Test : Samsung The Frame UE55LS03

Dit eget kunstgalleri

Samsungs kunst-tv kan let forveksles med et maleri, når det er slukket, men The Frame fungerer også fortrinligt med bevægelige billeder.

Samsung The Frame UE55LS03

Lyd & Billede mener

Stilren udførelse og smarte designløsninger gør, at The Frame tager sig rigtig godt ud på væggen. Billedkvaliteten er også god med glimrende kontrast og lysstyrke.
The Frame er et relativt dyrt tv i forhold til ydelsen. Billedkvaliteten er ikke helt på niveau med Samsungs topmodeller, og rammerne koster ekstra.
 • Størrelse/type: 55” 4K UHD-tv
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Samsung Tizen
 • Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: HDR10
 • Andet: One Connect samleboks
 • Web: samsung.com/dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13999 kr

De fleste af os har en slags had-kærligheds-forhold til tv’et hjemme i stuen. Så længe det er tændt, kan vi nærmest ikke tage øjnene fra det. Men når det er slukket, ser det mest af alt ud som et “sort hul” på væggen og bidrager sjældent med noget positivt til indretningen. Netop dette har tv-producenterne tænkt sig at gøre noget ved!

Ideen om at lave tv’et om til et maleri er ikke ny, men Samsung er nok den producent, der er lykkedes bedst hidtil. Deres koncept The Frame blev lanceret med brask og bram i 2017, komplet med eget kunstgalleri og det hele. Muligheden for at vise stillbilleder i standby og variere udseendet med forskellige rammer synes at være gået rent ind hos interiørbevidste nordboer. Den nye 2018-model tager konceptet videre med nogle få, men vigtige forbedringer.

Design

Den nye version af The Frame er i lighed med forgængeren en ganske ordinær LCD-skærm indvendig. Forskellen ligger i de ydre detaljer: Samsung har været ekstra omhyggelige med proportionerne, for at tv’et kan imitere et billede på væggen. Det betyder bl.a., at det er relativt tykt, men helt fladt – ligesom en rigtig billedramme.

The Frame leveres med to små bordfødder, men hvis du vil have fuldt udbytte af billedramme-effekten, skal du montere det på væggen. Det er selve pointen med et tv som dette. Foto: Samsung

Der medfølger to små fødder til bordplacering. Men der er ingen tvivl om, at The Frame skal hænges på væggen. Samsungs No Gap Wall Mount følger med i kassen, så tv’et kan hænge helt tæt ind til væggen.

Samsung har udviklet et særligt indfældet vægbeslag, som monterer tv’et helt ind til væggen. Det såkaldte No Gap Wall Mount er inkluderet i kassen, når du køber The Frame. Foto: Samsung

Alle tilslutninger gøres i en ekstern samleboks, den såkaldte One Connect, hvorfra et enkelt signalkabel trækkes op til tv’et. Og her er der sket en vigtig ændring siden 2017-modellen af The Frame: Mens forgængeren krævede et separat strømkabel, sendes både strøm og signal nu gennem det samme kabel, hele vejen fra boksen til tv’et. Det gør det lettere at få en diskret installation.

Prikken over i’et er imidlertid de udskiftelige rammer. Det er dem, der får The Frame til at ligne et rigtigt billede. De fastgøres på yderkanterne ved hjælp af magneter og fås i hvid, brunbejdset, sort eller lys træimitation. Kvalitetsfølelsen er god, men selve overfladen er af vinyl/plast – vi kunne godt tænke os en variant med ægte træfinér.

Rammerne er dog ikke gratis. The Frame leveres uden rammer i kassen, og de må derfor bestilles som ekstraudstyr, medmindre leverandøren kører en kampagne. Standardversionen bliver man hurtigt træt af – det er en fastmonteret variant i grå plast, der kun er beregnet til at fungere som kontaktflade for de forskellige rammer.

Brugervenlighed og funktioner

The Frame anvender samme smart-platform som andre Samsung-tv’er, og det er positivt. Brugerfladen er hurtig og intuitiv lige fra starten. Samsung har lavet en egen Smart Setup-app, som du kan downloade, og som trin for trin fører dig gennem de forskellige indstillinger samt tilslutning af eksterne enheder og knytter tv’et til de forskellige tjenester, du abonnerer på.

App-udvalget er det bedste i klassen med apps som Netflix, HBO, Canal Digital og Amazon lettilgængelige fra startmenuen. Rygende friske apps som Dplay og Viafree kan også downloades fra app-galleriet. Du kan organisere menulinjen, som du vil, med genveje til f.eks. de mest sete Netflix-programmer.

Det kan mærkes, at tv’et er blevet endnu hurtigere end forrige generation, især ved at det reagerer kvikkere på kommandoer og kan zappe hurtigere mellem forskellige apps.

Den hvide fjernbetjening er lille og elegant med hurtigknapper til de vigtigste funktioner. Den kan desuden programmeres til også at styre andre enheder (tv-tuner osv.), så du kan lægge de andre fjernbetjeninger i en skuffe.

Art Mode lader dig vælge imellem 100 gratis forhåndsinstallerede billeder såvel som din egen billedsamling. Desuden er der en kunstbutik, hvor du kan købe dyrebare kunstværker for nogle hundrede kroner. Foto: Samsung

Art Mode: Digitalt kunstgalleri

Når du slukker for tv’et, vækkes billedfunktionen i The Frame til live, og du kan selv bestemme, hvilken slags kunst du vil vise på væggen – med eller uden passepartout i forskellige farver.

Samsung har på forhånd indlagt et righoldigt og varieret arkiv med forskellige motiver. Flere eksklusive værker af kendte kunstnere og fotografer er også tilgængelige mod betaling via kunstbutikken Art Store. Men mange vil nok foretrække muligheden for at lægge deres egne billeder ind, hvad enten det er af familien, bilen, hunden – eller en collage med det hele samlet. Dette gøres nemt via Samsungs Smart View-app.

Nyt på 2018-modellen er, at man nu også kan lave en roterende billedkarrusel og således vise udvalgte billeder i loop. Samsung har desuden tilføjet flere indstillingsmuligheder, bl.a. mulighed for at finjustere farvetemperatur og lysstyrke på det billede, der vises.

Billedkvalitet

2017-modellen af The Frame var et tv med fremragende billedkvalitet. Selv om vi tydeligvis havde med et relativt ordinært LCD-tv at gøre, gjorde det langt det meste rigtigt med god skarphed, flot farvegengivelse, jævn lysfordeling og rigelig kontrast. Dette er ekstra vigtigt, ikke mindst fordi tv’et også skal gå for at være et billede på væggen meget af tiden.

Førsteindtrykket af 2018-modellen er, at der ikke er sket de store ændringer siden sidst. Lysfordelingen er ligesom på forgængeren imponerende jævn. Der er ingen tegn på lyse pletter eller ujævnheder i bagbelysningen. Sortniveauet er også godt af LCD at være. Selv i et mørkt rum er der meget lidt strølys at spore fra LED-belysningen.

Dermed kan man fint at se både film og tv-serier uden at blive generet af ujævnheder i billedet. Farvegengivelsen er flot og nuanceret, især hvis man vælger Film-indstillingen, som er den mest neutrale variant.

Alligevel tager vi os i at savne lidt mere spræl i billedgengivelsen. Udfordrende billedmateriale som Netflix-serien Altered Carbon i HDR-kvalitet – for ikke at nævne The Grand Tour på Amazon Prime – mangler utvivlsomt lidt glød og gnist sammenlignet med de allerbedste tv’er i prisklassen.

Selv om Samsung-skærmen har et okay sortniveau, har den ingen local dimming. Dermed mister den en hel del dybde i de mørkeste partier, især sammenlignet med OLED-skærme som LG OLED55C8. Intensiteten i lyse partier kan heller ikke måle sig med de bedste LCD-skærme, inklusive Samsungs egen QLED-topmodel.

Samsungs flagskibsmodeller har fået flere tekniske opgraderinger i år, bl.a. et nyt billedpanel med Quantum Dot-farvefilter og råstærk direkte LED-bagbelysning, som virkelig gør underværker for kontrasten. The Frame må imidlertid klare sig uden nogen af disse og står derfor lidt i skyggen af 55-tommeren QE55Q9FN, der faktisk koster omtrent det samme som 55 tommers udgaven af The Frame!

Her må man leve uden rammer og billedgalleri, men til gengæld får man Samsungs Ambient Mode som baggrund. Hvis billedkvaliteten er førsteprioritet, er der ingen tvivl om, at topmodellen er et bedre valg.

Lydkvalitet

2018-modellen af The Frame har fået mærkbart bedre lyd end forgængeren. Mens den gamle model lød tyndt og indelukket, er det let at høre, at den nye har fået mere kraft og dynamik, og ikke mindst fyldigere bas. Både musik, film og tale får bedre fundament og klarhed. Det indbyggede lydsystem er selvfølgelig ikke nogen erstatning for en fuldblods soundbar, men det er godt at vide, at det fungerer fint til almindelig brug.

Konklusion

Samsungs The Frame er uden tvivl et af de sejeste tv’er, du kan hænge på væggen derhjemme. Den flotte udførelse med trærammer gør, at tv’et let glider ind i indretningen, og du kan vise alt fra professionelle kunstværker til dine egne pletskud på skærmen.

Ligesom med forgængeren er der få, som kan konkurrere med Samsungs smarte og stuevenlige design. Billedkvaliteten er der derimod flere, der kan hamle op med. The Frame er et relativt ordinært LCD-tv indeni, uden de sidste nye innovationer på billedfronten.

Netop dét ser det ud til, at Samsung har indset: Forud for CES-messen i Las Vegas annoncerede de den næste generation af The Frame, som får fuldblods QLED-teknologi indenbords! Version 3.0 af The Frame kommer til foråret.

<
>
Foto: Samsung
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Vejl.pris 22999 kr En rigtig farvebombe

  TCL C815 (65C815)

  Vejl.pris 8799 kr Frisk og frækt budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Vejl.pris 32995 kr Mestrenes mester

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Vejl.pris 59990 kr Ultraskarpt drømme-TV
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.