Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Yellowstone, sæson 5, 1. afsnit

Al magt til denne familie!

I femte sæson af Taylor Sheridans succesfulde serie kommer hele magten i Montana på Dutton-dynastiets hænder.

Skrevet af / 14/11/2022 - 08:35
Yellowstone, sæson 5, 1. afsnit
Tor Aavatsmark

Som de fleste vil have bemærket, blev der i denne uge afholdt et midtvejsvalg med særlig høj thrillerfaktor i Amerikas ‘forenede’ stater – et valg, der (heldigvis!) ikke gik i den retning, som den demagogiske, narcissistiske kvindehader Donald J. Trump havde håbet på. 

Et splittende valg fra virkelighedens USA er selvsagt ikke et emne, seriemogul Taylor Sheridan lader gå fra sig, og nu bruger han det som baggrund for at brygge videre på den ret utrolige historie om den magtfulde Dutton-klan. 

Læs også Vi fikser det! Jeremy Renner går fra godhjertet superhelt til forsøgsvis godhjertet ”oprydder” i fængslende krimidrama.

Moderne western

Yellowstone udspiller sig i dagens Montana og centrerer sig omkring den magtfulde Dutton-families kvægdynasti og alle dens intriger, konflikter og åbenlyse, utilslørede magtbegær. Over fire sæsoner har vi fulgt strabadserne med at bevare gården og levestandarden – med alle tænkelige midler. 

Vores førstehåndsindtryk af denne moderne westernserie var en bestemt ikke dårlig serie, som dog til tider havde karakter af en lidt overdreven soap opera à la Falcon Crest. Serien er dog ‘vokset’ på os, og tredje og fjerde sæson gjorde os fuldstændig hooked på livet i den outrerede Dutton-familie, med familieoverhovedet John Dutton (Kevin Costner) og hans splitterravende gale datter, Beth ( Kelly Reilly) i deres evige (interne såvel som eksterne) kamp for at beholde Yellowstone-ranchen. 

Fjerde sæson kulminerede med, at ranchejer Dutton opstillede som kandidat til guvernørposten, og dermed åbenlyst og brutalt skubbede sin adopterede søn, Jamie, til side. Ni måneder senere er vi tilbage i Montanas majestætiske natur, hvor John er klar til at blive kronet som ‘kejseraf den landlige delstat. 

Ondt blod

En stor del af succesen med Yellowstone kan tilskrives Sheridans fremragende pen, som på elegant vis blander traditionelle familieværdier, ‘the American Way of Life’, og cowboymytologien sat op imod det ‘moderne’ samfund; hvor vækst, fremskridt og det at udlægge enorme arealer til kasinodrift, hoteller og underholdning for rige midaldrende byboere ses som fremskridt. 

Netop den konflikt blev sat på spidsen i sidste sæson, da et kæmpe ejendomsselskab fra New York kommer til Montana med den hensigt at bygge et kæmpe ferieresort lige i hjertet af Yellowstone-ranchen. Serien er blevet et show, som mange republikanere trykker til deres bryst og kalder anti-woke (noget cowboyen Sheridan bestemt afviser), og som Emmy-priserne eklatant ignorerer. 

Elegant, om ikke altid lige subtilt, krydrer Sheridan historien med arketypiske elementer fra klassiske sæbeoperaer som Dallas. 

Kevin Costner, ‘Yellowstone, sæson 5’. (Foto: SkyShowtime)

Som om John Duttons blodtryk ikke stiger nok i kampen mod udefra kommende fjender, er den sindige familiefar plaget af vedvarende ondt blod og regelmæssige magtkampe internt i familien. 

Først og fremmest anført af den ambitiøse og forsmåede Jamie (Wes Bentley), som mener, at han burde sidde for bordenden i familiedynastiet. Et scenarie, hans slagfærdige og fordrukne søster Beth gør sit bedste for at sabotere. 

Lidt tilbagetrukket forsøger den yngste bror, Kayce (Luke Grimes), at stable sit eget familieliv på benene. Det er lidt problematisk på grund af hans tætte forbindelse til familien og ranchen, og fordi hans kone ikke lægger fingrene imellem i sin foragt for Dutton-familien og dens måde at drive forretning på. Der er en familieforøgelse på vej, når vi møder parret igen. 

Yellowstone, sæson 5 (Foto: SkyShowtime)

Omgivet af fjender 

De interne magtkampe i familien og bitre intriger er ved at rive familien fra hinanden. Men en langt større ydre trussel, anført af Caroline Warner (Jacki Weaver) og hendes kyniske New York-baserede firma, samler tropperne. 

John selv hader politikere og alt, hvad de repræsenterer. Han gør da heller ikke noget for at skjule sin foragt for politikerstanden. Da han skal aflægge ed som guvernør, er han på nippet til at trække sig fra hele det forbandede cirkus. 

Tidstypisk nok er han en mand, der har vundet vælgernes gunst ved aktivt at promovere, at han lige præcis ikke er en politiker, men bare en ‘almindelig’ mand. Men som han så rammende siger til familien efter ceremonien: “Fra nu af er alt, hvad vi gør, og enhver beslutning, vi træffer, først og fremmest til ranchens bedste.” 

Yellowstone, sæson 5 (Foto: SkyShowtime)
Læs også Sicario Topspændende og højaktuel kamp mod narko- og menneskesmugling.

Lækkert

Håndværksmæssigt er serien stadig kendetegnet af Sheridans kompromisløse kvalitet. Superb fotografering (selvfølgelig hjulpet af et ‘velvilligt’ Montana-landskab og smukke vildheste), velfungerende klip og en gruppe skuespillere, der virkelig er vokset med deres roller. Men vær aldrig i tvivl om, at stjernen i serien er Costner. Det er omkring ham og hans enorme personlighed, historien er spundet; og Costner er, og har altid været, skabt til at spille en solid, bundsolid cowboy. 

Samspillet mellem Costner og senator Perry er blandt seriens højdepunkter. Datteren Beth har denne gang (heldigvis) fået en lidt mere afdæmpet facon; vi aner faktisk et anstrøg af ægte anger i hendes selvcentrerede, brovtende opførsel. 

Endnu en gang er Jamie desværre for karikeret, stereotyp og utroværdig. Det er for så vidt ikke Bentleys skyld, men skyldes et til tider for unuanceret manuskript. 

Dialogen er for det meste naturlig, mens dramaturgien (som det også var tilfældet i tidligere sæsoner) bærer lidt for meget præg af behovet for at fremprovokere sensationel dramatik. 

Det første afsnit ender med, at katastrofe endnu en gang rammer Dutton-klanen som en torpedo midtskibs … 

Yellowstone - Series - Paramount Kevin Costner - Yellowstone Yellowstone, sesong 5_a (1) Yellowstone, sesong 5_a (3)
<
>
Yellowstone, sæson 5. (Foto: SkyShowtime)

Alt er på spil!

Femte sæson af Yellowstone byder kort sagt på mere af det samme. Konfliktmæssigt træder plottet lidt vande, men vi føler, at der faktisk er mere fundamentalt, som står på spil denne omgang. 

Selv med guvernørposten i hus har fremtiden aldrig været mere usikker for Dutton-familien og deres evige kamp for at bevare den stolte familiearv. 

Vi kan ikke bedømme en hel sæson baseret på kun ét afsnit, men føler os sikre på, at fans af serien vil følge Costner & Co. videre; rygterne siger, at sæsonen bliver blodig. 5 stjerner. 

Sæson 5 består af 10 afsnit, hvoraf de to første kan streames fra mandag den 14. november på SkyShowtime. Derefter frigives ét afsnit hver mandag. Pressen har desværre kun fået adgang til den første episode.  

 

Yellowstone, sæson 5 (Foto: SkyShowtime)

NB! Det er ikke endeligt offentliggjort, om femte sæson af Yellowstone bliver den sidste, men relativt pålidelige rygter hævder det. Uanset hvad der sker, kan vi se frem til mange kommende serier fra flittige Taylor Sheridan.  

Ud over flagskibet, Yellowstone, står den energiske multikunstner Sheridan bag serier som Mayor of Kingstown, 1883, Lioness, Landman og Tulsa King. 

Læs også Det herlige, smukke, brutale Vilde Vesten Prequel-serie til Yellowstone overgår sin moderserie.

PS! Tidligere i år kunne du se 1883, den fantastiske prequel-serie til Yellowstone. En serie vi uden at tøve kårede til ‘Årets Bedste 2022-2023. Og allerede til januar næste år er Sheridan klar med endnu en Yellowstone prequel-serie, 1923. 

Her følger vi en ny generation af Dutton-familien, hvor vi ser Harrison Ford og Helen Mirren i hovedrollene. Om 1923 siger Sheridan: 

Peek through a different window into a different era. Again, I don’t think of any of these as spinoffs, but rather as complete stories that have common roots. My goal with the next one would be that you could never have seen 1883 or Yellowstone, and still have a fully realized experience as a viewer.

 

Læs også Det kan du streame i november Disse serier/film kan du streame i november - og nu kommer Dutton-klanen tilbage!
Yellowstone, sæson 5 (Foto: SkyShowtime)
Karakter
Yellowstone, sæson 5, 1. afsnit

Fakta:

  • SkyShowtime 
  • Release: 14. november 2022 
  • Instruktion: Stephen Kay 
  • Medvirkende: Kevin Costner, Kelly Reilly, Wes Bentley, Cole Hauser, Luke Grimes, Wendy Moniz, Gil Birmingham, Kelsey Asbille, Ryan Bingham, Lloyd Pierce, Jacki Weaver 
  • Genre: Westerndrama 
  • Land: USA 
  • År: 2022 
  • Tid: 9:10 t. 
  • Karakter: 5 

1 kommentar til “Yellowstone, sæson 5, 1. afsnit”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top