Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 4 smarte blodtryksmålere

Hold nemt styr på dit blodtryk derhjemme

Forhøjet blodtryk er en folkesygdom, og det er nemt at holde øje med det uden at skulle rende til lægen hele tiden.

Skrevet af / 07/04/2024 - 12:00
4 smarte blodtryksmålere
Jonas Ekelund

Produkter i denne test

Blodtrykket er den kraft, hvormed blodstrømmen skubber mod væggene i arterierne.
Det angives med to værdier. Det højeste tryk i hjertets cyklus kaldes systolisk tryk og opstår, når hjertemusklen trækker sig sammen, og blodet presses ud i karrene. Det lavere kaldes diastolisk tryk og er det tryk, hvor hjertemusklen strækker sig og fylder hjertet med blod igen.

Højt blodtryk kan skade det kardiovaskulære system, øge risikoen for blodpropper og hjerneblødninger og skade nyrerne. Årsagerne til forhøjet blodtryk kan være alt fra fedme eller stress til alkoholforbrug eller, uundgåeligt, alderdom. Det kan også være forårsaget af sygdomme som nyresygdomme eller hormonforstyrrelser, smertefulde tilstande eller søvnapnø.

Omkring en tredjedel af alle voksne har et blodtryk over 140/90. Midaldrende mænd er mere tilbøjelige til at have det, mens det i ældre alder er mere almindeligt blandt kvinder. Det anbefales at måle sit blodtryk en gang om året fra 45-årsalderen.

Systoliskt Diastoliskt
Højt blodtryk, grad 3 (alvorligt) > 180 > 110
Højt blodtryk, grad 2 (moderat) 160–179 100–109
Højt blodtryk, grad 1 (mildt) 140–159 90–99
Højt normalt 130–139 85–89
Normalt 120–129 80–84
Optimalt < 120 < 80

For at sænke blodtrykket kan du reducere dit alkoholforbrug, tabe dig, motionere, sove bedre og reducere stress. Hvis du ryger, bør du selvfølgelig stoppe. En bedre kost med mindre salt hjælper også. Hvis det ikke er nok, findes der blodtrykssænkende medicin.

Læs også De smarte gadgets, der reddede mit liv Smart-ure og andre sundhedstrackere kan ikke bare bruges til at tjekke din puls, og hvor mange skridt, du har taget. De kan faktisk også opdage sygdomme, så du kan få en rettidig diagnose.

Hvilke typer målere findes der?

Selvom det kan være fristende at få en håndledsmåler, anbefales de kun til dem, der af medicinske årsager ikke kan bruge en almindelig måler. De er følsomme og svære at få til at måle helt rigtigt.
I stedet bør de fleste bruge en manchet, der passer rundt om overarmen. Der er dem, der er fastgjort til måleapparatet med et rør, og dem, der er alt-i-en, hvor apparatet er fastgjort til manchetten. Læger synes at foretrække den første type, mens vi forbrugere finder det mere praktisk ikke at have slanger.

Måleren fungerer på samme måde, som når en læge tager dit blodtryk manuelt med en oppustelig blodtryksmanchet og lytter med et stetoskop. Først pumpes den op, så blodgennemstrømningen stopper. Så slipper man trykket, indtil man kan høre blodet strømme tilbage, hvilket giver det systoliske tryk. Så bliver man ved med at slippe, indtil lyden stopper, og det er det diastoliske tryk. Den eneste forskel er, at apparatet selvfølgelig gør det automatisk.

Alla mätare i testet hade en app (Skärmbild: L&B Home)

Hvorfor varierer målingerne?

Blodtrykket kan variere af mange forskellige årsager. Det påvirkes af tidligere aktiviteter, stress, tidspunktet på dagen og den teknik, der bruges til at måle det. Ofte er det højt tidligt om morgenen og falder sidst på formiddagen, hvorefter det stiger igen om eftermiddagen og falder til et lavt niveau om natten. Det kan derfor være en idé at starte med at måle flere gange i løbet af dagen for at finde et tidspunkt, hvor dit blodtryk er “normalt”, og så måle på samme tidspunkt hver gang.

Det er ekstremt vigtigt, at manchetten har den rigtige størrelse, og hvis man ligger på grænsen, er det en god idé at måle fra gang til gang. Den skal også sidde ordentligt. Cirka en fingerbredde over albuen, med mærkningen for “arterie” på indersiden af armen. Stram den, så det er svært at få to fingre ind mellem manchetten og armen.

Gode råd til blodtryksmåling

Det er vigtigt at undgå de fleste aktiviteter 30 minutter før målingen. Det gælder både at spise, drikke alkohol eller kaffe, ryge, gå i bad og selvfølgelig dyrke motion.

Gå på toilettet. Hvil dig i 5-15 minutter før målingen, helst uden støj og skarpt lys, og undgå al aktivitet, herunder at scrolle på din mobiltelefon eller tale. Åndedrætsøvelser er gode til at berolige kroppen. Sæt dig på en stol med begge fodsåler i gulvet, og hvil armen på bordet med håndfladen opad. Manchetten skal være på niveau med hjertet. Du må ikke tale eller bevæge dig under målingen.

Alle målere afviger minimalt fra professionelle målinger. (Grafik: L&B Home)

Produkter i denne test

Beurer BM 81

Intet besvær - men lidt klodset

God til dem, der bare vil trykke på en knap og se, om deres blodtryk er okay eller ej.

Smart manchet, der strammes med en knap. Store, tydelige tal på displayet og farvekodet lys.
Ikke genopladelig. Lidt ukomfortabel på grund af det store panel. Besværlig betjening med panelets knapper.
Læs hele testen

Braun ExactFit 5 Connect BUA6350

En god måler til en god pris

En brugervenlig blodtryksmåler med præcis måling til en favorabel pris.

Manchet i to størrelser. Opbevaringspose medfølger. Letlæselig skærm og pædagogisk farvekode. Nem at bruge.
Lidt besværligt med velcroremmen. Ikke genopladelig. Appen kunne have været mere avanceret.
Læs hele testen

Omron M7 Intelli IT AFIB

Professionel måler til almindelig brug

Pædagogisk information, nem håndtering og idiotsikre målinger gør den til en vinder.

Næsten umuligt at anbringe manchetten forkert. Kæmpe display med masser af information. God app med gode råd. Opbevaringspose medfølger.
Ikke genopladelig. Ingen simpel rød-gul-grøn indikation som de andre.
Læs hele testen

Withings BPM Connect

Til tech-entusiasten og æstetikeren

Minimalistisk blodtryksmåler til dem, der gerne vil have alle tallene på deres mobiltelefon.

Genopladeligt batteri. Kan bruges af en hel familie. Smidigt format. Meget god app. Opretter forbindelse med Wifi i stedet for Bluetooth.
Måler ikke arytmi. Lidt besværlig manchet. Beskeden information på selve måleren, for dem, der foretrækker det frem for mobilapps.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Et rigtigt familiekøleskab

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Lyd & Billede
Scroll to Top