TESTSamsung The Serif (QE49LS01T)

Halvt TV, halvt møbel

Vil du have et TV, der ikke ser ud som et TV? Så kan Samsungs formstærke The Serif være et frisk alternativ.
Karakter
Samsung The Serif (QE49LS01T)
Lyd & Billede mener
The Serif har et (for mange) tiltalende design, der adskiller sig fra den gemene hob af firkantede TV-skærme.
Man betaler lidt ekstra for det eksklusive udseende. Samsung-skærmen har et ældre LCD-panel uden de allerseneste innovationer på billedfronten.
Specifikationer
  • Størrelse/type: 49″ LED-LCD
  • Opløsning: 3840 × 2160 (4K UHD)
  • Operativsystem: Tizen
  • Indgange: 4 × HDMI (2.0b), 2 × USB
  • Udgange: HDMI eARC, optisk digital ud
  • HDR: HDR10+
  • Farver: Cloud White, Cotton Blue
  • Web: samsung.com/dk
forfatter

Samsung har mange forskellige TV-varianter på samvittigheden: Den sydkoreanske producent kan tilbyde skærme til næsten alle formål og præferencer. Nogle fokuserer på ren ydelse og bedst mulig billedkvalitet; andre lægger mere vægt på smarte funktioner. Og så er der de livsstilsorienterede modeller, hvor design og udseende er i højsædet. Her er især ramme-TV’et The Frame blevet godt modtaget i de nordiske hjem. Men nu findes der en endnu mere eksotisk variant!

Den anderledes model The Serif henvender sig til dem, der ønsker et TV ud over det sædvanlige og vil lave et gedigent “design-statement” hjemme i stuen. Det har en ret original udformning, der ligner et “I” med seriffer (fødder) set fra siden. Deraf navnet.

The Serif har måske stået lidt i skyggen af The Frame de senere år, men nu har Samsung børstet støvet af modellen og udvidet sortimentet med flere skærmstørrelser. Her ser vi på den mellemste, 49-tommeren 49LS01T, men man kan også få The Serif i 43 og 55 tommers udgave.

The Serif er en del af Lifestyle-serien fra Samsung. (Foto: Samsung)

Halvt TV, halvt møbel

Samsung er kendt for at være ret kreative, når det kommer til TV’er, men på The Serif har de faktisk hentet designhjælp udefra. Designet er signeret de franske designerbrødre Ronan & Erwan Bouroullec, der bl.a. tegner møbler for anerkendte producenter som Vitra, Hay og Kartell.

“Med The Serif ønskede vi at bevæge os væk fra den opfattelse, at et TV skal være ultrafladt. I stedet er det et objekt, der kan drejes og manipuleres. Det kan stå hvor som helst, selv på gulvet på egne ben. Det, vi ledte efter, var en solid tilstedeværelse, der kunne virke naturlig i forskellige miljøer, præcis som et objekt eller et møbel,” skriver Bouroullec-brødrene på deres hjemmeside.

Læs også
Vi tester den mindste i Frame-familien Leder du efter et elegant TV, der ikke fylder så meget? Så kan Samsungs mindste ramme-TV være en smart løsning.

Vores umiddelbare førsteindtryk er, at designet ser tiltalende ud: Den specielle indramning får det til at smelte ind i omgivelserne på en anden måde end et typisk slankt og retvinklet TV.

Smag og behag er som bekendt forskelligt, og da vi delte billeder af The Serif i en kendt Facebook-gruppe for design, fik vi mange forskellige reaktioner: Nogle elskede det, og nogle indrømmede endda, at de allerede ejede et Serif. Andre mente, at det ville være upraktisk i et hjem med børn eller dyr, og foretrak en vægmonteret model som The Frame.

Annonce

The Serif er afgjort mere voluminøst end typiske TV’er anno 2021, men virker ikke tykt eller klodset på nogen måde. Udførelsen er overvejende i plastic, men det virker alligevel eksklusivt. TV’et bidrager umiddelbart til at give interiøret et lille pift.

Den specielle form betyder, at The Serif opleves som mere end bare et TV – lidt som et møbel. Den flade facon gør, at det også kan bruges som hylde til små pyntegenstande. (Foto: Samsung)

Står på egne ben

Man kan selvfølgelig vælge at sætte The Serif på et almindeligt TV-møbel, men vi synes, det ser ekstra godt ud på de medfølgende ben. Der medfølger fire “støtteben”, der skrues i på undersiden. Færdigmonteret hæver de skærmen ca. 50 cm over gulvet.

Ellers er det værd at bemærke, at The Serif ikke er beregnet til vægmontering. Det har ingen indfældning til vægbeslag eller lignende. Tanken er, at TV’et skal stå frit på bordet eller på gulvet.

Med de medfølgende ben kan The Serif placeres næsten hvor som helst og flyttes rundt, indtil man finder den rigtige position. (Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

Hvad angår betjening og brug, er The Serif let at blive bekendt med. Både fjernbetjeningen og menusystemet er stort set identiske med andre af Samsungs smart-TV’er.

Menusystemet Tizen er hurtigt og intuitivt, og fungerer glimrende sammen med den slanke og ergonomiske fjernbetjening. Udvalget af apps er blandt de bedste i klassen. Streaming-tjenester som Netflix, HBO og Disney+ ligger klar i menulinjen, og vi ved af erfaring, at Samsung er hurtigt ude med opdateringer, når nye tjenester bliver tilgængelige.

The Serif er ikke den mest oplagte gaming-skærm i Samsungs sortiment. Hvis man alligevel vil bruge skærmen til spil, er det værd at bemærke, at det er 55 tommers versionen, der er bedst udstyret på tilslutningsfronten. Den understøtter 4K-video med 120 billeder i sekundet (4K 120 fps) samt Variable Refresh Rate (VRR).

De mindre 43 og 49 tommers modeller har et 60 Hz LCD-panel og er altså ikke lige så velegnede. Derfor: Hvis du skal bruge TV’et til PlayStation 5 eller Xbox Series X, så gå efter 55 tommers udgaven!

ss5 ss6
<
>
The Serif fås i to forskellige farver: Cloud White … (Foto: Samsung)

Ambient Mode: Går i ét med omgivelserne

The Serif må klare sig uden den kunstgallerifunktion, som The Frame er udstyret med. Derimod kan det prale af Ambient Mode, som er en anden velkendt “pausetilstand” fra Samsung. Den kan vise forskellige dekorative mønstre, baggrundsbilleder kombineret med kalender og ur eller et billede, der går i ét med væggen derhjemme.

Annonce

Skærmbilledet kan også opfange forskellige farver fra det rum, den er i, så den harmonerer med resten af interiøret.

(Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

At TV’et glider ind i miljøet, er én ting, men primært er det jo lavet til at se fjernsyn på! Til det formål har The Serif et 4K LCD-billedpanel med kant-LED-belysning (Edge LED). Samsung har også inkluderet deres QLED-teknologi (farvefilter med kvanteprikker), som udvider farvespektret betydeligt.

The Serif fungerer glimrende til almindelig TV-brug. Takket være 4K-opløsningen er billedet virkelig knivskarpt og formår at gengive små detaljer med høj præcision. Vi kan sidde helt tæt på 49 tommers udgaven uden at se antydning af synligt pixelmønster.

LCD-skærmen har også god lysstyrke; nok til at se TV ved højlys dag. Lysfordelingen er jævn og fin uden generende tendenser til dirty screen-effekt. Frontglasset er relativt mat, så man ikke generes nævneværdigt af spejlinger.

Farvegengivelsen er ligeledes rigtig flot. Vi foretrak som sædvanlig Film-indstillingen, da den giver de mest neutrale farver kombineret med jævne og fine farvegraderinger.

Annonce
The Serif understøtter også NFC. Hvis man lægger mobilen oven på TV’et, kan man hurtigt forbinde dem og dele musik, fotos og video på TV-skærmen. (Foto: Audun Hage)

Middel kontrast

Når det gælder kontrast og sortniveau, findes det imidlertid andre Samsung-skærme med højere ydelse. Ivrige læsere af Lyd & Billede vil måske huske, at søstermodellen The Frame fik et helt nyt Dual LED-billedpanel i 2020, hvilket gav et mærkbart løft i netop kontrasten. Det billedpanel, der bruges i The Serif, er derimod af en ældre årgang 2019 uden Dual LED. En lille misser, altså!

Det giver nogle tydelige forskelle, især når vi betragter skærmen fra siden. Betragtningsvinklen er ikke særlig bred, og her er det tydeligt, at mørke partier i billedet får et mere blåligt skær end på The Frame. Samsung-skærmen kan heller ikke måle sig med bag-LED-skærme som Q80T, når det gælder sortniveau.

Når man sidder lige foran TV-skærmen, ser billedet dog fremragende ud. Og her bliver en af fordelene ved The Serif klar: Det er nemlig let at flytte rundt på og kan fint placeres i et hjørne, hvor det vinkles mod sofakrogen. På den måde er det let at finde en optimal betragtningsvinkel der, hvor man sidder.

Hvis man udelukkende ser på prisen, findes der afgjort andre modeller, der kan udfordre The Serif på ren og skær billedkvalitet. Men så må man også nøjes med et mere ordinært udseende.

ss9 ss10 ss11 ss12
<
>
Samsung-skærmen understøtter også 4K-video fra YouTube, og her kunne vi hygge os med højopløste videoklip fra amatørproducenter som Eugene Belsky i krystalklar 4K HDR-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

The Serif har en relativt standard lydopsætning med to små højttaler-enheder på undersiden. TV’et lyder ganske fint med et stort lydbillede, der går langt ud over TV-skærmen. Lyden er klar og tydelig med god taleforståelse.

Når det er sagt, så synes vi godt, at Samsung kunne have gjort endnu mere umage med lyden, især da TV’et på grund af formen ikke matcher særlig godt med en soundbar.

Lyden bliver lidt anstrengt ved højere volumen og mangler fylde i bassen. En ekstra bashøjttaler på bagsiden ville helt sikkert have gjort underværker, tænker vi. Samsungs designmodel The Sero har f.eks. et væsentlig mere livligt lydsystem.

Annonce

Man kan selvfølgelig vælge at komplettere The Serif med en ekstern soundbar. TV’et er som udgangspunkt godt tilrettelagt for dette med højopløst HDMI eARC-lydudgang. Hvor man så skal placere den, er straks et andet spørgsmål.

ss13 ss14
<
>
Samsung The Serif giver generelt glimrende billedkvalitet, men der findes andre skærme med sejere kontrast og sortniveau. Her fra Netflix-serien Firefly Lane. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

For de af os, der tilbringer meget af vores tid med firkantede TV-skærme, er det forfriskende at se en ny designvariant. Nutidens slanke TV-modeller levner ikke meget plads for designerne at boltre sig på, men på The Serif har man formået at skabe et ret interessant og tiltalende udtryk.

Den tekniske ydelse er ikke lige så banebrydende: The Serif må klare sig med et relativt ordinært LCD-panel uden den allersejeste kontrast. Når det er sagt, så fungerer det glimrende til almindeligt TV-kiggeri med flot skarphed og glatte bevægelser.

Annonce

Alt i alt synes vi, at The Serif repræsenterer et frisk pust i en ellers temmelig ensformig TV-verden!

 

Læs alle artikler i én uge for 19 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Læs også: