TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock S7 MaxV Ultra

Smartere og kraftigere rengøringshjælp

Den temmelig dyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsuger til dato.

Af / 19/06/2022 - 23:58
Roborock S7 MaxV Ultra

Home mener

  • I praksis næsten fuldautomatisk rengøring af huset. Kraftig støvsuger og potent moppefunktion. Kamera og radar registrerer og undgår katastrofer. Stor, men praktisk docking-station med tømning. Fungerer på flere etager.
  • Koster temmelig meget i Ultra-udgaven. Har stadig problemer med dørtrin. Brugerfladen i app’en begynder at virke forældet.

Har du sendt støvsugeren på pension, efter at du har købt en robotstøvsuger? Så er der stor sandsynlighed for, at du har fortrudt det. For selv de bedste robotstøvsugere kan ikke komme til alle steder. Derfor oplever mange, at de af og til må støvsuge med en almindelig støvsuger.

Den har som regel større sugeevne, kommer lettere til på små overflader og kan i det hele taget mange ting, som robotudgaven ikke kan. Såsom at støvsuge møbler eller gardiner. Men til de daglige opgaver er robotten din bedste ven og kan f.eks. støvsuge under spisebordet efter aftensmaden, på gangen, efter at poden kommer hjem med beskidte sko, eller der, hvor du har tabt noget blomsterjord på gulvet. Et par tryk i en app er alt, hvad der skal til for at få støvsuget, hvor man vil have det.

De mest avancerede robotstøvsugere kan også vaske – eller moppe – gulvet og kende forskel på gulvtæppe og parket, registrere forhindringer, klatre over dørtrin og undgå at begå harakiri på kældertrappen.

Læs også Støvsuger og vasker gulv i hele huset Roborock S7 mopper og vasker for dig, så du trygt kan udsætte husarbejdet lidt længere.

Men de æder sokker og ledninger med en iver, som hundehvalpe ville misunde dem. Eller rettere ikke dem alle. For nogle robotstøvsugere er smartere end andre. Da vi testede Roborock S7 sidste år, fandt vi ud af, at den hverken væltede urtepotter eller spiste sokker, men den viklede sig af og til ind i ledninger og var ikke helt så smart, som vi havde håbet.

Den manglede bl.a. et kamera og intelligens nok til at vide, hvad den ikke skulle gøre. Bortset fra det er Roborock S7 en meget anvendelig støvsuger, som tager sig af støvsugning og gulvvask, mens man er på arbejde.

Annonce
Roborock MaxV kamera
Roborock MaxV har et kamera, der ser forhindringer. (Foto: Lasse Svendsen)

Ultrakraftig

Det gør Roborock S7 MaxV Ultra også, men den er endnu smartere. Den er også meget kraftigere. Sugekraften er øget fra 2500 til 5100 Pa, og den bruger kortere tid på at oplade batteriet. Som holder til 300 kvadratmeter og 180 minutters drift, før støvsugeren vender tilbage til docking-stationen for at lade op.

MaxV-versionerne i Roborocks S7-serie fås i tre versioner. Vores testeksemplar var en MaxV Ultra, der ligesom MaxV og MaxV Plus har LiDAR-kortlægning af rummene – og en endnu vigtigere ting: Kamera. Som ser og genkender forhindringer, f.eks. ledninger.

Roborock MaxV moppvask
Roborock MaxV vender og bakker ind i docking-stationen for at få rengjort moppen. (Foto: Lasse Svendsen)

Ultra-dock

Ultra-versionen kommer med Roborocks største docking-station. Som fylder støvsugerens 200 ml vandbeholder, når den er er ved at være tom, og tømmer støvbeholderen. Og den gør en smart ting mere: Den vasker også moppen på undersiden af støvsugeren.

Læs også Guds gave til hjemmet? I 2015 blev robotstøvsugeren årets julegave, og fra at være et produkt, der primært tiltrak teknologientusiaster, er robotstøvsugeren blevet en del af mange hjem.

I praksis betyder det, at man slipper for at tømme støvbeholderen selv. Som man ellers ofte skal – manuelt. Allerhelst skal den vaskes og tørres, før den sættes tilbage i støvsugeren. MaxV Plus-udgaven kommer også med en docking-station – det gør MaxV ikke – men den vasker ikke moppen. Og har derfor kun to, mod Ultra-versionens tre beholdere.

Roborock MaxV dokking
Roborock MaxV Ultra docking-station med snavsevands- og rentvandstanke samt støvpose. (Foto: Lasse Svendsen)

Det skal nævnes, at Ultra-versionens docking-station fylder mere – 42 x 43 x 51 cm – og den har brug for lidt mere plads ovenover, så man kan løfte beholderne ud og tømme spildevand fra moppevasken, fylde vandbeholderen og skifte støvposen i den tredje beholder efter nogle ugers brug.

MaxV er faktisk smartere end den almindelige S7-udgave. Kameraet registrerer ikke alene fars sokker på gulvtæppet, så den kan køre udenom. Den fortæller dig også i app’en, at der ligger tekstiler i vejen, og den kan køre uden om små “gaver”, som hunden har efterladt – bare husk at vælge kæledyr i opsætningen første gang.

Roborock MaxV deteksjon
Roborock MaxV kan se, at der ligger tekstiler på gulvet, og styrer udenom. (Foto: Lasse Svendsen)

3D-scanning

I Roborock-app’en kan man aktivere stemmestyring og bede støvsugeren om f.eks. at støvsuge under spisebordet. For når den har taget et par runder i huset, har den 3D-scannet rummene og ved, hvor de ligger i forhold til hinanden. Den ved også, hvilke møbler der står hvor, for den kan genkende møbler og se forskel på en sofa og et bord.

Efter kortlægningen kan man se rummene i huset i 2D eller 3D, og den kan støvsuge og gøre rent, lige hvor man vil have det. Eller ikke vil have det. Det er nemlig også muligt at afgrænse områder i huset, som den ikke skal besøge.

Det behøver ikke at være hverken vægge eller døre. Det kan lige så godt være Fidos hundekurv, der skal undgås. Eller ej. For den kan selvfølgelig også støvsuge hundehår op fra genstridige tæpper, men ikke hvis tæppet er af den langhårede type. Så kan den nemlig køre fast, som vi oplevede sidste år under testen af S7.

Man kan indstille intensiteten af rengøringen i flere trin og fortælle støvsugeren, at den skal kortlægge rummene i flere etager.

Roborock MaxV app pets Roborock MaxV app varsler Roborock MaxV app area Roborock MaxV app 3D mapping
<
>
Roborock MaxV-app. (Skærmskud)

Rengøring

Ligesom S7 gør S7 MaxV et rigtig godt stykke arbejde med rengøringen. Men hvor S7-modellen indimellem misser nogle af de krummer, der kan være svære at få op fra gulvet, fejer MaxV-modellen hen over parketgulvet uden at efterlade selv den mindste smule. Samtidig kører den ikke over strømper eller hjemmesko, der måtte være efterladt på gulvet.

Hvis den kører om natten – eller tager en tur ind under sofaen – tændes et LED-lys foran, så kameraet også kan se forhindringer i mørke.

Roborock MaxV LED
Roborock MaxV har LED-lys, der hjælper kameraet med at se i mørke. (Foto: Lasse Svendsen)

Moppefunktionen er afhængig af, at moppen er ren. Det mærkede jeg på S7, som vaskede mærkbart dårligere efter et stykke tid. Så skulle moppen en tur i vaskemaskinen. Det kan man også her, men det er ikke nødvendigt, medmindre den bliver meget snavset. Normalt formår docking-stationen at vaske moppen ren selv. Hvilket den gør ofte nok.

En anden ting, der ikke er almindelig for robotstøvsugere, er at man kan bruge kameraet og højttaleren i støvsugeren til at tale med hunden. Som nok vil tro, at den er blevet skør, siden den kan høre sin ejer tale, men ikke se vedkommende. Uanset hvad, så er muligheden der for dem, der ikke kan dy sig.

Roborock MaxV under Roborock MaxV vanntank Roborock MaxV beholder
<
>
På undersiden af Roborock MaxV finder man en stor, aftagelig moppe. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Roborock S7 MaxV Ultra har endelig fået øjne, der ser, og en smartere hjerne. Den er bedre til alt end S7-modellen, men også dobbelt så dyr. Det skyldes bl.a. den store, men ret praktiske docking-station med tømning, som både er nyttig og bekvem.

Det kan tage lidt tid for den at lære alle rummene og indretningen at kende. Og for én selv at lære at bruge app’en, som trænger til en opdatering med bedre brugervenlighed og mindre “lagging”. Det forhindrer dog ikke S7 MaxV Ultra i at være den kraftigste, smarteste og måske allerbedste robotstøvsuger lige nu.

Karakter
Roborock S7 MaxV Ultra
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke

Nem rengøring

Disko i køleskabet

Mytedræber i vaskerummet