TEST: Samsung The Premiere – short-throw-projektorer

Samsungs biografpremiere

Med Samsungs nye projektorer kan man få et enormt billede direkte på væggen hjemme i stuen.
Annonce
Annonce
forfatter

Samsung er kendt for at levere TV’er i alskens størrelser og faconer, og nu vil de også ind på hjemmebiomarkedet. The Premiere er deres første rigtige projektorer til kræsen hjemmebiobrug.

Selv om TV’erne bliver stadig større og bedre, er projektorer fortsat det foretrukne værktøj for hjemmebio-entusiaster, der vil have et kæmpestort billede uden at betale en formue. Derfor er det måske ikke så underligt, at Samsung vil have et stykke af biografkagen.

Med 4K-opløsning og kraftige laserlyskilder lover de nye modeller LSP7T og LSP9T knivskarpe og lysstærke billeder på op til 130 tommer. Og det bedste af det hele? Installationen skal angiveligt være såre simpel – bare stil dem på TV-møblet!

Samsung-projektorerne er beregnet til at placeres tæt op ad væggen (ned til 11 cm). LSP7T kan projicere et billede på op til 120 tommer, mens topmodellen LSP9T kan klare et billede på op til 130 tommer. (Foto: Audun Hage)

Nærfeltsprojektorer

Samsung er gået uden om den traditionelle type projektorer, hvor JVC, Sony og Epson er blandt de markedsledende. I stedet har de valgt at udvikle en projektor, der kan placeres lige op ad væggen og alligevel skabe et massivt stort billede.

Samsung The Premiere LSP7T og LSP9T er såkaldte Ultra Short Throw-projektorer, eller nærfeltsprojektorer. Selve kategorien er ikke ny, men udvalget har hidtil været ret begrænset – og den smule, vi har set indtil videre, har ikke været særlig imponerende. Derfor er det spændende at se, hvad Samsung kan bidrage med.

Annonce

Begge de nye projektorer anvender en billedchip af DLP-typen. Disse chips har ikke ægte 4K-opløsning, men bruger i stedet såkaldt pixel shift til at skabe et tilsvarende skarpt billede. Det er en udbredt teknik i dag, da DLP-chips med fuld 4K-opløsning er fysisk store og meget dyre.

Derimod er det mere usædvanligt at se laserbaserede lyskilder i denne prisklasse. LSP7T bruger en enkelt laser med farvehjul og opnår en lysstyrke på op til 2200 ANSI lumen, mens LSP9T bruger en kraftigere tredobbelt RGB-laser for at opnå hele 2800 lumen.

Fordele ved laserlys

Du tænker måske, at laserprojektor lyder lidt farligt. Bare rolig – der skyder ikke laserstråler direkte ud af projektoren. Laseren bruges i stedet for at belyse selve billedchippen, hvorpå billederne reflekteres ud af projektoren via et spejlarrangement.

Ud over kraftig lysstyrke har laserprojektorerne en række fordele. En af dem er lyskildens lange levetid: Den såkaldte halveringstid opgives til 20.000 timer i Samsungs tilfælde. Det betyder, at man kan forvente at bruge projektoren i nogle år, før lysstyrken reduceres til det halve af, da den var ny.

En anden fordel er, at projektoren kan tændes og slukkes hurtigt, omtrent som et TV, uden lang opvarmnings- eller nedkølingstid. En anden åbenlys fordel er lavere varmeproduktion, hvilket igen betyder mindre behov for køling og dermed mindre blæserstøj.

Annonce

Indbygget smart-system – og lyd

Samsung betegner de nye projektorer som “smart-projektorer”: De er udstyret med brugerfladen Tizen, som vi kender fra producentens TV-modeller. Det betyder, at man får en fiks fjernbetjening og et menusystem fuld af apps med i købet, så de i princippet kan erstatte en ekstern medieafspiller.

De nye projektorer har også indbyggede højttalere, så de kan give en komplet lyd- og billedoplevelse. Vi har dog en mistanke om, at de fleste vil parre dem med et større surround-anlæg eller i hvert fald en Atmos-soundbar.

De to Samsung-modeller er begge teknisk avancerede projektorer. Prisforskellen er derimod ret stor: LSP7T koster 27.000 kroner, mens man må punge ud med 50.000 kroner – altså næsten det dobbelte – for storebror LSP9T. Spørgsmålet er, om projektorerne opfylder vores krav til billedkvalitet og generel brugervenlighed, og hvilken af de to der er det bedste køb. Lad os teste og se!

Sådan testede vi

Vi har testet projektorerne over længere tid, både under ideelle forhold i et mørkt biografrum og “direkte på væggen” i lysere omgivelser. Som videokilder har vi brugt 4K Blu-ray såvel som projektorernes indbyggede streaming-tjenester.

I testen har vi vurderet lyd- og billedkvaliteten såvel som brugervenligheden. Erfaringen var, at nærfeltsprojektorerne kan give fin billedkvalitet, men at installationen nok er lidt mere kompliceret, end mange forventer …

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Produkter i denne test

Samsung The Premiere LSP9T

Fantastiske farver, men …

Topmodellen i Premiere-serien skaber et stort og lyst billede med spektakulære farver. Desværre har LSP9T også nogle farveproblemer, som gør, at den skyder lidt over målet.

LSP9T har væsentlig højere lysstyrke og et bredere farvespektrum end lillebror LSP7T.
Samsung-projektoren har nogle optiske udfordringer – deriblandt farveforskydning – som kan være distraherende for nogle.

Samsung The Premiere LSP7T

Stort billede på kort afstand

Samsung LSP7T er det bedste køb i Premiere-serien: Med en lille indsats kan man få ægte biograffølelse hjemme i stuen!

LSP7T giver et stort og knivskarpt billede med lysstyrke nok til at fungere fint i en (dæmpet) dagligstue.
Samsung-projektoren kan være lidt bøvlet at sætte op og indstille – vi savner motoriseret optik.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.