TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Syv nye elbiler fra Ford

En ny elektrisk crossover i både SUV- og coupéudgave. En elektrisk udgave af minibilen Puma. Og flere varevognsmodeller. Alt sammen inden udgangen af 2024.

forfatter
Publiceret 15/03/2022 - 13:48

Ford satser kraftigt på at elektrificere deres bilpark og regner selv med, at de vil sælge over 600.000 helelektriske biler i Europa inden udgangen af 2026! Efter succesen med Mustang Mach-E, den utilgængelige pickup F-150 Lightning og den gigantiske varevogn E-Transit, der kommer om et par måneder, skal der rulles flere modeller ud.

Læs også Ford F-150 Lightning: Fed el-pickup med B&O-lyd Lige så praktisk, som den er lækker: 70.000 har allerede reserveret den helelektriske monster-pickup Ford F-150 Lightning. Lyd fra B&O får man også.

Bl.a. vil Ford lancere en ny mellemstor fempersoners crossover-SUV. Altså omtrent på størrelse med Mustang Mach-E, men ikke med Mustang-navnet. Rækkevidden er opgivet til 500 km.

Bilen, som vi hverken kender navnet på eller udseendet af, afsløres allerede senere i år og sættes i produktion i 2023. Året efter kommer der en mere sporty udgave af crossoveren, hvilket plejer at betyde lavere frihøjde – og gerne også en mere afrundet hæk.

Ford electric passenger cars with text scaled 1
Allerede i år vil Ford løfte sløret for deres nye elektriske crossover-SUV, som sættes i produktion næste år. Derefter kommer der en sports-crossover og desuden en elektrisk udgave af lillebilen Puma. (Grafik: Ford)

Bruger VW’s MEB-platform

Det, vi derimod ved, er at Ford har indgået en aftale med Volkswagen om at lave deres fremtidige biler på sidstnævntes MEB-platform. I 2020 blev det annonceret, at den første bil ville komme i 2023, og at det ville være en crossover. Hvilket stemmer godt overens med den bil, der nu skal lanceres. Og i går annoncerede Volkswagen så, at der vil blive lavet endnu en Ford-bil på deres MEB-platform.

Læs også Fords kommende elbiler låner fra VW Ford indgår omfattende samarbejde med Volkswagen og vil lave deres første elbil på VW’s MEB-platform i 2023. Desuden får vi elektriske udgaver af Transit og F-150.

Når vi samtidig ved, at Fords nye biler bliver produceret i Tyskland, er det derfor fristende at konkludere, at både SUV’en og sportback-SUV’en vil blive produceret på MEB-platformen og dermed formentlig have mange lighedstræk med Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron og Skoda Enyaq. Som alle findes i både en “almindelig” og en “sporty” udgave.

Ford Cologne Electrification Centre scaled 1
Fords nye crossover-SUV’er skal produceres på Ford Cologne Electrification Center i Tyskland. (Foto: Ford)

Selvkørselsteknologi

Vi ved også, at Ford og Volkswagen samarbejder om selvkørsel baseret på teknologi fra Argo AI, hvor begge virksomheder har ejerandele. Med investeringerne fra Ford og Volkswagen har Argo AI’s platform nu “det største geografiske nedslagsfelt blandt nogen autonome kørselsteknologier til dato”, ifølge en pressemeddelelse.

Læs også Ford forudser trafikulykker Ford vil fodre myndighederne med “big data” for at kunne bygge mere trygge veje.

Vi håber på god infotainment og lyd

Hvis Fords nye SUV’er bliver produceret på MEB-platformen, bliver det spændende at se, hvilken form for infotainment-system de får. Undertegnede synes nemlig meget bedre om Fords infotainment-system og touch-skærm, som vi kender fra Mustang Mach-E, og som også findes i F-150 Lightning.

MEB-systemet er derimod havnet længere nede på vores favoritliste, efterhånden som det fede førsteindtryk har lagt sig. Skærmen er som regel lidt langsom og hakkende, og hvis man løser ikke det med mange fysiske knapper uden om infotainment-systemet, som Skoda har gjort, så har teknologien det med at komme i vejen for køreglæden. Som på ID.3 og ID.4.

Mustang Mach-e er derimod en meget mere fornøjelig oplevelse. Så det vil selvfølgelig være trist, hvis man med MEB-platformen mister muligheden for Bang & Olufsen-lyd, som vi så godt kan lide i Mustang Mach-E.

Ford Puma scaled 1 scaled 1
Den elektriske version af Ford Puma kan komme til at dele platform med Volkswagen ID.3. På billedet ses hybridversionen. (Foto: Ford)

Puma: Elektrisk minibil

Ud over de to crossover-SUV’er kommer der i 2024 en fuldelektrisk version af Europa-bestselleren Ford Puma. En kompakt, SUV-lignende kreation omtrent på størrelse med Hyundai Kona. Hvis den også laves på MEB-platformen, vil den elektriske version sandsynligvis blive en nær søskende til ID.3 og Cupra Born. Der er selvfølgelig også mulighed for, at den bliver produceret på Fords egen elbilplatform GE1.

ford transit custom2 scaled 1 scaled 1
Vil Ford Transit Custom og Tourneo Custom dele platform med Volkswagen ID. Buzz? På billedet ses hybridversionen af Transit Custom. (Foto: Ford)

To ID. Buzz-kloner?

Den store varevogn E-Transit har vi allerede kendt til et stykke tid. Men nu kommer der fire erhvervskøretøjer mere i forskellige, mindre størrelser.

Varevognen Transit Custom og multifunktionsbilen Tourneo Custom bliver Fords erhvervskøretøjer i “Hiace-klassen”. Her er det fristende endnu en gang at trække MEB-platformen frem, for som vi ved, kommer Volkswagen ID. Buzz både med og uden bagsæder. At de nuværende versioner af Transit Custom og Tourneo Custom også fås i to forskellige længder, stemmer godt overens med, at også ID. Buzz med tiden vil blive tilgængelig i en længere udgave.

Endelig kommer de to mere kompakte erhvervskøretøjer Transit Courier (varebil) og Tourneo Courier (persontransport).

ford transit courier scaled 1 scaled 1
Om den helelektriske Ford Transit Courier kommer til at ligne hybridversionen, må vi vente og se. (Foto: Ford)

Vil bygge en af de største batterifabrikker i Europa

Samtidig med bilnyhederne meddeler Ford, at de planlægger et joint venture-selskab i Tyrkiet, som bliver en af de største fabrikker til produktion af batterier til elbiler i hele Europa.

“Den storstilede elbilsatsning er en del af Fords globale plan om at reducere CO2-udledningen markant. Målet er, at der inden 2035 skal være nul-udledning fra Fords bilsalg i Europa, og at alle virksomhedens fabrikker, distributører og leverandører så vil være CO2-neutrale.”

Læs hele pressemeddelelsen her.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
SE VIDEO: Tesla Model S Plaid - vanvid på fire hjul Geir og Audun har styret (yoket) en Tesla Model S Plaid! Den komplette test kommer lørdag, her får du en lille smagsprøve.
Her er årets bil 2023 Car of the year 2023.
Teslas prisfald: Har det ændret bilmarkedet for altid? Nu kan du pludselig få en rummelig Model Y familiebil til prisen for en lille elbil. Det bør få konkurrenterne til at ryste i bukserne.
Se hvad Hyundai sysler med Med denne svingradius behøver du aldrig mere at frygte en parkeringsplads.
Bybus uden buschauffør Selvkørende shuttlebus
Følg Lyd & Billede