Anmeldelse: A Star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.
Karakter
Drama
A Star is Born
Annonce
Annonce
forfatter

Som instruktør og hovedrolleindehaver giver Bradley Cooper os den fjerde filmatisering af A Star Born, en historie om menneskeligt forfald, håb, drømme, kærlighed, og hvordan det utænkelige faktisk kan ske, at en ukendt stripklubsangerinde kan slå igennem som musikalsk superstjerne – only in America!

Et umage par

Den unge servitrice Ally (Gaga) supplerer sin ringe indkomst ved at synge på en burlesk stripperbar én aften om ugen. Hun har en drøm om at optræde for et stort publikum og leve af musikken, men ingen har opdaget hende, og hun falder heller ikke ind i den modelskabelon, som nutidens kvindelige popsanger har.

En aften, hvor hun synger i baren, holder den populære country-stjerne Jackson Maine (Cooper) en storslået stadionkoncert i byen. På trods af et usandsynlig stort indtag af alkohol og piller holder den lidt fallerede stjerne sig på benene koncerten igennem – men på vej tilbage til hotellet trænger han til en drink …

Det uundgåelige sker: Den gamle ræv charmerer Ally i sænk, opmuntrer hende til at satse på musikken og tager hende straks på sin igangværende turné.

Alkoholiseret musikers nedtur er som udgangspunkt ikke noget særlig originalt plot; et karakterstudie, som bl.a. Jeff Bridges ramte på kornet i Crazy Heart for nogle år siden. Det kan let indvendes, at historien er fuld af klicheer og usandsynligheder, men så godt og ægte, som den fortælles her, lader vi os velvilligt rive med.

Annonce

Skuespil i verdensklasse

A Star is Born er Lady Gagas første hovedrolle, ligesom det er første gang, Bradley Cooper instruerer, og begge slipper fra debuten med glans!

Cooper har ændret sin stemme til det næsten uigenkendelige og giver med en rusten, buldrende bas – præget af mange års misbrug – en utrolig fortolkning af manden, der kæmper med at tackle virkeligheden og hverdagens ubønhørlige problemer samt vedvarende tinnitus og en traumatisk fortid. Filmen bringer varme minder om Nicolas Cage og Elisabeth Shue i Leaving Las Vegas.

Hans ansigt er opsvulmet, hans øjne løber i vand, og sprutflasken er aldrig langt væk – den eneste grund til, at han stadig er i live, er at hans bror (altid solide Sam Elliott) forsøgsvis holder ham i ørerne.

Historien er både rørende, tårepersende og fuld af klichéfælder, men Cooper styrer trygt uden om de åbenlyse faldgruber. Han gør filmen til et stærkt personligt drama, som vi kan genkende os selv i (omend vi ikke er helt så tørstige) og relatere til. Ovenikøbet synger han som en durkdreven gammel country-sanger!

Annonce

At Lady Gaga ikke tidligere har spillet en hovedrolle, er en skam, for hun er som skabt til rollen som den frustrerede, usikre Ally, der hverken lykkes med karrieren eller kærligheden og stadig bor hjemme hos sin far (Andrew “Fucking-Ford-Fairlane” Dice Clay). Ganske vist kan det indvendes, at hun “bare” spiller sig selv og trækker veksler på sin egen livshistorie, men hun gør det med en sjælden indlevelse og kameratække.

Jackson Maine (Bradley Cooper) forfører Ally (Lady Gaga) (Foto: Fox/Paramount)

Friktion

Historien bliver ekstra fascinerende, idet Jacksons karriere befinder sig i en nedadgående spiral, samtidig med at Allys tager fart mod stjernerne – en udvikling, som Jackson tackler meget dårligt, mens han i al sin sårbare menneskelighed skammer sig over sine egne følelser og handlinger.

Fotograferingen er sober, smuk og nærgående, og fanger parret på det mest personlige plan, samtidig med at filmen er elegant klippet, og Cooper formår at give den en særdeles vellykket dramaturgisk opbygning. Det eneste, vi har at indvende, er at Allys karriere skyder lidt for hurtigt fart, og at hendes unge manager er lige lovlig stereotyp og karikeret.

If I could sing you a song…

Grundelementerne i historien er lige så gamle som den menneskelige historie, men Cooper og medforfatter Eric Roth evner at gøre den nye version aktuel og relevant for vor tid. Læg hertil hverdagsdrama, umulig kærlighed, mellemmenneskelige relationer, heftig musik og et hold skuespillere, der leverer deres ypperste, og du har opskriften på en klassiker.

Vi har ikke set de første to indspilninger af A Star Born, men denne version er langt bedre og følelsesmæssigt mere engagerende end Barbra Streisand-versionen fra 1976. Seks soleklare stjerner.

Annonce
<
>
Foto: Fox/Paramount

4K-udgivelsen byder på fremragende billedkvalitet, hvor hver en pore i huden står krystalklart, dybden er upåklagelig, sortniveauet optimalt og farvetonerne naturlige. Det komplekse lydspor (Dolby Atmos) indeholder masser af musik, som vi får serveret med pondus, klarhed og et usædvanlig flot surround-miks, som ikke mindst kommer til sin ret under koncertnumrene. Det relativt beskedne bonusmateriale giver os bl.a. trailere, udeladte scener, musikvideoer og en god bag-om-filmen.

Foto: Fox/Paramount

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • 4K UHD BD
  • Release: 8/4/2019
  • Instruktion: Bradley Cooper
  • Med: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Anthony Ramos, Dave Chappelle, Andrew Dice Clay, Alec Baldwin
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:16 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.