Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste TV’er 2023-2024

TV-apparaterne bliver stadig større, skarpere og billigere. Her er de allerbedste, vi har testet i år!

Skrevet af / 30/10/2023 - 11:58
Årets bedste TV’er 2023-2024

Når det gælder ordentlig hjemmeunderholdning, er TV efter vores mening stadig det bedste medie. Når filmen eller favoritserien skal nydes fuldt ud, eller du vil dele et spil eller en sportsbegivenhed med venner og familie, er der efter vores opfattelse intet, der kan hamle op med en god TV-skærm. Og med skærmstørrelser op mod 100 tommer, kan billedoplevelsen minde om den, man får i en rigtig biograf!  

Moderne videokilder, streamingtjenester og spil har fået fantastisk billedkvalitet. Med strålende kontrast, blændende lysstyrke, skarpe detaljer og sømløse farvenuancer bliver oplevelsen mere naturtro end nogensinde før. Men for at få glæde af det, skal TV’et være kompatibelt, og det kan være et godt argument for at skifte det gamle TV ud med et nyt. 

Størrelse betyder noget!

Før du sender din gamle flimmerkasse på pension og gør plads til den seneste luksusmodel i stuen, er der en del ting, du bør tænke igennem. F.eks. er det normalt at gå mindst én skærmstørrelse op – men du behøver ikke at stoppe der.  

55- og 65-tommerne er stadig de mest populære skærmstørrelser, men også større modeller på 75-100 tommer er blevet mere attraktive prismæssigt set. Skærmstørrelsen kan faktisk have uventet stor betydning for billedoplevelsen, og derfor anbefaler vi altid at vælge den optimale størrelse ud fra siddeafstanden fra TV’et.   

OLED, QLED eller LCD?

Når du vælger TV, skal du også ta stilling til, hvilken type panelteknologi du ønsker. OLED-teknologien er blevet vældigt populær takket være sin høje billedkvalitet og kontrast. Og nu er der endnu flere varianter at vælge imellem.   

Men LCD-teknologien står også stadig stærkt, og den har fået et ekstra vitaminboost i form af QLED (kvanteprikker) og moderne MiniLED-bagbelysning. LCD har også en væsentlig mere fordelagtig pris pr. tomme end de relativt dyre OLED-skærme. 

Brugervenlighed er alfa og omega

Selv om lyd- og billedkvalitet og lydgengivelse er altafgørende, må vi ikke glemme, at også menusystemet og fjernbetjeningen spiller en vigtig rolle for brugeroplevelsen.   

Moderne TV-skærme har en række kilder (TV-bokse, streamingtjenester mm.) at forholde sig til, så derfor er det vigtigt med en effektiv brugergrænseflade. Det hjælper jo ikke meget med fremragende billede og lyd, hvis du kaster fjernbetjeningen mod væggen i ren frustration …  

Mange TV-producenter bruger nu Google TV som platform, mens andre har udviklet deres egne brugergrænseflader, f.eks. Samsungs Tizen eller LG’s WebOS. Der kan være betydelige forskelle på brugervenlighed, tilgængelige apps, eller på hvor godt TV’et taler sammen med andre enheder i det smarte hjem. Derfor bør du sikre dig, at dit TV understøtter de tjenester, du ønsker at bruge!  

De anførte priser er vejledende. Vi anbefaler altid at bruge en prissøgemaskine på nettet til at finde opdaterede priser på de anbefalede TV’er. 

5 gode TV-tips

1. Køb den rigtig størrelse

Det første, du skal bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og en typisk fejl, som mange begår (og senere angrer), er at købe et for lille TV. En moderne fladskærm giver et så skarpt billede, at du sagtens kan sidde tæt på skærmen uden fare for at se pixelmønster, og med 4K- eller 8K-opløsning kan du trygt vælge et endnu større TV. Her spiller brugsformålet også ind. Hvis dit mål er optimal underholdning og biografoplevelse, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem TV’et og der, hvor du sidder.  

Vil du vide nøjagtig, hvor stor TV-skærmen bør være? Så tjek vores grundige guide til skærmstørrelse! 

2. Vælg den rette skærmtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K

Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt TV-kiggeri, gaming eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rigtige fladskærm, når du kender dine behov.    

Hvis favoritmenuen er film og TV-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et TV, der er godt til hurtige bevægelser, mens man til gaming har brug for TV’er med lav forsinkelse (input-lag). Og jo større billede, du vil have, desto vigtigere er skarphed og skærmopløsning. 

3. Tænk på placering og lysforhold

Hvor skal TV’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, bør du vælge et lysstærkt TV med en mat skærmoverflade eller antirefleksfilter. Husk, at skærme med blanke overflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.    

Store TV’er har ofte også en bred fod eller adskilte fødder for at sikre, at de står stabilt. Tjek derfor, at der er plads til TV’et på dit TV-møbel. Nogle TV’er har også en drejelig sokkel, så skærmen let kan vinkles i den ønskede retning.  

OBS! Overvejer du at hænge TV’et på væggen? Læs mere i vores guide. 

4. Glem ikke lydkvaliteten

Flade skærme er blevet synonymt med flad lyd, men der er nogle lyspunkter indimellem. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at bruge nogle ekstra penge på et TV med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et separat lydanlæg eller en soundbar. Vær opmærksom på, at både soundbar og TV skal understøtte HDMI 2.1 med eARC (enhanced Audio Return Channel), hvis du vil have den bedst mulige lydkvalitet.  

5. Tilslutningsmuligheder (HDMI)

Hvis du skal koble en masse eksternt udstyr til TV’et, bør du sikre dig, at det har nok HDMI-indgange. Fire HDMI-indgange er nu standard, men nogle modeller har kun tre. Hvis du har planer om at bruge moderne spilkonsoller som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S, skal TV’et også understøtte HDMI 2.1 og 4K / 120 Hz for at sikre den optimale spiloplevelse. 

Husk også, at en soundbar, der er tilsluttet via lydreturkanalen (ARC/eARC), lægger beslag på en af HDMI-indgangene. 

Nominerede til Årets bedste TV'er

Vindere af Årets bedste TV’er 2023-2024

Årets bedste TV, basic

TCL QLED870

Fremragende TV-skærm

TCL QLED870 overhaler konkurenterne indenom. Vi har næppe set et bedre TV til prisen.

På få år har TCL etableret sig som en anerkendt leverandør af prisvenlige TV. Den kinesiske producent ånder Samsung i nakken som en af de største på verdensplan og er måske mest kendt for sine store LCD-skærme. Modellen sælges nogle steder også under modelnavnet C745. Det er efterfølgeren til QLED860, som vi testede med succes sidste år, og den fås i skærmstørrelser fra 55 til 75 tommer.

På smart-siden er QLED870 udstyret med Google TV-brugergrænsefladen – et menusystem, som vi bliver mere og mere glade for. Her kan du finde de fleste apps, der er værd at nævne, og systemet lærer dine præferencer at kende og kommer med personlige anbefalinger.

Billedkvalitet

TCL QLED870 bruger et “QLED”-LCD-panel med direkte LED-baggrundsbelysning og lokal dæmpning. Det er en opskrift, som TCL har haft stor succes med på tidligere generationer, men vi bemærker hurtigt, at 2023-modellen har fået et ekstra løft.

Med den nye Beckham-biografi fra Netflix tager vi et kig tilbage på David Beckhams eventyrlige fodboldkarriere, og billedkvaliteten er virkelig god.

TCL-skærmen serverer det hele med imponerende kontrast og detaljerigdom. Både realismen og dybdefornemmelsen er et hak over konkurrenterne. Farverne skinner, og detaljerne lyser op uden at føles overdrevne.

TCL ser også ud til at have fået bedre styr på bevægelser på denne model: QLED870 har såkaldt Motion Clarity Pro-interpolation, som giver bløde billeder med god skarphed. Vi kan følge panoreringer og hurtige manøvrer over både ishockey- og fodboldbaner, uden at billedet bryder op.

Konklusion

TCL imponerer med et meget lyst og kontrastrigt billede, som klart overgår konkurrenterne. QLED870 har fremragende lysstyrke og farvegengivelse, men formår også at kombinere dette med præcis local dimming, som virkelig fremhæver detaljerne i forskellige typer videomateriale. Resultatet er et billede, der virkelig popper på de bedste produktioner!

Kombineret med en fantastisk Google-brugergrænseflade fremstår TCL QLED870 som den klart bedste i klassen og løber med en velfortjent testsejr. Et rigtig godt køb.

Årets bedste TV, premium

Samsung S90C

Fænomenal farvegengivelse

Samsung S90C er et godt eksempel på fordelene ved "QD" OLED.

Samsung S90C er efterfølgeren til S95B – Samsungs første QD OLED-TV. Det imponerede mange sidste år med sin strålende farvegengivelse. Dette års model har mange ligheder med sin forgænger.

Brugervenlighed og funktioner

S90C bruger Tizen, Samsungs egen brugergrænseflade, som tilbyder et hurtigt menusystem med en bred vifte af apps. Der er et væld af streamingtjenester at nyde, inklusive Samsung TV+, som tilbyder en række gratis tv-kanaler.

S90C understøtter HDMI 2.1-standarden med 48 Gbps båndbredde på alle fire indgange. Det betyder, at du har masser af tilslutningsmuligheder til både spillekonsoller og andet high-end tilbehør – inklusive en eARC (audio return) til en ekstern soundbar.

Billedkvalitet

Når vi sammenligner Samsung S90C med LG OLED C3, er der helt klart flere ligheder end forskelle. Samsungs QD OLED-skærm har dog en synlig fordel, når det gælder lysstyrke. Den samlede lysstyrke er lidt højere, og derudover har de lyseste HDR-effekter en tendens til at “poppe” lidt mere. Dette bekræftes også af de målinger, vi har foretaget.

Målingerne af hvidt lys fortæller dog kun halvdelen af historien. Samsung S90C formår også at gengive de primære farver rød, grøn og blå med en imponerende intensitet, som klart overgår LG. De fremstår klare, rene og stærke på tværs af en lang række nuancer, hvilket resulterer i en imponerende farvevolumen.

Samtidig er farverne velafbalancerede uden overdreven mætning. Det er især tydeligt, når man ser farverige serier som Formula 1: Drive to Survive eller for eksempel golfdokumentaren Full Swing. For at sige det på en anden måde: Ferrarierne ser lidt rødere ud, og græsset bliver lidt grønnere via Samsung-skærmen, uden at det på nogen måde føles overdrevet – snarere mere ægte.

Konklusion

Med dette års nyhed, S90C, har Samsung for alvor meldt sig ind i OLED-kapløbet og skabt en værdig udfordrer til LG’s populære C3-serie. Du går ikke galt i byen med nogen af disse to – men der er ingen tvivl om, at Samsung formår at presse det lille ekstra ud med sin ekstremt voluminøse farvegengivelse. Det er lige præcis nok til, at Samsung S90C tager vindertrofæet i premiumklassen.

Årets bedste TV, high-end

Sony Bravia A95L

Skræmmende livagtig billedkvalitet

Sony har forfinet og opgraderet sit flagskibs-tv fra sidste år, og med A95L viser de, at de er blandt de bedste i klassen, når det gælder billedkvalitet.

Bravia A95L er Sonys flagskibs-tv for 2023, og det er selvfølgelig spækket med billedforbedrende godbidder. Det avancerede QD-OLED-panel er den nyeste generation og styres af Sonys Cognitive XR-videoprocessor. Indeni sidder Acoustic Surface+ højttalersystemet, mens Google TV lover en problemfri brugeroplevelse.

Sony-skærmen er nu tilgængelig i en længe ventet 77″ skærmstørrelse, ud over 55″ og 65″. Designmæssigt er A95L enkel, men behagelig for øjet. Skærmen har et slankt design med en tynd ramme i børstet aluminium, hvor billedet går næsten helt ud til kanterne.

Billedkvalitet

A95L bruger den nyeste generation af QD-OLED-paneler fra Samsung Display, som har bedre køling og højere vedvarende lysstyrke. Videoprocessoren er Sonys Cognitive Processor XR, som har mange tricks til at forbedre billedbehandlingen.

Mens konkurrenterne leverer imponerende kontrast og skarpe detaljer, er Sony-skærmen virkelig overlegen, når det kommer til farver. Nuancer af rød, grøn og blå fremstår klarere uden at føles overdrevne. Sony-skærmen ser ud til at male med en lidt bredere farvepalet end de andre!

Alt fra hudtoner til grønt græs og blå himmel får en ekstra dosis realisme, og dybdefornemmelsen er lidt bedre. Desuden er farverne stort set upåvirkede af betragtningsvinklen. Vi kan sidde i en vinkel på siden, uden at de ændrer karakter.

A95L har også et ekstremt lavt støjniveau og en imponerende evne til at fremhæve detaljer i mørke områder af billedet. Realismen er til at tage og føle på!

Lydkvalitet

Når det kommer til lyd, adskiller Sonys Acoustic Surface Audio+ sig en smule fra konkurrenternes synlige højttalersystemer. A95L skjuler højttalerne indeni, i form af to “aktivatorer”, der vibrerer OLED-panelet, plus separate bashøjttalere.

Fordelen ved Sonys princip er, at lyden opfattes som om, den kommer direkte ud af billedet, præcis som i en biograf. Det giver et meget godt match mellem lyden og handlingen på skærmen.

Konklusion

Selvom konkurrencen er hård i dette segment, er A95L stadig den bedste OLED-skærm, vi har testet i år. Sony-skærmen leverer en storslået billedoplevelse med udsøgt, livagtig farvegengivelse kombineret med blændende lysstyrke og stærk kontrast. Sejren er med andre ord velfortjent.

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Nyhed

Bliv en del af en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjælp os med at blive bedre og mere relevante - og vind flotte præmier!
Læs mere
Lyd & Billede
Scroll to Top