Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Storstrejken i Hollywood tæt på en løsning

Hollywood-produktioner er lammet af den hidtil største dobbeltstrejke - nu er der dækket op til en løsning på den bitre konflikt.

Skrevet af / 25/09/2023 - 11:03
Storstrejken i Hollywood tæt på en løsning

Lige siden begyndelsen af maj har størstedelen af Hollywoods manuskriptforfattere været ude i en af historiens mest omfattende strejker i film- og seriebranchen.

Strejken blandt medlemmerne af Writers Guild of America har hidtil været meget fastlåst med en uforsonlig tone parterne imellem.

I midten af juli eskalerede konflikten til nye højder, da samtlige 160.000 medlemmer af fagforeningen SAG-AFTRA gik i den største skuespillerstrejke i Hollywood siden 1960.

Som følge heraf er en lang række Hollywood-produktioner, herunder streamingfilm og -serier, enten blevet udskudt på ubestemt tid eller simpelthen aflyst.

Prequel-serien til Yellowstone, den fabelagtige westernserie fra 1923, med Harrison Ford og Helen Mirren i hovedrollerne, falder i den første kategori.

Læs også Udsættes! Endnu en serie udsættes på grund af den igangværende strejke blandt manuskriptforfatterne i Hollywood.

Da strejken trådte i kraft, forlod stjerneskuespillerne (Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon og Florence Pugh) den røde løber i London og lod Oppenheimer-premieren sejle sin egen sø.

Manuskriptforfatterne vil have bedre løn og garantier for, at kunstig intelligens (med programmer som ChatGPT) ikke overtager en stor del af deres arbejde.

Skuespillerne kræver først og fremmest en betydelig lønforhøjelse for at “kompensere” for de store prisstigninger samt en øget andel af streamingindtægterne; men mindst lige så vigtigt kræver også de garantier for, at AI ikke vil fratage dem deres job.

Bob Iger, Disneys magtfulde topchef, er voldsomt oprørt; han mener, at kravene er urealistiske og siger, at strejken er:

Very disturbing to me. We’ve talked about disruptive forces on this business and all the challenges we’re facing, the recovery from Covid, which is ongoing, it’s not completely back. This is the worst time in the world to add to that disruption.”

Babylon (Foto: SkyShowtime)

Forholdet mellem parterne har været bittert og præget af stor mistillid.

Men, efter 145 dagers strejke og udmattende maratonforhandlinger, kom der i nat et udkast til aftale på plads mellem Writers Guild of America (WGA) og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP).

I en fælles pressemeddelelse fra parterne udtaler de:

We have reached a tentative agreement on a new 2023 MBA, which is to say an agreement in principle on all deal points, subject to drafting final contract language.”

Nu er det op til medlemmerne af WGA, om de godtager det forhandlede tilbud, aftaleudkastet kommer til afstemning allerede tirsdag aften i denne uge.

Detaljerne i udkastet er endnu ikke offentliggjort.

NB! Skuespillernes strejke pågår stadig, men vil formentlig finde en snarlig løsning, da en stor del af bevæggrunden for at strejke var at vise støtte til manuskriptforfatterne.

 

Følgende produktioner er allerede blevet forsinket, udskudt på ubestemt tid eller aflyst på grund af strejken:

Optagelserne til sæson 2 skulle være startet i juni, men på grund af den igangværende manuskriptforfatterstrejke er sæson 2 nu blevet udskudt på ubestemt tid …

 • METROPOLIS

Apple TV+-serien er blevet en af de højest profilerede ofre for strejken. Det ambitiøse projekt vil nu ikke fortsætte produktionen.

 • LITTLE HEAVEN

Komedieserien fra Netflix er udsat på ubestemt tid.

 • THE PENGUIN

The Batman spin-off-serien fra HBO Max er blevet droppet.

 • DAREDEVIL: BORN AGAIN

Disney+-serien er sat på pause til efter WGA-strejken.

 • ETOILE

Amy Sherman-Palladino og Daniel Palladinos Prime Video balletdrama har lukket ned for produktionen, til manusikriptforfatterstrejken er overstået.

 • ZERO DAY

Netflix’ kommende miniserie, med Robert De Niro i hovedrollen og som udøvende producent, har stoppet produktionen, indtil WGA-strejken er slut.

 • DUSTER

Periodedramaet fra HBO Max (med J.J. Abrams som serieskaber) har udsat produktionen, indtil WGA-strejken er overstået.

Den fortræffelige spionthrillerserie (Disney+), med Jeff Bridges og John Lithgow i hovedrollerne, har stoppet alle optagelser, indtil WGA-strejken er slut. Der var allerede indspillet op til episode 4 af sæson 2.

 • ON CALL

Prime Video-dramaserien On Call har standset produktionen, indtil WGA-strejken er overstået.

Showtime-serien blev lukket ned den 4. maj, efter at skuespillerne og personalet bag kameraerne nægtede at trodse WGA-strejken. Filmoptagelserne blev genoptaget senere på dagen; men fra den 10. maj blev Billions lukket ned på ubestemt tid.

 • SEVERANCE

Apple TV+-dramaserien har lagt all produksjonen av sesong 2 på is på grunn av streikevakter.

 • A KNIGHT OF THE SEVEN KINGDOMS: THE HEDGE KNIGHT

Producer George R.R. Martin udtaler, at Game of Thrones prequel-serien har lukket forfatterrummet (og dermed alle filmoptagelser), så længe WGA-strejken varer.

Produktionen af femte og sidste sæson er nu forsinket på ubestemt tid på grund af strejken.

 • LOOT

Produktionen af sæson 2 af komedieserien fra Apple TV+, som har Maya Rudolph i hovedrollen, er foreløbig indstillet på grund af WGA-strejken.

 • UNSTABLE

Netflix-serien med Rob Lowe og sønnen John O. Lowe i hovedrollerne er blevet droppet som følge af strejken.

 • COBRA KAI

Cobra Kai har lukket forfatterrummet for sæson 6. Serieskaber Jon Hurwitz tweetede for nylig: “Ingen forfattere på settet”. Dermed: udsat på ubestemt tid.

 • YELLOWJACKETSDen meget populære SkyShowtime-serie har nedlagt indspilningen af sæson 3 på ubestemt tid. Serieskaber Ashley Lyle oplyser, at produktionen vil blive genoptaget, når: “#WGA får en retfærdig aftale».

 

 

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Spionefterfølger

To Infinity and Beyond!

RIP Wheeler?

Tid til mere fransk romantik

No more Netflix ...!

Ny trailer fra kostumedrama-verdenen

Traileren er her!

Komedie-legenden vender tilbage til rødderne!

Ventetiden er ovre!

Premiere til efteråret!

Sci-fi-klassiker klar til streaming!

Premieredatoen er klar!

Scroll to Top