Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Mayor of Kingstown, 1. sæson

USA’s kapitalistiske fængselssystem i al sin gru

Jeremy Renner går fra godhjertet superhelt til forsøgsvis godhjertet ”oprydder” i fængslende krimidrama.

Skrevet af / 04/01/2022 - 12:16
Mayor of Kingstown, 1. sæson
Tor Aavatsmark

Den mindste af de internationale streamingtjenester og årets nytilkomne, Paramount+, har haft en lidt broget start med relativt langt mellem de virkelige godbidder. Med lanceringen af Mayor of Kingstown må du nok overveje at abonnere på endnu en tjeneste.

I øjeblikket kan du se Jeremy Renner i hans første Marvel-hovedrolle i Disney+-serien Hawkeye. Fornøjelig, letbenet humor, som hele familien kan hygge sig med. Langt mere hårdtslående, og for et mere voksent publikum, er det fængslende krimidrama på Paramount+.

Læs også Maveplasker fra Beckinsale Kate Beckinsale har tidligere vist, at hun behersker kunsten at sparke r*v. Sarkastiske komedieserier bør hun derimod holde sig fra.

”Oprydderen” i lovens gråzoner

Kort fortalt administreres nærmest hele det enorme fængselssystem i Kingstown (en by med 40.000 indbyggere, hvor alle indfødte har tilsyn med de 20.000 indsatte) af det irske brødrepar McLusky.

Storebror Mitch (Kyle Chandler, Bloodline) er den sindige diplomat, lillebror Mike (Jeremy Renner) er mere opfarende, impulsiv og tankeløs. Han har tidligere siddet bag tremmerne. Sammen tilbyder de deres ”fængselstjenester” som bindeled mellem de indsatte/kriminelle og politiet/fængselsvæsnet. Det er McLusky, som fører ordet i Kingstown.

Mayor of Kingstown, 1. sæson (Foto: Paramount+)

Som et afgørende forbindelsesled til det lokale politi har de lillebroren Kyle (Taylor Handley). En solid politiefterforsker med et stabilt familieliv og det etiske kompas i orden – han er dog ikke utilbøjelig til at vende det blinde øje til, hvis situationen kræver det.

Den, der binder familien sammen, er Mor, lærerinden Miriam. Efter at have arbejdet inden for systemet i årevis har hun set, hvad det fører til, når familien bevæger sig i gråzonerne, samt hvad de indsatte (som hun underviser) har i vente, når de løslades. Et menneske med et knap så muntert syn på tilværelsen, overbevisende og rørende portrætteret af Dianne Wiest.

Læs også “Arya Stark” slippes ud i civilisationen Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.

Spænding og nerve

Serieskaberen er Taylor Sheridan, som med Sicario 2 beviste, at han kan sit actionkram og ved, hvordan man tilfører nerve og spænding. Samtidig skaber han her en benhård, moderne, socialrealisme, hvor arbejderklassen i en luvslidt industriby nu er lydige slaver af fængselsindustrien.

Efter en noget stereotyp og ordinær start tager serien sig virkelig sammen – og lader Renner shine. Giv den lidt tid, og du vil blive fanget ind af denne moderne udgave af Goodfellas.

Stort set enhver tjeneste kan købes, og ingen tjeneste er for stor. Ønsker de pårørende, at fætteren, som sidder inde på livstid, skal få en lettere hverdag, så kontakter de McLusky. Ønsker politiet, at en barnemorder skal ryddes af vejen i fængslet, så kontakter de McLusky. Der er en fascinerende balance og orden i systemet – indtil nogen ser sig sure på McLusky-brødrene.

Mayor of Kingstown, 1. sæson (Foto: Paramount+)

Fangerne optræder i stringente grupper, inddelt i hvide, sorte og latinoer. Der er en konstant kamp om, hvem der skal have kontrollen over et givet territorie, både uden for og inden for murene.

Alle på hver sin side af loven opererer i gråzoner, alt og alle kan købes, og systemet fremelsker korruption. Det er uden tvivl en dramatiseret udgave af virkeligheden, men at USA’s fængselsvæsen (med private aktører) er en rådden affære, er almindelig kendt.

Komplekse, skruppelløse karakterer

Mikes største udfordring er mafialederen Milo (Aidan ”Littlefinger” Gillen). En benhård, kløgtig vaneforbryder, som fra indersiden af fængslet styrer sine undersåtter og kriminelle netværk. For at få kontrol over Mike sender han ham escortpigen Iris (Emma Laird) som gave.

Laird er djævelsk god som den lidt naive, men ukuelige, femme fatale. Tøsen kommer ind som en hvirvelvind og tror, hun kan sno hele verden om sin lillefinger, men hun må hurtigt lære livets barske, kriminelle realiteter – og hvor Mike sætter grænsen.

101: “The Mayor of Kingstown” The Mayor of Kingstown, sesong 1_7 The Mayor of Kingstown, sesong 1_1 The Mayor of Kingstown, sesong 1_3
<
>
Mayor of Kingstown, 1. sæson (Foto: Paramount+)

Mikes faste sparringspartner, og delvis sjælesørger, er pusheren Bunny (Tobi Bamtefa), som fra sit lille narkoimperium i en forstadshave er Mikes direkte linje til afroamerikanerne i fængslet. En farverig og kompleks karakter, som giver serien sjæl og flere glimrende dialoger mellem de to.

Renner er som skabt til rollen som den uslebne, hårdtslående ”jeg fikser det hele”-assistent, som udadtil er overbevist om, at han gør en god gerning, men inderst inde nages af tvivl. En plaget mand, som jages af alt og alle og aldrig får fred.

Jeremy Renner spiller sin bedste rolle siden The Hurt Locker. McLusky er vores ubestridte nye antihelt! 5 stjerner.

Anmeldelsen er baseret på de første 9 (af 10) afsnit. Sæsonfinalen frigives den 11. januar.

Mayor of Kingstown, 1. sæson (Foto: Paramount+)
Karakter
Mayor of Kingstown, 1. sæson

Fakta:

  • Paramount+
  • Release: 11. januar 2022
  • Regi: Taylor Sheridan
  • Med: Jeremy Renner, Dianne Wiest, Taylor Handley, Hugh Dillion, Tobi Bamfeta, Emma Laird, Hamish Allan-Headley, Aidan Gillen, Kyle Chandler
  • Genre: Krimi
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 7:30 t.
  • Karakter: 5

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top