Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: A Star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Skrevet af / 04/03/2019 - 11:00
A Star is Born
Tor Aavatsmark

Som instruktør og hovedrolleindehaver giver Bradley Cooper os den fjerde filmatisering af A Star Born, en historie om menneskeligt forfald, håb, drømme, kærlighed, og hvordan det utænkelige faktisk kan ske, at en ukendt stripklubsangerinde kan slå igennem som musikalsk superstjerne – only in America!

Et umage par

Den unge servitrice Ally (Gaga) supplerer sin ringe indkomst ved at synge på en burlesk stripperbar én aften om ugen. Hun har en drøm om at optræde for et stort publikum og leve af musikken, men ingen har opdaget hende, og hun falder heller ikke ind i den modelskabelon, som nutidens kvindelige popsanger har.

En aften, hvor hun synger i baren, holder den populære country-stjerne Jackson Maine (Cooper) en storslået stadionkoncert i byen. På trods af et usandsynlig stort indtag af alkohol og piller holder den lidt fallerede stjerne sig på benene koncerten igennem – men på vej tilbage til hotellet trænger han til en drink …

Det uundgåelige sker: Den gamle ræv charmerer Ally i sænk, opmuntrer hende til at satse på musikken og tager hende straks på sin igangværende turné.

Alkoholiseret musikers nedtur er som udgangspunkt ikke noget særlig originalt plot; et karakterstudie, som bl.a. Jeff Bridges ramte på kornet i Crazy Heart for nogle år siden. Det kan let indvendes, at historien er fuld af klicheer og usandsynligheder, men så godt og ægte, som den fortælles her, lader vi os velvilligt rive med.

Skuespil i verdensklasse

A Star is Born er Lady Gagas første hovedrolle, ligesom det er første gang, Bradley Cooper instruerer, og begge slipper fra debuten med glans!

Cooper har ændret sin stemme til det næsten uigenkendelige og giver med en rusten, buldrende bas – præget af mange års misbrug – en utrolig fortolkning af manden, der kæmper med at tackle virkeligheden og hverdagens ubønhørlige problemer samt vedvarende tinnitus og en traumatisk fortid. Filmen bringer varme minder om Nicolas Cage og Elisabeth Shue i Leaving Las Vegas.

Hans ansigt er opsvulmet, hans øjne løber i vand, og sprutflasken er aldrig langt væk – den eneste grund til, at han stadig er i live, er at hans bror (altid solide Sam Elliott) forsøgsvis holder ham i ørerne.

Historien er både rørende, tårepersende og fuld af klichéfælder, men Cooper styrer trygt uden om de åbenlyse faldgruber. Han gør filmen til et stærkt personligt drama, som vi kan genkende os selv i (omend vi ikke er helt så tørstige) og relatere til. Ovenikøbet synger han som en durkdreven gammel country-sanger!

At Lady Gaga ikke tidligere har spillet en hovedrolle, er en skam, for hun er som skabt til rollen som den frustrerede, usikre Ally, der hverken lykkes med karrieren eller kærligheden og stadig bor hjemme hos sin far (Andrew “Fucking-Ford-Fairlane” Dice Clay). Ganske vist kan det indvendes, at hun “bare” spiller sig selv og trækker veksler på sin egen livshistorie, men hun gør det med en sjælden indlevelse og kameratække.

Jackson Maine (Bradley Cooper) forfører Ally (Lady Gaga) (Foto: Fox/Paramount)

Friktion

Historien bliver ekstra fascinerende, idet Jacksons karriere befinder sig i en nedadgående spiral, samtidig med at Allys tager fart mod stjernerne – en udvikling, som Jackson tackler meget dårligt, mens han i al sin sårbare menneskelighed skammer sig over sine egne følelser og handlinger.

Fotograferingen er sober, smuk og nærgående, og fanger parret på det mest personlige plan, samtidig med at filmen er elegant klippet, og Cooper formår at give den en særdeles vellykket dramaturgisk opbygning. Det eneste, vi har at indvende, er at Allys karriere skyder lidt for hurtigt fart, og at hendes unge manager er lige lovlig stereotyp og karikeret.

If I could sing you a song…

Grundelementerne i historien er lige så gamle som den menneskelige historie, men Cooper og medforfatter Eric Roth evner at gøre den nye version aktuel og relevant for vor tid. Læg hertil hverdagsdrama, umulig kærlighed, mellemmenneskelige relationer, heftig musik og et hold skuespillere, der leverer deres ypperste, og du har opskriften på en klassiker.

Vi har ikke set de første to indspilninger af A Star Born, men denne version er langt bedre og følelsesmæssigt mere engagerende end Barbra Streisand-versionen fra 1976. Seks soleklare stjerner.

<
>
Foto: Fox/Paramount

4K-udgivelsen byder på fremragende billedkvalitet, hvor hver en pore i huden står krystalklart, dybden er upåklagelig, sortniveauet optimalt og farvetonerne naturlige. Det komplekse lydspor (Dolby Atmos) indeholder masser af musik, som vi får serveret med pondus, klarhed og et usædvanlig flot surround-miks, som ikke mindst kommer til sin ret under koncertnumrene. Det relativt beskedne bonusmateriale giver os bl.a. trailere, udeladte scener, musikvideoer og en god bag-om-filmen.

Foto: Fox/Paramount
Karakter
A Star is Born

Fakta:

  • 4K UHD BD
  • Release: 8/4/2019
  • Instruktion: Bradley Cooper
  • Med: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Anthony Ramos, Dave Chappelle, Andrew Dice Clay, Alec Baldwin
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:16 timer

1 kommentar til “A Star is Born”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top