TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson Lightcycle Morph

Lys til det hele

Dyson Lightcycle Morph er noget helt for sig selv. Den kan det meste, men samarbejder dårligt.

Af / 11/10/2020 - 10:45
Dyson Lightcycle Morph

Home mener

  • Unikt funktionelt design giver hidtil uset fleksibilitet. Tilpasser sig automatisk til de fleste situationer og kan også styres manuelt. Og så kan den lyse i 60 år!
  • Har ikke indbygget Wi-Fi. Fungerer dermed heller ikke sammen med andre smart-home-enheder eller -økosystemer. Koster spidsen af en jetjager.

Dyson? Er det ikke dem med de pose- og ledningsfri støvsugere og de smarte Airblade-håndtørrere, man tit støder ind i på offentlige toiletter?

Jo, det er rigtigt, men Dyson har også kastet sig over andre produkttyper, og det britiske firma – som insisterer på altid at gøre tingene anderledes (og bedre) end konkurrenterne – har nu snittet en helt unik smart-lampe, som vi i bogstavelig forstand har haft stående på skrivebordet i testrummet.

CD06 WHSIL 042 RGB Tech EagleCutaway Head Stem CloseUp 3QRight LightOn A2 B
Grunden til, at LED-pærer brænder ud og bliver mindre kraftige over tid, er varme. Men til Lightcycle Morph har Dyson udviklet den såkaldte Heat Pipe-teknologi, der leder varmen væk fra LED-pærerne. (Foto: Dyson)

Dyson Lightcycle Morph, som den intelligente bordlampe hedder, er knap en halv meter høj og fremstillet i let, millimetertynd aluminium-polykarbonat. En perforeret cylinder stikker op fra en tung rund base, og lige under midten af ​​stangen finder man et USB-C-stik, som man f.eks. kan bruge til at oplade sin smartphone. Øverst på cylinderen er der en multisegmenteret arm, som kan drejes 360 grader, mens også selve lampehovedet kan roteres, så lyset peger på væggen eller loftet.

Det fedeste trick er dog, når armen er foldet sammen, så LED-lyset skinner ned gennem lampens lodrette, perforerede cylinder, hvilket skaber en blød glød, der fylder rummet med diffust, allestedsnærværende lys.

Dyson lightcycle morph

Annonce

Gemt i armen finder man Dysons såkaldte Heat Pipe-teknologi. Her er der tale om en passiv varmeleder i kobber fyldt med vand, der fjerner varmen fra LED-pærerne og skaber en ubrudt, energifri kølingscyklus, som opretholder lysets kvalitet i op til 60 år, uden at det svækkes over tid.

Kan tilpasse sig omgivelserne – og dig!

Lampen lader sig betjene via et par knapper på den øverste arm, men det er først, hvis man downloader Dysons app, at man for alvor får glæde af sin (dyre) investering.

Dyson Lightcycle Morph har nemlig i alt seks LED-pærer (tre varme og tre kolde), som simulerer lysets naturlige farvetemperatur fra 2700 til 6500 kelvin. Lampens cirkustrick er så, at lyset kan indstilles automatisk, alt efter hvor man befinder sig på kloden, ligesom lysstyrken også kan tage udgangspunkt i, hvor gammel man er.

Som Dyson selv siger, har en 65-årig f.eks. brug for fire gange så meget lys som en 20-årig, og når man derudover vælger at geobasere lyset, så tilpasses både lysintensitet og farvetemperatur efter det naturlige lys på det pågældende tid og sted.

Lifestyle KR 552A Launch June 2020 Image 2
Dyson Lightcycle Morph er knap en halv meter høj og fremstillet i let, millimetertynd aluminium-polykarbonat. En perforeret cylinder stikker op fra en tung rund base, og lige under midten af ​​stangen finder man et USB-C-stik, som man f.eks. kan bruge til at oplade sin smartphone. (Foto: Dyson)

Alt det ovenstående kan kun aktiveres via app’en, og det er også her, man har mulighed for manuelt at indstille Dyson Lightcycle Morph. Den kan nemlig også sættes til at lyse i forskellige præinstallerede tilstande – bl.a. Boost-tilstand, der giver et ekstremt kraftigt lys i 20 minutter, hvis man f.eks. maler rollespilsfigurer eller lodder elektronik.

En indbygget bevægelsessensor sørger for at tænde lampen, når man nærmer sig den, mens den slukkes, hvis der ikke har været bevægelse i nærheden de seneste fem minutter.

Det er alt sammen vældig smart – også selv om det kan være svært med det blotte øje at skelne mellem lampens lys, når man fortæller den, at man befinder sig i Frederiksværk og derefter i Cape Town i Sydafrika, der ellers burde have en helt anden type lys på denne tid af året.

Vi havde også svært ved at se forskel på lysstyrken, selv om vi i app’en ændrede brugeralderen, så vi udgav os for at være alt lige fra 16 til 80 år gamle!

CD06 WHSIL 045 RGB Ortho FrontOn ArmBackLeft Ambient A2 B
Lampens fleksible design muliggør også et særligt stemningslys, hvor selve lampens arm lyser op med et beroligende orange skær og reduceret blåt lys. (Foto: Dyson)

Fleksibel og funktionel

Ikke desto mindre er Dyson Lightcycle Morph den mest fleksible form for smart-belysning, vi nogensinde har prøvet. Lyset kan nemlig også indstilles 100 procent manuelt, ligesom en indbygget lyssensor tilpasser lyset automatisk, hvis det omgivende lys pludselig forandrer sig, så lysstyrken omkring brugeren bevares.

Og så er selve lampens design med til at give brugeren masser af muligheder. Således kan Dyson Lightcycle Morph både bruges som almindelig kontorlampe, som hyggelys og som spotlight, ligesom lampen også kan indstilles til at vække dig om morgenen og meget mere.

Alt styres dog via Bluetooth, så dels kan lampen ikke forbindes med hjemmets andre smarte enheder via det trådløse lokalnetværk, og dels understøttes hverken Google Assistant eller Siri/Apple HomeKit. Og det er lidt af en streg i regningen for et produkt, der ellers byder på så meget nytænkende teknologi og i øvrigt koster spidsen af en jetjager.

App tilpas
Både lysstyrke og farvetemperatur kan også indstilles hundrede procent manuelt via Dysons app. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Vi har af gode grunde ikke kunne teste, om LED-pærerne i Dyson Lightcycle Morph virkelig holder i 60 år, men sikkert og vist er det, at denne lampe ikke er bygget til at blive smidt væk. Der er tale om design i topklassen og byggekvalitet samt materialevalg fra øverste hylde.

Desuden kan Dyson Lightcycle Morph tilpasses til et væld af forskellige brugsbehov, samtidig med at den rummer funktioner til bl.a. opvågning, sengetid og i øvrigt også tyverisikring.

Hvis man er på udkig efter den smarteste designlampe på markedet, kommer man derfor ikke uden om Dyson Lightcycle Morph. Hvis man omvendt er på udkig efter smart belysning, som man vil integrere i sin eksisterende smart-home-løsning, kommer Dysons lampe desværre ikke på tale.

Karakter
Dyson Lightcycle Morph
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke

Nem rengøring

Disko i køleskabet

Mytedræber i vaskerummet