Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: 1883, 1. sæson

Storslået western-epos

Prequel-serie til Yellowstone overgår sin moderserie.

Skrevet af / 10/01/2022 - 14:00
1883, 1. sæson
Tor Aavatsmark

En af de TV-serier, der har fået en stadig større fanskare de senere år, er det moderne western-drama Yellowstone med Kevin Costner i hovedrollen.

Yellowstone foregår i nutidens Montana og handler om den mægtige Dutton-familie med deres kvægdynasti og deres magtbegær, intriger og konflikter. Bestemt ikke nogen dårlig serie, men  lidt for meget sæbeopera a la Falcon Crest til vores smag.

Nu giver serieskaber Taylor Sheridan os Dutton-familiens fascinerende forhistorie og deres strabadserende rejse mod at etablere sig i Montanas vildmark i nybyggertiden.

Det brutale Vilde Vesten

Immigrationsbølgen fra Europa til Den Nye Verden eksploderede i midten af 1800-tallet. Amerikanerne (dvs. europæiske immigranter) har “altid” rejst vestpå for at søge lykken. Ud over de store prærier mod ubeboet land og uanede muligheder – men også en rejse med store prøvelser, farer og ventende benhårdt arbejde.

1883 følger familien Dutton, idet de begiver sig ud på deres nybyggerrejse mod vest, via Texas og over de store sletter i det midtvestlige USA. Målet er de sidste ubeboede bastioner i landet. De flygter fra utryghed og fattigdom, men aner heller ikke, hvad der venter dem – hverken på rejsen eller ved dens endemål.

Læs også The Boss’ personlige og selvudleverende triumf Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Seriens hovedperson er ærkecowboyen Shea Brennan (Elliott) – en hårdkogt, hærdet mand, der har mødt sin del modgang og udfordringer. Brennan mistede hele sin familie i den koppeepidemi, der hærgede landet, og tilbyder nu, i samarbejde med Thomas (Garrett), sin tjeneste til folk, der søger hjælp og beskyttelse på den farefulde rejse mod vest.

De påtager sig til at lede en stor gruppe uerfarne tyskere og østeuropæere til det forjættede Oregon. Med på rejsen kommer familien Dutton, anført af James (McGraw) og Margaret (Hill). Deres lettere naive, romantiske datter Elsa (May) får en central rolle i det drama, der udfolder sig.

(Foto: Paramount+)

Karakterdrevet drama

Veteranen Taylor Sheridan står bag serier som Yellowstone, Mayor of Kingstown og den kommende Kansas City. Han er oprindelig mest kendt som manuskriptforfatter på solide film som Sicario, Wind River og Hell or High Water.

1883 er han både serieskaber, manuskriptforfatter og instruktør, og han beviser endnu en gang sit solide håndværk, når det gælder karakterudvikling og spændstige dialoger, og sit erfarne blik for menneskelige prøvelser og karakterdrevet drama.

(Foto: Paramount+)

Countrysanger-ægteparret Tim McGraw og Faith Hill ser ud, som om de er født ind i denne verden, og gør da også en habil indsats, men de er ikke seriens mest spændende personer. Det er altid det menneskelige, der er i fokus, og 1883’s stærkeste kort i den henseende er Brennan og Elsa.

Han er en hårdhudet, no-bullshit cowboy, der oser af selvtillid og livsvisdom, og som heller ikke går af vejen for at sætte foden ned. Ikke ulig de menneskelige egenskaber, der definerer Jeremy Renners figur i Mayor of Kingstown. Sam Elliott (The Big Lebowski, A Star is Born) er som skabt til rollen og gør det glimrende.

Elsa kommer ind i denne brutale verden med en romantisk drøm om spændende eventyr og et bedre liv. Ung, blond og smuk, og altid med et sødt smil på læben er hun seriens bindeled mellem den gamle og den nye verden. Hun lærer på den hårde måde, at det ikke kun er smukke solopgange og gryende romantik, der præger Det Vilde Vesten, men også djævle i menneskeskikkelse.

(Foto: Paramount+)

For os, der er så gamle, at vi kan huske tiden, før TV-serier blev “populære”, vækker 1883 minder om den klassiske Lonesome Dove med Robert Duvall. Men 1883 er en tand mere ærlig og brutal og har meget højere produktionskvalitet.

Hvert afsnit har efter sigende kostet formidable ti millioner dollars – og det kan ses! Det Vilde Vesten er genskabt ned til mindste, autentiske detalje, og dramaturgi, klip, fotografering og soundtrack gør oplevelsen komplet. Når rollelisten så ovenikøbet også byder på et gensyn med Billy Bob Thornton, er vi frelst.

1883, sesong 1_4 1883, sesong 1_5 1883, sesong 1_6 1883, sesong 1_7
<
>
(Foto: Paramount+)

Årets mest episke

Paramount+, den mindste og nyeste af de internationale streaming-tjenester, har fået en lidt broget start med forholdsvis langt mellem de virkelige godbidder. Men med lanceringen af den heftige Mayor of Kingstown og nu 1883 har du ikke længere noget valg: Nu SKAL du abonnere på endnu en streaming-tjeneste!

Fans af westerngenren vil med garanti omfavne dette smukke og brutale epos, som også bør kunne fænge yngre generationer. Seks stjerner til en af årets mest episke serier! (Anmeldelsen er baseret på de første tre ud af ti afsnit).

1883 har premiere på Paramount+ i dag, den 10. januar.

1883, sesong 1_9 1883, sesong 1_10
<
>
(Foto: Paramount+)
Karakter
1883, 1. sæson

Fakta:

 • Paramount+
 • Release: 10. januar 2022
 • Instruktion: Taylor Sheridan
 • Med: Sam Elliott, Tim McGraw, Faith Hill, Isabel May, LaMonica Garrett, Dawn Olivieri, Marc Rissmann, Eric Nelsen, James Landry Hébert, Audie Rick, Gratiela Brancusi, Billy Bob Thornton, Tom Hanks
 • Genre: Western
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 8:00 timer
 • Karakter: 6

4 kommentarer til “1883, 1. sæson”

 1. Lars Roland Krieger

  Efter nu seks afsnit er jeg blevet suget godt og grundigt ind i 1883 universet, og den er efter min mening det perfekte bud på en western serie efter slut halvfjerdsernes serie, Colorado sagaen.
  Da jeg første gang læste om 1883 var Yellowstones fjerde sæson ved at gå på held, og jeg tænkte åh nej ikke endnu en omgang suppekogeri på en super god serie, mine bange anelser blev bestemt gjort til skamme allerede ved første afsnit, Sam Elliot og resten af holdet gør det fantastisk og med en troværdighed der intet lader tilbage at ønske.
  Til dem der ikke har haft tid eller mod til at komme igang med 1883 og for den sags skyld Yellowstone kan jeg kun sige, sæt igang i vil ikke blive skuffet, til gengæld vil i blive så rigeligt belønnet med super god underholdning.

 2. 1883 Skøn serie. Med fugt i øjenkrogene.
  Hvornår bliver sæson 2 klar af denne skønne serie?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top