Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock Dyad Pro

Den suger det hele op

Roborock Dyad Pro er en stavstøvsuger med et par ekstra tricks – og en vandtank – oppe i ærmet.

Skrevet af / 01/07/2023 - 08:00
Roborock Dyad Pro
John Alex Hvidlykke

Robotstøvsugere har vi testet masser af, og de er virkelig praktiske og behagelige til at holde støvet på afstand – næsten – uden menneskelig indblanding. Men hvis uheldet er ude, eller gulvet bare er meget snavset, skal der kraftigere midler til. Og ifølge Roborock, som også laver fuldautomatiske robotstøvsugere, hedder det kraftige middel Roborock Dyad Pro. Den har en sugestyrke på voldsomme 17.000 Pa (robotstøvsugerne klarer typisk 2.000 – 5.000 Pa), og den kan suge ikke blot støv, men også væsker op.

Roborock Dyad Pro ligner en typisk støvsuger af stavtypen, som de rundt regnet har set ud, siden støvsugeren blev opfundet: Et mundstykke, en cylindrisk krop og et håndtag til at skubbe den omkring på gulvet. Hvis man ser bort fra displayet på toppen og det, at de to beholdere er lavet af røgfarvet plast, kunne Roborock Dyad Pro lige så let have været lavet i 1950’erne.

Roborock Dyad Pro ligner en typisk støvsuger af stavtypen – med et par moderniseringer. (Foto: Roborock)

Et nærmere eftersyn afslører, at Roborock Dyad Pro er betydeligt mere avanceret end sine historiske forgængere. For det første kan den både støvsuge og vaske gulv, og den kan også suge spildte væsker og vådt snavs op. Den har selvfølgelig også en app, som vi vender tilbage til.

Mundstykket indeholder to ruller, der roterer modsat hinanden, så støv og skidt bliver trukket fri af gulvet med friktion og dernæst suget op.

Opsætning

Udpakning og installation er forholdsvist simpel, da støvsugeren leveres stort set færdigsamlet. Man skal blot sætte håndtaget på plads og klikke de to dele af opladestationen sammen. Der er en lille tank til rent vand på knap en liter og en endnu mindre til vaskemiddel. Manualen er ikke særlig tydelig, når det gælder kravene til vaskemidlet, om der er frit valg på alle hylder, eller om man eventuelt skal bruge Roborocks eget. Men flydende Ajax fungerede i praksis fint.

Læs også Guds gave til hjemmet? I 2015 blev robotstøvsugeren årets julegave, og fra at være et produkt, der primært tiltrak teknologientusiaster, er robotstøvsugeren blevet en del af mange hjem.

App’en installeres ved hjælp af en QR-kode, og opsætningen på det trådløse netværk er forholdsvis problemfri. I app’en kan man indstille hvilken sugestyrke, vandmængde og kørehastighed, der skal bruges i autotilstand. Man kan også vælge mellem hele 18 sprog.

Helt så morsomt oplevede jeg ikke støvsugningen. Men det er sjovere end med den gammeldags posestøvsuger. (Foto: Roborock)

”Törking!”

Alle kommandoer ledsages af en stemmekommentar fra Dyad Pro. Formålet er givetvis at gøre det klart, hvilken funktion der er valgt. Desværre er accenten så tyk og gengivelsen så dårlig, at det er svært at gætte, hvad der bliver sagt. Når man sætter støvsugeren til opladning, bliver ”charging” således til ”törking.” Selv om der er tre varianter af engelsk, var ingen af dem specielt forståelige.

Man kan – næsten – støvsuge i søvne. (Foto: Roborock)

Til daglig behøver man ikke app’en mere, end man gør på en gammeldags støvsuger. Når Roborock Dyad Pro er installeret, består betjeningen af at løfte maskinen ud af ladestanderen og trykke på startknappen.

Brugen er i det hele taget lige så enkel og ukompliceret som en gammeldags støvsuger. Den eneste forskel er, at støvsugeren selv finder ud af, om der skal støvsuges eller vaskes gulv. I displayet kan man med pinlig tydelighed se, hvor snavset gulvet eller tæppet er. En rød indikatorstreg viser, hvor galt det står til. Og den falder gradvist, mens der renses på stedet.

En rød indikatorstreg viser, hvor beskidt gulvet er. Og den falder gradvist, mens der renses på stedet. (Foto: Roborock)

Espresso med drys

Som den hårdeste prøve ofrede jeg en kop espresso med sukker og mælk samt et par skefulde müesli, der blev ”tabt” på køkkengulvet. Ikke blot klarede Rocorock Dyad Pro at fjerne det grynede, fedtede stads. Den klarede det i første forsøg! Det tog blot få sekunder at suge pletten op fra gulvet og omkring et halvt minut at vaske det skinnende rent bagefter. Og maskinen valgte selv sugestyrke og vask i ”automode”.

PXL_20230607_125608930 PXL_20230607_125650624 PXL_20230607_130059616
<
>
Støvsugeren skærer klatten af med næsten en lineals precision. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

At rengøre rullerne var lige så enkelt. Det skete automatisk på et par minutter i opladestanderen, hvor maskinen først rensede rullerne normalt for så at konstatere, at der skulle en ”deep cleaning” til. Hvilket blev gjort. Det eneste, jeg selv skulle gøre, var at tømme og skylle den temmelig ulækre skidtbeholder og genfylde rentvandstanken. I øvrigt kan man i app’en følge med i, hvor lang tid sliddele som filter og ruller er blevet brugt, og hvor længe de kan ventes at have igen, før de skal udskiftes. Roborock anslår i manualen, at ruller og filter bør skiftes en til to gange om året.

Støvsugeren vasker og renser rullerne automatisk, mens den oplades. (Foto: Roborock)

Skidtbeholderen er ligesom rentvandstanken fremstillet af gennemsigtig røgfarvet plast, og man kan se systemet af filtre i forskellige finhedsgrader inde i beholderen. Man kan dog også se den gråbrune, snavsede suppe af vand og skidt efter støvsugningen. Det ser temmelig ulækkert ud, og jeg ville hellere slippe for synet. Men det betyder på den anden side, at man ikke bliver fristet til at springe tømningen over. Hvilket sikkert er en fornuftig og hygiejnisk ide!

Sammenlignet med robotstøvsugere imponerer Roborock Dyad Pro med sin sugestyrke. For at sætte tingene i perspektiv er de 17.000 Pa, som den klarer, stadig lidt under sugestyrken på en traditionel posestøvsuger, der ofte klarer mere end 20.000 Pa.

De kraftige sug kan naturligt mærkes på batteritiden, som er kort, når der skal renses i bund. Roborock opgiver selv en batteritid på 43 minutter, men hos mig blev halvdelen af batteriet brugt på bare 10 minutter. Men det var også et meget snavset tæppe!

Roborock Dyad Pro kommer næsten helt ind til kanterne. (Foto: Roborock)

Undgå ledninger!

Automatiske robotstøvsugere besidder et vist mål af kunstig intelligens, der i princippet sætter dem i stand til at genkende og undgå løse objekter som sokker og elledninger på gulvet. Den slags har Roborock Dyad Pro ikke! Her må man bruge sin egen intelligens, og det siger, at man skal styre uden om elledninger! En forlængerledning på køkkengulvet blev på et øjeblik suget op og kilet uhjælpeligt fast mellem rullerne. Det krævede begge hænder og en del vold at få ledningen fri igen.

Konklusion

Roborock Dyad Pro er smartere og mere alsidig end en normal støvsuger, men langt mindre selvkørende end en robotstøvsuger. Den er også billigere og mere effektiv til det krævende snavs takket være dens langt større sugestyrke og (relativt) store vandtank og snavsbeholder. Den er perfekt til den lille lejlighed med flest bare gulve. Et stort hus med tæpper i flere af rummene vil kræve flere opladninger for en hel rengøring. Det gælder også for robotstøvsugere – men her må man selv vente på at kunne fortsætte.

Støvsugeren er god til at analysere gulvet og behovet for rengøring og vælge den rette metode. Hvis bare den var lige så godt til at undgå at suge ledninger op, ville det være perfekt. Det ville også være et plus, hvis stemmekommentarerne var forståelige.

(Foto: Roborock)
Karakter
Roborock Dyad Pro
Premium

Home mener

Effektiv. Selv ret snavsede gulve bliver vasket rene, og tæpper får efterhånden deres oprindelige udseende. Auto-mode fungerer fint. Rullerne renses og tørres automatisk, mens støvsugeren oplades. Ikke beregnet til store boliger. Vand- og skidtbeholderne er små, og batteritiden er kort. Løse ledninger suges op og er næsten umulige at vriste ud igen. Stemmevejledningen er stort set uforståelig.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Et rigtigt familiekøleskab

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lyd & Billede
Scroll to Top