: Avengers: Age of Ultron 3D

Blu-ray anmeldelse

Alle superhelte på ét bræt? Jo da, det er trangt med pladsen, men det fungerer faktisk ganske godt – indtil instruktøren smider alle hæmninger.
Karakter
Action
Avengers: Age of Ultron 3D
Annonce
Annonce
forfatter

Efter en række succesrige film om enkelte Marvel-superhelte slog Marvel og Disney mange fluer med ét smæk og forenede en stor del af Marvel-universets helte i én og samme film. Fra et kommercielt synspunkt skød de papegøjen, men faktisk var The Avengers (2012) også en meget underholdende film med ganske subtil humor og et – af en superheltefilm at være – befriende virilt manuskript.

Efter en omsætning på svimlende 1,5 milliarder dollars var en toer uundgåelig – og Avengers: Age of Ultron skuffer bestemt ikke, men voldsomt imponeret er vi heller ikke.

Ond intelligens
Hydra er nede til tælling efter Captain America: The Winter Soldier, og i starten af filmen får vores hævnere Lokes scepter tilbage, så nu burde “fred i vor tid” vel være sikret? Niks. Efter at have besejret Hydra igen går Tony Stark/Iron Man (Downey Jr.) og Bruce Banner/Hulk (Ruffalo) – med de bedste intentioner – i gang med at skabe en kunstig intelligens til at vogte planeten.

Selvfølgelig går det helt ad helvede til, og i stedet kommer de til at skabe et monster af en AI, Ultron (Spader), som kun har én mission i livet: Ødelæg alt og dræb alle. Især Iron Man. Som medsammensvorne han får tvillingerne Scarlet Witch og Quicksilver (Olsen og Taylor-Johnson), og så er der linet op til, at Avengers må rydde op efter sig selv og – igen – redde Jorden.

Annonce

Marvel's Avengers: Age Of Ultron Hulkbuster Ph: Film Frame ©Marvel 2015

No Limit
Hvis du er ude efter mest mulig smæk for skillingen, så er Avengers: Age of Ultron ikke den mest tossede film, du kan se. Det virker, som om instruktør Joss Whedon har fået lov til at lege med selveste Disney Studios’ guldkort, det med “No Limit” på. Manden har brændt ufattelige 250 millioner dollars af på dette stykke gigantomani – og det kan ses!

De mange special effects (som er til stede i næsten hver eneste scene) er lækre og overvældende, og blander sig gnidningsløst med skuespillere og “almindelig” film. Det bliver efterhånden så meget, at man bliver helt blasert og nærmest ikke lægger mærke til dem. Se f.eks., hvor ufattelig godt animeret Ultron er ned til mindste detalje og med en vidunderlig mimik i sit metalkranie.

Avengers – The Age of Ultron 3D_14

Det meste af den resterende tid bruger vores helte – mellem alle skænderierne – på at slås med Ultron, hvor den ene spektakulære actionscene afløser den anden, indtil vi nærmest sidder udmattede og apatiske tilbage. Udtrykket “less is more” findes tydeligvis ikke i Whedons ordforråd, for her øses der på med intense actionsekvenser, der næsten hele tiden overgår hinanden.

Annonce

Det skal dog siges, at i modsætning f.eks. de hjernedøde Transformers-film er Avengers: Age of Ultron propfuld af charme, smarte dialoger og godt skuespil.

Avengers – The Age of Ultron 3D_7

Umage par
Skænderierne og konkurrencen superheltene imellem er godt skrevet og giver nogle befriende pusterum mellem alle de hæsblæsende actionscener. Og hovedpersoner leverer da også gode præstationer.

For Robert Downey Jr. er den arrogante verdensmand Tony Stark blevet en signaturrolle, og endnu en gang balancerer han hårfint mellem spydighed og charme. Men denne gang er det faktisk Black Widow (Johansson) og Banner/Hulk, der stjæler showet. Mens der nærmest hersker borgerkrigslignende tilstande mellem de andre helte, er der fred og harmoni – og kælne blikke – mellem den sorte enke og den grønne kæmpe.

Widow – i en flot ny, formsyet dragt med lysende “fartstriber” – har fået en større rolle end i den forrige film og brillerer med girl power, samtidig med at hun viser sin bløde side over for det “misforståede” monster.

Annonce

Alt i alt en tilfredsstillende actionfilm, som dog ville have profiteret af, at nogen havde holdt Whedon lidt i ave. Færre og kortere actionscener ville have skabt bedre flow og dramaturgisk fremskridt i filmen. Men bevares – man får, hvad man betaler for! Fire solide, meget underholdende popcornstjerner til den brogede bande superhelte.

Avengers – The Age of Ultron 3D_4

En teknisk våd drøm
Billedkvaliteten i den flotte 3D-version er enestående – superskarpe billeder med gnistrende farver og imponerende dybde.

Det er heller ikke noget som helst at udsætte på det meget vellykkede surround-spor (dts-MA 7.1), som giver os alle detaljerne med usædvanlig klarhed og præcision, og trods de vedvarende eksplosioner og hårdtslående kampe er talesporet klart og tydeligt filmen igennem. Én ting er sikkert: Subwooferen får i den grad rørt sig i løbet af de to timer!

Avengers – The Age of Ultron 3D_15 Avengers – The Age of Ultron 3D_13 Avengers – The Age of Ultron 3D_11 Avengers – The Age of Ultron 3D_10 Avengers – The Age of Ultron 3D_6 Avengers – The Age of Ultron 3D_5 Avengers – The Age of Ultron 3D_1
<
>

Bonusmæssigt er vi derimod ikke helt tilfredse med Blu-ray-udgivelsen. En alt for kort bag-om-filmen samt to minidokumentarer, nogle udeladte scener og kommentarspor er, hvad vi må tage til takke med.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 21. september 2015
  • Instruktion: Joss Whedon
  • Med: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Chris Evans, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, James Spader, Elizabeth Olsen, Aaron Taylor-Johnson
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 02:21 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.