Test: LG OLED65W8

Eksotisk vægpryd

LG’s “Wallpaper” OLED er et af de sejeste tv’er, der kan købes for penge: Billedet nærmest svæver foran os! Det eneste, der trækker ned, er en lidt klumpet soundbar.
Karakter
LG OLED65W8
Lyd & Billede mener
LG’s topmodel leverer udsøgt billedkvalitet og imponerende design med høj wow-faktor.
Den separate soundbar lyder godt, men forhindrer helt diskret installation. Vi savner mulighed for en separat samlingsboks.
Specifikationer
  • Størrelse/type: 65" 4K OLED
  • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: WebOS 4.0
  • Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
  • Udgange: Optisk digital lyd ud
  • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
  • Andet: Dolby Atmos-kompatibelt
  • Web: lg.com
Montering af Wallpaper OLED

Vejl. pris 49999 Produktside
Annonce
Annonce
forfatter

Lille OLED på væggen der, hvem har det tyndeste tv i landet her? En af de store fordele ved OLED – bortset fra billedkvaliteten, selvfølgelig – er den ekstremt slanke formfaktor. Et billedpanel med organiske lysdioder kan gøres meget tyndere og mere fleksibelt end LCD-skærme, fordi det kræver langt færre lag.

Det har LG demonstreret gentagne gange med skærme, som kan bøjes, foldes eller endda rulles sammen. Disse varianter er stadig et stykke tid fra butikshylderne, men LG har formået at realisere en anden vision: Et tv, der kan hænges op på og nærmest gå i ét med væggen uden overflødig krimskrams.

Det futuristiske “Wallpaper OLED” er et ultratyndt (2,57 mm) OLED-tv, der bogstavelig talt kan klistres helt ind til væggen ved hjælp af magneter. Tro os, når du tager et nærmere kig på LG-topmodellen, vil en almindelig fladskærm se ud overordentlig klodset ud i sammenligning!

(Foto: LG)

Design

Tv-design plejer at handle om formgivning og materialevalg. I den henseende er LG-skærmen et studie i minimalisme, for der er næsten ikke noget tilbage! Bortset fra den medfølgende soundbar er det kun et 2,57 mm tykt OLED-panel, som hænges direkte op på væggen ved hjælp af en monteringsplade. Resten af elektronikken, tilslutningerne og strømforsyningen sidder i soundbaren, med et fladt kabel som den eneste forbindelse.

Brugervenlighed og funktioner

W8 anvender den samme brugerflade (WebOS 4.0), som vi kender fra andre LG-modeller. Menusystemet med pegefjernbetjeningen Magic Remote er stadig en af vores favoritter. LG-skærmen starter lynhurtigt fra standby og skifter hurtigt mellem forskellige typer indhold.

Annonce

Her får du også et bredt udvalg af apps og indhold, inklusive Netflix og Amazon Prime. W8 udmærker sig desuden ved særdeles god formatunderstøttelse. Ud over almindelig HDR-video understøtter det også Dolby Vision billedkvalitet.

Montering af Wallpaper OLED

Det ligger i navnet, at OLED65W8 kun er lavet til montering på væggen. Det er heller ikke nogen spøg at hænge denne herlighed op på væggen! Installationen bør overlades til fagfolk, og monteringen er derfor også inkluderet i prisen, når du køber et LG OLED W8. En professionel installatør tager turen hjem til dig og monterer fjernsynet på det ønskede sted. LG betaler regningen – men det kan betale sig at have kaffe klar.

LG_OLED_W8_montering_1_46942 LG_OLED_montering_2_46943 LG_OLED_W8_montering_3_46941
<
>
Direkte på væggen: LG OLED W8 fæstnes til væggen ved hjælp af en metalplade, der fastgøres til væggen, før selve OLED-panelet hægtes fast. (Foto: Audun Hage)

 

Monteringen starter med en magnetplade, der skrues fast på væggen med hele seks skruer. Det er meget vigtigt, at den sidder fladt og i vater. Derefter hægtes OLED-panelet fast til pladen, og endelig trækkes det medfølgende flade kabel ned til soundbaren.
Efter at have været vidne til installationen på tryg afstand (!) er der et par ting, der slår os: Først og fremmest er det vigtigt, at den væg, man monterer på, er nogenlunde flad! Tv’et lægger sig tæt ind til og går i ét med overfladen, så derfor: Hvis du har en buet væg, du får også et buet tv.

Ellers virker monteringen solid og gennemtænkt. Tv’et hægtes fast på bagpladen og hænger som klistret ind til væggen. Det nævnte flade kabel er imidlertid ikke specielt elegant. Det er relativt stift og skal bøjes forsigtigt på sin vej ned til soundbaren. Selve stikket er for bredt til at blive trukket gennem en almindelig kabelslange. Hvis du vil have helt skjult installation i væggen, må du derfor ty til specialløsninger.

Annonce

Fatamorgana: Heftigt syn!

(Foto: LG)

Når alt er færdigmonteret, kan vi tage slutresultatet i øjesyn. Og det ser simpelthen tæskefedt ud! At have et tv, der næsten går i ét med væggen, giver en uventet cool visuel effekt. Billedet ser nærmest ud til at svæve foran os, og fordi det ikke stikker ud fra omgivelserne, er det også meget behageligt at hvile øjnene på. Det giver afgjort smag på mere.

LG-skærmen er selvfølgelig veludstyret med sit topmoderne billedpanel og sidste skrig inden for videoprocessering. Med undtagelse af formfaktoren er det imidlertid et “almindeligt” OLED-tv anno 2018, vi taler om. LG har ikke dyppet topmodellen i guld eller platin, bare strippet det ned til essensen. De tekniske specifikationer – og dermed billedkvaliteten – er meget lig de billigere modeller E8 og C8.

Stikordet for LG OLED W8 må være kontrast. Billedet har simpelthen fænomenal kontrast fra sort til hvid og et bælgmørkt sortniveau, som ingen andre teknologier hidtil har formået at kopiere. Denne evne til at være fuldstændig sort skaber en perfekt baggrund for billedmagi. Den gør, at detaljer, kontraster og farvechatteringer virkelig popper ud af skærmen.

Den relativt mørke åbningsscene i filmen The Revenant er et godt eksempel. Vores helt Leonardo DiCaprio er på vej gennem en skov i dæmringen, mens solen er ved at stå op. Denne scene har en tendens til at se grå og udvasket ud på mange tv’er, men her får vi virkelig detaljer og farvenuancer i skov og krat, og kan bogstavelig talt se ind i skoven. Solstrålerne blinker imod os mellem træerne, uden at det påvirker lysniveauet andre steder på skærmen.

Det er noget, som selv relativt kapable lcd-skærme har problemer med, og som plejer at hæmme filmoplevelsen. Men der ingen af den slags problemer her, da OLED’en har perfekt lysstyring.

Annonce

Årets W8-model har fået markant øget lysstyrke, hvilket gør det til et godt tv under snart sagt alle betragtningsforhold – du behøver ikke at sidde i et bælgmørkt rum. Der er dog ingen tvivl om, at LG-skærmen gør sig bedst i et rum med kontrolleret belysning, da billedpanelet er relativt blankt og kan give noget genspejling af omgivelserne.

Sammenlignet med LCD-flagskibsmodeller som Samsung Q9FN og Q900R er det også tydeligt, at OLED’en mangler lidt intensitet i de lyseste sekvenser. Projektører, flammer og eksplosioner får ikke helt samme glød. Til gengæld er detaljeniveauet i mørke partier mindst lige så godt som og til tider bedre end på konkurrenterne.

LG OLED W8 er som skabt til at nyde film og tv-serier. Netflix-filmen Outlaw King passer fortrinligt, da den vises med Dolby Vision-billedkvalitet og Dolby Atmos-lydspor, som begge understøttes af LG-skærmen.

Eventyret om Robert the Bruce byder på mange spektakulære kampscener, og billedkvaliteten er virkelig flot. Mørke scener med brændende fakler får en fantastisk dybde, og bevægelserne er noget af det mest jævne, vi har set. Slagmarkscenerne serveres med glidende og sømløse bevægelser uden at brydes op i støj og forvrængning.

Sammenfattende har vi meget lidt at udsætte på billedkvaliteten fra W8. Det er uden tvivl strålende, men det samme kan siges om LG’s C8- og E8-modeller, som du kan slå kløerne i til meget lavere priser. Man betaler altså en god sjat penge for det stilfulde design!

Annonce

Lydkvalitet

(Foto: LG)

Samtidig må vi konstatere, at den medfølgende soundbar stadig ikke holder mål. Jo, det ser cool ud med motoriserede højttalere, der hejses op, når man tænder tv’et. Men den ser stadig lidt klumpet og plasticagtig ud og trækker ned på helhedsindtrykket. Vi vil tro, at mange af dem, der kan lide Wallpaper-konceptet, hellere kunne tænke sig nogle slanke, vægmonterede højttalere. Eller eventuelt bruge skærmen som ren monitor i en større hjemmebio-opsætning.

Desværre kommer man ikke uden om at bruge soundbaren, da alle tilslutninger og al styreelektronik sidder i den. Her kunne LG med fordel skæve til konkurrenten Samsung og deres separate One Connect-boks.

Rent lydmæssigt fungerer det udmærket. Årets model er opgraderet med Atmos-lydprocessering, men højttalerdelen er kun almindelig stereo. Lyden er på niveau med de fleste soundbars: Stærk og klar i stemmen og med fin fylde til bas og lydeffekter. Men der er langt op til en “ægte” Atmos-soundbar som LG SK10Y, der også har separat subwoofer. En udvidelsesmulighed, vi savner på LG OLED65W8.

Konklusion

Hvad angår design og formfaktor, er LG’s flagskibsmodel temmelig unik. OLED65W8 giver en følelse af nærmest at svæve foran os, og den måde, det hænges op på væggen på, giver et utrolig diskret og tiltalende udtryk. Hvem ved, måske bliver alle tv’er en dag lavet på denne måde!

Samtidig er det klart, at man betaler en heftig pris for herligheden. Billedkvaliteten er vanvittig god, men det kan man også sige om de mindre brødre i C8- og E8-serien. Hvis du går mest op i ydelse, er vores anbefaling at overveje disse. Men hvis du også går op i indretning, design og wow-faktor, findes der ikke noget sejere tv’er end dette!

Annonce
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.