en film der appellerer til kvinder.

  Jeres journalist burde research hvad fuck der sker istedet for at quote Kevin feige og hans bullshit undskyldninger

  1. “alle skuespillerne i filmen er en flok irriterende woke kællinger som ingen bryder sig om”
   Hårde ord, men måske rigtigt. Jeg ved kun hvem Brie Larson er af hovedrollerne, og at hun har fået mere had end hun fortjener.
   Når det er sagt, er det heller ikke en film jeg kommer til at se.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kevin Costner præsenterer "Horizon: En amerikansk saga"

Vandmanden kommer hjem til dig

Har du oplevet dette skærmbillede? Så er du ikke alene

Røverdatter i serieformat

Ny nordisk krimiserie på SkyShowtime

Det bliver ikke hurtigere!

Overklasse-nyt fra London, anno 1815

Knuser alle rekorder!

Klar til endnu en omgang?

Popdronningen kommer hjem til dig!

Nu bliver der nordisk seriefest!

Kansleren har talt!

0
Scroll to Top