Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony XH80 (KD-65XH8096)

Prisgunstigt Android-TV fra Sony

På udkig efter en storskærm til en fornuftig pris? Så kommer Sony XH8096 som kaldet.

Skrevet af / 05/08/2020 - 10:57
Sony XH80 (KD-65XH8096)
Audun Hage

Sony har lanceret et stort og bredt TV-sortiment for 2020 med modeller, der er skræddersyet til alt fra PlayStation-spil til kræsent filmkiggeri. Hvis dit budget er stort nok, findes der både eksotiske OLED-modeller og gigantiske 8K-skærme at vælge imellem. Men selvfølgelig er der også brug for nogle snusfornuftige “rugbrødsmodeller”.

Sådan en model er XH8096: Det er blandt de billigere premium-modeller fra Sony i år. Det må klare sig med en enklere form for LED-bagbelysning – uden local dimming, som man finder på storebror XH90 – og er heller ikke specielt beregnet til gaming. Derimod kan det tilbyde 4K-opløsning, understøttelse af HDR og Dolby Atmos plus den nyeste version af Android TV i en tilsyneladende ganske prisgunstig pakke.

Her ser vi på 65-tommeren KD-65XH8096, men det skal også nævnes, at Sony-modellen fås i et bredt spektrum af størrelser fra 43 og helt op til 85 (!) tommer, med en gunstig pris pr. tomme. Altså hele vejen fra soveværelses-TV til hjemmebio-storskærm …

(Foto: Sony)

Design

Hvad angår design, har Sony XH8096 et ret ordinært, beskedent udseende med lige linjer. Rammen omkring skærmen er godt en centimeter bred set forfra. Billedet går altså ikke helt ud til kanterne, men næsten. Set fra siden er Sony-skærmen lidt tykkere end mange andre skærme, fordi den direkte LED-bagbelysning kræver mere plads i dybden.

En vigtig pointe angående placering: XH80 har to V-formede fødder, der er monteret relativt langt ude i siderne. Derfor får TV’et en ret bred benstilling, der kræver et tilsvarende bredt TV-møbel. Det er en god idé at tage højde for, når man planlægger, ikke mindst hvis man overvejer en endnu større 75 eller 85 tommers udgave af XH8096! På plussiden er der masser af plads til en soundbar mellem benene.

Brugervenlighed og funktioner

Sony XH80 er et Android-baseret TV (vores testeksemplar kom med version 9 indlæst). Det kan mærkes, at årets model er blevet væsentlig hurtigere og mere intuitiv at betjene, og ligesom storebror XH90 har det meget hurtig smart-TV-funktionalitet. TV’et starter lynhurtigt fra standby, og menuer og apps indlæses på ingen tid.

Som de fleste Android-TV’er har XH8096 fuld understøttelse af stemmestyring med Google Assistant, og indbygget Chromecast gør det nemt at streame eller dele indhold via Android-telefonen. Det understøtter også AirPlay og HomeKit, så det kan vise indhold fra iPhone og desuden let indgå i et Apple-styret smart-hjem.

Sony har medlagt deres nye Bluetooth-fjernbetjening, som er en væsentlig forbedring i forhold til dens infrarøde forgænger. Den ligger godt i hånden, og knapperne giver en fin taktil følelse.

Tidligere skulle man nærmest være toptrænet snigskytte for at ramme rigtigt med IR-signalerne. Den nye fjernbetjening kommunikerer derimod hurtigt og effektivt med TV’et, uden at man overhovedet behøver at pege den direkte mod det. Det giver et klart løft i brugervenligheden og en tommel op fra os.

Sony XH8096 har en tydelig ramme og ser lidt tykkere ud fra siden end en del andre LCD- og OLED-skærme. (Foto: Sony)

Mangler HDMI 2.1

Sony har kundgjort, at enkelte af deres 2020-modeller er forberedt og skræddersyet til den kommende spilkonsol PlayStation 5. Der er dog en relativt kort liste, der indtil videre kun omfatter LCD-modellerne XH9005 og ZH8 (8K).

Læs også Disse TV'er er klar til PS5 Sony røber nu, hvilke af deres TV’er der officielt bliver kompatible med PlayStation 5.

Den model, vi tester her – XH8096 – imødekommer derimod ikke helt kravene. Det skyldes mest af alt fraværet af fuldgyldige HDMI 2.1-kompatible videoindgange og kompatibilitet med videoformatet 4K/120 (op til 120 billeder i sekundet). Det betyder ikke, at XH8096 ikke kan bruges med PS5; det vil bare ikke fungere optimalt med alle spiltitler.

Sony-skærmen scorer alligevel godt, når det gælder forsinkelse. Vi målte input-lag til ca. 10 millisekunder i gaming-mode, hvilket er rigtig godt.

(Foto: Sony)

Billedkvalitet

Sony KD-65XH8096 er udstyret med et 4K LCD-panel af typen IPS (In Plane Switching). Denne type panel er kendt for at ofre lidt kontrast og sortniveau til gengæld for bredere betragtningsvinkel. Her er Sony i samme klasse som mange af LG’s LCD-skærme, der også anvender IPS.

Sony-skærmen kan også prale af direkte LED-bagbelysning frem for den billigere kant-LED-variant. Her taler vi ganske vist kun om statisk baglys – uden local dimming, som vi finder på storebror XH9005. Sony-skærmen har altså ikke mulighed for at dæmpe eller hæve lysstyrken i særlige dele af billedet, hvilket tydeligt påvirker kontrasten.

Førsteindtrykket er dog, at Sony har gjort meget rigtigt med denne skærm. Den nævnte LED-bagbelysning sørger for jævn lysfordeling, og vi kan bevæge os relativt langt ud til siden, uden at farverne ændrer karakter. Det er helt klart en fordel, ikke mindst når man går op i skærmstørrelse.

Sony-skærmen udmærker sig også ved imponerende billedskarphed og en jævn, naturlig farvebalance. Vi kan nyde alt fra nærgående naturprogrammer til tempofyldte sportsudsendelser med stor realisme. XH8096 formår at vise alt, lige fra lavopløste SD-udsendelser til ægte 4K-film, fra sin bedste side uden at introducere overdrevet skarphed eller mudret støjreduktion. Bevægelserne er meget jævne og glatte, uden unaturlig “sæbeoperaeffekt”.

Sonys nye fjernbetjening er en drøm at bruge, og takket være Bluetooth rammer den altid rigtigt. (Foto: Audun Hage)

XH80 vs. XH90

I løbet af testen havde vi også den dyrere storebror XH9005 stående ved siden af, og XH8096 slipper faktisk overraskende godt fra sammenligningen på flere punkter. De to Sony-modeller anvender samme videoprocessor – Sony X1 – til billedprocessering, men to forskellige typer billedpanel – IPS i XH8096 og VA med local dimming i XH9005.

Allerførst er det tydeligt, at XH8096 ikke kan følge med storebror, hvad angår maksimal lysstyrke og kontrast. Sidstnævnte formår at skrue mere op for lyset, hvilket er en klar fordel, når man ser TV i dagslys.

Det gælder også, når vi ser video i HDR-kvalitet: XH9005 har betydelig mere punch i de lyseste partier, og billedeffekter som sollys, flammer og blændende billygter får væsentlig mere glød.

Det er dog ikke alt, der er sort-hvidt mellem de to Sony-skærme: I almindelig dæmpet stuebelysning ser XH80 faktisk helt glimrende ud. Fraværet af aktiv local dimming medfører et lidt lavere sortniveau, men gør også, at man slipper for ujævn belysning/omrids omkring lyse objekter, som XH90 kan have en tendens til.

Faktisk må XH8096 siges at klare sig imponerende, især i betragtning af prisforskellen. Med undtagelse af kontrasten opfører skærmene sig relativt ens med samme gode billedprocessering, glatte bevægelser og glimrende støjreduktion.

Sony XH8096 leverer fin billedkvalitet med god kontrast og ditto sortniveau til prisen. Her fra Breaking Bad-filmen El Camino fra Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sony XH8096 har ikke nogen specielt avanceret højttalerløsning om bord, kun almindelige stereohøjttalere. Stemmegengivelsen er relativt klar og distinkt, men generelt virker lyden lidt tynd og basfattig.

Heldigvis understøtter Sony XH8096 Atmos-lydprocessering og har HDMI ARC-stikket i orden. Dermed kan det let opgraderes ved hjælp af en ekstern soundbar såsom Sonos Arc eller en anden kompatibel Atmos-soundbar.

Læs også: Nye soundbars fra Sony

Konklusion

Med XH8096 kan Sony tilbyde en prisgunstig storskærm, som har de fleste funktioner i orden. Her får du 4K-opløsning, Android TV med masser af apps samt understøttelse af Dolby Vision HDR og Dolby Atmos-lyd, hvilket gør det til et brugbart TV for de allerfleste.

Billedkvaliteten er ikke i high-end-klassen. Fraværet af local dimming gør, at man ikke kan forvente lige så saftig kontrast i de mest krævende filmscener. Men på enkelte områder kan XH8096 faktisk konkurrere med langt dyrere TV’er: Skarpheden er imponerende, farverne er naturlige med bred betragtningsvinkel, og bevægelserne er sømløse.

Alt i alt et prisgunstigt TV med flere styrker end svagheder!

Karakter
Sony XH80 (KD-65XH8096)
Premium

Lyd & Billede mener

Sony-skærmen byder på masser af udstyr til prisen, flot billedkvalitet og en klart forbedret fjernbetjening i forhold til tidligere generationer. XH8096 mangler local dimming i individuelle zoner og kan derfor ikke levere lige så saftig kontrast som Sonys topmodeller.

2 kommentarer til “Sony XH80 (KD-65XH8096)”

 1. Vil jeg købe dette TV hvis jeg skulle have et nyt TV nu eller i løbet af året NEJ det vil jeg ikke da det ikke har HDMI 2,1, og da jeg spiller en del på PS4 Pro og Xbox One X og helt sikkert skal have en PS5. Vi det jo være næsten dumt at købe et TV som faktisk er forældet inden jeg køber det pga mangel på HDMI 2,1, selvfølgelig kan det spille fra en PS5 og en Xbox X series med det er uden de væsentlige egenskaber som de kommer med.

 2. Viktor Madsen

  Har haft philips amblight i mange år.det var en 55 tommer .Nu ville jeg prøve en 65 tommer vi har også lige købt 55 tommer til køkknet det var en samsung uhd i 7 serien.Det er jeg ikke så tilfrds med, så nu ville jeg prøve noget .Det faldt så på 65xh8096.Er du sindsyg hvor står det godt er meget lettere feks at betjene og hurtig som bare fanden.Så ja det i
  skriver i testen kan jeg 100% kun være enig i

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Scroll to Top