TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Iron Man 3

Iron Man er tilbage for fuld kraft

Den første film om den excentriske milliardær Tony Stark (Robert Downey Jr.) var virkelig et frisk pust i superheltegenren. Et skuffende og overlæsset manuskript gjorde toeren til lidt af en nedtur, men i tredje forsøg er Iron Man luftbåren igen!

forfatter
Publiceret 02/10/2013 - 11:53
Karakter
Action
Iron Man 3

Da våbenmilliardæren og playboyen Tony Stark trådte ud af en hule i ørkenen iført hjemmelavet rustning i Iron Man (2008), var en ny, über-cool superhelt født. Ikke med superkræfter, men – lidt ligesom Batman – en plaget mand med en fantastisk begavelse og tonsvis af penge, som ved hjælp af moderne teknologi forvandler sig til en superhelt og redder dagen (og damen). Og – i modsætning til Batman – altid med en hurtig replik og et glimt i øjet.

I toeren var der åbenbart nogen, der havde misforstået konceptet. Den tørre sarkasme var stærkt nedtonet, og superskurken (Mickey Rourke) var en overkarikeret bad-guy uden substans. Halvdelen af ​​filmen lignede en langtrukken kampscene taget ud af Transformers-filmene. Men nu, mine damer og herrer – med Iron Man 3 – er vi glade for at kunne meddele, at Tony Stark er tilbage for fuld kraft!

Vores antihelt har slået sig til ro med sit livs kærlighed, den tidligere sekretær og nu CEO Pepper Potts (Paltrow), men hverdagen er ikke fryd og gammen – vores ven lider af søvnløshed og tilbagevendende angstanfald efter sine vilde eventyr i The Avengers. Oven i det hele dukker et spøgelse fra fortiden op og gør helvede hedt for ham. Guy Pearce er den forsmåede videnskabsmand, der 14 år tidligere blev afvist af Stark og nu er ude efter noget, der ligner verdensherredømmet.

Det er efterhånden sjældent, vi lader os imponere af special effects, og ofte står de bare i vejen for god historiefortælling, men i Iron Man 3 bliver vi overvældet af dem! Filmen er spækket med visionære og neglebidende effekter, der sender dig helt ud på kanten af ​​stolen i spænding og forbløffelse. Ikke mindst den scene, der fører til, at Starks hus får brug for en kærlig hånd, er fantastisk koreograferet, filmet og gennemført. Og da Air Force One får problemer med luft i kabinen, kommer der en så vanvittig og adrenalinfyldt actionscene, at vi sidder og hopper i sofaen, så ølglasset skummer over. En fantastisk actiondans med herlig 3D-dybde og nok ideer til tre mainstream-film. En humor- og action-cocktail, som vi ikke mindst kan takke Shane Black for med hans bidrag på manuskript- og instruktionssiden; noget han viste næse for med den sorte komedie Kiss Kiss Bang Bang (2005).

Plottet er langt mere intelligent end i toeren og har til og med et par gode og overraskende drejninger. Samtidig med den spektakulære action lykkes det filmen at være moderne og aktuel – dog lidt for karikeret. Og de julede omgivelser giver os associationer til John McClanes velmagtsdage. Men det er de fyldige roller, den løsslupne humor, den bidende sarkasme og det gode skuespil fra Downey Jr., Paltrow og Kingsley, der giver os substantielle pusterum mellem alle actionscenerne. Stark er igen tørt vittig, og birollerne er også gode, såsom drengen, der hjælper ham på fode igen. Guy Pearce er desværre en overdrevet karikeret nørd, og hans masterplan for diffus, men Ben Kingsley er herligt absurd. Selv den vævre Pepper får denne gang – i den politiske korrektheds navn – lov til at sparke røv.

Imellem angstanfaldene får vi en ny og sårbar Stark at se, og han må i lange perioder klare sig uden sin rustning, mens han funderer over sit liv. Således bliver treeren på mange måder et – yderst velkomment – reboot af franchisen.

Hvis det er sådan, vi skal se Iron Man fremover, så ønsker vi os utallige efterfølgere (hvilket slutningen dog kan tyde på, at vi ikke får). Men én ting er sikkert: Der skal noget til for at toppe actionscenerne fra denne film. Vi strækker os til hele seks stjerner for en nærmest komplet actionfilm!

Denne film skal ses i 3D! Og, må vi tilføje, på en stor skærm. Der er så mange lækre detaljer i det barberbladsskarpe billede, at man får lyst til at trykke på pauseknappen igen og igen. 3D giver billedet en vanvittig dybde og skaber uovertrufne 3D-effekter, når vraggods flyver gennem rummet efter en eksplosion. Det virkelig seje og perfekt detaljerede surround-spor (dts-MA 7.1) giver os fuld tryk på bassen, mens dialogerne aldrig drukner. På bonusfronten får vi udeladte og forlængede scener, kommentarspor, kortfilm, bloopers, fokus på angrebet på Air Force One og en fascinerende dokumentar, Iron Man 3 Unmasked.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 28. august 2013
 • Instruktør: Shane Black
 • Medvirkende: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Jon Favreau
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2013
 • Tid: 2:10 t
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend