Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: EcoFlow River 2 Pro

Dit eget elværk

Hvis du vil holde ferie under primitive forhold, men uden at give afkald på elektroniske bekvemmeligheder, er en 230 volts powerbank løsningen.

Skrevet af / 26/05/2023 - 11:50
EcoFlow River 2 Pro
John Alex Hvidlykke

Ferietiden giver os tid til at komme ud og opleve naturen. Måske i form af en teltferie i de skandinaviske nabolande. Eller en europatur i autocamper for de lidt mere magelige. Men det skal på den anden side ikke blive for primitivt. For mobilen og computeren skal naturligvis med. Og også helst mikroovnen, varmetæppet og kaffemaskinen.

Du har simpelthen brug for et elværk!

EcoFlow River 2 Pro er en powerbank i mammutklassen. Den kan ikke bare lade din mobil, men også levere god gammeldags lysnetspænding. På batterier!

Forsyner alle dine enheder

Kinesiske EcoFlow fremstiller en lang række mere eller mindre transportable enheder til batteriforsyning. Og River 2 Pro er den kraftigste model i deres økonomiserie med en batterikapacitet på 786 watt-timer.

EcoFlow River 2 Pro kan levere 800 watt til deling mellem de tre stikkontakter. (Foto: EcoFlow)

Mest bemærkelsesværdigt er de tre 230 volt stikkontakter på fronten. Tre USB-A-porte kan lade hovedtelefoner og de fleste mobiler. Og en USB-C-port klarer bærbare PC’er og mobiler med lynopladning. Porten kan levere fra 5 – 20 volt. Har du enheder, der er beregnet til bilen, er der et 12 volt cigarettænderstik. Og sættet rundes af med to DC-bøsninger. Bemærk dog, at udgangsspændingen i disse ikke kan varieres, hvilket begrænser anvendeligheden noget.

Ikke til espressomaskinen

EcoFlow River 2 Pro kan stabilt levere 800 watt til deling mellem de tre stikkontakter. Den har desuden en ‘X-Boost tilstand’, der leverer op til 1.600 watt i kort tid (cirka et minut) ad gangen.

EcoFlow siger selv, at River 2 Pro kan trække 80 procent af husholdningsapparaterne. Det er nok korrekt for husstanden som helhed, men en del af køkkenmaskinerne falder udenfor.

Det gælder for eksempel kaffemaskiner. Min Siemens espressomaskine udløste øjeblikkelig advarsel om overload. Det er nok uinteressant for de fleste, eftersom en 10 kilo tung kaffemaskine ikke er typisk lejrudstyr. Men en klassisk Moccamaster filterbrygger bruger stadig 1.520 watt, hvilket boksen kun kan levere kortvarigt. Og ikke længe nok til at lave en kande kaffe.

I mangel af kaffe brugte jeg min elkedel til at koge vand til en kop the. Med en effekt på 1.500 watt krævede det seks-otte korte opvarmninger med efterfølgende hvilepauser for EcoFlow-boksen, før vandet kogte. Og det brugte i alt 16 procent af batterikapaciteten. Mange andre elkedler bruger endda to kilowatt eller mere og ville dermed være helt umulige at bruge. Så hold øje med effekten, når du køber elkedel til feriebrug. Og hvis du vil have ristet brød til kaffen, bør brødristeren være af den flade type, der typisk ‘kun’ bruger 700 watt.

Styres via app

Batteriboksen kan overvåges via en mobil-app, der fungerer på både Bluetooth og Wi-Fi. Her kan du se, hvor megen effekt der er tilbage på batteriet, og hvor meget der trækkes på hver gruppe af udgange.

Det er også muligt at justere, hvor hurtigt der lades fra henholdsvis lysnettet og bilens batteri. Da EcoFlow River 2 Pro trækker op til 940 watt fra stikkontakten eller 8 ampere fra bilbatteriet, kan det være nødvendigt at sætte en begrænsning på for at undgå overbelastning.

Kan lade fra flere kilder

Selv om 768 watt-timer føles som en uendelighed, opstår behovet for at genoplade boksen under alle omstændigheder inden for en dag eller to. Har man adgang til en stikkontakt på en rasteplads eller lignende, kan den oplades fuldt på 70 minutter. Med et medfølgende kabel kan man oplade via bilens cigarettænderstik.

Man kan endog oplade via USB-C-porten på fronten. For eksempel med et kabel fra computer eller fra en mobiloplader. Det er sjovt, men ikke umiddelbart nyttigt, da der i givet fald også må være en stikkontakt i nærheden, og strømkablet, der er et standard IEC-kabel, ikke fylder meget ekstra i bagagen. Man kan faktisk også oplade boksen via en USB powerbank. Men de 10.000 mAh i en kraftig powerbank (svarende til 50 watt-timer) batter kun få procent i ladetilstanden på den 768 watt-timer kraftige boks.

Mere interessant bliver det, når EcoFlow-boksen kombineres med et solcellepanel. Firmaet tilbyder selv flere bærbare solpaneler. Og i manualen til boksen forklares det endda, hvordan man selv kan forbinde den til egne solpaneler. EcoFlow River 2 Pro er ikke kræsen med forsyningsspændingen, den kan oplades med alt fra 11 – 50 volt.

Kan bruges overalt – hvor du vil bære den

EcoFlow har i sit reklamemateriale masser af ideer til, hvordan man kan bruge produkterne til at have strøm til laptoppen, på bjergtoppen eller på kamelryg. Hvor fristende det end lyder, ville jeg ikke have lyst til at føje otte kilo batteriforsyning til bagagen på ture, hvor jeg selv skal bære den til destinationen.

Foregår turen derimod i bil, er det en ganske anden sag. Her kan EcoFlow River 2 PRO give moderne bekvemmeligheder på lejrpladsen hvor som helst. Og batteriet kan oplades igen, mens man kører videre næste dag.

En målgruppe, der ikke nævnes, men som er både nærliggende og realistisk, er omrejsende musikere. EcoFlow River 2 Pro er kraftig nok til at forsyne både keyboards og et transportabelt PA-anlæg. Hvilket betyder, at enhver gade eller plads er din scene. Jeg kender personligt en musiker, der har valgt boksen til sit live-setup.

Off the grid

Har du en drøm om at leve fri som fuglen ‘off the grid’, langt fra elnettet (eller have ekstra luksus på festivallejren), er EcoFlow-produkterne fristende. Hvis man kombinerer batteriboksen med et solcellepanel, er man klar til at begynde i det små som selvstændig elproducent. EcoFlow laver bærbare solpaneler i flere størrelser og effektklasser. Og batterikapaciteten kan øges med ekstra batterier. Ligesom flere solpaneler kan kombineres.

Hvis man kombinerer batteriboksen med et solcellepanel, er man klar til at begynde i det små som selvstændig elproducent. (Foto: EcoFlow)

Vi havde lejlighed til at prøve EcoFlow River 2 Pro sammen med et 160 watts solpanel, der koster halvt så meget som selve batteriboksen. Panelet er sammenklappeligt og leveres i en bæretaske, der på billeder ligner en slank attachetaske. Slank er den – men også stor. Sammenklappet fylder panelet 50 x 70 cm, og udfoldet bliver det halvanden meter i bredden.

Med et enkelt 160 watts panel tager det 12-24 timer at genoplade batteriet. Det betyder, at et enkelt batteri og ét solpanel sandsynligvis rækker fint til at have lys i hytten eller lejren om aftenen, oplade mobil og computer samt høre radio. Hvis du planlægger at leve med samme bekvemmeligheder som derhjemme, med køleskab og mikroovn, skal det hele – herunder prisen – ganges med tre eller fire. Men så er du også reelt selvforsynende.

Nødforsyning til vigtigt udstyr

EcoFlow River 2 PRO er ikke kun til lejrliv. Den kan også bruges som nødstrømforsyning til vigtige enheder derhjemme. Det kan for eksempel være en stationær computer, der vil miste vigtige data, hvis strømmen går. Eller et akvarium med sjældne og kostbare tropefisk, der skal holdes varmt og iltet. Enheden forbindes som mellemled mellem stikkontakten og det eller de apparater, der skal sikres mod udfald. Så længe strømmen fungerer normalt, trækkes spændingen fra lysnettet. Men hvis strømmen afbrydes, slår EcoFlow automatisk til. Skiftet tager bare 30 millisekunder.

Nej, du kan ikke gemme den billige strøm!

Oven på elprisernes himmelflugt i 2022 er det en fristende tanke at bruge EcoFlow River 2 PRO som elektrisk sparegris ved at oplade enheden om natten, hvor elprisen er lavest, og på den måde have billig energi i de dyre perioder omring morgenkaffen og sidst på eftermiddagen.

Glem det! Besparelsen er simpelthen for lille: Elprisen varierer sjældent med mere end en krone pr. kilowatt-time hen over et døgn. Med en kapacitet på 768 watt-timer kan man i heldigste fald spare knap en krone i døgnet. Og det vil tage mere end 16 år – med ca. 6.000 daglige op- og afladninger – blot at tjene anskaffelsesprisen hjem. Hvilket sandsynligvis er mere, end hvad det indbyggede batteri kan holde til.

Til campingferien i bil eller autocamper er den perfekt. (Foto: EcoFlow)

Konklusion

EcoFlow River 2 Pro er løftet om frihed uden at give afkald på moderne bekvemmelighed. Et ‘elværk’, som du kan bære med én hånd. Til campingferien i bil eller autocamper, den afsondrede bjerghytte eller til at få fuld styrke på festivalanlægget til den lyse morgen er den perfekt. Og prisen er ikke skræmmende. Med et – eller helst flere – solpaneler bliver friheden fra lysnettet total. Men hvert panel koster halvt så meget som selve enheden. Espressomaskinen og elkedlen kan du dog godt lade blive hjemme – for de bruger for meget strøm til at kunne forsynes fra batterier.

Karakter
EcoFlow River 2 Pro
Premium

Home mener

Dit eget 'elværk’. Kan oplades fra stikkontakt, bil, sol – og USB. Kan også fungere som nødstrømforsyning derhjemme. Mange almindelige husholdningsmaskiner er for strømslugende, til at den kan trække dem. 768 Wh bliver hurtigt brugt op.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Et rigtigt familiekøleskab

Scroll to Top